De Radhika (Holistic Prana), Brand Ambassador ORGANIC INDIA SUA
Pe măsură ce nopţile devin mai scurte, vor surveni schimbări în ceasul biologic intern. Putem să resimţim mai puţină energie şi somnul nostru va avea de suferit. Să fim conştienţi de ritmurile noastre biologice de zi cu zi şi de rutinele zilnice cunoscute în Ayurveda ca „Dinacharaya” ne poate ajuta să ne simţim odihniţi şi revigoraţi. Când vine vorba de somn, efortul de a ne construi o igienă bună a somnului începe dimineaţa.
Să ne trezim odată cu soarele
Pe măsură ce ne ridicăm din pat, să ne trezim odată cu răsăritul soarelui şi să ne uităm la acesta ne poate regla nivelurile de cortizol. Se consideră că expunerea la lumina soarelui creşte producerea hormonului numit serotonină, asociată cu îmbunătăţirea dispoziţiei şi cu promovarea concentrării calme. Pe parcursul nopţii, întunericul încurajează creierul să producă melatonina. Acest hormon ne ajută să dormim. În plus, radiaţiile UV ne ajută în sinteza vitaminei D. Nivelurile optime ale vitaminei D ne ajută să ne reglăm şi somnul.
Mişcări conştiente
Să avem momente conştiente pe parcursul zilei, incluzând anumite mişcări, mai ales când energia Kapha ar putea fi prezentă la jumătatea amiezii, ne poate ajuta să rămânem energizaţi pe parcursul zilei şi să fim gata să ne odihnim noaptea. Să fim activi pe timpul zilei ne poate ajuta să adormim seara.
Venirea în contact cu pământul
Să mergem desculţi ajută în restabilirea fluxurilor electrice naturale în corp. Când păşeşti pe pământ cu picioarele goale, se produce un transfer de electroni liberi dinspre Pământ spre corpul tău, care se împrăştie prin ţesuturi. Efectul este suficient pentru a menţine corpul încărcat electric la fel cum este şi Pământul.
Manifestarea compasiunii
Dacă experimentezi insomnii sau alte tulburări de somn- în loc să le abordezi precum o povară- abordează-le cu o mai mare conştientizare. Somnul este o stare a conştiinţei. Uneori este ego-ul nostru cel ce nu ne lasă să ne eliberăm şi ne conduce spre o stare de veghe. Când nu vei mai asculta de el- somnul îţi stă la dispoziţie. Este în regulă dacă te scoli la 3 dimineaţa, precum este şi pentru meditaţie- nu te judeca. Starea de bine urmează- inspiră şi practică o relaxare treptată concentrându-te asupra respiraţiei tale sau pe un sunet sau pe o senzaţie sau pe orice altă ancoră care îţi este la îndemână pentru a te elibera de sentimente sau de emoţii. O uşoară scanare a corpului- proces cunoscut sub numele de „yoga nidra”, ajută mintea să intre într-o stare de relaxare, de odihnă.
Blocarea luminii albastre
Încearcă să porţi ochelari speciali ce blochează lumina albastră provenită de la electronice şi de la ecrane cu 2-3 ore înainte de culcare. Lumina albastră suprimă producerea melatoninei, care este un hormon ce te ajută să adormi, de aceea este important să limitezi expunerea la ea înainte să te culci.
Pranayama- Respiraţia profundă
Respiraţia profundă poate să-ţi calmeze ritmul cardiac, să reducă anxietatea şi să te pregătească de somn.
Practica respiraţiei 1: 2- Pe măsură ce îţi creşti numărul expiraţiilor până când acestea sunt duble faţă de lungimea inhalaţiilor, sistemul tău nervos se va relaxa, ceea ce va diminua anxietatea şi tulburările de somn.
De asemenea, practic şi Nadi shodhana (respiraţia prin alternarea nărilor)- Această practică calmează sistemul nervos la nivel energetic şi deschide un canal de energie ce linişteşte mintea. Plasează-ţi degetul mare de la mâna dreaptă peste nara dreaptă şi inhalează pe nara stângă şi foloseşte-ţi degetul arătător de la mâna dreaptă pentru a închide nara stângă. Ridică degetul mare şi expiră pe nara dreaptă. Repetă respiraţia pe nara dreaptă şi pune degetul mare peste ea şi expiră apoi pe nara stângă- este ca un circuit. Repetă demersul în pat ca o tranziţie spre somn.
Un program consistent
Încearcă să dormi suficient în fiecare noapte. Este modalitatea prin care corpul tău face reparaţii importante. În timp ce dormi, hormonul uman de creştere este eliberat pentru a reface sisteme critice, pentru a echilibra hormonii şi pentru a reseta sistemul nervos, dar şi alte funcţii pe timpul nopţii. Timpul critic de somn este situat între orele 10 PM şi 4 AM. Iată partea interesantă- corpul nostru va desfăşura aceste reparaţii critice DOAR între orele 10 PM- 4 AM pe baza ceasului biologic intern, ce este guvernat de ciclurile soarelui.
Ritualuri şi instrumente pentru reglare
Automasajul– O practică Ayurvedică numită Abhyanga, care ne ajută să ne calmăm nu doar sistemul nervos, ci este utilă şi pentru circulaţia limfei şi pentru a contracara uscăciunea de pe timpul iernii.
Doi adaptogeni puternici meniţi să ne elibereze de stres şi de anxietate sunt Ashwagandha şi Tulsi.
Sarea de baie Epsom este o altă parte a unui ritual de seară menit să ne calmeze.
O linguriţă de miere proaspătă cu ghee– mierea creşte nivelul de glucoză din sânge când dormi şi te poate ajuta să ajungi mai rapid în starea de somn. Creierul foloseşte carbohidraţii noaptea şi mierea proaspătă asigură acest demers. Grăsimile îţi menţin nivelul de energie stabil pentru mai mult timp, iar acea energie este utilizată pentru a te ajuta să dormi mai eficient.
Ceaiurile calmante– Preferatele mele sunt ceaiurile din acest plante- floarea-pasiunii, muşeţel, roiniţă, Ashwagandha, Tulsi. Favoritul meu este însă Ceaiul Tulsi Sleep de la ORGANIC INDIA.
Asigură-te că ai parte de o digestie optimă– Îmi place să iau seara Triphala pentru a-mi susţine digestia.
Stai departe de zahăr sau de alimente procesate, iar dacă ai nevoie de ajutor pentru a descoperi adevărata cauză pentru orice probleme digestive, ia legătura cu mine pentru susţinere şi pentru o testare.