fbpx
Detoxifierea: O perspectivă Ayurvedică

Conceptul detoxifierii corpului a devenit popular dar și uneori controversat în epoca modernă. Dacă aruncăm o privire mai atentă, vom sesiza că vaidyas din cadrul Ayurveda au demonstrat beneficiile detoxifierii de sute de ani. Spre deosebire de scopurile moderne ale detoxifierii, punctul de vedere Ayurvedic nu se limitează la aparatul digestiv şi la corp- pentru a funcţiona eficient şi fără dificultăţi, trupul, mintea şi spiritul trebuie să fie în armonie.

Dacă ne uităm la digestie din perspectiva Ayurvedică, am putea înţelege că găsirea echilibrului între alimentele potrivite, un mod de viaţă centrat şi tehnicile menite să alunge stresul, toate ar contribui la o sănătate bună. Termenul sanscrit pentru o stare de armonie este Agni (foc), primul cuvânt scris în Vede. Acesta este opusul lui Ama, care se referă la o acumulare de toxine.

Ama rezultă nu numai din probleme ce ţin de dietă, dar şi din dezechilibrele de la nivel emoţional, mental şi spiritual. Din fericire, Ayurveda are o abordare care a trecut testul timpului.

Fluxul vieţii

Toată filozofia indiană este guvernată de conştiinţă, care este totalitatea indivizibilă a tot ceea ce este. Pentru a şti dacă trupul este sănătos sau bolnav, terapeuţii Ayurvedici privesc întregul sistem în concordanţă cu starea sa de echilibru, mai degrabă decât cu acţiunile părţilor individuale, în condţiile în care nimic nu există în izolare.

Agni este principiul cosmic solar legat de lumină, de foc şi de transformare în cadrul universului. „Institutul American de Studii Vedice” explică faptul că Agni ocupă o poziţie binemeritată întrucât deţine funcţii cosmice importante. Agni se referă nu numai la metabolismul sistemului digestiv al fiecărui individ, ci şi la tot universul, ilustrând conceptul de „Aşa cum este deasupra, aşa este şi dedesubt”. Din acest punct de vedere, se referă la toate schimbările şi întruchipează orientarea spre o existenţă lină şi netulburată.

Soma: Combustibil pentru Agni

O discuţie despre Agni şi Ama ar fi incompletă fără înţelegerea conceptului „Soma”. Terapeutul Ayurvedic Joey Bujold a explicat că Agni este principiul cosmic solar legat de lumină, de foc şi de transformarea din cadrul universului. Aplicarea căldurii duce la purificare, la detoxifiere şi la transformare.

În schimb, o deficienţă la nivelul Agni conduce la acumularea substanţei nedigerate (Ama). Soma este principiul cosmic lunar caracterizat prin răceală, prin calm şi prin revigorare în univers. Reprezintă o energie restauratoare care construieşte, extinde şi susţine. Se spune că o insuficienţă a Somei se manifestă printr-o dezvoltare insuficientă a ţesuturilor, prin lipsa calmului şi prin fragilitate.

Importanţa digestiei

Practicantul de Ayurveda Mike Dhaliwal precizează că arta tradiţională indiană a vindecării priveşte trupul printr-o perspectivă calitativă, ceea ce înseamnă că şi calitatea sistemelor din corp sunt legate de caracteristicile lor, de metafore, de relativitate, de simboluri şi de descrieri. Astfel, când un organism este bolnav sau prezintă simptome, se spune că se află în dezechilibru în raport cu o stare de armonie.

Upanişadele ne învaţă că suntem trupuri formate din hrană. Digestia este centrul vieţii, sănătăţii şi reproducerii din univers. Viaţa se hrăneşte cu viaţă. Dintr-o perspectivă Ayurvedică, Dhaliwal a menţionat „Eşti sănătos precum propria ta Agni, focul digestiv sau capacitatea de digestie a corpului tău. Acum 500 de ani nu s-a menţionat acidul clorhidric, dar se puteau descrie calităţile Agni din stomac şi din sistemul digestiv”.

Mike Dhaliwal spune că focul prezintă următoarele calităţi: fierbinte, ascuţit, luminos, uscat şi subtil. Să consumi alimente care au la bază natura Agni promovează funcţionarea optimă a acelui foc. De cealaltă parte, să consumi hrană care se opune calităţilor Agni duce la deteriorarea funcţiei sistemului digestiv. Ama este hrană nedigerată ce are însuşiri precum: a fi lipicioasă, grea, udă, alunecoasă şi rece. Mike Dhaliwal afirmă: „Ama deteriorează absorbţia adecvată de particule de care este nevoie pentru hrănirea celulelor din corp. Şi Ama însăşi se absoarbe prin intestine şi circulă prin organism. Din punct de vedere Ayurvedic, acest fenomen este rădăcina bolii”.

Instructorii de la Şcoala de Ayurveda „Kerala” ne învaţă că „În momentul în care vorbim despre detoxifiere în Ayurveda, ne referim la eliminarea acestor toxine din corp. Să scapi de Ama este primul pas al procesului de vindecare, în condiţiile în care Ayurveda recunoaşte şi importanţa revigorării sistemului şi a redării echilibrului acestuia”.

Abordarea Ayurvedică a detoxifierii

Sunt moduri variate de a detoxifia corpul şi de a scăpa de Ama. Una dintre ele este şi Panchakarma, ce include cinci acţiuni terapeutice care pot fi abordate fără a distruge sau fără a slăbi sistemul. Scopul Panchakarma nu este numai să se îndepărteze toxinele de natură fizică, dar şi să se restabilească sistemul minte-corp printr-o stare de sănătate echilibrată la toate nivelurile- incluzând aici mintea şi emoţiile.

Terapiile Purvakarma

Alte mijloace pentru a avea de-a face cu Ama este prin Purvakarma, începând cu Snehana (utilizarea uleiului). Acest proces, potrivit Şcolii Ayurvedice Kerala, se referă la a satura corpul cu plante sau cu uleiuri medicinale sau să se ingereze ghee sau alte uleiuri cu rol de medicament. Se poate primi şi un masaj viguros pe tot corpul cu uleiuri de plante. Astfel de practici ajută la slăbirea Ama şi la îndepărtarea din ţesuturile profunde ale tractului gastrointestinal, acolo unde terapiile Panchakarma o pot elimina.

După masaj, Swedana (transpiraţia) are rolul de a a dilata canalele pentru a se îndepărta Ama. Transpiraţia poate fi indusă prin aplicarea locală a aburului, alături de decocturi de plante şi de uleiuri sau aburul poate fi aplicat uniform pe tot corpul (în afară de cap) într-o „cutie” a transpiraţiei. Această metodă este urmată adesea de aplicarea de plasturi din plante şi de prişniţe, speciale pentru a se elimina toxinele prin pori.

Purvakarma implică Shirodhara, o relaxare profundă ce restabileşte armonia doshelor. Shirodhara presupune să se toarne uşor ulei călduţ, într-un flux constant, la nivelul frunţii. Aceasta linişteşte Vata, calmează şi hrăneşte sistemul nervos central, promovează liniştea şi relaxarea, îmbunătăţeşte claritatea minţii şi înţelegerea.

Alte metode pentru detoxifierea naturală

Alte modalităţi de detoxifiere Ayurvedică includ să se înceapă ziua cu un pahar de apă călduţă aromată cu o felie de lămâie sau de lămâie verde. Potrivit lui Catherine Guthrie, de la „Yoga Journal”, apa caldă stimulează tractul gastrointestinal şi peristaltismul- contracţiile musculare ale pereţilor intestinali. În al doilea rând, lămâile obişnuite şi lămâile verzi sunt bogate în minerale şi vitamine care ajută la slăbirea Ama.

Să foloseşti un dispozitiv pentru curăţarea limbii dimineaţa este de asemenea benefic. Ayurveda interpretează „limba încărcată” drept un semn al Amei ce nu a fost digerată. Să-ţi cureţi limba nu înseamnă doar să scapi de Ama acumulată, ci şi să fie reînviezi mugurii gustativi, trezind astfel focul gastric dintr-o altă zi în care vei mânca, dar şi procesul de hrănire.

În fine, există meditaţia, practica nemuritoare care stabilizează mintea şi limpezeşte gândurile. Meditaţia îndepărtează Ama din minte şi spirit, de unde corpul înfloreşte. Există moduri diferite de a practica meditaţia şi toate au beneficii specifice, depinzând de ceea ce doreşti să obţii. De vreme ce Ama reprezintă o provocare, iar detoxifierea poate fi de ajutor pentru a îmbunătăţi sănătatea, este cel mai bine să recurgi la ea sub îndrumarea unui practicant de Ayurveda calificat. Cu sprijin profesionist, vei afla ce este potrivit pentru dosha ta şi pentru propriile manifestări, mai degrabă decât să te bazezi pe ceea ce deduci.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness