Moringa sau „Arborele vieții”, multivitamine într-o plantă extraordinară

Sistemul imunitar uman este o rețea minunată de țesuturi, celule și organe desemnate să protejeze corpul de invadatorii străini, de la toxine până la ingredientele artificiale. Specialiștii în plante, nutriționiștii și cei ce practică medicina naturistă sunt întotdeauna în căutarea plantelor menite să stimuleze acest sistem special. Sunt numeroase plante care vin în minte, dar Moringa intră tot mai mult în atenție pe măsură ce trece timpul, având multiple utilizări.

Moringa este numită adesea „arborele cu tambur”, dar este cunoscută și sub denumirea de „arborele miracol”, „arborele uleiului ben” sau „arborele-hrean”. Nativă în regiuni din Afganistan, din India, din Bangladesh și Pakistan, crescând din abundență în zona tropicelor, dar și în zona Munților Himalaya, culturile străvechi s-au referit la Moringa ca la „Arborele Vieții”. Frunzele delicate de Moringa se remarcă în mod special când este vorba despre valori nutritive.

Cu fiecare gram, Moringa oferă de patru ori mai mult calciu decât laptele, mai multă vitamina C decât se regăsește în șapte portocale, de două ori mai multe proteine și de trei ori mai mult potasiu decât într-o banană.

Moringa furnizează mai multe substanțe nutritive decât kale, având peste 90 de nutrienți în plus și peste 40 de antioxidanți. Cercetătorii spun că aportul minunat de substanțe vindecătoare este motivul pentru care planta are o valoare atât de însemnată printre cele mai apreciate superalimente. Cu fiecare gram, Moringa oferă de patru ori mai mult calciu decât laptele, mai multă vitamina C decât se regăsește în șapte portocale, de două ori mai multe proteine și de trei ori mai mult potasiu decât într-o banană. Moringa este o sursă excelentă de fier și a fost utilizată în mod tradițional pentru anemie. În timp ce carnea de vită conține doar două 2 mg de fier, o frunză de moringa asigură mai mult de 28 mg- mai mult decât spanacul.

Moringa are proprietăți antiinflamatorii, dar și nutrienți asociați cu efecte antivirale și antibacteriene, rivalizând din acest punct de vedere cu prețiosul turmeric- una dintre plantele favorite ale terapeuților naturiști din India. De la rădăcină până la semințe, Moringa este un depozit de biochimicale vindecătoare binecunoscute de practicanții de Ayurveda, dar și de cei specializați în terapiile naturiste în Occident.

Moringa susține sistemul imunitar

În cadrul Ayurveda, Moringa nu are rival când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar. Publicația „The Central European Journal of Immunology” a arătat că plante medicinale, precum este și Moringa, joacă un rol important în protecția în fața microorganismelor patogene și a bolilor. Moringa este folosită drept un agent imunomodulator- o substanță ce reglează sistemul imunitar, atât imunitatea înnăscută, cât și răspunsurile imunitare adaptative. Planta oferă un sprijin sistemului imunitar pentru că stimulează dezvoltarea globulelor albe și a nivelurilor de imunoglobulină. Globulele albe luptă cu infecția și cu boala, iar imunoglobulinele (cunoscute și sub numele de anticorpi) sunt molecule produse de globulele albe. Ele joacă un rol-cheie în răspunsul imunitar, recunoscând și eliminând anumite antigene, cum ar fi bacteriile sau virusurile, contribuind la distrugerea lor.

Oamenii de știință au constatat că Moringa are efecte pozitive asupra a cel puțin doi factori ce țin de eficiența sistemului imunitar – CD4 și celulele imunitare de tip T. CD4 este o glicoproteină (învelișul extern al unei celule) regăsită pe suprafața celulelor din sistemul imunitar, cum ar fi celulele T-helper, monocitele, macrofagele și celulele dendritice. Celulele T, care au și denumirea de limfocite T, sunt un tip de globule albe care sunt o parte esențială din sistemul imunitar. Ele influențează modul în care sistemul imunitar le răspunde antigenelor (substanțe străine) din corp.

De vreme ce germenii sunt din abundență în natură, medicii Ayurvedici spun că o stare bună de sănătate este de fapt funcționarea armonioasă a fiecărui sistem al corpului, prin intermediul celulelor sale. Acest echilibru este adesea amenințat de diete dezechilibrate, de agenți microbieni și de invadatori. Dar când organismul se află în armonie, inclusiv cu mintea și cu emoțiile, o stare bună de sănătate este recompensa. O funcționare puternică și optimă a sistemului imunitar se impune pentru a se menține acest echilibru- nu numai pentru a se asigura protecția celulară, ci și pentru a lupta cu chimicalele nedorite ce răpesc oxigenul din celule (acestea sunt numite adesea radicali liberi), pentru a stimula activitatea globulelor albe și pentru a menține funcționarea eficientă a organelor specifice sistemului imunitar.

Un miracol printre plantele cu proprietăți curative

Instructorii din cadrul „Colegiului Ayurvedic Sai” din Florida ne spun că Moringa a fost adoptată în cadrul dietei indiene de secole. Utilizarea sa clinică este parte a sistemului de vindecare Ayurvedic încă din vremea lui Sushruta, „Tatăl Medicinei Indiene”, prin anii 800 î.en.

De vreme ce Moringa are potențialul de a ameliora numeroase simptome și afecțiuni, ea este utilizată și pentru pacienții care se confruntă cu malnutriția sau slăbiciunea generală cauzată de multiple boli și afecțiuni.

Știința încă mai descifrează toate substanțele chimice pe care Moringa le oferă ca agenți vindecători și pentru întărirea imunității. Fără doar și poate, medicii specializați în medicina naturistă sunt interesați nu numai de folosirea tradițională a arborelui și a părților sale, ci și de efectul holistic al multitudinii de nutrienți care se îmbină în scopul vindecării, hrănirii și prevenției.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness