Plante pentru sanatatea tesuturilor nervoase

de Prashanti de Jager – profesor, scriitor, consultant, specialist in si practicant de yoga si ayurveda

Pregateste-te sa inveti cum sa sustii procesele de invatare si capacitatea cognitiva, sa-ti echilibrezi starea de spirit si sa obtii starea de bine folosind ierburi ce iti ajuta organismul sa construiasca un sistem nervos robust!

Cand pica internetul, deodata totul se misca mai incet, mai greu si mai putin eficient. Retelele neuronale si retelele de calculatoare au roluri similare in comunicare si coordonare, astfel ca atunci cand atat structura, cat si functiile nervilor si ale retelei neuronale sunt compromise de stres, toxine, pesticide, stres oxidativ, deodata lucrurile la nivel celular si la nivelul organelor incep sa se miste mai incet, mai greu, sunt mai putin eficiente si mai putin… distractive. Un sistem nervos puternic, curat, iti face viata mult mai usoara, mai vesela si mai incarcata de posibilitati si de realizari. Da, mai vesela! Unul dintre efectele sustinerii sistemului nervos, pe langa ajutarea functiilor congnitive, este imbunatatirea starii de spirit si crearea unui sentiment placut de inaltare.


„Sa cresti un sistem nervos robust?” ar putea intreba cineva. Stiu ca unii dintre voi ati auzit probabil mitul ca celulele nervoase nu se pot regenera, insa ma intreb cati dintre voi stiti ca acest lucru pur si simplu nu este adevarat. Nu stiu de ce a fost creat acest mit si nici de ce a fost propagat atat de mult timp. E adevarat, nu toate celulele nervoase sunt la fel si au un ritm de dezvoltare diferit in functie de tip si locatie. Insa nu exista niciun dubiu ca ierburi precum Ashwagandha, Brahmi si ciuperca Coama Leului (Hericium erinaceus) sustin structura si functiile celulelor nervoase si a retelelor neuronale, asa cum a fost confirmat in zeci de articole publicate in jurnale stiintifice.

Ashwagandha
Este folosita de mii de ani pentru a sustine functiile sistemului cognitiv si s-a demonstrat de curand ca protejeaza impotriva deteriorarii neuronale cauzate de stres.

Brahmi
Sunt doua ierburi cunoscute sub acest nume: Bacopa moniiera si Centella asiatica (Gotu Kola). Ambele sunt recunoscute in stiinta vestica pentru efectele benefice in optimizarea functiilor si sustinerea structurilor neuronale.

Tulsi
Tulsi are efect neuro-protector si sustine homeostazia structurilor nervoase si a functiilor ce altfel pot fi compromise de catre stresori. Cercetarile au aratat ca Tulsi ajuta nervii sa mentina un nivel optim de mielina si sustine un raspuns echilibrat la durere. Pentru ca Tulsi sustine direct nervii, Ceaiul Tulsi este un excelent vehicul pentru orice supliment pentru sistemul nervos.

Turmeric
Turmericul, o planta cu multiple beneficii, iese in evidenta si cand vine vorba de protejarea structurilor nervoase. Turmericul este cunoscut ca protector pentru toate tesuturile, inclusiv tesuturile nervoase, prin furnizarea de antioxidanti esentiali organismului. Practic fiecare aspect al structurilor nervoase – volumul, suprafata totala, numarul de celule nervoase, diametrul acestora, etc., – este mentinut de catre turmeric la parametri optimi in confruntarea cu stresorii.

Coama leului
Coama leului este o ciuperca ce se gaseste pe copacii de pe plajele din America de Nord. Este recunoscuta pentru capacitatea sa de a stimula functiile neuronale.

Inteligenta plantelor + materialele necesare
Ierburile si ciupercile pot avea inteligenta de a sustine regenerarea celulelor nervoase prin declansarea anumitor enzime, insa acesti aliati pot fi privati de materialele necesare pentru a reconstrui sistemul nervos: acizii grasi. Ai grija, asadar, sa furnizezi organismului acesti acizi grasi din seminte de canepa sau de in. Consuma, de asemenea, 4-5 linguri de uleiuri omega 3 naturale, organice, in fiecare zi.

Pentru ca un sistem nervos puternic este esential pentru dezvoltarea la cel mai inalt potential, calugarii si yoghinii au dezvoltat de-a lungul timpului tehnici si cunostinte pentru, asa cum spunea profesorul meu, „construirea unui sistem nervos suficient de puternic pentru a putea lua decizii pentru Libertate”.

Surse:

1 Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K.; Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake; Biomed Res. 2010;31(4):231-7.

2 Jain S, Shukla SD, Sharma K et al. Phytother Res 15, 544–548 (2001).

3 Tomoharu Kuboyama, et al; Axon- or dendrite-predominant outgrowth induced by constituents from Ashwagandha; Neurochemistry, Vol 13 No 14 7 October 2002

4 Amala Soumyanath, Yong-Ping Zhong, Sandra A. Gold, Xiaolin Yu, Dennis R. Koop, Dennis Bourdette and Bruce G. Gold; Centella asiatica accelerates nerve regeneration upon oral administration and contains multiple active fractions increasing neurite elongation in-vitro; Journal of Pharmacy and Pharmacology; Volume 57, Issue 9, pages 1221–1229, September 2005

5 Mondal S, Mirdha BR, Mahapatra SC.; The science behind sacredness of Tulsi (Ocimum sanctum Linn.). Indian J Physiol Pharmacol. 2009 Oct-Dec;53(4):291-306.

6 Mori K, Obara Y, Moriya T, Inatomi S, Nakahata N.; Effects of Hericium erinaceus on amyloid β(25-35) peptide-induced learning and memory deficits in mice.; Biomed Res. 2011;32(1):67-72.

7 Horrobin DF.; Essential fatty acids in the management of impaired nerve function in diabetes.; Diabetes. 1997 Sep;46 Suppl 2:S90-3.


Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True WellnessAdd Comment