Ce este turmericul kandhamal și de ce ai nevoie zilnic de el

În inima unei zone îndepărtate din estul Indiei se află un teritoriu împădurit, renumit pentru varietatea sa unică de turmeric:Turmeric Kandhamal. Ce este turmericul Kandhamal? Dintre diferitele soiuri cultivate la nivel mondial, acest tip de turmeric se remarcă prin aroma sa distinctă, calitatea excepțională și beneficiile incredibile pentru sănătate. Dar acestea nu sunt singurele însușiri care fac acest soi să fie cu totul special. Turmericul Kandhamal posedă o etichetă cu indicație geografică (GI), o garanție că fermierii care îl cultivă obțin prețuri corecte pentru turmericul lor. La ORGANIC INDIA, ne aprovizionăm cu Kandhamal Haldi organic, o varietate de turmeric cultivată de fermieri locali din îndepărtatul district Kandhamal, din Odisha. Să aruncăm o privire mai atentă la acest condiment tradițional și să aflăm ce este turmericul kandhamal și beneficiile sale.

Ce este Turmericul?

Turmericul sau Curcuma longa este un ingredient de bază în practicile holistice de sănătate și o componentă importantă a tradiției ayurvedice. Turmericul a fost utilizat  de  mii de ani  în cultura vedica indiană, drept condiment culinar și ca plantă terapeutică. Este o plantă perenă care aparține familiei ghimbirului, originară din India și Asia de Sud-Est.

Turmericul prosperă într-un climat tropical, cu temperaturi calde și multe precipitații. Poate crește aproximativ un metru în înălțime, are frunze mari și un  rizom gros, ramificat, aromatic,  asemeni ghimbirului. Sezonul de creștere a turmericului este de aproximativ opt luni, recoltarea având loc din decembrie până în februarie.

Turmericul are un parfum blând, cu note de portocale și ghimbir. Gustul său cald, amărui și aroma asemănătoare ardeiului sunt apreciate în bucătăria indiană și din Asia de Sud-Est. Datorită nuanței sale strălucitoare, galben-portocalii, turmericul este folosit adesea pentru a da culoare diferitelor preparate, precum  curry, brânză sau muștar.

Dincolo de întrebuințările sale culinare, turmericul este utilizat pe scară largă în practicile terapeutice chinezești și ayurvedice pentru a ameliora problemele digestive și pentru a susține un răspuns inflamator sănătos.

Kandhamal haldi turmeric powder in ceramic vessel nearby fresh cut turmeric root.

De ce este turmericul Kandhamal special?

În lume se cultivă peste 50 de soiuri de turmeric, deci ce anume face ca turmericul Kandhamal să fie unic? Pe lângă aroma sa incredibilă și proprietățile vindecătoare, este vorba și de istoria sa impresionantă.

Numele său provine din districtul Kandhamal din Odisha, unde această plantă este crescută ca principală cultură comercială. Fermierii din această regiune extrem de îndepărtată a Indiei cultivă de generații întregi turmeric organic în păduri și pe dealuri. În plus, localnicii care cultivă turmeric kandhamal folosesc chiar și astăzi metode tradiționale de cultivare.

În aprilie 2019, turmericul Kandhamal a primit o etichetă cu indicație geografică (GI) pentru a-i proteja valoarea, recunoscând istoria condimentului și  strădania fermierilor care îl cultivă. Turmericul Kandhamal a câștigat eticheta GI în primul rând datorită bogăției sale în curcumină și a conținutului mai mare de oleorezină și ulei volatile, comparativ cu alte soiuri.

Oleorezina din turmeric este un extract similar unui ulei esențial, folosit pentru aromatizare și colorare. Uleiurile volatile din condimente se găsesc în toate părțile plantei, inclusiv în frunze, semințe, tulpini și rădăcini. Aceste uleiuri volatile conțin compuși chimici care conferă condimentului aroma și parfumul caracteristice. Datorită conținutului ridicat de oleorezină și ulei volatil, turmericul Kandhamal este iubit pentru vigoarea, calitatea și aroma sa.

Ce reprezintă eticheta de indicație geografică(GI)?

O etichetă de indicație geografică este o etichetă sau un simbol cu care sunt marcate anumite produse, pentru a arăta originea lor geografică specifică și faptul că există o legătură clară între produs și locul său inițial de producție. GI se folosește, în general, pentru produse agricole, textile și vin, ajutând producătorii să-și diferențieze produsele de cele concurente de pe piață.

O etichetă GI afirmă reputația și autoritatea culturii și permite fermierilor să primească un preț de piață premium. La rândul său, acest lucru le oferă fermierilor un venit și mijloace de trai mai bune și îi ajută pe consumatori să recunoască un produs autentic. Sloganul oficial al Etichetei GI este „Comori neprețuite ale incredibilei Indii”.

În India, Registrul Indicațiilor Geografice din cadrul Departamentului pentru Promovarea Industriei și Comerțul Intern, Ministerul Comerțului și Industriei, emite etichete GI conform Legii din 1999 privind indicarea geografică a mărfurilor (înregistrare și protecție). O cerere și o înregistrare complexe trebuie completate pentru eliberarea unei etichete GI.

Beneficiile turmericului Kandhamal

Turmericul a reprezentat o piatră de temelie  în practicile Ayurveda de peste 4.000 de ani, fiind folosit pentru diverse probleme, de la disconfortul digestiv la susținerea cogniției și îmbunătățirea stării de spirit. Cercetătorii au arătat că principalul compus activ al turmericului, curcumina, este elementul cheie pentru beneficiile sale puternice. Turmericul Kandhamal are un nivel mai mare de curcumină decât alte soiuri.

De asemenea,turmericul Kandhamal este bogat în alți antioxidanți, ceea ce îl face un condiment robust pentru stimularea funcției imunitare. Iată câteva dintre beneficiile turmericului Kandhamal:

  • ajută la susținerea unui răspuns inflamator sănătos și protejează sănătatea articulațiilor
  • stimulează producția de enzime antioxidante pentru a susține funcția imunitară
  • poate crește nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF) și poate ajuta la susținerea memoriei și a funcției cognitive
  • are efecte cardio-protectoare deoarece îmbunătățește fluxul de sânge prin vase
  • susține digestia prin calmarea tractului digestiv

O provocare legată de turmeric este aceea că organismul nu absoarbe cu ușurință curcumina. Pentru a crește efectele turmericului și a asigura absorbția maximă, este recomandată combinarea turmericului cu piper negru. Atunci când este combinată cu curcumină, substanța numită piperină din piperul negru poate îmbunătăți biodisponibilitatea.

Este ideal să obțineți nutrienți din surse de hrană integrală, ori de câte ori este posibil, dar și formulele suplimentare, cum ar fi Formula de turmeric de la ORGANIC INDIA, vă pot ajuta să vă susțineți sănătatea generală.

Rădăcina de turmeric adaugă o profunzime de aromă și o culoare plăcută bucătăriei thailandeze și asiatice. Turmericul poate fi un ingredient pentru supe și tocane. Un alt mod de a consuma turmeric – și un strop de tinerețe – este să îl adăugați în dieta zilnică, de exemplu sub forma unui Golden Chai Latte (lapte auriu) sau a unui ceai de turmeric.

Practici agricole etice și durabile de cultivare a turmericului Kandhamal

În centrul istoriei turmericului Kandhamal se află un angajament față de practicile agricole etice și durabile. Turmericul Kandhamal este în întregime organic. Fermierii din Odisha au lucrat de generații pământul în această zonă. Ei folosesc practici de agricultură ecologică,  ce îmbogățesc și susțin pământul și protejează mediul.

Astăzi, până la 40.000 de gospodării din district sunt implicate în cultivarea și procesarea turmericului Kandhamal. Se folosesc în continuare practici tradiționale, de agricultură ecologică. Prin parteneriatul cu fermierii tradiționali, ORGANIC INDIA își extinde angajamentul de a păstra practicile agricole tradiționale și de a sprijini economia locală.

Golden latte made with kandhamal haldi high quality turmeric root.

Cum sprijină ORGANIC INDIA cultivatorii de turmeric Kandhamal

ORGANIC INDIA este încântată să colaboreze cu fermierii cultivatori de turmeric din districtul Kandhamal, statul Odisha, India. Asta pentru a-i sprijini să-și aducă produsele tradiționale pe piață.  Din cauza zonei îndepărtate și distanței fizice față de punctele de distribuție, este extrem de greu pentru acești fermieri să acceseze piețele globale.

Chiar dacă turmericul Kandhamal a primit eticheta GI în 2019, factori precum pandemia și restricțiile din perioada respectivă au împiedicat fermierii să-și comercializeze și să-și vândă recoltele sau i-au obligat să vândă la prețuri scăzute.

Sprijinul nostru pentru cultivatorii de turmeric face parte din angajamentul de a susține comunitățile și de a aduce tradiții străvechi în prim-planul practicilor holistice de sănătate. Depășind provocarea pe care o reprezintă distanța și accesul la piața globală, ne asigurăm că rezilienții fermieri tradiționali pot să împărtășească moștenirea valoroasă legată de curcuma cu oamenii din întreaga lume.

Alegând produsele din turmeric de la ORGANIC INDIA, deveniți partenerul nostru pentru a ajuta la menținerea rezistenței remarcabile a cultivatorilor de turmeric Kandhamal și pentru a conserva practicile agricole tradiționale ale generațiilor de fermieri ecologici. Aflând acum ce este turmericul Kandhamal, împreună, vom continua să aducem acest condiment lăsat moștenire de generații în întreaga lume.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness