Dacă ești în căutarea unor metode naturale pentru a-ți echilibra pofta de mâncare și a reduce poftele de zahăr, să știi că nu ești singur(ă).
Menținerea unei diete sănătoase și echilibrate nu este ușoară în cultura occidentală, chiar și pentru cei foarte atenți la stilul lor de viață.
De la cafelele dulci și gustările acoperite cu ciocolată care ne ajută să trecem peste „căderea de la ora 3” până la presiunile culturale și ingredientele adictive ascunse în alimentele procesate (chiar și în cele care par sănătoase), ai putea simți că ai nevoie de o voință supraomenească (sau de o pastilă magică) ca să menții un echilibru.
Din fericire, natura ne oferă tot ce avem nevoie pentru a ne echilibra alimentația și pofta de mâncare — fără superputeri sau formule magice.
În acest articol, îți arătăm cum să folosești plante ayurvedice specifice, împreună cu ajustări alimentare și ale stilului de viață, pentru a reduce poftele, a echilibra apetitul, a susține metabolismul zahărului și a promova o viață sănătoasă.
Abordarea ayurvedică: echilibrarea naturală a apetitului
În Ayurveda, dezechilibrele legate de pofta de mâncare sunt de obicei asociate cu un exces de Kapha dosha, care este conectat cu compoziția corporală și gestionarea greutății. O acumulare excesivă de Kapha duce la slăbirea agni (focul digestiv) și la tulburări metabolice, ceea ce provoacă dezechilibre în poftă și acumularea de țesut adipos. Pentru a contracara acest lucru, se recomandă o dietă și un stil de viață personalizat, axat pe alimente, plante și mișcare care reduc și echilibrează Kapha. (Vom oferi în curând câteva exemple generale despre cum poate arăta acest lucru.)
Notă: Alte aspecte care pot influența apetitul și compoziția corporală sau care pot contribui la un dezechilibru Kapha includ: îmbătrânirea, perimenopauza, dezechilibrele hormonale, stresul și menopauza. Consultă un practician ayurvedic pentru recomandări personalizate.
Ayurveda și pofta de dulce
Ayurveda privește pofta de zahăr într-un mod diferit. Dorința pentru alimente dulci este considerată naturală și normală atunci când este legată de alimente integrale și naturale, precum cerealele, tuberculii, fructele, plantele și legumele. Gustul dulce este unul dintre cele cinci gusturi fundamentale în Ayurveda și este considerat hrănitor, echilibrant și cu efect de ancorare. De altfel, alimentele și condimentele dulci sunt esențiale în dieta ayurvedică. Însă alimentele foarte dulci sau procesate nu sunt considerate sănătoase, deoarece pot agrava toate cele trei doshe și epuizează nutrienții și forța vitală.
Pofta de zahăr pot indica diverse dezechilibre, potrivit principiilor ayurvedice, inclusiv:
-
Lipsa alimentelor în mod natural dulci în dietă, cum ar fi în cazul unei diete sărace în carbohidrați
-
Dezechilibre ale nivelului glicemiei
-
Dezechilibre energetice
-
Dezechilibru al doshei Kapha
-
Absența celor șase gusturi (Dulce, Acru, Sărat, Amar, Iute, Astringent) din mesele și gustările zilnice
-
Dezechilibre nutriționale
-
Stres cotidian
-
Tulburări de somn
De cele mai multe ori, problemele legate de poftă de mâncare, compoziția corporală și poftele de zahăr apar împreună, ceea ce impune o strategie holistică de vindecare adaptată fiecărei persoane.

În continuare, vom analiza câteva recomandări generale pentru susținerea apetitului sănătos și reducerea poftelor de zahăr, folosind atât principii ayurvedice, cât și occidentale.
Sfaturi alimentare pentru pentru a-ți echilibra pofta de mâncare și a reduce pofta de zahăr
Un dezechilibru Kapha semnalează necesitatea de a consuma mai puține alimente dominante în Kapha. Este dificil de oferit recomandări general valabile, deoarece unii oameni vor avea nevoie de mai multe alimente de tip Pitta, alții de Vata, iar unii vor trebui să reducă Pitta sau Vata în funcție de sezon sau de anumite cicluri personale. (Consultă un practician ayurvedic pentru sfaturi individuale.)
Totuși, iată câteva recomandări generale pentru reducerea și echilibrarea energiei Kapha, ceea ce poate ajuta la reglarea de poftă de mâncare și a compoziției corporale:
Recomandări alimentare
-
Evită alimentele cu zahăr adăugat: bomboane, ciocolată, sucuri carbogazoase, prăjituri, produse de patiserie, fructe uscate etc.
-
Limitează consumul de lactate, prăjeli și alimente grele sau foarte bogate.
-
Alege mâncăruri și lichide calde în locul celor reci, pentru a stimula focul digestiv (agni).
-
Consumă suficiente proteine, dar alege variante slabe – carne slabă sau leguminoase (fasole, linte etc.).
-
Concentrează-te pe alimente cu gust amar, iute și astringent – acestea susțin digestia și oferă ușurință corpului.
Sfaturi alimentare suplimentare pentru a-ți echilibra pofta de mâncare
- Nu uita să incluzi și alimente dulci în mod natural! Alimente precum cerealele integrale, leguminoasele, cartofii dulci, dovlecii, scorțișoara, busuiocul, cardamomul și feniculul te pot ajuta să-ți satisfaci nevoia de dulce într-un mod sănătos.
-
Consumă fructe, dar evită fructele foarte dulci. Optează în schimb pentru fructe mai astringente și ușoare, cum ar fi perele, merele, strugurii și rodia.
-
Evită să mănânci dacă nu îți este cu adevărat foame, dar nici nu aștepta până când ești flămând(ă) de-a dreptul, pentru că asta poate duce la supraalimentare. Unii practicieni recomandă evitarea gustărilor între mese, dar asta nu funcționează pentru toată lumea. Ascultă-ți corpul și mănâncă atunci când îți este foame, limitând gustările grele între mese.
-
Mănâncă la aceleași ore în fiecare zi. Rutina ajută la reglarea ritmului corpului și reduce tendința de a ciuguli între mese.
-
Practică alimentația conștientă, într-un mediu fără distrageri. Mestecă bine fiecare îmbucătură, reflectează la gusturi și texturi și oprește-te din mâncat când te simți sătul(ă) în proporție de 75%.
-
Adaugă condimente încălzitoare, precum ghimbirul, piperul negru și turmericul, pentru a stimula focul digestiv (Agni).
-
Consumă multe fibre din cereale integrale, legume etc. Fibrele cresc în mod natural sațietatea, ajută la echilibrarea glicemiei și susțin eliminarea sănătoasă.
-
Evita excesul. După cum am menționat mai sus, practica orientală a alimentației conștiente este extrem de utilă, deoarece creierul are nevoie de timp pentru a înregistra senzația de sațietate de la nivelul stomacului.
Acestea sunt doar ghiduri generale pentru dezechilibrul Kapha – discută cu un practician ayurvedic pentru recomandări personalizate.

Sfaturi de stil de viață pentru a-ți echilibra pofta de mâncare
Recomandările ayurvedice pentru un apetit echilibrat sunt similare cu cele din medicina occidentală, și includ:
- Hidratează-te corespunzător. Setea este adesea confundată cu foamea. Hidratarea este esențială pentru claritatea mentală, nivelul de energie și chiar pentru sănătatea pielii. Alege băuturi calde în locul celor reci.
- Dorm 8–9 ore pe noapte. Lipsa somnului poate duce la pofte de zahăr și dezechilibre ale apetitului, din cauza efectelor asupra hormonilor foamei, precum leptina și grelina. În plus, când ești obosit(ă), ești mai tentat(ă) să alegi gustări dulci pentru un boost rapid de energie.
- Redu consumul de alcool. Alcoolul se transformă în zahăr în organism, ceea ce poate intensifica pofta de dulce. De asemenea, interferează cu somnul, energia, echilibrul hormonal și irită toate doshele, așadar este bine să fie redus sau evitat pentru rezultate optime.
- Redu stresul. Stresul agravează toate cauzele dezechilibrului apetitului, dezechilibrului Kapha și poftelor de zahăr. De asemenea, afectează somnul, digestia și echilibrul hormonal. Exercițiile fizice, yoga, meditația sau rugăciunea, timpul petrecut cu cei dragi, natura și plantele adaptogene precum Tulsi și Ashwagandha sunt metode eficiente de reducere a stresului.

Plante pentru poftă de mâncare, sațietate și controlul poftei de dulce
De secole, plantele sunt folosite pentru a echilibra apetitul, sațietatea, metabolismul zahărului, compoziția corporală și pentru a gestiona poftele (inclusiv cele de zahăr).
Acestea nu sunt considerate soluții minune sau tratamente de sine stătătoare, ci fac parte dintr-o abordare holistică ce vizează echilibrarea energiei Kapha, susținerea nivelului normal de zahăr în sânge și a funcției metabolice, reducerea stresului, sprijinirea digestiei și menținerea unei nutriții și sațietăți optime.
Plante care susțin sațietatea
Mulți factori pot influența senzația de sațietate, inclusiv stresul, aditivii alimentari, dezechilibrul Kapha, lipsa gusturilor variate în dietă și alimentația inconștientă (vs. conștientă). Iată câteva suplimente care pot contribui la instalarea sațietății în mod natural, astfel încât să te oprești din mâncat atunci când ești sătul(ă) în proporție de două treimi – trei sferturi:
-
Amla (Coacăz indian): un superfruct cu proprietăți antioxidante, bogat în vitamina C în forma sa crudă. Amla susține digestia și oferă o senzație de sațietate de durată. Poate fi administrată ca plantă individuală sau ca parte a formulei Triphala, despre care vom vorbi în secțiunea următoare.
-
Psyllium: o fibră prebiotică de origine vegetală, des folosită în suplimente pentru a susține eliminarea normală și aportul optim de fibre. Mai multă fibră înseamnă o senzație crescută de sațietate. Este un ingredient excelent și în produsele vegane sau fără gluten.

-
Ceai verde: Studiile sugerează că antioxidanții (catechinele) din ceaiul verde pot susține sațietatea, oxidarea grăsimilor și echilibrul apetitului.
Brandul Organic India oferă suplimente certificate Regenerative Organic Certified® (ROC) cu Amla, produse pe bază de psyllium și ceai verde Tulsi pentru susținerea armoniei dintre minte și corp.










