Primăvara este anotimpul Kapha

Primăvara pluteşte în aer. De mii de ani, acest anotimp este celebrat precum un miracol: revenirea la viaţă după stagnarea rece din timpul iernii. Pentru sănătatea şi bucuria minţii, spiritului şi trupului, Ayurveda oferă câteva propuneri fascinante pentru cum să te pregăteşti de primăvară şi pentru ce reprezintă aceasta la nivel micro şi macro.

Când ne raportăm la înţelepciunea Ayurvedei, începem cu doshele, care nu se referă numai la tipuri de constituţii şi la temperamente, ci şi la mai multe aspecte ale vieţii- natural şi neînsufleţit. Există trei doshe- Vata, Pitta şi Kapha- care în mod ideal se află în armonie. Aceasta se extinde şi la nivelul anotimpurilor, în timp ce un echilibru natural al unei anumite doshe răspunde de sănătatea şi de starea de bine a oamenilor. Dosha predominantă în inima primăverii este Kapha, un cuvânt de origine sanscrită care se referă la ceea ce înfloreşte în apă.

Recomandarea primăverii: Astringent, Amar şi Picant

Primăvara este răcoroasă şi umedă, marcată de topirea zăpezii şi a gheţii, dar şi de ploile torenţiale- este o perioadă în care pământul se îmbibă de apă şi devine greu. Ca urmare, totul începe să înflorească şi să revină la viaţă. Reînnoirea şi creşterea sunt două aspecte cheie ale primăverii, când se manifestă tendinţele latente ale naturii. Acestea oferă trupurilor şi minţilor noastre promisiunea unui început proaspăt, a dorinţei de a ne curăţa locuinţele, de a ne elibera de toxine şi de a ne trezi din letargia iernii. Bucuria, speranţa şi inspiraţia ne înconjoară. De cealaltă parte, dacă mintea, trupul şi spiritul nu sunt în armonie cu aceste însuşiri ale primăverii, unii dintre noi pot fi predispuşi la îngreunare, la amorţire, ceea ce poate genera exces de mucus, răceli şi alergii.

Alimentele cele mai recomandate primăvara

Primăvara este timpul pentru băuturi călduţe şi plante ce ne încălzesc. Julie Bernier, ce le învaţă pe femei arta îngrijirii personale, observă că atât Kapha, cât şi Vata sunt reci şi pot influenţa modul în care o persoană se simte pe parcursul primăverii. De altfel, băuturile reci pot influenţa negativ aceste doshe aflate deja la un nivel crescut. Sfatul general pentru primăvară este să ne orientăm către alimente mai astringente, mai amare şi mai picante.

Primăvara poate fi o eliberare din strânsoarea iernii, dar cei care suferă de pe urma alergiilor sezoniere vor strănuta mult şi vor avea de suferit pe măsură ce plantele încep să înflorească. John Immel, fondator al “Joyful Belly”, un site cu numeroase informaţii referitoare la diete sănătoase şi la lifestyle inspirate de Ayurveda, spune că uneori cel mai bun mod pentru a diminua mucusul este să se reducă aportul alimentelor ce îi sunt similare. “Mucusul este dens, lipicios şi bogat” spune Immel. “Alimentele care se încadrează în această categorie sunt produsele lactate (mai ales brânza), grâul, alte cereale grele şi carnea”. Immel a precizat că alimentele adecvate sunt cele uşoare, uscate şi picante, incluzând aici mirodenii precum ghimbirul, turmericul, piperul negru şi cuminul. Alimentele ideale pentru primăvară includ boabele, legumele verzi amărui, legumele din familia verzei, ridichiile, pătrunjelul.

Una dintre plantele Ayurvedice cu cele mai importante beneficii pentru sănătate este Tulsi, cunoscută şi sub numele de Busuioc Sfânt. Un ceai de primăvară din Tulsi, combinat cu alte plante, este ideal pentru alergii. În lucrarea “Herbal Collective”, Marilyn Zink a menţionat că Tulsi are beneficii grozave pentru aparatul respirator întrucât are potenţialul de a elimina flegma ca urmare a proprietăţilor sale puternice. Busuiocul Sfânt, a spus ea, “este o soluţie eficientă pentru astmul bronşic alergic şi pentru eozinofilie”. Privind înapoi în istoria veche, Busuiocul Sfânt a fost utilizat pentru a combate inflamaţia nazală şi bronşita.

Centrul Chopra sugerează că dacă te simţi într-un uşor dezechilibru în cadrul tranziţiei spre primăvară, indiferent de dosha ta, este indicat să mănânci mai multe alimente care contribuie la diminuarea proprietăţilor specifice Kapha- greutatea, răceala şi consistenţa uleioasă- legume gătite la abur (nu crude), legume verzi (mai ales crucifere precum broccoli, conopidă şi varză), supă, orez brun şi diferite legume astringente şi amărui. În schimb, vei scădea sau vei elimina alimentele care sunt dulci, acre, sărate, grele, reci şi uleioase, incluzând aici alimentele prăjite, reci sau lactatele îngheţate, precum este îngheţata de exemplu. Există o tendinţă naturală de a consuma primăvara alimente uşoare, proaspete, după o iarnă lungă în care s-au consumat carbohidraţi şi zaharuri, aşa că nu ar trebui să fie atât de dificil să faci tranziţia spre o alimentaţie diferită.

Mizează pe mişcare, chiar și acasa

Yoga este o recomandare de secole pentru trup şi suflet. Primăvara este acel moment din an în care trebuie să începi iar să faci mişcare, iar yoga este o modalitate de revigorare. Nu numai că mişcarea întăreşte trupul, dar stimulează şi sistemul limfatic să elibereze corpul de substanţe străine şi de reziduuri metabolice. Charlotte Bradley, fondator al YogaFlavoredLife, propune ca, pentru a ţine pasul cu energia vibrantă a primăverii, ar trebui ca respiraţia şi mişcarea să se sincronizeze cu câteva secvenţe line curgătoare. Să te concentrezi asupra interiorului şi exteriorului picioarelor activează canalele energetice ce au legătură cu ficatul şi cu vezica biliară, care sunt organe cu rol în detoxifiere. Bradley mai spune că şi adăugarea de răsuciri în cadrul antrenamentului de yoga este binevenită. Acestea contribuie la detoxifiere, ajută digestia şi stimulează ficatul, splina şi rinichii să faciliteze eliminarea toxinelor din corp.

Doshele îţi vor fi recunoscătoare

Expertul certificat în Sănătate Holistică şi autor din cadrul Centrului Chopra, Heidi Hackler, a pus laolaltă aceste sugestii pentru cele trei doshe pentru a putea să profităm de reînnoirea adusă de primăvară:

Pentru Vata: Orientează-te spre o dietă care calmează şi hrăneşte. Vata este stimulată prin gusturi picante, amare şi astringente, iar nivelul ei este diminuat prin gusturi dulci, acre şi amare

Pentru Pitta: Mizează pe o dietă ce răcoreşte şi temperează senzaţia de greutate. Pitta este stimulată cu ajutorul gustului picant, acru şi sărat şi îşi va pierde din intensitate prin gustul dulce, amar şi astringent.

Pentru Kapha: Contează pe o dietă care se bazează pe alimente care stimulează şi care încălzesc. Kapha va fi intensificată de gustul dulce, acru şi sărat şi se va diminua datorită gustului picant, amar şi astringent

Un stil de viaţă pentru o viaţă nouă

În această primăvară celebrează un început proaspăt, întrucât toate doshele apreciază explozia de energie şi speranţa în noi începuturi. Este anotimpul manifestării. Ceea ce tânjea să fie liber se ridică dinspre pământ şi doreşte să atingă cerurile. Când gândeşti şi acţionezi în mod holistic, profiţi de cea mai grozavă oportunitate pentru o vindecare de succes, pentru gesturi de compasiune, pentru a te desprinde din starea de letargie şi pentru a face paşi spre fericire.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness