Folosirea antibioticelor a reprezentat o adevărată revoluție medicală, oferind o sansă la viață în cazuri care ar fi fost odinioară fără scăpare. Astăzi sunt foarte multe antibiotice de sinteză, dar nu trebuie să uităm că antibioterapia își are rădăcinile în lumea plantelor. În curând se împlinesc 100 de ani de când bacteriologul scoțian Alexander Fleming a obținut primul antibiotic natural, penicilina, produsă de mucegaiul Penicillium notatum. Folosirea unor leacuri cu efecte antibiotice merge însă mult înapoi în timp. În vremea Egiptului Antic sau a Greciei antice, mucegaiurile și anumite plante erau folosite pentru tratarea infecțiilor, grație proprietăților lor antiseptice.
Antibiotic natural sau medical?
Din păcate, odată cu sinteza antibioticelor în laborator, lumea s-a îndepărtat de remediile naturale, iar efectele acestora au fost uitate. Deși este adevărat că antibioticele recomandate de medici sunt absolut necesare în anumite cazuri, ele au și foarte multe efecte secundare. În plus, utilizarea lor excesivă a dus la apariția unor bacterii rezistente la antibiotice, care pot determina complicații medicale foarte grave.
Tocmai de aceea plantele cu efecte antimicrobiene încep să fie iar centrul atenției. Multe plante conțin o mare varietate de metaboliți secundari, cum ar fi taninurile, terpenoizii, alcaloizii și flavonoizii, despre care s-a constatat in vitro că au proprietăți antimicrobiene. Din păcate, utilizarea lor pentru aceste proprietăți nu este reglementată, iar folosirea lor pentru automedicație poate fi riscantă.
Totuși, plantele cu efecte de antibiotic natural pot fi de mare ajutor pentru prevenirea și tratamentul anumitor infecții, singure sau împreună cu antibioticele recomandate de medic. În rândurile care urmează vom descrie câteva plante care pot reprezenta alternative naturale la antibiotice. Vom sublinia că este necesară întotdeauna recomandarea unui specialist pentru utilizarea acestor plante. În anumite cazuri, ele pot fi folosite singure pentru tratamente, dar sunt cazuri când nu trebuie să înlocuiască terapia standard, prescrisă de medic. În plus, deși s-au constatat efecte benefice, pentru plantele antibiotic natural pot fi necesare studii suplimentare care să le certifice eficacitatea și siguranța.
Alternative naturale la antibiotice
Plantele au o capacitate aproape nelimitată de a sintetiza substanțe aromatice, dintre care majoritatea sunt fenoli sau derivați ai acestora. Majoritatea sunt metaboliți secundari, dintre care cel puțin 12.000 au fost izolați, ceea ce ar reprezenta mai puțin de 10% din total, conform estimărilor. Acești metaboliți sunt responsabili de efectele antibiotice ale anumitor plante.
În multe cazuri, aceste substanțe servesc ca mecanisme de apărare a plantelor împotriva prădătorilor, precum microorganisme, insecte și unele animale.
Unele, cum ar fi terpenoidele, dau plantelor mirosul specific. Altele (chinone și taninuri) sunt responsabile de pigmentul plantelor. Mulți compuși sunt responsabili pentru aroma plantelor (de exemplu, capsaicina terpenoidă din ardei iute).
O serie de plante produc uleiuri esențiale cu efecte antibacteriene. Printre ele, pot fi menționate:
- Aloe vera, al cărei latex reprezintă o mixtură complexă, cu efecte asupra unor bacterii precum Corynebacterium, Salmonella, Streptococcus, S. aureus
- Busuiocul (Ocimum basilicum), al cărui ulei esențial include terpenoide cu efecte asupra mai multor bacteria
- Piperul negru, care conține piperină, un alcaloid cu efecte asupra unor bacterii ca coli, Micrococcus, E. faecalis, dar și cu acțiune antifungică
- Scorțișoara de Ceylon, bogată în uleiuri esențiale, cu terpenoide și taninuri cu efecte antimicrobiene
- Cuișoarele (Syzygium aromaticum) care conțin eugenol, un terpenoid antibacterian
- Mușețelul (Matricaria chamomilla) care conține un acid fenolic, acidul antemic, cu efecte asupra bacteriilor M. tuberculosis, S. typhimurium, S. aureus
- Ardeiul iute (Capsicum annuum), a cărui capsaicină are efecte antibacteriene generale
- Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) care cuprinde un acid fenolic, glabrol, cu efect asupra aureus, M. tuberculosis
- Ginseng (Panax notoginseng) cu saponine cu efecte asupra coli, Sporothrix schenckii, Staphylococcus, Trichophyton.
- Menta, care conține terpenoidul mentol, cu efecte antimicrobiene generale
- Turmericul, un antiinflamator puternic, care grație terpenoidului curcumină are efecte asupra bacteriilor și protozoarelor
- Echinaceea, eucaliptul, usturoiul (care conține alicină), ceapa, toate cu efecte antibacteriene generale și unele antivirale
Acestea sunt doar câteva dintre plantele cu efecte de antibiotic natural, dar multe alte plante au efecte antiseptice și antimicrobiene mai mari sau mai mici.
Un loc de frunte între plantele antibiotic natural îl ocupă două ierburi vindecătoare onorate în Ayurveda, respectiv Ashwagandha (Withania somniferum) și Gotu Kola (Centella asiatica).
Plante uzuale care se pot numi antibiotic natural
O multitudine de plante au efecte antimicrobiene și pot juca rolul de antibiotice naturale. Ținând cont de efectele negative experimentate de unele persoane la antibioticele de sinteză, opțiunile naturale pot fi utile în anumite situații, chiar dacă nu por înlocui complet medicamentele prescrise.
În topul plantelor cu efecte antibiotice, utile pentru tratamentul și prevenirea infecțiilor se numără:
Cimbrul
O serie de studii au demonstrat eficiența cimbrului împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice. Într-un studiu din 2011, cercetătorii au testat eficacitatea uleiului esențial de lavandă și cimbru. Ambele uleiuri au fost testate asupra unor probe de peste 120 de tulpini de bacterii. Cercetătorii au descoperit că uleiul esențial de cimbru are un efect bactericid mai puternic decât uleiul esențial de lavandă. Sub formă de ulei esențial, ceai sau extract, cimbrul poate fi foarte util în infecțiile respiratorii. Spre exemplu, un preparat popular, considerat antibiotic natural, este Biomicin forte, pe bază de ulei esențial de cimbru și ulei de cuișoare, recomandat în diverse infecții respiratorii. Persoanele cu hipertensiune arterială sau probleme cu hipertiroidă nu ar trebui să folosească ulei esențial de cimbru.
Oregano
Carvacrolul, un ingredient din uleiul esențial de oregano, are proprietăți terapeutice importante, ajutând la reducerea inflamației și combaterea infecțiilor. Este util în tratamentul infecțiilor dermatologice, bacteriene sau fungice, precum și al infecțiilor sinusurilor. Un studiu din 2022 demonstrează efectele antibiotice ale uleiului esențial de oregano, iar un alt studiu, din 2023 subliniază că uleiul de oregano poate fi un potențial agent antibacterian eficient împotriva bacteriei Streptococcus mutans.
Usturoiul
Se cunoaște de multă vreme faptul că usturoiul are proprietăți antimicrobiene. Studiile arată că usturoiul și derivații săi luptă eficient împotriva multor bacterii, precum Salmonella, Eshcerichia coli (E. coli) și Staphylococcus aureus. (S. aureus), care provoacă numeroase infecții. Un studiu din 2011 a constatat că concentratul de usturoi este eficient împotriva bacteriilor. În plus, cercetările sugerează că usturoiul poate ajuta la tratarea anumitor infecții bacteriene ale urechii. Potrivit Societății Americane de Microbiologie, usturoiul are multe componente antimicrobiene active, inclusiv alicina, ajoena și sulfura de alil.
O recenzie din 2021 notează că acești compuși pot fi eficienți împotriva bacteriilor rezistente la mai multe medicamente și pot oferi un cadru pentru dezvoltarea viitoarelor antibiotice. Cercetătorii au studiat usturoiul sub diferite forme, inclusiv pulberi, paste, uleiuri și extracte. Majoritatea studiilor au demonstrat că usturoiul are proprietăți antibiotice și este, în general, sigur. Cu toate acestea, cercetătorii nu s-au hotărât asupra dozării sau a celui mai bun mod de a administra usturoiul ca înlocuitor de antibiotic. Suplimentele de usturoi pot crește riscul de sângerare sau pot interfera cu unele medicamente. Persoanele care iau anticoagulante trebuie să consulte medicul înainte de a utiliza usturoiul ca antibiotic.
Ghimbirul
În urma multor studii, comunitatea științifică recunoaște ghimbirul ca antibiotic natural. Pe lângă activitatea sa antimicrobiană, o revizuire din 2019 evidențiază și faptul că ghimbirul posedă proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticoagulante. Un studiu din 2022 sugerează că ghimbirul ar putea inhiba eficient o varietate de bacterii, inclusiv Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, speciile Staphylococcus și speciile Lactobacillus. Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva bacteriilor care cauzează boli parodontale. Ghimbirul poate fi utilizat sub formă de tincturi, uleiuri și capsule orale. De asemenea, poate fi folosit sub formă de ceai sau sucuri. Adulții trebuie să limiteze ghimbirul la 4 g pe zi, femeile însărcinate la 1 g. Copiii sub 2 ani nu trebuie să consume ghimbir.
Echinacea
Echinacea a fost folosită de sute de ani pentru a trata infecțiile și rănile. Un articol din 2022 notează că Echinacea are un efect antibacterian important în infecțiile respiratorii. Studiile sugerează, de asemenea, că echinacea poate avea proprietăți antivirale și ar putea ajuta la tratarea infecțiilor tractului respirator atât la copii, cât și la adulți. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea utilizării inutile a antibioticelor ce duce adesea la rezistența la antibiotice.
Smirna
În cadrul unui studiu din 2000, cercetătorii au concluzionat că un extract de smirnă poate ucide mai mulți agenți patogeni, incluzând:
- coli
- Staphylococcus aureus
- Pseudomonas aeruginosa
- Candida albicans
Datorită activității sale antibacteriene și antifungice, smirna poate fi folosită în tratamentul mai multor infecții, precum cele dermatologice. În general, smirna este bine tolerată, dar ingerarea sa poate provoca diaree. Dacă aplicați smirna pe piele, poate da reacții alergice. Dacă este consumată în doze mari, smirna poate provoca probleme cardiace.
Cuișoarele și scorțișoara
Cuișoarele sunt muguri care provin din arborele de cuișoare. Folosite, de obicei, în calitate de condimente pentru diverse mâncăruri sau băuturi, cuișoarele pot fi utile și în tratarea unor infecții. Un studiu din 2023 arată că uleiul esențial de cuișoare poate avea un efect inhibitor puternic împotriva Staphylococcus aureus. În mod similar, un articol din 2020 notează că extractul de cuișoare poate fi luat în considerare ca un potențial agent antibacterian.
Un alt condiment, scorțișoara, poate fi utilizată ca antibiotic natural. Pe lângă faptul că ajută la scăderea zahărului din sânge la persoanele cu diabet, scorțișoara are proprietăți antibiotice și antifungice, de exemplu pentru tratarea infecțiilor cauzate de Candida Albicans. Scorțișoara poate fi eficientă în tratamentul unor infecții ale tractului gastrointestinal.
Antibiotice naturale ayurvedice
În Ayurveda, diferite preparate din plante sunt utilizate clinic pentru prevenirea sau vindecarea bolilor infecțioase. Preparatele pe bază de plante precum Triphala, Hareetaki, Dashmula, Manjistadi churna, Sukhsarak, Ajmodadi, Shivkshar pachan, Mahasudarshan, Swadist Virechan și Pipramool au demonstrat efecte antibacteriene semninficative împotriva unor bacterii precum E.coli. Staphylococcus aureus, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhi, Staphylococcus epidermidis, Salmonella typhimurium și respectiv Proteus vulgaris.
Alte plante cunoscute în Ayurveda, precum Ashwagandha, Gotu Kola sau Neem au, de asemenea, proprietăți antibacteriene. Studiile susțin utilizarea acestor preparate din plante nu numai ca suplimente alimentare, ci și ca agenți pentru prevenirea sau controlul infecțiilor bacteriene.
Tulsi
Tulsi, cunoscut și ca busuioc sfânt, este considerat un antibiotic natural datorită compușilor săi bioactivi, cum sunt eugenolul, acidul ursolic, flavonoidele și uleiurile esențiale, care manifestă proprietăți antimicrobiene, antivirale și antiinflamatoare puternice. Folosit de secole în medicina ayurvedică, tulsi sprijină organismul în lupta împotriva bacteriilor și virusurilor, contribuind la întărirea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor respiratorii și digestive. Astfel, consumul regulat al ceaiului de tulsi reprezintă o modalitate eficientă de a beneficia natural de proprietățile sale antibiotice și de a menține sănătatea generală.
Triphala
Este o plantă ce posedă activitate antibacteriană puternică împotriva Staphylococcus epidermidis, S. aureus, moderată împotriva Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi și slabă împotriva Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhimurium și Bacillus subtilis.
Neem
Este, de asemenea, utilizată de specialiștii în Ayurveda și pentru proprietățile antimicrobiene. Aproape toate părțile arborelui neem sunt utile, iar multe dintre utilizările sale medicinale și cosmetice se bazează pe proprietățile sale antibacteriene și antifungice. Neem este folosit în mod obișnuit în șampoane pentru tratarea mătreții și în săpunuri sau creme pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și piciorul atletului. De asemenea, este o componentă în unele paste de dinți și ape de gură.
Ashwagandha (Withania somnifera)
Este o plantă medicinală importantă, utilizată pe scară largă ca remediu pentru mai multe boli. Este descrisă ca un adaptogen, un tonic pe bază de plante și un aliment sănătos, considerată „ginsengul indian”. Studiile au atras atenția asupra activității antibacteriene a plantei și a metaboliților săi din cauza provocării înmulțirii agenților patogeni rezistenți la antibacteriene. Recent, s-a demonstrat că planta posedă o activitate antifungică puternică, fiind eficientă împotriva aspergilozei murine. De asemenea, studii recente confirmă că extractele de Ashwagandha posedă proprietăți antibacteriene puternice împotriva diferiților agenți patogeni, inclusiv Salmonella typhimurium.
Gotu Kola
Este, de asemenea, o plantă cu efecte antibacteriene. Flavonoidele, taninurile, saponinele, steroizii și alcaloizii identificați ca metaboliți în frunzele de Gotu kola (Centella asiatica) au proprietăți antibacteriene, inhibând, de exemplu, creșterea bacteriilor Staphylococcus aureus. Cercetările arată că substanțele active ale frunzelor de Gotu kola inhibă producerea de energie, formarea acidului nucleic, permeabilitatea membranei celulare, structura și funcția, precum și liza și deteriorarea proteinelor membranare.
Turmericul
Este o altă plantă ayurvedică utilizată pentru proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatoare, în tratamentul rănilor și arsurilor, afecțiunilor gastrointestinal și hepatice, afecțiunilor sistemului respirator.
Antibiotic natural pentru piele
O serie de plante antibiotic natural pot fi utile pentru îngrijirea pielii. Dintre acestea, efecte remarcabile au:
- Aloe vera, din care se extrage un gel util pentru îngrijirea generală a pielii, dar și pentru neurodermatite, eczeme, tratarea rănilor și arsurilor, psoriazis, coșuri, puncte negre
- Mușețel, foarte util datorită uleiurilor sale eterice, ajută la curățarea, dezinfectarea și hidratarea pielii, având un efect calmant și echilibrant
- Scorțișoara este foarte utilă pentru piele datorită conținutului ridicat de antioxidanți, luptând direct împotriva afecțiunilor cutanate
- Ghimbirul este o plantă cu efecte miraculoase pentru piele și pentru sănătate în general; elimină toxinele de pe piele, vindecă acneea, stimulează circulația sanguină, menținând tinerețea tenului.
- Turmericul este o plantă utilizată de secole în India pentru îngrijirea pielii. Datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante, turmericul este adesea folosit in produsele de ingrijire a pielii. Aplicarea topică a turmericului poate ajuta la calmarea pielii inflamate, reducerea acneei și îmbunătățirea aspectului general al pielii. ”Pentru potențarea proprietăților sale, se poate amesteca turmericul cu miere sau cu oregano, alte antibiotice naturale.”, recomandă dr. Ionuț Fronea pe doc.ro
Turmericul Certificat Ecologic Pudra 100g de la Organic India poate fi o opțiune excelentă pentru menținerea sănătății pielii. În plus, este o sursă naturală de componente bioactive cu proprietăți medicinale și de vitamine (Vitamina C, Vitamina B6, Colină, Niacină – Vitamina B3, Riboflavină – Vitamina B2), ajutând la prevenirea infecțiilor și întărind sistemul imunitar.
Antibiotic natural pentru răceală
Majoritatea antibioticelor naturale menționate mai sus sunt eficiente în cazul infecțiilor respiratorii și pot fi utilizate în cazul răcelii, pentru prevenirea unei suprainfectări bacteriene. Răceala este o afecțiune virală, deci nu este necesar un tratament antibiotic, decât în cazul în care se suprapune o infecție bacteriană, precum sinuzită, otită sau pneumonie. Oricum, plantele cu efect antibiotic natural au și alte efecte antiseptice, antiinflamatoare și antioxidante, fiind de ajutor și în tratamentul răcelilor sau al altor infecții respiratorii.
Printre cele mai eficiente sunt:
- Usturoiul, care poate inhiba o gamă largă de agenți patogeni;
- Echinacea, o plantă cu puternice efecte de stimulare imunitară, un remediu popular în răceală și gripă;
- Uleiul de oregano, foarte util pentru combaterea infecțiilor sinusurilor
- Scorțișoara, care are o serie de antioxidanți puternici, ce pot ajuta șa întărirea sistemului imunitar și protejează împotriva răcelilor și altor infecții respiratorii comune.
De exemplu, Scorțisoara Ceylon, Glicemie & Antioxidanti Naturali de la ORGANIC INDIA are o serie de efecte benefice (antiglicemic, suport pentru digestive și sănătatea cardiovasculară), dar este și foarte bogată în antioxidanți, utili pentru combaterea răcelilor.
Antibiotice naturale pentru infecții
Toate antibioticele naturale prezentate mai sus sunt utile în diferite tipuri de infecții. Unele au efecte mai puternice asupra tractului digestiv, altele sunt eficiente pentru tratarea infecțiilor respiratorii, renale, ale pielii sau ale tractului urinar.
De exemplu, oregano și uleiul pe bază de oregano poate fi folosit pentru tratarea infecțiilor digestive. Oregano poate fi consumat ca atare, inclus în diferite preparate culinare sau sub formă de ulei esențial.
Ghimbirul este foarte folositor pentru sănătatea tractului gastrointestinal, putând fi de folos în combaterea efectelor toxinfecțiilor alimentare. Ghimbirul poate fi consumat într-o varietate de forme, ca aliment murat, în ceaiuri sau limonade, adăugat la diferite mâncăruri, sub formă de suplimente, etc.
Usturoiul, folosit pentru multiple infecții, poate fi util și în combaterea și tratamentul infecțiilor tractului urinar.
Cuișoarele sunt utilizate pentru combaterea cariilor, prevenind dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală.
Produsele pe bază de extract de Neem sunt un antibiotic natural care susține sănătatea țesuturilor moi și a aparatului urinar, fiind utile în infecțiile pielii și tractului urinar.
Neem, Antibiotic si Antifungic Natural de la Organic India este recomandat că supliment natural în cazul infecțiilor acute și cronice ale tractului urinar, candida, acnee și poate fi benefic ca supliment natural in cazul gingivitelor și ulcerelor orale.
Antibiotic natural pentru copii
Nu toate antibioticele naturale sunt recomandate pentru copii, în special pentru cei mai mici de doi ani. Un exemplu este ghimbirul, a cărui utilizare nu este recomandată la copiii mici. Cimbrul, cuișoarele, oregano sau scorțișoara nu se administrează copiilor sub 3 ani, iar aloe vera trebuie evitată, pentru că poate irita tractul digestiv. Uleiurile esențiale sunt complet contraindicate la sugari, putând fi utilizate doar în diluate pentru aromaterapie și curățarea aerului. Dintre antibioticele naturale menționate mai sus, turmericul poate fi administrat la copii, de exemplu adăugat la ceaiuri. Ceaiul de Echinacea este, în general, sigur pentru cei mici, ca și ceaiul de mușețel, deși în unele cazuri poate provoca dermatită sau alergie. Usturoiul trebuie administrat cu precauție la cei mici, pentru că poate provoca iritații digestive și probleme stomacale.
Ceai antibiotic natural
Multe dintre plantele antibiotic natural se pot consuma sub formă de ceaiuri și pot fi incluse în dieta zilnică sau pot fi administrate în anumite perioade.
- Ceaiul de mușețel este recunoscut pentru efectele bactericide, fungicide și antiinflamatoare, fiind unul dintre cele mai populare în perioadele de răceală sau gripă.
- Ceaiul de Echinacea este, de asemenea, un antibiotic natural foarte apreciat și un puternic imunostimulator. Se consumă mai ales preventiv, dar și ca ajutător în tratamentul infecțiilor respiratorii.
- Ceaiul de ghimbir este bogat în compuși chimici precum gingerolii, cu puternice efecte antimicrobiene. Poate ameliora efectele răcelii și gripei, diminua durerea și are efecte antiinflamatoare pronunțate. Ceaiul de ghimbir se poate prepara folosind 4-6 felii subțiri de ghimbir crud, decojit și spălat bine înainte la 2 căni de apă.
- Ceaiul de cuișoare este foarte aromat, cu un conținut mare de antioxidanți în special de eugenol, fiind foarte util în combaterea infecțiilor, în special la nivelul cavității bucale.
- Ceaiul de scorțișoară are, de asemenea, efecte antioxidante puternice datorate continutului bogat de polifenoli si flavonoide și poate ajuta la intarirea sistemului imunitar, prin proprietatile sale antimicrobiene, antivirale si antifungice.
- Ceaiul de turmeric este recunoscut pentru beneficiile sale antiinflamatorii și antioxidante, datorită compușilor săi activi precum curcumina. Cantitatea necesară de turmeric este de aproximativ o linguriță de pudră pentru o cană de apă.
Ceaiurile ORGANIC INDIA
Printre plantele recunoscute pentru proprietățile lor antibiotice naturale se numără și tulsi (busuiocul sfânt), neem și turmericul, regăsite în gama de ceaiuri ORGANIC INDIA. De exemplu, Tulsi Turmeric Ginger, Tulsi Original, Tulsi Ginger și Tulsi Neem combină puterea adaptogenă și antimicrobiană a busuiocului sfânt cu proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale altor plante, ajutând organismul să lupte eficient împotriva infecțiilor. Integrând aceste ceaiuri în dieta ta zilnică, poți sprijini sistemul imunitar într-un mod delicat și natural.
Includerea de antibiotic natural în dieta zilnică, fie sub formă de ceaiuri, suplimente sau ingrediente culinare, este o metodă simplă și eficientă de a-ți susține organismul în mod holistic. Este important să alegi întotdeauna plante organice, pure și provenite din surse sigure, pentru a obține beneficiile maxime. Nu uita că prevenția rămân cea mai bună metodă de protecție, iar natura oferă soluții delicate, dar puternice, pentru menținerea sănătății tale și a întregii familii.
Surse:
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC88925/
- https://www.healthline.com/health/natural-antibiotics#oregano
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321108
- https://www.verywellhealth.com/natural-antibiotics-8414343
- https://www.affinityhealth.co.za/a-list-of-natural-antibiotics/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3217688/
- https://www.avcri.org/post/discover-nature-s-healing-power-5-effective-natural-antibiotics-to-combat-infections
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711304000789
- https://www.britannica.com/plant/neem-tree
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15830846/
- https://fares.ro/lista-plantelor-sigure-pentru-copiii-mici/