De ce este Tulsi o planta medicinala sacra?

Ideea sacralității unei plante derivă din înțelegerea tradițională a conexiunii noastre cu întregul univers, inclusiv cu plantele ce susțin și hrănesc viața. Specialistul indian în conservarea mediului, Bharti Chhibber,  explică: „Religia protejează și hrănește natura. Dacă aruncăm o privire către Hinduism, ne raportăm la soare, la vânt, la pământ, la copaci, la plante și la apă, ceea ce stă de fapt la baza supraviețuirii umane”. Încă din cele mai vechi timpuri, vindecătorii știau că ființele umane sunt legate inseparabil de toate acestea, ce sunt creații ale Mamei Pământ. Relația noastră sacră cu plantele și statutul de „sfânt” atribuit lor vorbește despre o înțelegere mai profundă la nivel spiritual a ceea ce suntem, ca parte a lumii naturale- o lecție care a fost bine însușită de fermierii specialiști în agricultura regenerativă, de cei care sunt implicați în protecția mediului, de vindecătorii tradiționali, de etnobotaniști și de alții. Cea care își ocupă locul pe tronul celor mai venerate plante din cultura indiană este Tulsi, cunoscută și ca Regina Plantelor. 

Să invităm o zeiță în casele noastre

Tulsi le este cunoscută hindușilor ca o manifestare timpurie a Lakshmi, stimata zeiță a bunăstării și a norocului, care a venit din adâncurile oceanului după ce zeii au fost aruncați acolo pentru a scăpa lumea de demoni. Adepții hinduismului cred că în nopțile cu lună plină Lakshmi vizitează fiecare casă și îi binecuvântează locuitorii pentru prosperitate. Zeița este venerată în cadrul mai multor sărbători, incluzând aici Diwali, festivalul luminilor din cultura hindusă,  Jains și Sikhs. Ea este reprezentată de cele mai multe ori ținând o floare de lotus, simbol al nașterii, al învierii, al norocului și iluminării.

Precum Lakshmi, Tulsi aduce binecuvântarea în case, de aceea este așezată adesea, în India, în fața ușilor, a intrărilor și a foaierului- și oriunde stau hindușii.

Clădirile și altarurile unde se află plante Tulsi sunt uneori considerate locuri de pelerinaj, iar plantele sunt cultivate adesea în Vrindavans – structuri  din piatră cubică sau din cărămidă, de obicei construite în mijlocul unei curți sau în fața unui templu. 

Potențialul vindecător al Tulsi

Planta sacră Tulsi este privită ca o punte de legătură dintre rai și pământ. O rugăciune tradițională Indiană sugerează faptul că zeul creator Brahma se adăpostește între ramurile ei, că locurile de pelerinaj hinduse se află în ea și că fluviul Gange curge printre rădăcinile ei. Rugăciunea recunoaște că toate zeitățile se pot regăsi în tulpinile și în frunzele de Tulsi; și că scripturile hinduse- Vedele- se cuibăresc în crengile ei de sus. Precum este și Lakshmi, Tulsi este considerată ca o zeitate feminină care are rolul de a proteja și de a hrăni o casă și pe locuitorii ei.

Tulsi posedă numeroase beneficii pentru cei care o folosesc,  dar ocupă și un loc de frunte în munca oamenilor de știință, care au identificat numeroși nutrienți celebrați ai acestei plante, de la antioxidanți la polifenoli. Tulsi este privită în Ayurveda ca un „elixir al vieții” și se crede că poate promova longevitatea.

Oamenii de știință, specialiștii în remedii naturiste și nutriționiștii au descoperit că această plantă este bogată în vitaminele C și A, în minerale precum calciul, zincul și fierul și în clorofilă- alături de mulți alți fitonutrienți. Unul dintre cele mai importante roluri ale Tulsi este de adaptogen, echilibrând variate procese din corp, care altfel ar favoriza efectele negative ale stresului.

Marc Maurice Cohen, de la School of Health Sciences, Universitatea  RMIT, Australia, a precizat că Tulsi poate și să protejeze organele și țesuturile de stresul chimic provenit de la poluanții industriali și de la metalele grele, dar și să protejeze în fața efectelor stresului fizic adus de epuizare, în fața ischemiei (restricție de oxigen), a epuizării fizice sau a expunerii la frig sau la zgomot excesiv. Cohen afirmă că s-a demonstrat că Tulsi este utilă în cazul stresului metabolic, echilibrând nivelul de zahăr din sânge, tensiunea arterială și nivelul de lipide.

Tulsi ajută și în combaterea stresului psihic și are efecte pozitive asupra memoriei și a funcțiilor cognitive.  Planta a fost folosită în mod traditional și pentru diminuarea depresiei și a anxietății. Dacă vindecătorii Ayurvedici consideră că Tulsi este una dintre cele mai bune plante pentru echilibrarea minții, a corpului și a spiritului, oamenii de știință moderni s-au concentrat asupra proprietăților  sale antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatorii, neuro-protectoare și cardio-protectoare, privind-o ca pe un tratament natural destinate unei game variate de suferințe. 

Unde tradiția întâlnește știința

Tulsi a fost menționată de vindecătorul indian Charaka în textele Ayurvedice Charaka Samhita ca una dintre cele mai cinstite plante vindecătoare, aptă să se adreseze numeroaselor afecțiuni. Reputatul Chris Kilham, care a coordonat cercetări pe plante medicinale în mai bine de 45 de țări, explică faptul că istoria Tulsi derivă din religie și din mitologie, că a fost utilizată în numeroase sisteme vechi de medicină, cum ar fi în Ayurveda, în medicina greacă, în cea romană și în Siddha acum mii de ani. Când vindecătorii, hindușii și botaniștii se referă la Tulsi ca la o plantă sacră, înseamnă că se raportează atât la statutul de zeiță al plantei, cât și la legătura puternică pe care o are aceasta cu organismul uman, ceea ce îi permite să-și demonstreze beneficiile testate în timp și acum cele care sunt validate științific.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness