În topul ”bolilor civilizației”, alături de afecțiunile cardiovasculare sau de cancer se află și diabetul, o maladie care pare să fi explodat în ultimele decenii. Diabetul de tip 2, în special, care reprezintă peste 90% dintre cazuri, pare să fie favorizat de stilul actual de viață din țările dezvoltate. De la alimentația hipercalorică la sedentarism, probleme de somn și stres cronic, toți acești factori au o influență covârșitoare în expansiunea necontrolată a bolilor metabolice și astfel apar primele semne ale diabetului. Într-un astfel de context alarmant, căutarea unor remedii cât mai naturale pentru a frâna evoluția diabetului pare să fie o opțiune de bun simț. Alături de medicație și modificări de stil de viață, leacurile pe bază de plante au un cuvânt important de spus în stoparea și inversarea prediabetului, dar și în încetinirea evoluției bolii diabetice.
Iar astfel de remedii pentru diabet nu sunt recente. Dimpotrivă, ele sunt rezultatul unor secole de experiență. Pentru că, deși pare o boală a modernității, diabetul sau, cel puțin, unele dintre simptomele sale, sunt cunoscute din timpuri îndepărtate. Încă din Grecia antică, medicii au folosit termenul diabetes care însemna ”a trece prin”, referindu-se la pierderea rapidă de lichide prin urină. Iar în India străveche textele ayurvedice descriu ”urina dulce” care atrăgea furnici, referindu-se, evident, la diabetul zaharat.
În Ayurveda, diabetul este considerat a face parte dintre afecțiunile ”Prameha”, un termen care se referă la condiții medicale ce implică urinare excesivă, atât ca frecvență, cât și din punct de vedere al cantității. Textele ayurvedice identifică circa 20 de categorii de Prameha, fiecare asociată cu un anumit dezechilibru al energiilor Dosha. Lăsate netratate, aceste afecțiuni pot evolua în boli metabolice cronice, care implică multiple sisteme ale corpului. Tratamentul în Ayurveda implică modificări dietare, leacuri pe bază de plante, schimbări generale de stil de viață și o rutină holistică, precum practicarea yoga.
Care sunt primele semne ale diabetului
Diabetul apare atunci când nivelul glucozei din sânge (glicemia) crește peste o anumită limită. Glucoza este principala sursă de energie a organismului, iar nivelul său la adulții sănătoși este de 69-99 mg/dl dimineața pe nemâncate și mai mic de 140 mg/dl la două ore după masă. În cazul persoanelor cu diagnostic de diabet zaharat tip 1 sau 2 sau prediabet, valorile țintă ale glucozei serice sunt stabilite diferit. La diabetici o valoare normal a jeun este cuprinsă între 80-130 mg/dl, iar postprandial este mai mică de 180 mg/dl. Valorile care depășesc aceste limite pot arăta că diabetul nu este gestionat corespunzător.
Există două tipuri de diabet:
Diabetul de tip 1 este o maladie autoimună caracterizată prin producție insuficientă de insulină și incapacitatea organismului de a transforma glucoza din hrană în energie. În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă celulele din pancreas care produc insulină. Medicii diagnostichează, de obicei, această afecțiune la copii și adulți tineri, dar se poate dezvolta la orice vârstă. Tratamentul diabetului de tip 1 necesită administrarea de insulină, pentru întreaga viață. Pe lângă terapia cu insulină, monitorizarea glicemiei, un stil de viață sănătos cu o dietă adecvantă și exerciții fizice și controalele regulate pot ține sub control acest tip de diabet. Desigur că o serie de remedii naturale își au rolul lor ca ajutoare de nădejde în gestionarea diabetului de tip 1.
Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet și apare ca urmare a rezistenței organismului la insulină. Aceasta nu mai este utilizată eficient pentru transferul glucozei în celule; ca urmare, glucoza se acumulează în sânge și crește vâscozitatea acestuia, determinând o serie de probleme medicale. Riscul de a dezvolta boala crește la persoanele supraponderale sau obeze, mai ales dacă în familie există și alte cazuri de diabet.
Ambele tipuri de diabet debutează prin semne și simptome asemănătoare.
Primele semne ale diabetului includ:
Polifagie (senzație de foame crescută)
Corpul transformă alimentele consumate în glucoză, pe care celulele o folosesc pentru energie. Dar celulele au nevoie de insulină pentru a absorbi glucoza. Dacă organismul nu produce suficientă insulină sau dacă s-a dezvoltat rezistența la insulină, glucoza nu poate pătrunde în celule, pentru a fi transformată în energie. Acest lucru poate determina o senzație de foame intensă, deși persoana mănâncă suficient.
Polidipsie (senzație permanentă de sete)
Senzația constantă de sete, chiar și după consumul unei cantități mari de apă, este unul dintre primele semne ale diabetului. Setea persistentă și excesivă poate justifica un screening medical pentru diabet.
Poliurie (urinare frecventă)
O persoană normală urinează de patru până la șapte ori în 24 de ore, dar persoanele cu diabet pot urina mai frecvent. Creșterea glicemiei afectează funcționarea rinichilor și determină organismul să producă mai multă urină. Prin urmare, nevoia de a folosi toaleta în mod frecvent poate fi primul semn al diabetului. Ca urmare, persoana dibetică va simți frecvent sete și va consuma o cantitate mai mare de lichide, ceea ce duce la creșterea volumului urinar.
Senzația de gură uscată, uscăciune tegumentară și iritații
Deoarece organismul folosește fluidele pentru a produce urina în exces poate apărea deshidratare și senzația de gură uscată. De asemenea, pielea se poate usca, provocând mâncărime și iritații.
Probleme oculare
Modificarea nivelului de lichide din corp poate afecta cristalinul, care își schimbă forma și nu mai focalizează corect, ceea ce produce vedere încețoșată.
Pierdere neintenționată în greutate
Dacă organismul nu poate obține energie din alimente, va începe să ardă țesuturile adipoase ca sursă energetică. De aceea persoanele cu diabet pot pierde în greutate, fără a ține o dietă.
Vindecare lentă a rănilor
Un conținut mai ridicat în zahăr din sânge la o persoană cu diabet zaharat poate interfera cu capacitatea organismului de a vindeca rănile și leziunile. Acest lucru poate reprezenta un risc semnificativ la cei cu diabet zaharat nediagnosticat, deoarece diabetul poate provoca și leziuni ale nervilor. Ca urmare pot apărea desenzibilizări la nivelul unor zone rănite, ceea ce poate duce la neglijarea și agravarea rănii.
Cefalee
Durerea de cap poate fi un simptom al hipoglicemiei (scăderea nivelului glicemic) .
Oboseală și slăbiciune
Diabetul poate perturba circulația glucozei și a oxigenului, lăsând celulele subnutrite și generând o senzație de oboseală și epuizare în corp.
Alte semne ale diabetului care pot să apară mai puțin frecvent în stadiile incipiente
Amorțeală și furnicături
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate duce la leziuni ale nervilor, provocând amorțeală, furnicături sau durere la nivelul mâinilor și picioarelor. Dacă nu este tratat, acest lucru poate evolua către complicații mai severe.
Probleme de auz
Pierderea auzului este de două ori mai frecventă la persoanele cu diabet zaharat din cauza deteriorării vaselor mici de sânge și a nervilor. Dacă apare o modificare bruscă a auzului poate fi un semnal de avertizare pentru diabet.
Sângerarea gingiilor
Nivelul ridicat de zahăr din sânge favorizează creșterea bacteriilor, ceea ce poate duce la gingii roșii, umflate și sângerânde.
Probleme de transpirație
Transpirația mai intensă decât de obicei (chiar și în repaus) sau lipsa transpirației pot fi semne de diabet.
Cetoacidoză diabetică
Dacă celulele lipsite de energie, organismul poate începe să descompună grăsimile, producând niveluri ridicate de acizi toxici în sânge, cunoscuți sub numele de cetone; dacă nu este tratată, cetoacidoza diabetică poate pune în pericol viața.
Semne de avertizare timpurie ale diabetului de tip 1 vs. diabetului de tip 2
Deși simptomele diabetului de tip 1 și de tip 2 sunt aceleași, există o diferență în modul în care apar.
În diabetul de tip 1, simptomele apar rapid, în câteva zile sau săptămâni, în special la copii. Cele patru simptome principale sunt:
- Urinare mai frecventă
- Sete constantă
- Oboseală și lipsă de energie
- Pierdere neintenționată în greutate
Simptomele diabetului de tip 2 pot fi mai ușoare și se pot dezvolta mai lent, în special la începutul bolii. Este posibil să treacă ani de zile fără ca persoana să își dea seama că are diabet.
Semne precoce ale diabetului la femei vs. bărbați
Nu există o diferență majoră în ceea ce privește semnele precoce ale diabetului la bărbați și femei. Totuși, pe termen mai lung, pot apărea anumite simptome distinctive. Astfel, femeile cu această afecțiune pot prezenta mai des infecții vaginale cu candida și infecții ale tractului urinar. La bărbațiu cu diabet netratat poate exista tendința de a pierde masă musculară.
Glicemia crescută în timpul sarcinii (diabet gestațional) nu are, de obicei, simptome. S-ar putea ca persoaan însărcinată să simtă o senzație mai frecventă de sete decât în mod normal, să urineze mai des, să aibă gura uscată sau să se simtă obosită.
Primele semne ale diabetului la copii
Diabetul de tip 1 poate apărea la orice vârstă, dar tinde să apară la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 6 ani și între 11 și 13 ani. Cercetătorii cred că acest lucru este favorizat de activitatea hormonală la aceste vârste. Simptomele includ:
- Foame sau sete exagerate
- Urinare mai frecventă, inclusiv udarea patului
- Oboseală extremă
- Vedere încețoșată
- Starea de irascibilitate sau modificări de comportament
- Infecție vaginală cu candida la fetele prepubere
- Erupție cutanată la bebeluși
În ceea ce privește diabetul de tip 2. adulții sunt mai predispuși la această boală, dar ea poate să apară și la copii, în special la cei cu obezitate. Este posibil să nu apară nici un simptom vizibil al bolii sau poate fi însoțită de manifestări similare cu cele din diabetul de tip 1, respectiv:
- Senzație de foame și sete mai intense
- Urinare mai frecventă
- Oboseală pronunțată
- Probleme de vedere
- Închiderea la culoare a pielii, în special în jurul gâtului, zonei inghinale și axilelor
- Pierdere neintenționată în greutate
- Infecții repetate
Complicații ale bolii diabetice
Pe termen mai lung, diabetul se poate complica ducând la apariția altor afecțiuni, precum:
Boli ale inimii și vaselor de sânge (cardiovasculare)
Diabetul crește semnificativ riscul apariției multor probleme cardiace. Acestea pot include boli coronariene cu dureri în piept (angină pectorală), atac de cord, accident vascular cerebral și îngustarea arterelor (ateroscleroză).
Neuropatie diabetică (leziuni ale nervilor cauzate de diabet)
Hiperglicemia poate afecta pereții capilarelor care hrănesc nervii, în special la nivelul picioarelor. Acest lucru poate provoca furnicături, amorțeală, arsuri sau durere care, de obicei, începe la vârfurile degetelor de la picioare sau de la mâini și se extinde treptat în sus.
Leziunile nervilor legați de digestie pot cauza probleme cu greață, vărsături, diaree sau constipație. La bărbați, poate duce la disfuncție erectilă.
Nefropatie diabetică (afectarea rinichilor cauzată de diabet)
Rinichii conțin milioane de mici grupuri de vase de sânge (glomeruli) care filtrează deșeurile din sânge. Diabetul poate deteriora acest sistem delicat de filtrare.
Retinopatie diabetică (afectarea ochilor cauzată de diabet)
Diabetul poate deteriora vasele de sânge ale ochiului și retina, ceea ce poate duce la afectarea vederii și chiar la orbire. În plus, diabetul crește riscul altor boli ocular precum cataracta și glaucomul.
Afectarea picioarelor
Afectarea nervilor de la nivelul picioarelor sau fluxul sanguin deficitar către picioare crește riscul multor complicații ale picioarelor.
Afecțiuni ale pielii și gurii
Diabetul vă poate face mai predispuși la probleme ale pielii, inclusiv infecții bacteriene și fungice.
Boala Alzheimer
Diabetul de tip 2 poate crește riscul de deteriorare cognitivă, inclusiv de apariție al bolii Alzheimer.
Depresie legată de diabet
Simptomele depresiei sunt frecvente la persoanele cu diabet de tip 1 și de tip 2.
Remedii naturale pentru diabet
Pe lângă tratamentul medicamentos, dieta și stilul de viață au un rol esențial în gestionarea diabetului.
O dietă cât mai naturală, bogată în fructe, legume și leguminoase, nuci și semințe, precum dieta mediteraneană, este printre preferatele, pentru că susține o greutate sănătoasă, ajută la gestionarea glicemiei, reduce riscul de a dezvolta boli de inimă, depresie și demență.
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge au fost asociate și cu deficiența unor micronutrienți, precum magneziul sau cromul. De aceea, alimentele bogate în crom sau magneziu poate reprezenta adevărate remedii naturale pentru gestionarea glicemiei.
Astfel, cromul este implicat în metabolismul carbohidraților și grăsimilor și poate spori acțiunea insulinei, ajutând astfel la reglarea zahărului din sânge.
Alimentele bogate în crom includ:
- vită, pui și curcan
- cereale integrale, cum ar fi orzul
- fructe și legume, cum ar fi fasolea verde și merele
- migdale
Magneziul este, de asemenea, benefic pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Dietele bogate în magneziu sunt asociate cu un risc semnificativ redus de diabet. În schimb, nivelurile scăzute de magneziu pot duce la rezistență la insulină și la scăderea toleranței la glucoză la persoanele cu diabet.
Alimentele bogate în magneziu includ:
- verdețuri cu frunze închise la culoare
- semințe de dovleac
- ton
- cereale integrale
- ciocolată neagră
- banane
- avocado
- fasole
Alimente antidiabetice
Printre alimentele despre care se spune că au efecte antidiabetice se numără:
Oțetul de mere
Conform unui studiu din 2014, oțetul de mere poate reduce nivelul zahărului din sânge prin întârzierea golirii stomacului după masă. Un studiu din 2020 a constatat, de asemenea, că oțetul de mere a redus creșterile glicemice în sânge. Autorii au concluzionat că utilizarea oțetului de mere ar putea ajuta la prevenirea tulburărilor metabolice, cum ar fi diabetul, la persoanele care urmează o dietă bogată în calorii.
Scorțișoară
Se spune că acest condiment îmbunătățește nivelul zahărului din sânge prin creșterea sensibilității la insulină și încetinirea descompunerii carbohidraților în tractul digestiv. Acest lucru moderează creșterea zahărului din sânge după masă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
Berberină
Cercetările sugerează că acest compus scade zahărul din sânge prin stimularea descompunerii glucozei de către enzime, promovând utilizarea zahărului de către țesuturi și crescând producția de insulină.
Semințe de schinduf
La fel ca celelalte alimente de pe această listă, sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate la oameni, dar există unele dovezi că schinduful poate ajuta la susținerea gestionării zahărului din sânge.
Alimente bogate în probiotice
Probioticele sunt bacterii prietenoase cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv o reglare îmbunătățită a zahărului din sânge. Probioticele pot reduce glicemia à jeun, HbA1c și rezistența la insulină la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Interesant este că un studiu din 2016 a constatat că îmbunătățirile nivelului de zahăr din sânge sunt mai semnificative la persoanele care consumă mai multe specii de probiotice timp de cel puțin 8 săptămâni.
Alimentele bogate în probiotice includ alimente fermentate, cum ar fi:
- iaurt care conține culturi active vii
- chefir
- tempeh
- varză murată
- kimchi
Ceaiuri medicinale pentru diabet
Pe lângă modificările dietare, o serie de plante cu efecte medicinale pot fi de ajutor pentru controlul glicemiei și limitarea evoluției diabetului către forme mai grave. Băuturile fără calorii sau cu conținut foarte scăzut de calorii, cum ar fi ceaiul neîndulcit, pot înlocui băuturile zaharoase (sucul carbogazos și cafeaua îndulcită), reprezintând o modalitate excelentă de a optimiza controlul diabetului.
În plus, unele soiuri de ceai conțin compuși vegetali care combat daunele celulare și reduc inflamația și nivelul glicemiei, ceea ce le face o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet. Mai mult, consumul de ceai neîndulcit poate ajuta la menținerea corpului hidratat. Hidratarea corespunzătoare este esențială pentru fiecare proces corporal, inclusiv pentru reglarea glicemiei.
