Sa studiezi, sa te implici în relatii, sa acumulezi si sa organizezi informatiile primite la întalniri, la telefon, prin email-uri, dar si traficul, toate reprezinta factori de stres din viata moderna, care par ca nu se mai termina. Pana si sa te gandesti la stres este ceva coplesitor. Pentru a putea sa le faca fata tuturor acestora, din ce în ce mai multe persoane au început sa fie interesate de utilizarea nootropicelor.
Ce reprezinta nootropicele?
Nootropicele sunt medicamente, suplimente si alte substante, care au rolul de a îmbunatati functiile cognitive (mai ales cele de executie), memoria, creativitatea sau motivatia la indivizii sanatosi. Se crede ca societatile vechi din India obisnuiau sa se bazeze pe nootropice pentru a-si asigura forta mentala. Numeroase persoane considera nootropicele drept substante sintetice si se refera la ele ca la „medicamente inteligente”, eliberate sau nu pe baza de prescriptie medicala, ceea ce duce imediat cu gandul si la efecte adverse. În aceste conditii, exista multe controverse cu privire la nootropice, inclusiv cafeina ajungand sa fie inclusa în randul substantelor care sustin functiile cognitive.
Nootropicele din India vin în forma plantelor care sustin functionarea întregului organism. Avand în vedere conceptia holistica, se considera ca organismul percepe fiecare compus din plante drept aducator de beneficii pentru sanatate. Eficacitatea lor, dar si experienta mai multor utilizatori, au facut ca nootropicele din plante sa castige din ce în ce mai multa popularitate.
Brahmi-Gotu Kola
A fost folosita de mii de ani în medicina ayurvedica, iar cei din Bali vorbesc despre ea ca fiind „planta celor care studiaza”. Ea este recunoscuta pentru sustinerea proceselor cognitive, pentru sustinerea gandirii. În vremurile vechi, oamenii se foloseau de Gotu Kola pentru memorie, claritatea mintii, pentru fericire, pentru o stare de bine în ansamblu. De asemenea, planta sustine functiile creierului si prin protectia de radicalii liberi.
Bacopa Monnieri
Se face referite la ea inclusiv în textele ayurvedice stiintifice. Într-un articol de cercetare, Sebastian Aguiar si Thomas Borowski au scris: „Administrarea moderata de Bacopa Monnieri pare sa hraneasca neuronii, asa cum se spune si în studiile ayurvedice vechi de 1400 de ani”. Bacopa Monnieri sustine performanta cognitiva, regleaza raspunsul organismului la stres si, datorita antioxidantilor, protejeaza creierul.
Ashwagandha
Este o planta iubita în medicina ayurvedica întrucat se spune despre ea ca promoveaza un raspuns sanatos al organismului la stres si ca regleaza dispozitia. În calitate de nootropic, Ashwagandha a fost folosita pentru a proteja sistemul nervos prin posibila neutralizare a radicalilor liberi.
Tulsi
Facand parte din familia mentei, Tulsi (cunoscut si sub numele de „Busuioc Sfant”) are o aroma suficient de placuta pentru a reduce stresul si pentru a conferi claritate mintii. În traducere libera, Tulsi înseamna si „cel Incomparabil”, ceea ce arata cat de importanta este planta nu numai pentru virtutile sale terapeutice, ci si din punct de vedere al semnificatiei religioase. Tulsi este în primul rand un adaptogen, ocrotind organismul de efectele nocive ale stresului, dar mentinandu-l în stare de alerta. Unele cercetari au ajuns la concluzia ca Tulsi are trasaturile unui nootropic, sustinand functiile cognitive.
Shankhpushpi
Clasificata drept „tonic al creierului” în medicina ayurvedica, planta Shankpushpi este unul dintre cele mai vestite nootropice dintre cele ayurvedice. Planta este disponibila in formula Ceai Tulsi Sleep pentru somn calm si odihnitor. Se considera ca are capacitatea de a îmbunatati memoria si de a stimula intelectul, oferind totodata protectie contra mai multor maladii, inclusiv contra celor care tin de sistemul nervos central. O echipa de cercetatori indieni a ajuns la concluzia ca Shankpushpi are o influenta pozitiva asupra sistemului nervos central, fiind benefica pentru depresie, anxietate si putand sa îmbunatateasca functiile motorii. De asemenea, se considera ca Shankpushpi stimuleaza producerea de hormoni ce regleaza stresul, ajutand astfel la calmare.
Medicul Jayarajan Kodikannath a precizat: „Mai presus de toate, suntem parte din natura. Suntem creati de natura, hraniti de natura si luati de catre aceasta. Venim din natura si ne întoarcem în natura. Fiecare respiratie, constiinta si sufletul fiecaruia dintre noi sunt date de natura. O viata individuala si natura sunt unul si acelasi lucru. Daca ne este clar acest principiu, atunci întelegem si cum functioneaza Ayurveda. Pentru corpul, mintea si spiritul uman, toate solutiile se regasesc în natura”.
Fara îndoiala, vechii vindecatori din India au fost ghidati de cunoasterea care nu se limita la lumea lor. Dupa atatea milenii, mai trebuie înca sa descoperim virtutile vindecatoare ale naturii, prin plante si alimente. De aceea, ar trebui sa urmam întelepciunea inclusa în Ayurveda, prin intermediul plantelor, care se armonizeaza cu fiziologia si biochimia organismului uman. Nu ar trebui deci sa ne miram ca tocmai bogatia Ayurvedei a transformat India într-una dintre cele mai avansate civilizatii din vremurile stravechi.