O plantă ayurvedică regală: Shatavari, pentru echilibru hormonal

Este rar ca o plantă să fie atât de versatilă, dar Shatavari se bucură de milenii de utilizare tradiţională – mai ales pentru femei – în cadrul sistemului Ayurvedic. Shatavari (Asparagus racemosus) este una dintre plantele cu cel mai mare potenţial de întinerire dintre cele care se folosesc în medicina Ayurvedică.

Originară din India şi din zona Munţilor Himalaya, Shatavari face parte din aceeaşi familie cu sparanghelul şi se caracterizează prin prezenţa unor ace mici, uniforme. Are flori albe şi fructe purpuriu întunecat. Shatavari îşi merită reputaţia printre generaţiile de terapeuţi drept o plantă capabilă să îmbunătăţească sănătatea reproductivă atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Ea este o plantă urcătoare, crescând în zone de junglă din regiunile tropicale şi subtropicale ale Indiei. Este atât dulce, cât şi amară, astfel că asigură echilibru mai ales pentru tipul Pitta, fiind însă recomandată pentru toate doshele graţie abilităţii sale de a se adresa căldurii interioare.

O plantă încoronată din Ayurveda

Făcând parte din a cincea generaţie de medici Ayurvedici din Bombay, Bharat Vaidya a afirmat „Dacă Ashwagandha este regele plantelor Ayurvedice, atunci Shatavari este parte din familia regală, alături de Tulsi. În cadrul prakarsha Grihya-sutra- texte sacre hinduse ce conţin informaţii referitoare la rituri domestice- planta este privită în contextul Mula vidhi, legea fundamentală. Vechea Taittriya Aranyaka vorbeşte despre planta numită Shatmula, despre care se crede că este Shatavari”.

Denumirea Shatavari a fost tradusă ca „100 de soţii”, traducerea referindu-se la efectele plantei asupra fertilităţii şi vitalităţii. O parte a moştenirii uimitoare a acestei plante, potrivit filozofiei Ayurvedice, este că are şi abilitatea de a promova iubirea şi devotamentul.

Dr.Vaidya, director al Şcolii Ayurvedice Sadhana din Colorado, a explicat că Shatavari este folosită pe scară largă pentru efectele sale tonice, imunomodulatoare şi pentru multe altele. Planta aceasta este un adaptogen, ceea ce înseamnă că are rolul în a sprijini organismul să-şi îmbunătăţească rezistenţa la stres. Poate să contribuie la întărirea sistemului imunitar stimulând acţiunea macrofagelor- celule responsabile cu înghiţirea organismelor cu potenţial distructiv.

„În Kashyap Samhita (un tratat Ayurvedic ce îi este atribuit înţeleptului Kashyap, unul dintre cei şapte faimoşi autori ai „Rigveda”, 1500-1200 î.e.n.)” a spus Dr. Vaidya, „Shatavari este indicată pentru Vyandhya roga (infertilitate)”. Dar acest beneficiu este doar o mică parte din ceea ce poate face această plantă utilizată de mii de ani.

Fără îndoială că în India Shatavari este cea mai utilizată plantă pentru femei. Profesorul şi consultantul în Ayurveda Dr.Shashikant Patwardhan a precizat că Shatavari este binecunoscută ca un tonic feminin şi poate fi de folos în caz de infertilitate, poate să mărească libidoul, să amelioreze durerile din cadrul sindromului premenstrual, să le ajute pe femeile care alăptează, pe cele care au simptome de menopauză, să diminueze riscul de pierdere a sarcinii, să echilibreze sistemul hormonal feminin şi să amelioreze leucoreea.

Shatavari poate fi de ajutor şi pentru ulcerul gastric, pentru hiperaciditate şi pentru diaree. „Această plantă poate să calmeze mucoasele uscate şi iritate de pe tractul respirator respirator superior”, a spus Patwardhan „De aceea poate să fie adecvată inclusiv în cazurile de bronşită şi de febră cronică. Se consideră că ea poate să restabilească echilibrul între fluidele corpului”.

Planta este contraindicată în caz de probleme serioase care ţin de prezenţa chisturilor mamare, de tot ceea ce înseamnă ţesut fibrochistic generat de un dezechilibru al estrogenului, precum şi de alte probleme pentru care ar trebui să ne adresăm unui medic.

Doctorii Ayurvedici menţionează şi că Shatavari poate să potenţeze uşor dosha Kapha dacă este utilizată în exces, aşa că ar trebui să ai grijă şi să nu consumi cantităţi prea mari dacă te încadrezi în constituţia Kapha.

Cercetările despre Shatavari

Medical News Today a arătat că o sinteză de studii publicate în 2018 în „Biomedicine and Pharmacotherapy” sugerează că Shatavari este capabilă să amelioreze probleme ce ţin de un dezechilibru hormonal precum este şi Sindromul Ovarului Polichistic. Avându-se în vedere folosirea sa tradiţională pentru afecţiuni care ţin de aparatul reproducător, cercetări recente au sesizat că o combinaţie între plante, incluzând aici şi A. Racemosus, poate să mai diminueze din simptomele obişnuite ale menopauzei. Un studiu a testat efectele plantelor medicinale asupra diferitelor tulburări ale menopauzei la 117 femei. După ce s-a administrat Shatavari alături de alte 3 plante timp de 12 săptămâni, femeile participante la studiu au raportat o reducere a bufeurilor, inclusiv a celor de pe timpul nopţii.

Un studiu publicat în „Asian Pacific Journal of Tropical Disease” a confirmat că Shatavari poate să fie utilă pentru probleme care ţin de aparatul reproducător feminin, mai exact pentru fluctuaţii ale dispoziţiei, pentru stările de iritabilitate specifice sindromului premenstrual, pentru bufeurile din menopauză şi pentru stimularea producerii de lapte matern la femeile care alăptează. Acelaşi studiu a arătat că Shatavari îşi merită reputaţia ca un Ayurvedic rasayana (promotor al vieţii), încetinind procesele de îmbătrânire, crescând longevitatea, îmbunătăţind funcţionarea sistemului imunitar şi a creierului, asigurând vigoare şi vitalitate minţii şi trupului. De asemenea, planta este indicată pentru tulburări ale sistemului nervos, pentru dispepsie, pentru tumori, inflamaţii, neuropatii şi hepatopatie.

Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că Shatavari este recomandată pentru arsuri digestive, indigestie, diaree, pentru inflamaţii ale tractului urinar sau pentru tulburări ce ţin de un colon iritat. Toate aceste beneficii sunt posibile întrucât în Shatavari se regăseşte un amestec unic de gusturi dulci şi amare şi de fitonutrienţi care au proprietăţi hrănitoare, calmante şi răcoritoare, ajutând în cazul numeroaselor afecţiuni ce survin când trupul şi mintea sunt supraîncălzite, slăbite sau dezechilibrate. Dacă încerci să îţi echilibrezi doshele Vata şi Pitta, atunci Shatavari este o soluţie.

Cultivare sustenabilă

Shashi Alok, de la „Institute of Pharmacy”, din cadrul „Universităţii Bundelkhand” din Jhansi (India), a observat că, datorită multiplelor sale utilizări, cererea pentru Shatavari este mare. Dar din cauza unui trend distructiv care ţine de recoltare, alături de distrugerea habitatelor şi a despăduririlor, planta este în prezent în pericol în habitatul ei natural.

Din acest punct de vedere ORGANIC INDIA face diferenţa. Abordarea sustenabilă, organică a agriculturii este o excepţie de la regula modernă, iar Shatavari şi alte plante Ayurvedice sunt cultivate conform celor mai atente şi mai armonioase practici bio-regenerative care susţin integritatea mediului înconjurător şi care asigură compuşii nutritivi benefici.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness