fbpx
Cele mai bune plante pentru îmbunătățirea stării de bine

Întrucât stresul din viața de zi cu zi a crescut tot mai mult în ultimele decenii, a crescut și producerea de medicamente și suplimente alimentare folosite pentru îmbunătățirea stării de spirit pentru a putea face față cerințelor din ce în ce mai mari. Este dificil să te desprinzi- deși tehnologia a evoluat pentru a ne „elibera”, de fapt ne-a invadat din ce în ce mai mult viețile.

Plante pentru starea ta de bine

În prezent, după mai multe decenii de intervenții din domeniul industriei farmaceutice, se pune din ce în ce mai mult în discuție valoarea medicamentelor utilizate pentru creșterea stării de bine- acestea sunt văzute ca un preț mare pentru beneficii pe termen scurt. Dar înțelepciunea veche a plantelor poate să ofere răspunsuri la stresul din zilele de astăzi. În cadrul Ayurveda există câteva plante destinate îmbunătățirii stării de spirit și pentru obținerea unui echilibru, precum ashwagandha și gotu kola, dar „Regina Plantelor” pentru bună-dispoziție și pentru starea de bine de la nivel mental este adaptogenul Tulsi, cunoscut și sub denumirea de „Busuioc Sfânt”.

Există mai multe tipuri de tulsi, cunoscut ca „Busuiocul Sfânt”: Ocimum sanctum L., incluzând două plante, tulsi Rama- cu frunzele verzi și tulsi Krishna- cu frunze violet si Ocimum gratissimum sau Vana tulsi, o plantă de pădure cu frunzele verde închis. Cercetătorii au analizat și Ocimum tenuiflorum, o altă variantă de tulsi. Fiecare dintre acestea are caracteristici diferite, dar  sunt toate folosite în același fel, dând aceleași rezultate.

Tulsi este o plantă adaptogenă cu numeroase caracteristici menite să ajute sănătatea.

Așadar, ce reprezintă Tulsi?

Tulsi este o plantă adaptogenă cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Poate fi observată în locuințele din India, unde se află plante de tulsi crescute în zonele ușilor de la intrare. În medicina Ayurvedică, tulsi este cunoscut drept „Elixirul Vieții” datorită capacității sale de a ameliora numeroase afecțiuni.

Pe site-ul de Ayurveda http://www.ayusante.com/, se spune că „Tulsi este probabil cea mai cunoscută și mai utilizată plantă de pe subcontinentul indian. Ea este considerată sacră și chiar așa este, având în vedere proprietățile ei vindecătoare”. Într-adevăr, este normal ca tulsi să fie o plantă valorificată pentru stabilitate și pentru îmbunătățirea stării de bine.

Tulsi pentru anxietate și pentru suport emoțional

Tulsi a fost apreciat în India din vechime, iar știința modernă îi descoperă capacitatea de a crește bună-dispoziția și pentru că induce o stare generală de bine. Potrivit unui articol al lui Marc Cohen („Școala de Științe Medicale, RMIT University, Victoria, Australia), inclus în the „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine”, „Există dovezi uriașe ale faptului că tulsi se adresează stresului fizic, chimic, metabolic și psihologic grație unei combinații unice de proprietăți”. Cohen continuă explicând că „Tulsi s-a dovedit capabil să combată stresul psihologic prin efectele pozitive asupra memoriei și funcțiilor cognitive și prin proprietăți antidepresive și anti-anxietate”.

S-au realizat numeroase studii privitoare la beneficiile tulsi pentru sănătate, inclusiv cercetări legate de modul în care tulsi își pune amprenta asupra stării de spirit, a anxietății și a stării de bine de la nivel mental. Din patru studii revizuite, trei au raportat „diminuări semnificative ale anxietății și nivelului de stres…două studii au confirmat reduceri în simptomele ce țin de stres la pacienți cu probleme psihosomatice prin comparație cu un grup de control”. De asemenea, toate cele patru studii au demonstrat „Îmbunătățiri semnificative ale dispoziției și/sau ale funcțiilor cognitive indiferent de vârstă, de sex, de formulă, de doză sau de calitate a studiului”. Cu alte cuvinte, uleiurile de tulsi și produsele pe baza se pot dovedi utile ca generatoare de îmbunătățire a stării de bine și ca sprijin în tratarea diferitelor tulburări de dispoziție și pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Un studiu realizat cu ajutorul animalelor a ajuns la concluzia că „extractul de OS are proprietăți anti-anxietate și antidepresive în aceeași doză și reprezintă o soluție pentru amestecul de simptome ce presupun anxietate și depresie”. Un alt studiu despre memorie a arătat că tulsi „poate fi util ca un agent nootropic în managementul timpuriu al diferitelor tulburări de ordin cognitiv”.

Un articol publicat în the „Journal Evidence Based Complementary and Alternative Medicine” a precizat că „Efectele extractului de O.tenuiflorum în cazul pacienților stresați au fost semnificative. Extractul din toată planta O.tenuiflorum este de 1,6 ori mai puternic sau cu 39% mai mare în managementul simptomelor provocate de stres față de pacienții din grupul placebo”. Mai mult decât atât, un alt studiu a sesizat că tulsi reduce stresul animalelor expuse la zgomote puternice. Tulsi este și bogat în nutrienți- vitaminele A și C, calciu, zinc, fier și clorofilă.

Siguranța Tulsi

Sute de ani de folosire în India a acestei plante a indicat siguranța tuturor celor trei specii de Tulsi. 24 de studii realizate prin implicarea oamenilor „arată faptul că Busuiocul Sfânt (tulsi) poate fi folosit pentru a contribui la normalizarea nivelului de zahăr, a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și contribuie la ameliorarea altor probleme de sănătate”.

Istoria Tulsi

Hindușii cred că Tulsi este planta pe care o îndrăgește cel mai mult zeul Vishnu. În India, nicio gospodărie nu este completă fără prezența tulsi, Se întâmplă așa de sute de ani- tulsi este considerată atât de sacră încât îi sunt dedicate ceremonii zilnice. Ea este crescută adesea lângă intrările din față ale caselor și se crede că îi protejează și îi binecuvântează pe cei care trăiesc acolo. Sunt folosite pentru tulsi ghivece cu zeități în toate cele patru colțuri ale lor și multe persoane cresc mai multe plante pentru a forma o „pădure”. Există mai multe motive pentru acest demers- se crede că tulsi este capabilă să curețe și să purifice atmonsfera și să alunge muștele și țânțarii.

Conform legendelor, tulsi este întruchiparea unei prințese care s-a îndrăgostit de zeul Krishna, provocând mânie consoartei acestuia, Radha. Aceasta i-a întins o cursă prințesei și a transformat-o într-o plantă, pe care zeii au făcut-o să fie sacră. În mitologia hindusă mai pot fi regăsite și alte povești despre tulsi, toate arătând că tulsi este un dar sacru al zeilor pentru oameni. Fiecare parte a plantei este sacră- inclusiv solul pe care crește este considerat binecuvântat.

În mod tradițional, tulsi este o plantă adaptogenă folosită în mai multe scopuri. Manuscrise antice Ayurvedice sugerează că florile proaspete pot fi utilizate pentru bronșite, frunzele și semințele amestecate cu piper negru sunt bune pentru malarie, întreaga plantă poate combate greața, iar scoarța este bună pentru eczeme. Tulsi a fost folosită pentru a face din ea uleiuri și tincturi, dar a fost utilizată și pentru aplicații topice. Ceaiurile din tulsi sunt folosite de secole pentru anxietate, iar frunzele se pot chiar infuza în oțet.

Adaptogene pentru adaptare

Potrivit unui citat modificat al lui Darwin, „Nu este cea mai puternică dintre specii cea care supraviețuiește, nici cea mai inteligentă. Cea mai puternică este cea care este cea mai adaptabilă schimbărilor.” Epoca tehnologiei a adus viața într-un punct în care delicatul sistem nervos al omului este copleșit și în care contează nu numai să supraviețuiești, ci și să reușești, de aceea trebuie să găsim remedii naturale care să ne ajute să ne adaptăm cerințelor vieții. Plantele pentru starea de bine, pentru conferirea de echilibru și pentru calmarea anxietății pot fi văzute ca o dovadă a inteligenţei naturii și a abilității sale de a găsi soluții pentru exigențele vieții. Plantele adaptogene reprezintă o varietate de remedii naturale pentru îmbunătățirea stării de spirit, pentru gestionarea stresului și pentru rezistență. Și, spre deosebire de medicamentele și suplimentele alimentare obișnuite, aceste plante au fost folosite și împărtășite de mii de ani. Testul timpului le demonstrează eficacitatea și siguranța în calitate de plante destinate îmbunătățirii stării de spirit. Data viitoare când simți că viața te copleșește și nu știi ce plante sunt mai potrivite pentru a face față stresului, ia-le în calcul pe cele propuse de medicina Ayurvedică în scopul unei revigorări sigure, cu beneficii pe termen lung, a dispoziției tale.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness