Neem: beneficii în susținerea sistemului imunitar

De-a lungul subcontinentului indian și înainte de a fi înregistrat de istorie, Neem a fost considerat ca o sursă a stării de bine de către oamenii locului. Frunzele sale, fructele, rădăcinile, uleiul și scoarța au fost valorificate de vindecătorii străvechi, iar acum toate acestea sunt cunoscute în întreaga lume pentru beneficiile pe care le aduc sănătății- unele dintre ele se referă la utilizarea topică, iar altele se referă la utilizarea internă. Arborele are efecte atât de puternice asupra sănătății întrucât deține substanțe cu rol protector, ce îl protejează pentru a rezista în fața agenților patogeni și a insectelor. Printre numeroasele beneficii ale Neem, unul dintre cele mai importante se referă la capacitatea de a echilibra și de a susține sistemul imunitar- mecanismul de protejare a corpului în fața bolii și a declinului. Când vine vorba de Neem, beneficii și imunitate, putem spune că avem de-a face cu o superplantă.

Istoria Neem

În primul mileniu înaintea erei noastre, teritoriul pe care se află în prezent India a cunoscut o adevărată „explozie” în plan spiritual, ajungându-se la nașterea Vedelor, marile opere religioase și literare precum Upanișadele, Puranele, Mahabharata și Ramayana. Tot în acea perioadă s-a conturat și filozofia Ayurvedică a vindecării, potrivit căreia toate formele de viață- inclusiv corpul uman- reprezintă o  mișcare complexă și neîntreruptă a realității.

Cu cel puțin 10.000 de ani în urmă, înainte de dezvoltarea sistemului Ayurvedic, în India apăruse sistemul Siddha. Numele acesta se traduce, aproximativ, prin „ceea ce previne mortalitatea” și este încă prevalent în sudul Indiei, în Sri Lanka, în Malaezia și în Singapore. Prima plantă menționată în învățăturile Siddha este Neem- prin urmare, fără îndoială că Neem a fost utilizat pentru susținerea sistemului imunitar, nu numai în caz de boală, ci și în practică și prevenție.

Ayurveda și Neem: beneficii

Acum aproximativ 4500 de ani, în India Neem era considerat mândria și bucuria terapeuților Ayurvedici și a fost numit Sarva Roga Nivariniplanta capabilă să amelioreze suferințele și bolile. Faimoșii medici înțelepți indian Charaka (secolul 2) și Sushruta (secolul 4), care au conturat învățăturile Ayurveda, au realizat o trecere în revistă a proprietăților medicinale ale Neem pentru următoarele generații de vindecători. Numeroase părți ale plantei- de la rădăcini până la frunze-sunt încă folosite în preparate destinate utilizării topice sau interne și se regăsesc în săpunuri, pastă de dinți, suplimente alimentare, creme, loțiuni, pesticide naturale și în multe altele.

Plante de leac, precum este și arborele Neem, se potrivesc de minune cu evoluția din planul gândirii întrucât dovedesc faptul că natura oferă un răspuns- și o modalitate de echilibrare- pentru bolile oamenilor. Din acest motiv, Neem este adesea numit „arborele- farmacie”.

Holismul din Ayurveda susține că sistemul de apărare a corpului- sistemul imunitar- este probabil cea de-a doua linie de apărare împotriva bolilor și a manifestărilor acestora. Prima linie este însă mintea, ce transformă gândurile în actualitate, inclusiv starea corpului- și după aceea sănătatea fizică- dar sistemul imunitar este cel ce protejează împotriva amenințărilor interne și extern

Numeroasele beneficii pe care Neem le are pentru sănătate

Melissa Petruzzello, cercetător specializat în studierea plantelor, a scris că numeroasele utilizări medicinale și cosmetice ale Neem derivă din proprietățile sale de curățare și de purficare; și site-ul WebMD susține că Neem conține substanțe care ar putea fi utile pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, pentru susținerea funcției digestive și pentru promovarea sănătății cavității bucale.

 „Cu toate acestea, s-a descoperit că principalele acțiuni ale Neem sunt asupra sistemului imunitar- Neem protejează organismul în fața problemelor de sănătate întrucât oferă protecție în fața radicalilor liberi și pentru că modulează răspunsul inflamator.”

Neem pentru susținerea sistemului imunitar

Cercetătorii Anamika Bose și Rathindranath Baral spun că Neem susține activitatea imunității mediate prin celule, care este condusă de celulele T, prima linie de apărare împotriva amenințărilor. Neem ajută la reglarea sănătoasă a funcționării celulelor T și a macrofagelor (celulele albe care îndepărtează „invadatorii” și toxinele din organism) și după aceea conduce la creșterea imunoreactivei și a bioactivei TNF-alpha și a gamei interferon. În termeni mai simpli, Neem ține la distanță amenințările din exterior prin susținerea celulelor albe și a celulelor T, ce distrug celulele care pot duce la îmbolnăviri. Întrucât Neem purifică sângele și contribuie la detoxifiere, ajută sistemul imunitar înainte ca toxinele amenințătoare să aibă șansa de a pătrunde în corp. Din aceste motive este atât de benefic să se apeleze la această plantă pentru susținerea sistemului imunitar.

O plantă de bază pentru imunitate

De vreme ce Neem este adesea considerată o plantă ce este leac universal, trebuie să se țină cont de faptul că uleiul, scoarța și frunzele sale nu sunt sigure pentru consumul în perioada sarcinii. Este cel mai bine ca înainte de utilizarea Neem să se consulte un terapeut Ayurvedic pentru ca acesta să te ghideze în direcția corectă pentru constituția pe care o ai și pentru dezechilibrele tale. În general însă, când vornim de Neem, beneficii și imunitate, aceasta rămâne o plantă de bază pentru susținerea metabolismului, pentru detoxifiere și pentru protejarea corpului până la nivel celular.

Antibiotic și Antifungic Natural, Neem de la ORGANIC INDIA nu este util doar pentru susținerea funcționării normale a sistemului imunitar, ci aduce și alte numeroase beneficii pentru sănătate, precum: este antibiotic și antifungic natural (de aceea este util, de exemplu, pentru infecțiile acute sau cronice ale aparatului genito-urinar sau în caz de acnee), este util pentru probleme ale cavității bucale (cum ar fi gingivite sau ulcer bucal), contribuie la detoxifierea limfei, susține sănătatea metabolismului, are efecte benefice în reglarea glucidelor și are grijă de sănătatea pielii.

Ca să te poți bucura de cele mai bune rezultate când vei utiliza capsulele vegetale cu Neem, se recomandă să le iei astfel: câte 2 capsule de 2 ori pe zi, pe parcursul meselor, în cure care să dureze minim 3 luni.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness