fbpx
Cercetătorii chinezi: turmericul are efecte asupra anumitor coronavirusuri

Cercetătorii de la Departamentul de Bioinginerie de la Universitatea din Wuhan, China, spun că un compus natural regăsit în turmeric, curcuminul, ar putea ajuta la eliminarea anumitor tipuri de coronavirusuri, în special a celor de tipul alpha.

Noua cercetare din China a arătat că acest curcumin poate preveni transmiterea virusului ce declanşează gastroenterita, un tip de coronavirus ce infectează porcii, împiedicând infectarea celulelor. În doze înalte, curcuminul ar putea ucide particulele virale.

Rezultatele studiului au fost publicate în „the Journal of General Virology”.

Dr.Lilan Xie, de la Departamentul de Biotehnologie Aplicată din cadrul Facultăţii de Bioinginerie din Wuhan a declarat pentru „Thailand Medical News”: „Coronavirusurile reprezintă o ameninţare serioasă pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor din întreaga lume şi nu există încă terapii aprobate. Aici, am apelat la modelul de coronavirus alpha, responsabil pentru transmiterea gastroenteritei şi am analizat efectele antivirale ale curcuminului în raport cu el. Rezultatele noastre au demonstrat că acest compus a avut efecte puternice în a inhiba proliferarea virusului şi a proteinei virale în funcţie de cantitatea folosită. Am sesizat şi că inhibă direct capacităţile virale, în funcţie de doză, de temperatură şi de timp.”

Dr.Xie a adăugat: „Mai mult, s-a constatat faptul că a acţionat mai ales în prima fază de replicare a virusului ce transmite gastroenterita. Cu precădere, când a fost vorba de absorbţie, o doză de curcumin de 40 µM a dus la o reducere de 3,55 log TCID50 ml-1 a titrului viral, ceea ce arată că acest compus are excelente capacităţi de a inhiba virusul. Am demonstrat pentru prima despre curcumin că are acţiuni virucide şi capacităţi de inhibare a virusului responsabil de apariţia gastroenteritei, ceea ce sugerează că ar putea fi un medicament pentru controlul efectiv al acestuia.”

Infecţiile virale cu virusul de gastroenterită, manifestate prin diaree, deshidratare severă, ajungându-se până la deces, sunt foarte periculoase şi cu potenţial letal pentru porcii foarte tineri, mai mici de două săptămâni. Până cum nu există tratamente aprobate pentru acest virus şi chiar dacă există un vaccin contra lui, el nu este eficient în a-i preveni răspândirea.

Pentru a stabili şi pentru a determina potenţialul antiviral al curcuminului, echipa de cercetători a tratat celule experimentale cu diferite concentraţii ale compusului, înainte de a încerca să le infecteze cu virusul ce declanşează gastroenterita. Ei au descoperit că un nivel ridicat al concentraţiei de curcumin poate reduce numărul de particule virale din cadrul culturii de celule.

Studiul arată că poate acţiona asupra virusului în mai multe moduri: distrugând virusul înainte de a infecta celula, integrând aici protecţia antivirală pentru a inactiva virusul şi influenţând metabolismul celular pentru a preveni pătrunderea acestuia.

Dr.Xie, care este şi coordonatorul studiului, a zis: „Curcuminul are un efect inhibitor semnificativ asupra absorbţiei virusului responsabil de apariţia gastroenteritei şi un anumit efect de inactivare, ceea ce sugerează faptul că poate preveni infectarea cu el.”

În trecut, s-a demonstrat că acest compus, curcuminul, are capacitatea de a inhiba proliferarea anumitor tipuri de virusuri, incluzând aici virusul responsabil de febra Dengue, de hepatita B şi virusul Zika. De asemenea, are şi numeroase efecte biologice semnificative, cum ar fi capacitatea de inhibare a dezvoltării tumorilor, efect antiinflamator şi proprietăţi antibacteriene.

Compusul numit curcumin a fost selectat pentru studiu pentru că, potrivit Dr.Xie, are puţine efecte adverse, acesta afirmând următoarele: „Este foarte dificil să se prevină şi să se ţină sub control maladiile virale, în special când nu există vaccinuri eficiente. Medicina tradiţională şi ingredientele sale active sunt ideale pentru colecţiile de remedii antivirale graţie avantajelor, precum puţine efecte adverse şi uşurinţa de a fi achiziţionate.”

Echipa de cercetători speră acum că vor reuşi să facă studiul şi in vivo, folosind un model cu implicarea animalelor pentru a vedea dacă proprietăţile de a inhiba virusurile ale curcuminului ar putea fi incluse într-un sistem mai complex.

Dr. Xie a adăugat: „Vor fi necesare mai multe studii pentru a evalua efectele de inhibare ale virusului in vivo şi pentru a explora potenţialele mecanisme ale curcuminului asupra lui, ceea ce va duce la o înţelegere mai profundă a mecanismelor sale antivirale şi ale aplicaţiilor.”

Echipa de cercetători din China plănuieşte şi să efectueze viitoare teste cu beta coronavirusuri, precum este şi SARS- CoV-2.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness