În zilele noastre, viața plină de agitație afectează adesea calitatea somnului. Pentru a ne susține în timpul zilei, avem nevoie, de multe ori, de stimulente, precum cafeaua. Dar consumul de cafea poate avea anumite dezavantaje, inclusiv perturbarea suplimentară a somnului. Ayurveda oferă o alternativă incredibil de eficientă la cafea: ceaiul cu Ashwagandha.
De secole, Ashwagandha a fost folosită în medicina tradițională Ayurveda pentru proprietățile sale impresionante de generator de energie. Această plantă minune are numeroase beneficii pentru sănătate, îmbunătățind calitatea somnului, reglarea cortizolului, recuperarea musculară, digestia, echilibrul hormonal, funcționarea creierului, reglarea zahărului în sânge, răspunsul inflamator și libidoul.
Ashwagandha este considerată una dintre cele mai puternice plante adaptogene, favorizând un răspuns sănătos, adecvat la stres.
Un ceai de Ashwagandha poate spori nivelul de energie al organismului, dar, în mod paradoxal, poate induce și o stare de relaxare, propice odihnei. În funcție de nevoile noastre, pe parcursul zilei, ceaiul de Ashwagandha favorizează o atitudine calmă în fața stresului și claritatea mentală necesară pentru a rezolva diferite sarcini. Seara, pe de altă parte, un ceai de Ashwagandha nu are efectele agitatoare ale cafelei ci este un facilitator natural al somnului. Inducând o stare de liniștire a corpului și a minții, ceaiul de Ashwagandha ajută organismul să se recupereze și să refacă rezervele energetice pentru a doua zi.
În rândurile următoare poți descoperi efectele miraculoase ale unui ceai de Ashwagandha și te poți decide dacă înlocuiești cafeaua cu acest adaptogen care te ajută să treci peste provocări păstrând o atitudine de pace și armonie.
Beneficii ceai de Ashwagandha
Ceaiul de Ashwagandha, o adevărată comoară în tradiția ayurvedică, este un depozit de nutrienți esențiali.
- O porție de 100 de grame din această plantă străveche oferă energie pentru o zi întreagă. Porția are numai 245 de calorii, dintre care 49,9 grame de carbohidrați pentru a alimenta funcțiile zilnice ale corpului.
- Un ceai de Ashwagandha reprezintă, de asemenea, o sursă bogată de fier (3,3 mg), calciu (23 mg), fibre alimentare (32 g) și o doză sănătoasă de vitamina C (3,7 mg). Aceste atribute fac din ceaiul Ashwagandha un plus de neprețuit pentru orice dietă.
- Ceaiul de Ashwagandha este un element de bază între remediile ayurvedice, care și-a dovedit eficiența de-a lungul veacurilor. Sunt peste 3000 de ani de când Ashwagandha a fost folosită în India antică și acum este răspândită în Pakistan și Sri Lanka, iar recent a câștigat o mare popularitate în Occident.
Dacă te întrebi ce să alegi între ceai de Ashwagandha sau cafea pentru energia ta zilnică, trebuie să știi că acest ceai milenar nu te va dezamăgi.
El poartă cu sine vigoarea unor tărâmuri legendare și îți poate furniza toată vitalitatea de a face față oricărei provocări cotidiene. Se cunoaște faptul că Ashwagandha este un adaptogen puternic, care modulează răspunsul organismului la stres și crește reziliența. Astfel, energia absorbită de reacțiile prea intense la factorii stresanți poate fi reutilizata pentru a crește eficacitatea și performanța.
„Ashwagandha a fost folosită de mult timp în medicina ayurvedică pentru a crește energia, a îmbunătăți sănătatea generală și a reduce inflamația, durerea și anxietatea….”, arată dr. Yufang Lin, specialist în medicina integrativă, pe health.clevelandclinic.org.
În plus, Ceaiul Ashwagandha are multe alte beneficii, precum reglarea hormonilor, reducerea inflamației, îmbunătățirea somnului, creșterea potenței masculine, promovarea sănătății și forței fizice, a stabilității și calmului.
„Persoanele care sunt stresate sau anxioase sau persoanele cu afecțiuni cronice ar putea apela la ashwagandha pentru a ajuta la ameliorarea stării lor.”, adaugă dr. Lin.
Datorită multitudinii de beneficii, ceaiul de Ashwagandha poate deveni centrul unui ritual zilnic de energie și rezistență. Pentru cei îndrăgostiți de aroma cafelei și de efectele ei surescitante, s-ar putea ca trecerea la ceaiul de Ashwagandha să nu se poată face cu ușurință. Dar, pe măsură ce vor cunoaște darurile cupinzătoare ale acestei băuturi străvechi, sunt multe șanse să o aleagă ca furnizor de energie stabilă. În plus, ceaiul de ashwagandha îi poate feri de efectele secundare ale unei cești de cafea, precum tensiunea crescută, senzația de agitație și anxietate, tulburările de dispoziție sau insomnia.
Iată care sunt unele dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului de ashwagandha, prin care poate contribui la creșterea rezervei de energie a organismului:
Ceaiul de Ashwagandha combate anxietatea și stresul
Așa cum am menționat deja, Ashwagandha este unul dintre cele mai puternice plante adaptogene ayurvedice. Practic, această plantă ajută organismul să aibă un răspuns sănătos, echilibrat la stres. În felul acesta, Ashwagandha recuperează energia pe care o investim în reacțiile de stres și relaxează corpul, care se află în starea de ”luptă sau fugi”, atunci când suntem stresați sau anxioși. Odată ce corpul și mintea sunt calme, stabile, energia rezultată poate fi reorientată către sarcinile zilnice
Ceaiul de Ashwagandha este bogat în compuși bioactivi precum withanolidele. Poate contribui la reglarea axei HPA și, prin urmare, ajută la gestionarea stresului. Acest lucru afectează secreția de cortizol, principalul hormon de stres al organismului. Prin modularea nivelului de cortizol, principalul hormon al stresului, ceaiul de Ashwagandha susține răspunsul adecvat la stres și nivelurile energetice ale organismului.
Într-un studiu recent, la care au participat 60 de persoane, cei care au luat o doză zilnică de 240 mg de extract de Ashwagandha au înregistrat scăderi semnificative ale nivelului de anxietate. În plus, grupul a avut o scădere cu 27% a nivelului de cortizol, precum și a markerilor de inflamație. Acest studiu arată potențialele beneficii ale ceaiului Ashwagandha pentru reducerea anxietății și gestionarea tulburărilor de stres.
Ceai de Ashwagandha pentru un somn sănătos
Una dintre condițiile esențiale pentru a avea energie este un somn de calitate. Somnul este vital pentru o sănătate bună. Afectează puterea fizică și mentală. Funcționează ca o forță de refacere, inclusiv refacerea nivelurilor de energie și armonizarea echilibrului hormonal. În plus, somnul aduce beneficii proceselor cognitive, sporind concentrarea și stimulând memoria.
Cafeaua interferează cu somnul, de aceea nu este recomandat consumul de cofeină la ore prea târzii. În schimb, ceaiul de Ashwagandha asigură energia necesară pentru funcționarea zilnică și protejează, în același timp, somnul.
Lipsa cronică de somn poate provoca probleme grave de sănătate. Acestea includ depresia, bolile de inimă și diabetul de tip 2. Ceaiul de Ashwagandha oferă o modalitate naturală de a îmbunătăți calitatea și durata somnului.Acest ceai este bogat în constituenți care interacționează cu anumiți neurotransmițători ai creierului, promovâns o stare de liniște și reducând nivelul de stres înainte de culcare. Această abordare blândă, holistică, sprijină rutina de culcare și pregătește scena pentru un somn liniștit în fiecare seară. Pentru că facilitează un somn odihnitor, ceaiul de Ashwagandha asigură implicit revigorarea organismului și dimineți pline de energie.
Studiile au arătat că Ashwagandha este un facilitator natural al somnului. Participanții care au folosit suplimente pe bază de Ashwagandha zilnic, timp de șase săptămâni, au observat o îmbunătățire importantă a somnului. În medie, calitatea și durata somnului lor au crescut cu 72%. Acest lucru arată că ceaiul de Ashwagandha poate fi o alternativă foarte bună la cafea, în ceea ce privește furnizarea de energie, dar are și beneficiul de a promova un somn mai profund și mai odihnitor.
Ashwagandha ajută la depășirea oboselii suprarenale
Persoanele care se luptă pe tot parcursul zilei cu stare de oboseala, ceața creierului, schimbări de dispoziție și mâncat compulsiv ar putea suferi de oboseală suprarenală.
Oboseala suprarenală este rezultatul stresului cronic emoțional, fizic și mental. Acesta afectează suprarenalele, respectiv capacitatea de a elibera hormoni (în special cortizol și adrenalină) în mod corespunzător. Suprenalele devin epuizate de stres, perturbând astfel producția de hormoni și echilibrul organismului.
Studiile arată că Ashwagandha ajută la contracararea multor modificări biologice care însoțesc stresul extrem, inclusiv creșterea nivelului de cortizol și a disfuncțiilor suprarenalelor.
Ashwagandha poate crește testosteronul
Testosteronul este un hormon vital, care joacă un rol esențial în sănătatea și dezvoltarea masculină. Este, totodată, un hormon care influențează apetitul sexual, echilibrează hormonii, susține densitatea osoasă și sănătatea mintală la bărbați. Testosteronul stimulează energia, stabilizează starea de spirit și ajută procesele cognitive. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, nivelul de testosteron scade în mod natural. Acest declin poate provoca schimbări de dispoziție. De asemenea, poate reduce apetitul sexual, poate provoca creșterea în greutate și poate reduce masa musculară.
Cercetările sugerează că ceaiul de Ashwagandha ajută la creșterea nivelului de testosteron și la contracararea unor schimbări legate de vârstă. Astfel, anumite studii au arătat că Ashwagandha crește nivelul de DHEA-S și testosteron, doi hormoni masculini importanți. Astfel, nivelul total de testosteron al participanților la studiu a crescut cu 14,7%. Aceste rezultate subliniază potențialele beneficii ale ceaiului Ashwagandha în creșterea nivelului de testosteron.
Ceai de Ashwagandha pentru reglarea nivelurile de zahăr din sânge
Unul dintre modurile în care ceaiul de Ashwagandha poate contribui la menținerea nivelurilor de energie este stimularea metabolismului. În plus, Ashwagandha poate oferi o soluție naturală pentru a sprijini reglarea zahărului din sânge. Prin creșterea sensibilității la insulină și reducerea rezistenței la insulină, Ashwagandha ajută organismul să metabolizeze mai bine glucoza și previne creșterile dăunătoare ale zahărului din sânge. Anumiți compuși din Ashwagandha, precum withaferin A sunt activi în reglarea glicemiei și reducerea stresului oxidativ la persoanele cu diabet. Aceasta include 24 de studii cuprinzătoare. Studiile au arătat rezultate impresionante privind efectele Ashwagandha, cum ar fi îmbunătățirea HbA1c, prevenirea hiperglicemiei, scăderea rezistenței la insulină, reglarea nivelului de lipide și multe altele.
Ceaiul de Ashwagandha are efecte antiinflamatorii naturale
Inflamația este răspunsul natural al sistemului imunitar la infecții și lezări ale organismului. Inflamația cronică poate duce la probleme de sănătate pe termen lung. Acestea includ obezitatea, artrita și diabetul. Ashwagandha este o plantă medicinală renumită pentru proprietățile sale antiinflamatorii puternice. Cercetătorii au studiat Withaferina A din Ashwagandha pentru potențialul de a reduce inflamația corpului și au demonstrat că extractul de Ashwagandha poate reduce semnificativ inflamația legată de stres.
Ashwagandha stimulează activitatea tiroidei
Buna funcționare a tiroidei este esențiala. Susține activitățile metabolice de rutină, inclusiv producerea de energie și creșterea. Hipotiroidismul poate provoca simptome precum letargia și creșterea în greutate, precum și multe alte probleme de sănătate. Ceaiul de Ashwagandha contribuie la creșterea nivelului energetic al organismului inclusiv prin stimularea tiroidei hipoactive.
Într-un studiu pe 60 de subiecți cu hipotiroidism, suplimentele Ashwagandha au îmbunătățit în circa 2 luni nivelurile hormonilor tiroidieni T3 și T4, vitali pentru o tiroidă sănătoasă. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine a publicat un alt studiu în care a explorat beneficiile pentru sănătate ale ceaiului Ashwagandha. Cercetătorii au constatat că, dupa circa 8 săptămâni de consum al ceaiului de Ashwagandha nivelurile hormonului T4 au crescut la mulți participanți.
Este important de reținut că ceaiul Ashwagandha poate să nu fie potrivit pentru toată lumea și trebuie evitat la persoanele cu hipertiroidism, de exemplu la cei cu boala Basedow- Graves.
Ceai de Ashwagandha pentru rezistența fizică
Ca adaptogen puternic, Ashwagandha combate oboseala și mărește performanța fizică, reduce durerea și scade hormonii de stres. Acest lucru crește concentrarea și motivația, îi face pe oameni să se simtă revitalizați, să perceapă că au energie pentru a-și atinge scopurile. Un studiu cheie desfășurat în India în 2015 a urmărit efectele extractului de Ashwagandha asupra a 50 de sportivi experimentați și a ajuns la concluzia că această plantă poate crește performanța fizică.
Un alt studiu publicat în Jurnalul de Ayurveda și Medicină Integrativă a arătat că Ashwagandha poate ajuta la recuperarea și repararea mușchilor. Descoperirile sugerează că adăugarea ceaiului de Ashwagandha la rutina zilnică poate crește rezistența, ceea ce face ca acesta să fie un supliment popular printre sportivi și pasionații de fitness, precum și pentru cei care caută modalități naturale de a-și spori energia.
Ashwagandha îmbunătățește atenția și concentrarea
Ceaiul de Ashwagandha poate ajuta la creșterea concentrării prin stimularea funcționării cognitive, scăderea hormonilor de stres și îmbunătățirea capacității de concentrare. De asemenea, ajută la atenuarea durerii sau disconfortului cauzate de inflamație sau stres cronic, permițând orientarea atenției către îndeplinirea sarcinilor.
Într-un studiu, participanții cu declin cognitiv ușor, care au luat zilnic 600 mg de extract de ashwagandha zilnic, au arătat îmbunătățiri ale memoriei imediate și memoriei de lungă durată în comparație cu participanții care au luat placebo.7 Un alt studiu a constatat că persoanele cu tulburare bipolară au avut rezultate mai bune la sarcinile de memorie și cogniție socială după ce au luat câte 500 mg de ashwagandha zilnic, timp de opt săptămâni.
Un al treilea studiu a inclus persoane fără deficiențe cognitive. După ce au luat zilnic 400 mg de extract de rădăcină și frunze, timp de 30 de zile, participanții care au consumat ashwagandha au prezentat îmbunătățiri semnificative ale memoriei și atenției.
Ceai de ginseng indian
Ashwagandha (lat. Withania somnifera) este cunoscută și sub denumirea de „cireș de iarnă indian” sau „ginseng indian” Este una dintre cele mai importante plante din Ayurveda, folosită de milenii ca Rasayana, un preparat care promovează întinerire, de sănătate fizică și psihică, de calm și fericire.
Ceaiul de Ashwagandha este util pentru toate vârstele: poate fi un tonic pentru copii, un stimulent pentru persoanele de vârstă mijlocie și un suflu de longevitate pentru vârstnici. Printre ierburile ayurvedice Rasayana, Ashwagandha ocupă un loc de frunte, ca unul dintre cei mai puternici adaptogeni.
Dar există oare o legătură între Ashwagandha, ginsengul indian și ceaiul de ginseng propriu-zis?
Ceaiul de ginseng sau insam-cha este o infuzie tradițională coreeană preparată din rădăcina plantei de ginseng. Ginsengul (Panax ginseng), denumit și ginseng asiatic sau ginseng coreean crește în pădurile umbroase, răcoroase și umede din Asia și este folosit în medicina tradițională de mai bine de 2000 de ani. Ca și Ashwagandha, ginsengul este o plantă cu o lungă tradiție în ceea ce privește practicile de sănătate. Și, întocmai ca ginsengul indian, ginsengul coreean poate fi folosit în multiple variante, precum rădăcinile propriu-zise, siropuri, pulbere și ca ceai. În vremuri străvechi, ceaiul de ginseng avea rolul de a întări corpul pentru a rezista bolilor sau complicațiilor legate de stres. Actualmente, ginsengul este un supliment larg utilizat pentru a calma oboseala, pentru a crește imunitatea naturală și pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
La rândul său, Ashwagandha este binecunoscută ca adaptogen puternic, îmbunătind rezistența organismului la stres, ceea ce o apropie ca și calități de ginsengul coreean. De asemenea, Ashwagandha stimulează apărarea organismului împotriva bolilor, îmbunătățind imunitatea mediată celular. În plus, posedă proprietăți antioxidante puternice care ajută la protejarea împotriva daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. Constituenții chimici activi din punct de vedere biologic ai Withaniei somnifera includ alcaloizi, lactone steroidiene (withanolide, withaferin) și saponine. Principiile active ale Ashwagandha, precum sitoindozidele VII-X și Withaferin-A, s-au dovedit a avea o activitate anti-stres semnificativă. Mulți dintre constituenții săi au, de asememenea, acțiuni imunomodulatoare.
Prin toate aceste efecte, Ashwagandha își merită din plin numele de ”ginseng indian”, o plantă venerată, care, ca și ginsengul asiatic, este un adevărat elixir de sănătate și energie.
Cum prepari ceai de Ashwagandha
Ceaiul de Ashwagandha are o aromă delicioasă, asemănătoare nucilor, iar o ceașcă de ceai fierbinte poate fi un înlocuitor perfect pentru cafea, cu mult mai multe beneficii pentru sănătate.
Gustul unic, subtil, diferențiază ceaiul de Ashwagandha de alte ceaiuri din plante. Este un gust ușor pământesc, amărui, dar și cu o notă de dulceață și acea subtilă aromă de nucă. Deși aroma este distinctă, se armonizează cu alte ceaiuri, precum ceaiul Tulsi sau ceaiul verde, ceea ce face ca Ashwagandha să fie un plus versatil la repertoriul de ceai.
Iată care sunt pașii pentru a pregăti deliciosul ceai din plante:
Ingrediente:
- 1 cană de apă
- 1 linguriță pudră de Ashwagandha
- jumătate de lămâie
- miere după gust
Metodă de preparare:
- Fierbe apa într-un ibric
- Adăugă pudra de Ashwagandha sau poți folosi câteva rădăcini de ashwagandha.
- Acoperă și lasă să fiarbă 10-15 minute.
- Strecoară și stoarce puțin suc de lămâie, apoi adaugă miere după gust.
Experții recomandă să bei ceai de Ashwagandha după masă, pentru a obține un spor de energie, dar și pentru a reduce nivelul de toxine și îmbunătăți procesul digestiv.
Pulberea de Ashwagandha de la Organic India este un energizant natural non-stimulant, care susține rezistența organismului la stres și efort, protejează împotriva anxietății și dezechilibrelor emoționale, stimulează imunitatea și are un rol important în relaxare, calmare și și răspunsul adecvat la provocările de zi cu zi.
Se pot folosi 1- 2 lingurițe de pulbere, de 2 ori pe zi, adăugate în apă fierbinte, pentru un ceai gustos și dădător de vitalitate.
La ORGANIC INDIA poți descoperi Ceai Tulsi (Busuioc Sfânt) Ceai Verde Ashwagandha, o asociere de plante adaptogene cu puternice efecte antistres și anxiolitice.
Acesta este un adevărat energizant natural și, în același timp, induce o stare de calm și de bine, susține digestia, metabolismul și sănătatea sistemului imunitar.
Ceaiul se prepară și se administrează de până la 3 ori pe zi, câte un pliculeț de 50 g, pentru 240 ml apă.
Când spui ceai de Ashwagandha spui ”o sursa unică, delicată și echilibrată de energie și vitalitate”, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru persoanele care vor să renunțe la cafea, dar să se simtă energice și eficiente. Din perspectiva ayurvedică, alegerea între ceaiul de ashwagandha și cafea pentru o zi plină de energie depinde de constituția individuală (dosha) și de nevoile specifice ale fiecărei persoane.
Ashwagandha, fiind un adaptogen, oferă o energie sustenabilă și echilibrată, armonizând toate cele trei doshas (Vata, Pitta și Kapha). Cafeaua poate stimula rapid, dar poate dezechilibra, în special Vata și Pitta. Înțelepciunea ayurvedică ne învață să ascultăm semnalele corpului nostru. Trebuie să alegem ceea ce ne aduce în armonie cu natura noastră interioară și cu ritmurile naturii. Indiferent de alegere, este esențial să practicăm conștiența în consumul nostru zilnic. Să căutăm echilibrul în toate aspectele vieții noastre pentru o energie autentică și durabilă.