De ce este critic somnul pentru sănătate și performanță

Iată care este subiectul discuției de astăzi: cum ar fi să simți că ai atât de multă energie și atât de mult entuziasm încât să nu fii doar motivat/ă să te implici în diverse activități fizice, dar și să dispui de forța și de rezistența la care ai visat dintotdeauna? Numeroase persoane tânjesc să atingă un nivel înalt al performanței fizice însă, în mod constant, suntem puși în situația de a ne simți obosiți la mijlocul zilei și de a ne dori să servim a treia cană de cafea în jurul orei 15:00. Pe măsură ce săptămânile de lucru se prelungesc și suntem tot mai solicitați din pricina muncii, visul de a dispune de energie și de performanță fizică devine tot mai îndepărtat. În mod ironic, când încercăm să ținem pasul cu toate, de fapt ne privăm de unul dintre lucrurile de care avem cel mai mult nevoie pentru a fi puternici, isteți și creativi: SOMNUL! Oare acesta este suficient pentru a atinge performanța, te poți întreba? Performanța nu depinde numai de el însă, potrivit „Universității Harvard”, somnul pentru sănătate și pentru performanțele noastre este critic.

Astfel, somnul este timpul pe care corpul îl folosește pentru a-și face rezerve de energie, pentru a face „reparații” și pentru a construi celule, țesuturi și mușchi. Când nu dormi suficient, corpul funcționează la jumătate din capacitate, ceea ce interferează cu toate funcțiile organismului și, mai presus de orice, te împiedică să fii în formă, așa cum ți-ai dori.

Somnul pentru sănătate

Experții din cadrul „Universității Harvard” aduc în prim-plan șase motive pentru care somnul pentru sănătate și performanșă este cel de calitate:

  • Procesele de învățare și memoria: somnul ajută creierul să furnizeze noi informații memoriei prin procesul numit consolidarea memoriei. În diverse studii, persoanele care au dormit și după aceea s-au familiarizat cu o anumită sarcină au executat-o mai bine ulterior;
  • Metabolismul și greutatea corporală: privarea de somn conduce la câștig în greutate, în condițiile în care afectează modul în care organismul procesează și depozitează carbohidrații și, în plus, are un impact negativ asupra nivelului hormonilor ce reglează apetitul;
  • Siguranța: lipsa de somn favorizează o tendință mai mare de a adormi brusc pe parcursul zilei. În aceste condiții, crește riscul de căderi, de erori medicale, de erori ce țin de traficul aerian, de accidente rutiere etc;
  • Dispoziția: privarea de somn poate fi responsabilă de stări de iritabilitate, de nervozitate, de o capacitate redusă de concentrare și de fluctuații de dispoziție. În același timp, când nu te odihnești suficient, ești prea obosit/ă pentru a mai putea face lucrurile care îți fac plăcere;
  • Sănătatea cardiovasculară: tulburările severe de somn sunt asociate cu dezechilibre hormonale și cu probleme care țin de sănătatea cardiovasculară;
  • Imunitatea: privarea de somn afectează negativ funcționarea sistemului imunitar, inclusiv activitatea celulelor natural killer, care acționează când vin în contact cu virusuri și cu bacterii.

Acum, după ce am aflat de ce avem atât de multă nevoie să dormim mai mult și mai bine, cum ar trebui să procedăm?

Ceaiul Tulsi

Spre exemplu, ar trebui să includem în rutina zilnică de fiecare seară, de dinainte de culcare, savurarea unui ceai pe bază de Tulsi. Este indicat să optezi pentru o cană mică în loc de una de dimensiuni mari pentru a evita să ajungi des la toaletă pe timpul nopții. În cazul în care te confrunți cu insomnia, încearcă să bei o cană de ceai Tulsi după-amiaza târziu și încă una cu o oră înainte de culcare.

Următoarele variante de blend-uri de ceai, inspirate din tradiția Ayuredică, dețin certificare 100% organic, nu conțin cafeină, sunt delicioase și au ca ingredient principal Tulsi (Busuiocul Sfânt), o plantă capabilă să înlăture stările de anxietate, să instaureze o stare de calm și să favorizeze somnul de calitate, odihnitor.

Iată câteva exemple de ceaiuri spre care să te orientezi:

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness