Neem și Turmeric: un duo ayurvedic

În Occident, numeroase persoane își doresc o cană de cafea sau de ceai (sau poate apă cu lămâie dacă ești mereu în căutarea unor beneficii pentru sănătate) dimineața pentru a se putea energiza. Cu toate acestea, cei ce respectă tradițiile orientale ayurvedice înlocuiesc băuturile cu cafeină cu o doză de neem și turmeric. Ei consideră că, urmând un asemenea ritual, dobândesc mai multă energie, își purifică tractul digestiv, se feresc de afecțiuni acute sau cronice și se bucură de o mai bună stare de bine la nivel emoțional, spiritual. Vom analiza tradiția și știința aflate în spatele obiceiului de a lua neem și turmeric pe stomacul gol și vom vedea de ce plantele acestea sunt benefice pentru sănătate.

Ce sunt Neem și Turmeric?

Neem și turmeric sunt două plante ce pot fi utilizate individual sau împreună pentru efectele lor benefice.

Turmericul este una dintre cele mai studiate plante. Reprezintă o rădăcină, similară cu cea de ghimbir, dar mai mică, având o nuanță de portocaliu intens și fiind folosit pe scară largă în bucătăria indiană și asiatică în genere. Dacă ai mâncat vreodată curry, trebuie să știi că nuanța sa provine de la turmeric. Compusul său activ, curcuminul, este un antioxidant puternic, renumit pentru efectele sale asupra sistemului imunitar, asupra ficatului, a pielii, asupra sănătății digestive, asupra reglării răspunsului inflamator, asupra funcționării sistemului nervos, dar și pentru susținerea sănătății inimii.

Neem, cunoscut și sub numele de „Liliacul indian” sau „arishtha” în sanscrită, înseamnă „cel care te scapă de boală” și este utilizat în medicina tradițională orientală pentru susținerea sistemului imunitar, pentru menținerea echilibrului bacterian, pentru sănătatea cavității bucale, a pielii, pentru reglarea răspunsului inflamator și pentru calitățile sale de repelent natural.

În Occident, neem se folosește în special în produsele destinate îngrijirii orale. În tradiția ayurvedică este valorificat de secole pentru capacitatea sa de a reduce căldura de la nivelul ficatului, pentru stimularea digestiei, pentru purificarea sângelui, pentru eliminarea agenților patogeni, dar și pentru alte efecte benefice pentru sănătate și pentru scopuri ce țin de frumusețe.

Cum acționează împreună Neem și Turmeric?

Cele două plante sunt administrate adesea separat pentru proprietățile lor individuale. Cu toate acestea, cei ce practicau yoga în vechime, precum și specialiștii în Ayurveda, au descoperit că, dacă sunt administrate împreună, aduc numeroase beneficii, precum:

 • Purifică tractul digestiv: acest efect este esențial pentru îmbunătățirea absorbției de nutrienți, pentru detoxifiere, pentru imunitate și pentru menținerea sănătății în genere;
 • Conferă energie pură celulelor: spre deosebire de cafeină, ce poate stimula excesiv, combinația dintre neem și turmeric, dacă este administrată dimineața, asigură energie și la nivel celular. Acest efect conduce la asigurarea unei energii mai pure, mai naturale, fără dependența și „prăbușirile” generate de consumul de cafea, de ceai, de băuturi energizante etc.;
 • Purifică ficatul: așa se reduc toxinele, sângele se curăță, iar energia crește;
 • Previn diferite afecțiuni acute și cronice: administrarea celor două plante susține mecanismul de apărare al organismului contra agenților patogeni;
 • Asigură starea de bine la nivel emoțional și spiritual: potrivit Ayurveda, un tract digestiv purificat contribuie la îmbunătățirea stării emoționale și la stimularea concentrării. În aceste condiții, se creează condițiile ideale pentru a pune în aplicare practici spirituale mai profunde.

În Ayurveda, consumul zilnic de neem și turmeric este recomandat pentru congestiile cronice, pentru bolile apărute din senin, pentru tuse și răceli frecvente, pentru probleme ale pielii, pentru curățarea sângelui, pentru purificarea sistemului digestiv, pentru susținerea unui metabolism sănătos al glucozei, pentru lipsa de energie/letargie, pentru susținerea mobilității articulare, pentru reducerea toxinelor, pentru intensificarea fluxului de energie (cunoscut sub numele de „ojas”), dar și pentru promovarea longevității, a stabilității emoționale și pentru sănătate în ansamblul ei.

Beneficiile Neem și Turmeric pentru sănătate

Deși sunt la dispoziție cercetări limitate cu privire la combinația dintre neem și turmeric administrată pe stomacul gol, există numeroase studii ce scot în evidență utilizările lor tradiționale. Iată câteva argumente aduse de oamenii de știință în privința beneficiilor acestei combinații de plante ayurvedice.

5 beneficii pentru sănătate ale Neem, demonstrate științific

 • Are efecte benefice asupra microflorei intestinale întrucât susține echilibrul bacteriilor „bune”. De asemenea, s-a demonstrat că este bun pentru microbiomul de la nivelul pielii și al cavității bucale;
 • Ajută la stimularea sistemului imunitar, ajutându-l să se adapteze la diverși factori de stres;
 • Conține numeroși antioxidanți puternici, spre exemplu superoxid dismutaza (SOD) și glutation, aceștia contracarând radicalii liberi și susținând un răspuns inflamator echilibrat;
 • Extractul de neem este util pentru metabolismul glucozei;
 • Conține compusul numit limonoid, ajutând la ameliorarea durerilor.

5 beneficii pentru sănătate ale Turmericului, demonstrate științific

Curcuminul din turmeric este un antioxidant puternic, capabil să:

 • Reducă impactul radicalilor liberi;
 • Promoveze un răspuns inflamator sănătos;
 • Ajute la diminuarea durerilor;
 • Susțină funcțiile cognitive;
 • Susțină sănătatea sistemului cardiovascular;
 • Ajute la detoxifierea organismului;
 • Susțină sănătatea articulațiilor și mobilitatea.

În afara beneficiilor menționate, există dovezi care arată că neem și turmeric, dacă sunt folosite împreună pe un clește de extracție dentară, stimulează natural capacitatea de vindecare. În același timp, combinația dintre cele două plante se folosește în tradiția ayurvedică pentru ameliorarea rănilor, dat fiind faptul că stimulează refacerea celulelor pielii.

Cum și când să iei Turmeric și Neem în conformitate cu tradițiile ayurvedice și care țin de yoga

Dacă vrei să-ți administrezi cele două plante dimineața și să ții seama de tradițiile ce țin de yoga, iată ce trebuie să știi:

 • Pune o cantitate de neem și turmeric de dimensiunea unei biluțe în puțină miere/apă și administrează-ți această combinație pe stomacul gol. Bea și puțină apă călduță. Poți să iei și o capsulă cu neem și una cu turmeric sau în funcție de cum ți-a recomandat un specialist în Ayurveda sau în yoga;
 • Numeroase persoane recurg la aceste modalități de a lua neem și turmeric și le asociază cu meditația, cu exerciții de yoga etc.

Stai de vorbă și cu un specialist ca să vezi cum este mai bine să procedezi dar, în general, rutina menționată poate să continue zilnic sau de câteva ori pe săptămână. De altfel, numeroși experți în Ayurveda sau în yoga recurg la ea toată viața și se bucură de o sănătate excelentă.

Dacă vrei să ai parte de un anumit rezultat, ai răbdare. Plantele au nevoie de timp ca să-și facă efectul… nu te gândi că nu funcționează. Astfel, unele persoane sesizează efectele așteptate într-un interval scurt de timp, în timp ce altele au nevoie de câteva săptămâni sau de câteva luni- în special dacă este vorba despre probleme de sănătate vechi.

Nu uita că perseverența este cheia succesului!

Unde poți găsi Neem și Turmeric

Ca să îți fie mai la îndemână, apelează la capsule cu neem și cu turmeric.

În privința neem, încearcă Neem, antibiotic și antifungic natural, un supliment alimentar din plante 100% Certificate Organic, care conține frunze, flori și vlăstari.

Turmericul îl poți regăsi în Turmeric Formula, antiinflamator natural, ce se bazează pe rizomi de turmeric organic, pe extract de turmeric și pe rizomi de ghimbir organic.  De asemenea, planta face parte și din Turmeric Formula New, antiinflamator natural (se regăsește sub formă de extract și de rădăcină). Alături de tumeric, acest supliment conține: fructe de piper lung organic, fructe de piper negru organic și rădăcină de ghimbir organic.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness