fbpx
Polifenoli pentru controlul greutății și pentru susținerea aparatului digestiv

Dacă vei gusta ulei de măsline proaspăt și vei simți o ușoară senzație de iute, de arsură, în gât, este foarte posibil că uleiul tău este bogat în polifenoli. Aceștia reprezintă un tip de antioxidanți- compuși ce se regăsesc în mod natural în plante și care lucrează pentru a se evita ca radicalii liberi (moleculele ce răpesc oxigenul) să dăuneze celulelor sănătoase ale corpului. Consumând alimente și lichide ce sunt bogate în polifenoli se va îmbunătăți digestia, se va susține sănătatea creierului și se vor asigura o bună parte din demersurile destinate controlului greutății.

Numeroase alimente populare conțin doze de polifenoli- printre cele mai cunoscute se regăsesc ceaiul, vinul, ciocolata neagră și fructele de pădure. Condimentul vestit în întreaga lume, scorțișoara, regăsită în ceaiuri, în preparate tip curry, în produse de patiserie și chiar în paste de dinți, furnizează beneficiile din câțiva polifenoli: rutin, catechin, quercetin, kaempferol și isorhamnetin. Există și numeroase alte alimente, folosite de sute de ani de cei ce practică Ayurveda, care oferă și ele cantități semnificative din acești compuși din plante. Printre ele se numără Tulsi (Busuiocul Sfânt), care conține polifenolul numit eugenol și se regăsește în milioane de gospodării din India.

Mae Nicole Rouhani și echipa ei de cercetători de la Colegiul de Sănătate Publică și de la Școala de Medicină din cadrul Universității Arizona, au făcut cunoscute rezultatele cercetărilor care au analizat științific multiplele puteri tămăduitoare ale străvechilor plante Ayurvedice, dezvăluind faptul că toți polifenolii din ele, ce contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, la reducerea sensibilității la insulină și la prevenirea complicațiilor rezultate din dezechilibrele generate de creșterea nivelului de zahăr- toate acestea pot îmbunătăți digestia și pot asigura controlul greutății.

Digestia și polifenolii

Digestia reprezintă un proces complex, ce presupune activitatea enzimelor, absorbția celulară a nutrienților, dar și construirea și revigorarea sistemului digestiv. De la consumul de alimente la procesele de excreție, organismele noastre folosesc numeroase organe și țesuturi pentru a descompune particulele de hrană și pentru a distribui nutrienții din ele în celulele potrivite. Acest lucru înseamnă că toate organele implicate în procesul de digestie trebuie să lucreze optim pentru ca toate particulele de nutrienți să ajungă la celule și să combată toxinele și microorganismele de acolo, în plus față de demersul de a genera energie, de a reface țesuturile degradate, de a produce hormoni și așa mai departe.

Pereții tractului digestiv sunt căptușiți cu anumite celule cu rol protector, acesta fiind predispus la îmbolnăviri dacă nu are parte de hrana corespunzătoare. Acestea pot varia de la infecții la afecțiuni inflamatorii, de la probleme mai puțin serioase la cele mai grave. Polifenolii vin în ajutor întrucât protejează împotriva acelor celule care le amenință permanent pe cele sănătoase.

Polifenolii și controlul greutății

Numeroase studii arată că un consum de alimente bogate în polifenoli este benefic și pentru cei care încearcă să-și țină sub control greutatea. Un loc special printre acestea îl ocupă turmericul, o rădăcină ce conține polifenolul numit curcumin, ce contribuie la suprimarea inflamației care joacă un rol important în apariția obezității.

Hanah Cory și echipa ei de la Departamentul de Nutriție din cadrul Universității Harvard au arătat că polifenolii- precum catechinele, resveratrolul și curcuminul- sunt asociați cu capacitatea de a menține greutatea la un nivel normal. Aceștia reglează capacitatea organismului de a gestiona celulele grase,  reduc inflamația, echilibrează nivelul de zahăr din sânge și cresc energia pe care corpul o poate utiliza.

Suplimente cu polifenoli

Poți să ai parte de polifenoli datorită alimentelor sau băuturilor. Există numeroase ceaiuri ce sunt sursă de polifenoli, printre care Tulsi, cel de scorțișoară, de mentă peppermint, de hibiscus. Cercetători de la Departamentul de Științe Farmaceutice din cadrul Universității Panjab (India) au precizat că băutura non-alcoolică pe care oamenii o consumă cel mai mult este ceaiul, iar cel verde conține aproximativ 300-400 mg de polifenoli.

Tulsi supliment natural

Cercetătorii din domeniul medical și din cel al nutriției au căzut rapid de acord asupra faptului că polifenolii întăresc sănătatea și ne feresc de boli dacă îi consumăm în mod regulat în alimente și băuturi. Se știe că polifenolii reduc inflamația, care este cauza și efectul numeroaselor probleme de sănătate rezultate din lezarea țesuturilor, din acumularea de toxine, din accidente și din stres. Să reușești să găsești metode prin care să adaugi mai multe alimente și plante bogate în polifenoli în dieta ta zilnică reprezintă drumul spre a-ți construi o viață mai fericită, mai sănătoasă.

Karen Ansel, autoare a cărții „Healing Superfoods for Anti-Aging: Stay Younger, Live Longer”, vine cu următorul sfat: „Să consumi alimente bogate în polifenoli la fiercare masă și la fiecare gustare îți asigură cel mai mare câștig întrucât îți furnizează forță pe durata întregii zile”. Așa că ia în calcul faptul că, în momentele în care stai jos cu o carte și sorbi dintr-o ceașcă de ceai, de fapt îi faci organismului tău o favoare mai mare decât relaxarea propriu-zisă.

 

Sursă: organicindiausa.com

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness