Tratamentul infertilitatii feminine a crescut in ultimii ani la nivel global. In ciuda imbunatatirilor aduse strategiilor medicale si a rezultatelor mai bune pentru cuplurile infertile, incercarile de tratament raman in mare parte nereusite. Din ce in ce mai multi pacienti urmaresc optiuni complementare si alternative de tratament in medicina, cum ar fi Ayurveda, care ofera o varietate de tratamente pentru infertilitate.
Studiul de caz prezentat in acest material subliniaza beneficiile pe care le pot avea terapiile si plantele ayurvedice precum Ashwagandha (Withania somnifera), Shatavari (Asparagus racemosus) sau Guduchi (Tinospora cordifolia) in tratamentul infertilitatii.
Perspectiva biomedicala conventionala asupra infertilitatii feminine
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste infertilitatea ca inabilitatea de a concepe un copil, in ciuda actelor sexuale regulate, intr-o perioada mai mare de 12 luni. In cazul femeilor, varsta inaintata, bolile endocrine, diverse afectiuni la nivelul trompelor uterine si endometrului pot fi potentiale obstacole in calea sarcinii. La barbat, infertilitatea apare din cauza unei calitati scazute a spermei, precum si a unor disfunctii erectile. La ambele sexe, factorul psihosomatic este la fel de important. Infertilitatea inexplicabila se refera la cazurile in care, in urma analizelor medicale (analiza spermei, teste de ovulatie, trompe uterine sanatoase etc.), rezultatele sunt normale, dar pacientii tot nu pot face copii. In aceasta categorie intra aproximativ 25-30% dintre cuplurile care recurg la proceduri de fertilizare.
Optiunile pentru tratamentul ovarian includ gonadotropine, modificatori selectivi de receptori pentru estrogen, inhibitori de prolactina, reducerea greutatii corporale, progestogeni, hormon pulsatil generator de gonadotropina. Afectiunile trompelor uterine pot fi remediate prin interventii chirurgicale sau prin fertilizare in vitro, in timp ce afectiunile endometrului necesita interventii histeroscopice. De asemenea, in cazul afectiunilor andrologice, tratamentul include terapie hormonala, inseminare artificiala, injectare intracitoplasmatica a spermei. In cazul cauzelor psihosomatice, consilierea psihoterapeutica si medicina complementara si alternativa sunt optiuni de luat in calcul.
Rezultatele medicinei ayurvedice in tratamentul infertilitatii. Un studiu de caz
O femeie caucaziana de 38 de ani, cu dorinta neimplinita de a avea un al doilea copil, a fost admisa la o clinica europeana de medicina ayurvedica, in octombrie 2011. In 2010, experti in fertilitate au informat-o ca o alta sarcina este putin probabila. Intre martie 2007 si octombrie 2011 ea a efectuat 18 tratamente de fertilizare biomedicala conventionala in 5 centre de fertilizare diferite din trei tari (SUA si doua tari din Uniunea Europeana). Aceste proceduri au inclus 11 FIV, 4 inseminari intrauterine, 3 tratamente conventionale de fertilizare plus un numar semnificativ de medicamente pentru stimularea fertilitatii. Femeia a mai incercat terapie cu biorezonanta si un tratament de medicina alternativa si complementara. Expertiza ovulatiei si a trompelor uterine nu arata nicio anomalie. Analiza spermei sotului avea rezultate normale. In 2005 femeia fusese diagnosticata cu sindromul ovarelor polichistice, ciclu menstrual neregulat (30-45 de zile), dismenoree severa de la varsta de 15 ani, sangerari de 8-9 zile, cu dureri abdominale severe ce necesitau opioide. Evaluari genetice au fost efectuate in 2010 in SUA si in 2011 in UE, fara a se descoperi vreo problema patologica. Avand in vedere un diagnostic de sistem imunitar supraactiv (diagnosticat in 2004), tratamentul de infertilitate a fost insotit de administrarea de acid acetilsalicilic, prednisolon si, dupa primele 13 incercari fara succes, s-a administrat heparina si metformina.
In urma tratamentului s-au inregistrat doua episoade de sindrom de hiperstimulare ovariana (unul usor, in 2009, unul sever in 2008), 3 sarcini, dintre care 2 cu avort (unul a necesitat chiuretaj). Durata maxima a unei sarcini a fost de 10 saptamani. A treia sarcina a fost un caz rar de sarcina extrauterina din cauza unui transfer embrional esuat. Dupa interventiile chirurgicale combinate cu tratament pentru tratarea acestei sarcini extrauterine, specialistii au sfatuit-o pe femeie sa renunte la tratamentele de fertilizare. Ca urmare, femeia si-a indreptat atentia catre o alta optiune, mama surogat. Nici aceasta varianta nu a avut succes, dupa trei incercari de implantare a embrionului. Pacienta a necesitat consiliere psihologica inca din 2010.
Istoricul pacientei si boli anterioare
Femeia este casatorita, are un baietel (sarcina spontana), care s-a nascut in septembrie 2006 dupa o interventie chirurgicala de urgenta (cauzata de uterul retrovers). Sarcina a decurs normal pe tot parcursul ei. Dupa 2 ani, copilul avea o intarziere in dezvoltare si un EEG anormal, ceea ce sugera o lipsa de oxigen in perioada intrauterina, ceea ce ar fi dus la o afectare minora a creierului. Totusi, de atunci copilul s-a dezvoltat normal, fara alte probleme.
Femeia este europeana, inaltime 167 cm, greutate 50 kg. Tata ei a suferit de infarct miocardic, are osteoartrita la sold, la fel si mama sa. Fratele ei este sanatos, la fel si bunicii femeii.
Femeia a fost diagnosticata cu dureri articulare severe (din 2010), insomnie (din 1995), rosacee centrofaciala (din 2010), stari febrile (38.6) cu origine necunoscuta (din 2007), sistem imunitar hiperactiv (2009), hidronefroza (din 2006), alergii la medicamente si polen (intre 2004 si 2005), tiroidita Hashimoto (2001), sindromul colonului iritabil (1990), polipi nazali (1977), amigdalectomie (1975), sindromul fazei de somn intarziate (din 2001). De altfel, potrivit declaratiilor femeii, aceasta era convinsa ca lipsa somnului a cauzat infertilitatea. Toate acestea au necesitat tratament medicamentos conventional.
Diagnosticul ayurvedic
In urma acestor esecuri, pacienta s-a internat intr-o clinica ayurvedica. Avand in vedere istoricul pacientei, conform metodologiei ayurvedice, au fost declarate urmatoarele:
– dezechilibru la trei functii principale patofiziologice;
– functionare neregulata a sistemului digestiv.
Dincolo de diagnosticul general, din punct de vedere ginecologic, pacienta avea anomalii ale ciclului menstrual asociate cu dezechilibre ale functiilor ginecologice, simptome severe precum dismenoreea, cezariana, chiuretaje, sarcini pierdute. Procedurile de fertilizare in vitro sunt percepute ca traume ginecologice care lasa cicatrici. La acestea se adaugau chisturi ovariene, implantari nereusite, sindrom de hiperstimulare ovariana, tiroidita Hashimoto, alergii, stari febrile cauzate de un sistem imunitar perturbat, tulburari prelungite de somn, care reprezenta factorul de stres major in echilibrul emotional.
In urma diagnosticului ayurvedic, a fost stabilit un protocol de tratare care a continut o dieta corespunzatoare afectiunilor de care suferea pacienta, o schimbare a stilului de viata, masaje, administrarea de ierburi aushadhi: combinatia pudrei fine de Withania somnifera, Bacopa monnieri, Asparagus racemosus si Tinospora cordifolia (o lingurita pe zi din acest amestec), suplimente naturale (Chyavanaprasha o lingura cu lapte fiert in fiecare dimineata), terapii ayurvedice manuale (90 de minute pe saptamana, timp de trei luni – masaj cu ulei de Maha-Narayana, masaj abdominal cu ulei de Dhanvantara, aplicatii locale in zona spatelui inferior (kati-basti), aplicatii nazale de grasimi medicinale nasya cu brahmi-ghrta la fiecare doua saptamani, terapie purgatorie ambulanta cu 30 ml de ulei de ricin la inceputul tratamentului, urmata de clisme cu 20 ml de ulei de Maha-Narayana (o data – de doua ori pe saptamana). In plus, pacientei i s-au recomandat lectii terapeutice de hatha yoga, cu concentrare pe postura si exercitii de respiratie (15-30 de minute pe zi) si participarea la sesiuni de incantatii mantre.
Dupa un control preliminar in 20 decembrie 2011, femeia a primit o noua terapie, takra-dhara (picurarea de zer caldut pe punctele de presopunctura de pe frunte). La urmatorul consult, din 10 ianuarie 2012, femeia a declarat ca tolereaza toate terapiile ayurvedice, insa tot are probleme cu calitatea somnului. Disparusera, in schimb, starile febrile si infectiile. Dozajul tratamentului a ramas neschimbat, cu exceptia celui de pudra de ierburi care a scazut de la o lingurita la jumatate de lingurita. Opt zile mai tarziu, la urmatorul consult, pacienta era declarata insarcinata in 4 saptamani. Se simtea minunat. I s-a stopat tratamentul de amestec din pudra de ierburi. In ciuda recomandarii specialistilor Ayurveda sa nu zboare cu avionul spre Noua Zeelanda, pacienta a hotarat sa mearga totusi in aceasta tara, dar, in 8 noiembrie 2012, la urmatorul consult, femeia nascuse deja un baiat sanatos (20 august 2012), in urma unei operatii cezariene de rutina, fara complicatii, in a 36-a saptamana de sarcina. Greutatea la nastere a bebelusului: 3.100 g.
Dupa nastere au revenit starile febrile, fiindu-i recomandata revenirea la tratamentul cu ierburi si terapiile manuale.
Avand in vedere faptul ca pacienta a fost tratata intr-un centru de medicina complementara si alternativa, nu a fost efectuat niciun test de laborator sau imagistica medicala. Nu au fost raportate efecte adverse.
Concluzii
Ayurveda poate fi o optiune complementara utila pentru tratamentul infertilitatii, in cazul in care tratamentele conventionale nu dau roade.
Potrivit criteriilor de diagnosticare in Ayurveda, cazul de infertilitate prezentat a fost cauzat de un complex de boli de lunga durata.
Metodele de detoxifiere au fost pentru a echilibra principiul kinetic vata, ceea ce a determinat imbunatatirea florei bacteriene din intestine, imbunatatirea metabolismului si a excretiei. Mixtura de plante medicinale ayurvedice a avut menirea de a reintineri tesuturile reproductive, de a imbunatati digestia, dar au fost administrate si pentru caracterul afrodiziac si antidepresiv.
De asemenea, yoga, meditatia si mantrele au avut ca scop eliberarea de stres fizic si mental, unul dintre principalele obstacole in calea conceptiei. Tehnicile de masaj au contribuit la echilibrarea intregului organism.
In cazul prezentat mai sus tratamentele ayurvedice au imbunatatit starea pacientei si au contribuit la instalarea sarcinii.
Studiul a aparut in Jurnalul Stiintific – Complementary Medicine Report – Germania, 2015
Autorii studiului: Kessler et al.
Add Comment