Ce sunt schimbarile tranzitului intestinal si cum le poti combate

Schimbarile tranzitului intestinal difera de la o persoana la alta. Difera in functie de numarul de scaune, controlul pe care il ai asupra procesului sau consistenta si culoarea scaunului. Orice schimbare a acestor elemente pe durata unei zile reprezinta o modificare a tranzitului intestinal.
In vreme ce unele schimbari ale tranzitului intestinal pot reprezenta infectii temporare, altele pot indica potentiale probleme. Cel mai important lucru este sa mergi la medicul de familie pentru a preveni orice degenerare a unei probleme de sanatate.

Care sunt tipurile de schimbari ale tranzitului intestinal?

Exista persoane care au scaune de 2-3 ori pe zi, in vreme ce altii unul singur. Potrivit, Cleveland Clinic, daca au trecut mai mult de trei zile fara scaun atunci deja este o perioada prea lunga. Scaunul normal este usor de eliminat, iar culoarea sa este maro.

Schimbarile anormale de culoare pot include:
– negru, greu de eliminat;
– rosiatic;
– rosu deschis;
– alb.


Din punct de vedere al consistentei, schimbarile ar putea fi:
– scaun uscat;
– scaun dur;
– scaun cu mucus sau plin de fluide;
– inconsistent (diaree).

Te poti confrunta cu schimbari din punct de vedere al frecventei scaunului; mai mult sau mai putin frecvente. Daca nu ai avut scaun in ultimele trei zile sau ai avut diarre mai mult de o zi vorbeste de urgenta cu medicul de familie. La fel procedeaza si daca nu-ti mai poti controla scaunul pentru ca acest lucru poate indica probleme serioase de sanatate.

Care sunt cauzele schimbarilor tranzitului intestinal?

Schimbarile legate de tranzitul intestinal pot fi cauzate de mai multe lucruri, de la o infectie temporara, la unele boli nedescoperite inca. Exemple de afectiuni cronice care pot cauza schimbari ale tranzitului intestinal:
– boala celiaca;
– boala Crohn;
– diverticuloza;
– sindromul colonului iritabil;
– tulburari ale tiroidei;
– colita ulcerativa.

Medicamentele, inclusiv multe dintre antibiotice, pot determina schimbari ale tranzitului intestinal. Tocmai de aceea, este indicat sa citesti prospectul pentru a afla care sunt efectele secundare ale unui medicament ori sa vorbesti neaparat cu medicul de familie daca observi schimbari ale tranzitului intestinal. In cazul in care iei laxative in exces atunci te vei confrunta cu schimbari ale tranzitului intestinal.
Cancerul (sub diversele sale forme), nervii afectati in urma unui atac vascular cerebral sau accidentari ale maduvei spinarii, toti acesti factori pot afecta abilitatea de a controla scaunul.

Cand ar trebui sa mergi la medic?

Mergi imediat la medicul de familie daca experimentezi vreuna dintre urmatoarele schimbari ale tranzitului intestinal:
– scaun cu sange;
– imposibilitatea de a elimina gaze;
– mucus in scaun;
– diaree pentru mai mult de 24 de ore;
– puroi in scaun;
– dureri abdominale severe.

Fa-ti o programare daca te confrunti cu urmatoarele situatii:
– n-ai avut scaun timp de trei zile;
– dureri abdominale moderate;
– senzatia urgenta de a merge la toaleta fara sa-ti poti controla scaunul;
– scaderi inexplicabile in greutate;
– scaun mic.


Cum pot fi diagnosticate schimbarile tranzitului intestinal?

Doctorul de familie, care iti cunoaste istoricul medical, te va ruga sa-i descrii simptomele. S-ar putea sa aduci si aduci si o proba de coprologie pentru a testa prezenta sangelui in scaun.
Vor fi si alte teste pentru a descoperi cauza schimbarilor tranzitului intestinal. Ca de exemplu:

– teste de sange;
– colonoscopie – este o investigatie ce permite medicului sa observe interiorul intestinului gros (rectul si colonul) pentru a descoperi polipi, tumori, zone inflamate sau hemoragice;
– tomografie compunterizata pentru a descoperi tumori sau alte probleme;
– radiografii pentru a vedea daca exista gaze in cavitatea abdominala.

Care este tratamentul in cazul schimbarilor tranzitului intestinal?

Tratamentul este recomandat de medic in functie de cauza care a dus la producerea schimbarilot tranzitului intestinal. Daca sangerarea este problema atunci un specialist gastrointestinal va interveni pentru a opri sangerarea.
Daca constipatia este problema atunci medicul ar putea recomanda:
– hidratarea corespunzatoare;
– exercitii fizice regulate;
– mersul la toaleta imediat ce simti nevoia;
– un consum mai mare de fibre.

Cum te poate ajuta Natura Mama

Daca suferi din cauza constipatiei si/sau balonare, pe langa recomadarile de mai sus ai putea incerca solutiile pe baza de plante. Astfel, ORGANIC INDIA Bowelcare (Tranzit Intestinal, Combate Balonarea) este 100% Certificat Organic si nu contine organisme modificate genetic.

ORGANIC INDIA Bowelcare faciliteaza tranzitul intestinal si previne constipatia si inlatura balonarea. Totodata, este recomandat pentru scaun tare sau moale. Si nu in ultimul rand, ajuta la eliminarea toxinelor si a rezidurilor din intestine si calmeaza intestinele si nu cauzeaza crampe sau dureri.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness