Eliberarea minții și echilibrarea sufletului: strategii ayurvedice pentru a combate stresul cronic

În ritmul alert al vieții moderne, stresul cronic a devenit o umbră constantă care ne urmărește la fiecare pas. Gândurile nu se opresc niciodată, grijile se acumulează, iar corpul nostru resimte efectele acestui haos interior. În Ayurveda, stresul nu este doar o reacție la provocările externe, ci un dezechilibru profund al celor trei Dosha—Vata, Pitta și Kapha. Acestea influențează mintea, trupul și emoțiile noastre.

Când Vata este dezechilibrată, ne simțim anxioși și agitați. Când Pitta domină, stresul se manifestă prin iritabilitate și frustrare. Când Kapha este afectată, apare epuizarea emoțională și lipsa motivației. Ayurveda ne învață că adevărata soluție nu este să luptăm împotriva stresului, ci să restaurăm armonia interioară. Putem folosi tehnici simple, dar profund eficiente, care ne ajută să ne recalibrăm energia și să găsim liniștea într-o lume agitată.

În acest articol, vom explora strategii ayurvedice și holistice pentru a combate stresul cronic. Astfel încât să îți poți recăpăta vitalitatea, claritatea mentală și bucuria de a trăi. Fie că este vorba despre nutriție, ritualuri zilnice de echilibrare a minții sau tehnici de respirație sacre, Ayurveda îți oferă cheia pentru a naviga prin viață cu mai multă ușurință, încredere și liniște interioară.

Ce este stresul și cum devine cronic

Stresul este răspunsul natural al corpului la provocările și presiunile vieții. În doze mici, acesta poate fi benefic, oferindu-ne energia și motivația necesară pentru a face față situațiilor dificile. Însă, atunci când stresul devine constant și copleșitor, se transformă într-o povară cronică ce afectează profund echilibrul fizic, mental și emoțional. Din perspectiva ayurvedică, stresul cronic apare atunci când Dosha-urile noastre sunt dezechilibrate. Asta duce la tulburări ale sistemului nervos, insomnie, oboseală, anxietate și probleme digestive. Expunerea prelungită la stres stimulează excesiv cortizolul (hormonul stresului), slăbind sistemul imunitar și accelerând procesele inflamatorii din organism. În acest ritm, corpul și mintea intră într-un cerc vicios de epuizare, unde relaxarea pare imposibilă. Sănătatea noastră începe să sufere profund. De aceea, este esențial să recunoaștem semnele stresului cronic și să adoptăm strategii eficiente pentru a-l gestiona înainte ca acesta să ne controleze viața.

Ce cauzează stresul?

Multe situații pot provoca stres, iar cauzele stresului se schimbă în timp.

De exemplu, stresul la adolescenți poate fi cauzat de examene, agresiune sau situații dificile în familie. La  adulții tineri stresul cronic poate fi legat de locul de muncă sau de evenimente semnificative, cum ar fi susținerea unei familii, grijile financiare sau anumite probleme de sănătate. La vârstnici, condițiile medicale pot fi o cauză predominant de stres cronic.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze de stres:

  • Relațiile: de exemplu, certurile, dificultățile în familie, bolile și doliul pot contribui la stres și pot afecta modul în care gândești, simți și te comporți.
  • Echilibrul dintre viața profesională și viața privată: de exemplu, senzația de lipsă de control asupra locului de muncă, cerințele de a munci din ce în ce mai mult, grijile legate de șomaj, sentimentul că nu te simți recompensat pentru munca grea pot contribui la stresul la locul de muncă.
  • Banii: preocupările legate de bani și datorii pun o presiune uriașă asupra multora dintre noi, mai ales date fiind costurile ridicate ale vieții de zi cu zi. Stresul legat de bani poate declanșa probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea severă sau depresia.
  • Boala ta sau a cuiva apropiat: condițiile medicale pe termen lung pot fi o sursă de stres, alături de starea de anxietate pe care o provoacă. Îngrijirea unei persoane bolnave necesită multă energie și poate duce, în timp, la o senzație de epuizare și la depresie.
  • Dependențele: atunci când suntem stresați, ne putem simți tentați să apelăm la alcool, nicotină sau diverse droguri recreative, pentru a ne ajuta să facem față. Totuși, acestea pot avea un efect deprimant pe termen lung și ne pot face să ne simțim mai rău. Ca urmare, oamenii pot începe să le consume în doze mai mari, pentru a menține sentimentul inițial de ușurare. Acest lucru poate duce la dependență și la agravarea stresului

Stresul cronic: simptome

Efectele stresului asupra organismului sunt declanșate de eliberarea anumitor hormoni. Aceștia, în mod normal, ne permit să facem față diferitelor presiuni. Cortizolul este principalul hormon al stresului. Împreună cu adrenalina (epinefrina) și noradrenalina, este implicat în mecanismele de tip ”luptă sau fugi”, prin care organismul răspunde la amenințări. Stresul moderat, pe termen scurt, poate fi benefic, pentru că ne mobilizează să acționăm și să ne atingem scopurile.

Stresul cronic, pe de altă parte, are efecte negative asupra organismului.

 Eliberarea continuă a hormonilor de stres pe o perioadă lungă de timp poate provoca simptome fizice, precum:

  • Dureri de cap
  • Tensiune musculară
  • Bătăi accelerate ale inimii
  • Probleme digestive

Pe lângă aceste simptome fizice de stres, este posibil să apară și simptome comportamentale și emoționale comune. Acestea sunt:

  • Dificultăți de concentrare
  • Probleme de memorie
  • Senzație de copleșire
  • Anxietate, îngrijorare constantă
  • Iritabilitate și schimbări de dispoziție
  • Tulburări de somn
  • Modificări ale obiceiurilor alimentare
  • Dezvoltarea unor dependențe sau obiceiuri nesănătoase (cum ar fi fumatul, consumul de alcool, mâncatul compulsiv sau utilizarea drogurilor)

Tratament pentru stresul cronic

Așa cum am menționat, stresul este un răspuns natural la diferite dificultăți sau amenințări. De fapt, corpul este conceput pentru a face față stresului în moduri eficiente. Cu toate acestea, stresul poate deveni o problemă atunci când este continuu și nu există perioade de diminuare, pauze în care să te poți reface. Întrucât stresul cronic poate fi dăunător sănătății mentale și fizice, este important să știi cum să-l reduci, prin abilitățile zilnice de adaptare. Iată câteva recomandări utile pentru ameliorarea stresului:

Conștientizează că stresul a devenit o problemă pentru tine

Momentul când realizezi că stresul a devenit o problemă este primul pas în recunoașterea modului în care îți afectează viața și explorării modalităților de a lua măsuri proactive de gestionare a stresului. Procedând astfel, poți interveni înainte ca acesta să ducă la probleme de sănătate mentală și fizică. Pentru a urmări efectele stresului, încearcă să observi ce emoții și reacții fizice îți determină presiunile cu care te confrunți în viața ta. Nu uita să dai atenție unor avertismentele fizice, cum ar fi mușchii încordați, oboseala excesivă, durerile de cap sau migrenele, precum și semnelor emoționale ca iritabilitate, agitație sau anxietate.

Determină cauzele stresului cronic

Stresul poate fi cauzat de o problemă mai mare sau de o acumulare a mai multor probleme de zi cu zi. Este important să depistezi cauzele stresului, pentru a depăși senzația de copleșire și a începe să acționezi. Urmărind senzațiile fizice, emoționale și mentale legate de anumite evenimente și sarcini pe parcursul mai multor zile sau săptămâni poți identifica ce le determină și unde trebuie să faci schimbări în viața ta.

Analizează-ți obiceiurile de viață

Gândește-te dacă există factori de stres legați de stilul de viață, cum ar fi munca sau relațiile tale. Există, cu siguranță, anumite lucruri pe care le poți controla și altele, care nu pot fi controlate. Pentru lucrurile pe care nu le poți controla, gândește-te dacă există modificări care le-ar putea reduce efectul. Necesitatea de a face schimbări majore în viață poate fi o sursă suplimentară de stres pe termen scurt. Dar îți pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea pe termen lung. Pe lângă eliminarea factorilor de stres pe care nu îi poți controla din viața ta, ai putea încerca să reduce presiunile zilnice. Transferă sarcini către alte persoane, atunci când este posibil și acordă prioritate sarcinilor importante, în loc să încerci să preiei totul deodată.

Menține o rutină

Când anumite aspecte ale vieții par haotice, rutina ne pot oferi un sentiment de control. Respectarea unui model zilnic de somn, mâncare și exerciții fizice te poate ajuta să lupți împotriva efectelor stresului.

Fă mișcare în mod regulat

Activitatea fizică este una dintre cele mai bune măsuri de ameliorare a stresului,. Poate fi foarte eficientă pentru bunăstarea generală. De asemenea, îți poate oferi un plus natural de energie și îți poate îmbunătăți concentrarea și motivația. Activitatea fizică duce la eliberarea de endorfine și alte substanțe neuronale naturale care sporesc sentimentul de bine. Exercițiile fizice îți pot reorienta mintea asupra mișcărilor corpului. Această reorientare poate îmbunătăți starea de spirit. Poate diminua iritarea sau anxietatea.  Poți face jogging, lucra în grădină, face ordine în casă, merge cu bicicleta, înota, poți face sport sau orice altceva implică mișcare. Chiar și activitățile de scurtă durată, cum ar fi plimbările sau dansul în casă, te pot ajuta.

Stabilește-ți un program de somn și respectă-l

Problemele de somn sunt frecvente atunci când te confrunți cu stresul cronic. Pot agrava simptomele stresului. Prin urmare, este important să încerci să obții cantitatea adecvată de odihnă. Asta pentru a face față epuizării cauzate de stres. Somnul este, practic, momentul în care creierul și corpul se reîncarcă. Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 7 până la 9 ore de somn în fiecare noapte. Calitatea și durata somnului îți pot afecta starea de spirit, nivelul de energie, concentrarea și funcționarea generală. Dacă ai probleme cu somnul, încearcă să adopți o rutină relaxantă înainte de culcare. De exemplu, ascultă muzică reconfortantă, asigură-te că zona în care dormi este răcoroasă, întunecată și liniștită, pune dispozitivele electrice deoparte și respectă un program regulat.

Consumă alimente sănătoase și hidratează-te suficient

Probabil că ai auzit de nenumărate ori că trebuie să ai o dietă cât mai naturală și să bei cât mai multă apă. În general, avem tendința să nu dăm prea multă importanță acestor sfaturi. Dar, dincolo de valoarea lor medicală, trebuie să te gândești la impactul lor energetic. Stresul cronic te poate epuiza, iar mâncarea procesată nu îți poate furniza energia de care ai nevoie  pentru a fi eficient.

Anumite alimente pot îmbunătăți starea de spirit, pot echilibra hormonii și pot crește nivelul de energie. Atunci când mănânci sănătos, te protejezi, de fapt, de efectele fizice și mentale ale stresului. O dietă bogată în minerale și vitamine, cu fructe, legume, cereale integrale, carbohidrați complecși, proteine ​​slabe și acizi grași omega-3 susține corpul în perioadele de stres. Încearcă să consumi necesarul recomandat de apă, de minim 2 litri pe zi, pentru a pune în mișcare fluidele din corp și a facilita toate reacțiile chimice din organism. Numai așa poți menține un nivel optim de energie.

Practică în mod regulat auto-îngrijirea

Îngrijirea de sine are multiple beneficii mentale, fizice și emoționale. Acestea te pot ajuta să gestionezi stresul. Îngrijirea de sine poate însemna ceva diferit pentru fiecare. Încearcă să alegi activitățile care sunt cele mai relevante pentru tine.

Încearcă să controlezi obiceiurile nocive pentru organism

Din nou, ușor de zis, greu de făcut. Sunt persoane care consideră că numai fumatul sau alcoolul le pot ajuta să gestioneze stresul. Dar, deși alcoolul și nicotina pot oferi o ușurare momentană, alcoolul este un deprimant, iar nicotina creează poftă de mâncare. Ambele pot contribui la dependențe și probleme de sănătate mintală pe termen scurt și lung. În felul acesta poți obține beneficii de moment, dar pregătești terenul pentru și mai mult stres în viața ta.

Practică respirația profundă

Studiile au asociat respirația diafragmatică cu reducerea stresului. Respirația profundă urmărește să creeze o stare de relaxare. Ea crește conștientizarea asupra respirației, făcând-o mai lentă și distrăgând atenția de la gânduri și îngrijorări. Respirația profundă ajută și la încetinirea ritmului cardiac, care este accelerat de stres.

Practică atenția direcționată către managementul stresului

Mindfulness pentru managementul stresului este un instrument simplu, care poate fi practicat oriunde, în orice moment. Cercetările au sugerat că meditația mindfulness poate reduce, de asemenea, efectele problemelor legate de stres, cum ar fi anxietatea, insomnia, concentrarea slabă și schimbările de dispoziție.  În timpul meditației, îți concentrezi atenția și liniștești fluxul de gânduri amestecate, care îți invadează mintea și provoacă stres. Meditația îți poate oferi un sentiment de calm, pace și echilibru. Susține atât bunăstarea emoțională, cât și sănătatea generală.

Poți practica meditația ghidată, vizualizarea și alte forme de meditație oriunde și oricând. De exemplu, ai putea medita atunci când ieși la plimbare, mergi cu autobuzul până la serviciu sau aștepți la cabinetul medicului. Poți folosi o aplicație care să te îndrume cum să faci exercițiile de meditație. De asemenea, meditația implică și tehnici de liniștire a respirației, care te pot ajuta suplimentar pentru diminuarea stresului.

Nu te învinovăți, arată-ți înțelegere și bunătate

A te privi cu toleranță, acceptare și bunătate poate fi un adevărat balsam în lupta împotriva stresului. Deși nu este un exercițiu ușor de făcut, cultivarea unei atitudini pozitive față de sine, acceptarea faptului că poți greși uneori, diminuarea sentimentelor de culpă. Toate acestea te pot susține când te simți copleșit de stres.

Râzi mai mult

Un bun simț al umorului nu poate vindeca toate bolile. Dar te poate ajuta să te simți mai bine, chiar dacă trebuie să forțezi la început un râs fals. Când râzi, încărcătura mentală se diminuează. Râsul provoacă, de asemenea, schimbări fizice pozitive în organism.Fie că citești glume,  urmărești o comedie, vorbești cu prieteni amuzanți sau încerci yoga râsului, oricare dintre acestea este o adevărată terapie anti-stres. .

Conectează-te cu ceilalți

Când ești stresat și iritabil,  poți avea tendința să te izolezi. Acest lucru poate crea un cerc vicios, în care stresul determină izolare, iar izolarea aduce și mai mult stres. De aceea, încearcă să menții conexiunile sociale, fie că este vorba de familie și prieteni, fie de relații noi, care îți întăresc încrederea în tine și diminuează sentimentul de izolare.

Învață să spui ”Nu!”

Stresul poate rezulta adesea din supraîncărcare, din  dificultatea de a pune limite. A învăța să spui nu sau a fi dispus să delegi te poate ajuta să-ți gestionezi lista de lucruri de făcut și stresul. Granițele sănătoase sunt importante într-o călătorie spre bine. Toată lumea are limite fizice și emoționale. A spune mereu da, a păstra o imagine dezirabilă poate părea o modalitate ușoară de a păstra pacea, de a preveni conflictele și de a face treaba corect. Dar, pe termen lung, îți poate provoca conflicte interioare, deoarece nevoile tale vin pe locul doi. A te pune pe locul doi poate duce la stres, furie, resentimente și chiar dorința de a te răzbuna. Tocmai de aceea este bine să faci din tine o prioritate.

Ține un jurnal

Scrierea gândurilor și sentimentelor poate fi de ajutor, eliberând o parte din povara internă, care contribuie la stres. Nu trebuie să gândești prea mult, poți lăsa, pur și simplu, să curgă, scriind orice îți vine in minte.

Evită procrastinarea

Amânarea poate provoca stres, care își afectează negativ sănătatea și calitatea somnului. Riscul de a amâna este mai mare în perioadele de stres, ca un mecanism de adaptare. Dacă ai tendința să procrastinezi, poți întocmi o listă cu lucruri de făcut. Acordă-ți termene realiste și realizează lista în ordinea priorităților. Uneori, poți adăuga pe listă lucruri care îți fac bine și le poți face chiar și pentru un timp foarte scurt. Sentimentul că faci ceva pentru tine diminuează stresul.

Petrece timp în natură

O serie de studii au arătat că, atunci când petrecem chiar și 10 minute într-un cadru natural, acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea markerilor psihologici și fiziologici ai bunăstării mentale, inclusiv la diminuarea stresului perceput. Drumețiile și campingul sunt opțiuni excelente, dar pot fi, uneori, mai dificil de realizat. Totuși, chiar și momentele dintr-un parc sau o grădină botanică te pot ajuta sa îți schimbi starea și să te simți mai puțin stresat.

Petrece timp cu un animal de companie

A avea un animal de companie poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. În preajma unui animal de companie, corpul eliberează oxitocină – un hormon legat de dispozițiile pozitive. De asemenea, un animal de companie poate contribui și în alte maniere la combaterea stresului, de exemplu menținându-te activ sau diminuând sentimentele de izolare și singurătate.

Ascultă muzică

Muzica poate fi un bun calmant al stresului. Poate oferi o distragere mentală, poate reduce tensiunea musculară și poate reduce hormonii de stres. Poți asculta melodiile care îți plac și chiar poți fredona și dansa, pentru a crește buna dispoziție și a diminua stresul. Sau poți face sesiuni în care asculți muzică de relaxare, pentru a diminua reacția de tip ”luptă sau fugi” asociată anxietății și stresului.

Ocupă-te de un hobby

Dacă muzica nu este unul dintre interesele tale, îndreaptă-ți atenția către un alt hobby care îți place. De exemplu, poți face grădinărit, obiecte handmade, poți să pictezi, să coși sau să gătești. Încearcă orice te face să te concentrezi mai degrabă pe prezent și pe ceea ce faci decât pe gânduri, pe ruminarea unor aspecte legate de trecut sau pe neliniști legate de viitor.

Caută consiliere

Dacă factori de stres sunt prea dificil de gestionat sau dacă măsurile de îngrijire personală nu te scapă de stres, poți încerca terapie sau consiliere. Terapia poate fi, de asemenea, o idee bună atunci când te simți copleșit sau prins în capcană, dacă îți faci foarte multe griji sau dacă ai probleme în a îndeplini rutinele zilnie și sarcinile la serviciu, acasă sau la școală. Consilierii sau terapeuții profesioniști te pot ajuta să găsești sursele stresului și să înveți noi instrumente de adaptare.

Ia în considerare suplimentele

Mai multe vitamine și minerale joacă un rol important în răspunsul la stres al organismului și în reglarea dispoziției. O deficiență a unuia sau mai multor nutrienți îți poate afecta sănătatea mintală și capacitatea de a face față stresului. De exemplu, în stresul cronic pot apărea deficiențe de magneziu. Deoarece acest mineral joacă un rol important în răspunsul la stres al organismului, poate fi necesară suplimentarea sa.  Studiile au arătat că suplimentarea cu magneziu poate ajuta la reducerea stresului cronic.

Remedii naturale pentru stres

În inima tradiției ayurvedice se află Tulsi, supranumită „Regina Plantelor” și venerată de secole pentru capacitatea sa de a restabili echilibrul minții și al corpului. Acest adaptogen puternic este un aliat de neprețuit împotriva stresului, reducând nivelul de cortizol, îmbunătățind claritatea mentală și oferind o senzație profundă de calm și protecție interioară. Spre deosebire de stimulentele artificiale care oferă doar un boost temporar de energie, Tulsi acționează la rădăcina problemei, ajutând organismul să se adapteze natural la provocările zilnice și să își refacă rezervele de vitalitate.

Ceaiurile ORGANIC INDIA pentru eliminarea stresului cronic

Ceaiurile ORGANIC INDIA, create din Tulsi organic, cultivat sustenabil, îți oferă o experiență senzorială și terapeutică în fiecare înghițitură. Fie că alegi Tulsi Masala Chai pentru o aromă caldă și condimentată, Tulsi Green Tea pentru un plus de prospețime și antioxidanți sau Tulsi Sweet Rose pentru o notă florală liniștitoare, aceste infuzii nu sunt doar o băutură, ci un ritual zilnic de reconectare cu sinele.

Tulsi (Busuioc Sfânt), Minte Calmă & Îngrijire Sistem Respirator este unul dintre cele mai utile suplimente de la ORGANIC INDIA, când vine vorba de sănătatea psihică și protecția natural a organismului împotriva stresului. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante, Tulsi aduce o stare generală de bine, atât de necesară pentru a putea răspunde adecvat la stres.

Aromaterapia poate fi, de asemenea, de ajutor în combaterea stresului. Inhalarea uleiurilor esențiale extrase din plante liniștitoare poate ajuta la ameliorarea stresului și a anxietății. Anumite arome, precum cele de lavandă, salvie, mușețel, bergamotă, lemongrass, tămâie, neroli, portocală sau ylang-ylang pot fi de ajutor în lupta împotriva stresului.

Remedii ayurvedice pentru stresul cronic

Medicina tradițională poate furniza o serie de remedii prețioase pentru combaterea stresului. O serie de suplimente de la ORGANIC INDIA și-au dovedit eficiența pentru a aduce o stare de bine, de calm și ameliorare a anxietății și stresului.

Plantele adaptogene incluse în pulberile și suplimentele de la ORGANIC INDIA au beneficii recunoscute de secole în medicina indiană.
>Ashwagandha sau Withania somnifera este una dintre cele mai cunoscute plante adaptogene, cu o istorie lungă de utilizare în medicina ayurvedică. Studiile au arătat că Ashwagandha este eficientă împotriva stresului și anxietății, diminuând producerea de cortizol și îmbunătățind somnul.

Ashwagandha, Antistres Natural și Sănătatea Sistemului Endocrin de la ORGANIC INDIA susține capacitatea organismului de a se proteja de efectele stresului, sănătatea sistemului endocrin și a sistemului imunitar și are efecte energizante. În felul acesta, contribuie la un răspuns mult mai adaptat în fața provocărilor zilnice, putând fi înglobat ca o parte importantă a strategiilor antistres.

Brahmi- Gotu Kola este, de asemenea, unul dintre cei mai puternici adaptogeni, îmbunătățind semnificativ starea psihică și vitalitatea. Prin efectele sale asupra creierului și sistemului nervos, Brahmi-Gotu Kola ajută organismul în situații de stres prelungit, calmează și asigură un somn lin. Prin stimularea circulației de la nivelul creierului și a sistemului nervos, ORGANIC INDIA Brahmi~Gotu Kola, Pentru Creier & Sistemul Nervos si Deficit de Atentie îmbunătățeste vitalitatea generală și nivelul energiei, fără efecte secundare.

Ca să scapi de stresul cronic îmbrățișează echilibrul și armonia interioară

Stresul cronic nu trebuie să fie o realitate inevitabilă a vieții moderne. Prin adoptarea strategiilor ayurvedice și a unei abordări conștiente asupra modului în care ne trăim fiecare zi, putem transforma stresul dintr-un dușman invizibil într-un ghid care ne îndeamnă spre echilibru și introspecție. Corpul, mintea și sufletul tău sunt interconectate. Atunci când le oferi îngrijirea potrivită—printr-o alimentație echilibrată, ritualuri de relaxare și o conexiune mai profundă cu tine însuți—vei descoperi o stare de liniște interioară care te va însoți în fiecare aspect al vieții. Ayurveda nu îți promite o viață fără provocări, dar îți oferă instrumentele pentru a le gestiona cu înțelepciune, răbdare și grație.

 

Surse:

  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-relievers/art-20047257
  • https://www.mentalhealth.org.uk/explore-mental-health/publications/how-manage-and-reduce-stress
  • https://www.healthline.com/nutrition/16-ways-relieve-stress-anxiety#deep-breaths
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/herbs-for-anxiety#ashwagandha
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322396#natural-remedies-for-anxiety-and-stress

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness