Puține flori sunt mai emblematice la nivel global decât trandafirul, regele florilor. Bogat în simboluri, tradiție și cu o frumusețe aparte, menționarea sau parfumul trandafirului ne duce cu gândul la buchete festive, la frumoasele tufe de trandafiri, ori la vremuri romantice. Dar știai că trandafirul este mai mult decât o simplă floare, este regele florilor? Ceaiul de trandafir, de exemplu, a fost folosit în cadrul sistemelor culturale de wellness, inclusiv în medicina ayurvedică, pe post de elixir hrănitor și liniștitor. Cercetările au dezvăluit faptul că trandafirul este mai mult decât o floare frumoasă, și conține diverși compuși activi, care pot sprijini starea de bine fizică, mentală și emoțională. Poate acesta este motivul pentru care oamenii au fost atrași de trandafiri și au făcut ceai de trandafir de secole, pentru alinare, frumusețe și liniște și l-au încoronat drept regele florilor.
Acest articol include utilizările tradiționale fascinante și cercetările referitoare la beneficiile ceaiului de trandafir și la modul în care se poate pregăti acasă o ceașcă perfectă de ceai.
De ce ar trebui să includem cu toții ceai de trandafir în rutina de wellness
Dacă ai simțit vreodată parfumul dulce al unui ceai de trandafir sau aroma dulce-amăruie, atunci poți înțelege de unde îi vine farmecul. Ceaiurile din plante conțin flori și sunt moduri simple, conștiente și plăcute prin care putem valorifica beneficiile plantelor.
Deși ceaiul de mușețel este foarte popular, cel de trandafir este mai puțin cunoscut pentru beneficiile sale, printre care se numără: înlăturarea stresului, relaxarea, digestia ușoară, sprijin spiritual și altele. În plus, în urma studiilor s-a descoperit că ceaiul de trandafir este la fel de bogat sau chiar mai bogat în fenol și antioxidanți decât ceaiul verde și nu conține cofeină.
În continuare vom afla detaliile din spatele beneficiilor și plăcerii de a bea ceai de trandafir.
Utilizări tradiționale ale trandafirului („Regele florilor”) și ale ceaiului de trandafir în medicina ayurvedică și nu numai
În medicina ayurvedică, trandafirul este asociat cu inima și se crede că această floare aduce sentimente liniștitoare de armonie și calm în timp ce susține trecerea de la emoții negative la unele pozitive. În vechime, în medicina ayurvedică, trandafirul a fost numit „Regele florilor” și este considerat „tridoshic”, adică susține și ajută toate cele trei Doshas (Vatta, Pitta, Kapha).
Tincturile de trandafir, decocturile, aplicațiile topice și ceaiul de trandafir au fost folosite de-a lungul timpului pentru:
- Susținerea funcției cardiovasculare
- Răcirea sângelui și altor organe
- Sănătatea ochilor
- Susținerea funcției gastro-intestinale
- Durere
- Probleme digestive ocazionale
- Constipație ocazională
- Trecerea de la sentimente de furie sau ură la mulțumire și iertare
- Problemele de la nivelul gâtului
- Somn
- Sănătatea pielii – trandafirul a fost folosit foarte mult în ritualurile de îngrijire a pielii și de frumusețe din cadrul medicinei ayurvedice
- Stres
- Si multe altele
Diverse preparate din trandafir au fost folosite și în alte sisteme tradiționale de wellness, precum medicina naturistă iraniană, medicina tradițională chinezească și folclorul american pentru ameliorarea crampelor menstruale, ameliorarea tusei, pentru a susține răspunsul inflamator și pentru tratarea durerilor ușoare (în special cele ale gâtului), pentru stres și alte probleme medicale.
În continuare vom afla ce s-a descoperit în urma cercetărilor despre compușii activi ai trandafirului, care explică modurile în care a fost folosită această floare în mod tradițional.
7 beneficii uimitoare ale ceaiului de trandafir
Cercetătorii au identificat mai mulți compuși vegetali benefici în trandafir, inclusiv numeroși compuși fenolici, despre care se crede că aduc beneficii. Compușii fenolici aduc numeroase beneficii, acționând ca antioxidanți, susținând răspunsurile inflamatorii și favorizând starea de bine mentală și emoțională.
Printre compușii fenolici și alții se numără:
- Acidul galic
- Terpenele
- Glicozidele
- Flavonoidele
- Antocianii
- Acizi grași esențiali
- Uleiuri esențiale
- Vitamina C (în special în măceșe, fructul trandafirului)
- Kaempferol
- Quercetină
Acum, după ce am aflat din ce este compus trandafirul, să aflăm și care sunt câteva dintre beneficiile aduse corpului, minții și spiritului de către o ceașcă aromată de ceai de trandafir.
#1: Ameliorează stresul și tensiunea
Parfumul puternic al trandafirului este suficient pentru a schimba dispoziția oricui. În medicina ayurvedică și în alte sisteme tradiționale de wellness, trandafirul este utilizat pe scară largă pentru a ușura tensiunea, pentru a ameliora stresul, pentru liniștire, pentru îmbunătățiri aduse spiritului și minții și pentru beneficiile aduse inimii. Există studii care arată că trandafirul poate fi folosit împotriva stresului și tensiunii.
Spre exemplu, studiile au arătat că trandafirul ar putea fi de ajutor în cazul multor aspecte legate de bunăstarea emoțională. De asemenea, s-a dovedit că uleiul esențial de trandafir susține buna funcționare a sistemului nervos, inclusiv a nivelului de dopamină. Dopamina este considerată a fi un neurotransmițător al stării de bine, asociat cu sentimente de plăcere și fericire. De fapt, s-a dovedit că orice floare, inclusiv trandafirul, declanșează eliberarea acestor substanțe chimice ale fericirii. Să bei ceai de trandafir, din petalele delicate ale celui numit regele florilor poate fi o modalitate simplă și delicioasă prin care poți reduce stresul și poți fi mai fericit.
#2: Poate ajuta la aprofundarea meditației și la practicile spirituale
Trandafirii sunt considerați flori cu o energie puternică și de-a lungul timpului au fost utilizați în cadrul practicilor spirituale, precum meditația, ceremonii religioase și rugăciuni. Trandafirii sunt văzuți ca fiind un simbol al divinității feminine și al sacralității sufletului, iar parfumul și prezența lor sunt asociate cu sfinții, îngerii și miracolele. Deși este dificil să dovedești beneficiile spirituale ale florii, cercetările au scos la iveală faptul că trandafirul ar putea produce un ușor efect hipnotic, ceea ce poate explica utilizarea florii în cadrul practicilor spirituale. Consumul de ceai de trandafir înainte, în timpul și după meditație, spre exemplu, poate face ca meditația să fie mai profundă, favorizând relaxarea, deschizând chackra inimii și susținând liniștea interioară. O ceașcă de ceai de trandafir poate fi revelatoare când te rogi, îți faci planuri, scrii în jurnal, spui o incantație sau te implici în alte practici spirituale.
#3: Poate fi de ajutor în cazul durerilor ușoare
S-a observat că multe plante folosite în medicina ayurvedică, precum faimosul turmeric, au fost eficiente în ameliorarea durerilor ușoare și în susținerea unui răspuns inflamator normal. În urma cercetărilor emergente s-a descoperit că și trandafirul poate fi de ajutor în această privință. Studiile preliminare au arătat că trandafirul poate ajuta la ameliorarea durerilor ușoare datorită efectelor antioxidanților pe care îi conține, cum ar fi quercitina, kaempferolul și flavonoidele, care susțin răspunsul inflamator normal. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cum trandafirul poate ameliora durerile ușoare.
#4: Poate stimula metabolizarea normală a zahărului
Echilibrarea nivelului de zahăr din sânge pentru susținerea metabolismului este un subiect de interes în prezent. În medicina ayurvedică, o alimentație sănătoasă, mișcarea și anumite plante medicinale, precum Bimbi Ceylon, scorțișoara și trandafirul sunt folosite pentru a susține Dosha-urile asociate cu procesele metabolice normale, inclusiv metabolizarea zahărului. Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile în cadrul cărora s-au folosit animale au sugerat că trandafirul poate susține metabolizarea normală a sângelui prin reglarea glucozei, insulinei, adiponectinei, trigliceridelor și colesterolului la șobolani. Efectele de calmare ale trandafirului și utilizarea tradițională ca ajutor pentru digestie ar putea, de asemenea, să explice potențialele beneficii apărute în cazul metabolizării zahărului.
#5: Poate fi de ajutor în cazul constipației ocazionale
În general, trandafirul este considerat dulce în ceea ce privește parfumul și aroma. Dar trandafirul este și amărui, ceea ce îl face un ajutor pentru digestie în medicina ayurvedică. Știința a început să valideze acest mod tradițional de utilizare a trandafirului, iar cercetările sugerează faptul că trandafirul și ceaiul de trandafir ar putea fi de ajutor în cazul constipației ocazionale și pentru susținerea unei bune funcționări a ficatului. Proprietățile de relaxare și căldura ceaiului de trandafir ar putea de asemenea să ofere un ajutor suplimentar digestiei.
#6: Este un puternic antioxidant
Trandafirii au fost asociați întotdeauna cu inima – în medicina ayurvedică este un tonic ce protejează inima sau un simbol al iubirii. Dar ce spun cercetările în legătură cu această conexiune importantă trandafir-inimă din medicina ayurvedică? Din ce în ce mai multe cercetări indică o posibilă legătură între trandafir și o bună funcționare a sistemului cardiovascular. Așa cum am aflat deja, trandafirul este bogat în antioxidanți care pot susține sistemul cardiovascular prin efectele pe care le au asupra răspunsului inflamator. După cum am menționat anterior, studiile emergente au arătat, de asemenea, că trandafirul poate susține o bună funcționare a ficatului, ceea ce poate influența funcționarea inimii prin faptul că ficatul are un rol important în producerea și sintetizarea colesterolului.
Deși sunt necesare mai multe studii în acest sens, rezultatele preliminare și profilul impresionant al antioxidanților din trandafir, precum și folosirea în mod tradițional a acestei flori sugerează că o ceașcă de ceai de trandafir de 2 ori pe zi poate susține o bună funcționare a sistemului cardiovascular.
#7: Poate ameliora crampele menstruale
Diverse ceaiuri din plante, inclusiv cel de trandafir, au fost folosite de-a lungul timpului pentru ameliorarea crampelor menstruale. Un mic studiu taiwanez arată că această practică antică poate fi eficientă. În timpul studiului la care au participat 130 de adolescente, acestora li s-a cerut să bea două căni de ceai de trandafir pe zi timp de 12 zile, începând cu o săptămână înainte de declanșarea menstruației, timp de 6 cicluri menstruale. Tinerele care au consumat ceai de trandafir au susținut că au avut dureri menstruale mai ușoare și au avut o stare de bine mai accentuată decât cele care nu au consumat acest ceai. Sunt necesare mai multe studii în acest sens, dar studiul menționat mai sus, referitor la potențialele beneficii ale trandafirului asupra unei stări de bine emoțional și asupra ameliorării durerilor menstruale, plus acest studiu și folosirea în mod tradițional a ceaiului de trandafir indică beneficiile acestei băuturi în perioada menstruației.
Cum să pregătești un ceai de trandafir perfect
Consumul ceaiurilor din plante, precum ceai de trandafir, este o modalitatea minunată prin care poți include beneficiile plantelor și ale florilor în rutina ta de wellness. Petalele trandafirilor de calitate, crescute organic sunt esențiale pentru a pregăti ceașca perfectă de ceai de trandafir și pentru a te bucura de beneficiile sale. Din păcate, majoritatea trandafirilor din industria florilor sunt produși în masă, pulverizați cu diverse substanțe, deci ar putea să nu conțină concentrațiile optime ale componentelor prețioase (în plus, cine își dorește o ceașcă plină cu pesticide?).
La ORGANIC INDIA, trandafirii sunt crescuți organic, folosindu-se practici agricole regenerabile și surse etice de la fermierii parteneri din India.
Vei observa diferența imediat ce vei deschide cutia cu ceai de trandafir – parfumul este incredibil!
Pentru a prepara o ceașcă de ceai:
- Toarnă o ceașcă de apă fiartă peste un pliculeț de ceai sau 1-3 lingurițe de ceai de trandafir vrac.
- Acoperă ceașca pentru ca aburul să rămână în interior, astfel încât aroma să fie mai bogată.
- Așteaptă 3-5 minute.
- Amestecă, adaugă miere sau stevia (dacă vrei să îndulcești ceaiul) și bucură-te de aromă și beneficii.
Ceaiul ORGANIC INDIA Tulsi trandafir dulce conține stevia și este posibil să nu mai fie necesară adăugarea unui îndulcitor.
Îmbunătățește-ți acum regimul de îngrijire cu ceaiul de trandafir!
Floare folosită pe scară largă, cu multe beneficii nutritive și asupra sănătății, ceaiul de trandafir îți poate hrăni corpul, mintea și spiritul. Disponibil la pliculețe sau vrac, acest ceai natural, dulce, aduce beneficiile trandafirului, plus pe cele ale plantei adaptogene tulsi (sau busuioc sfânt).
„Nu înghiți ceaiul, ci soarbe-l ușor, permițând aromei să îți umple gura. Nu trebuie să ai o anumită atitudine specială în timp ce bei ceai, cu excepția recunoștinței.”
– Pojong Sunim –