Printre ceaiurile benefice pentru diabet se numără:
Ceaiul verde
Ceaiul verde oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru persoanele cu diabet. De exemplu, consumul de ceai verde poate ajuta la reducerea daunelor celulare, la scăderea inflamației și la optimizarea controlului glicemiei.
S-a demonstrat că unii dintre compușii din ceaiul verde, inclusiv epigalocatechin galatul (EGCG), stimulează absorbția glucozei în celulele musculare scheletice, reducând astfel nivelul glicemiei. Mai mult, cercetările arată că un consum de minim 4 căni pe zi de ceai verde poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet.
Ceaiul Tulsi (Busuioc Sfant) Ceai Verde, Antistres Natural & Vitalizant de la ORGANIC INDIA poate fi o alegere delicioasă și foarte sănătoasă la persoanele cu diabet. Pe lângă efectele de reglare a glicemiei, este un adaptogen bland, care susține organismul împotriva efectelor negative ale stresului.
Ceaiul de scorțișoară
Scorțișoara este un condiment popular despre care s-au raportat proprietăți antidiabetice. Multe persoane iau suplimente concentrate de scorțișoară pentru a-și reduce nivelul zahărului din sânge, dar studiile arată că și o ceașcă de ceai de scorțișoară poate avea beneficii. Un studiu din 2015, efectuat pe 30 de adulți cu niveluri normale de zahăr din sânge, a demonstrat că prin consumul a 100 ml de ceai de scorțișoară înainte de a ingera o soluție de zahăr poate determina scăderea nivelului de zahăr din sânge, comparativ cu un grup de control.
Există mai multe mecanisme prin care scorțișoara poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge, inclusiv încetinirea eliberării zahărului în fluxul sanguin, creșterea absorbției celulare a glucozei și promovarea sensibilității la insulină.
Poți alege un ceai delicat, precum Ceai Tulsi (Busuioc Sfant) Scortisoara Trandafiri, Ceai Adaptogen Antistres de la ORGANIC INDIA, cu efecte în sănătatea metabolismului, bogat în antioxidanți responsabili în diminuarea stresului oxidativ.
Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv promovarea reglării sănătoase a glicemiei. Un studiu din 2016 efectuat pe 64 de persoane cu diabet a constatat că participanții care au băut 150 ml de ceai de mușețel preparat cu 3 grame de mușețel de 3 ori pe zi după mese, timp de 8 săptămâni, au înregistrat reduceri semnificative ale nivelului de HbA1c și insulină, comparativ cu un grup de control.
Ceaiul de mușețel nu numai că are potențialul de a optimiza controlul glicemiei, dar poate ajuta și la protejarea împotriva stresului oxidativ, un dezechilibru care poate duce la complicații legate de diabet. Același studiu menționat mai sus a constatat că participanții care au băut ceai de mușețel au avut creșteri semnificative ale nivelului de antioxidanți, inclusiv cele ale glutation peroxidazei, un antioxidant major care ajută la combaterea stresului oxidativ.
Ceaiul Tulsi Miere Mușețel, Amestec Adaptogen Revigorant, 25 plicuri este un produs natural, 100% Certificat Organic ce nu contine organisme modificate genetic. O combinație perfectă de Tulsi, miere și mușețel este conceput pentru momentele de liniște. Acest ceai savuros cu aroma sa dulce și flori de mușețel cu note picante de Tulsi este perfect pentru relaxarea după o zi aglomerată.
Plante ayurvedice pentru diabet
Dintre abordările alternative pentru diabet, Ayurveda oferă o gamă largă de informații valoroase, recomandând plante care pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge și la gestionarea afecțiunii.
O revizie din 2011 a unor studii despre tratamente ayurvedice în diabet, publicată în Cohrane Library, a arătat reduceri semnificative ale hemoglobinei glicozilate A1c (HbA1c) și glicemiei à jeun (FBS) ca urmare a administrării unor amestecuri de plante folosite în practicile ayurvedice. Autorii reviziei au recomandat, totuși, necesitatea unor studii suplimentare. De asemenea, administrarea tratamentelor ayurvedice trebuie făcută sub îndrumarea unui specialit și nu trebuie să înlocuiască terapia alopată.
Cele mai utilizate dintre plantele ayurvedice benefice în gestionarea diabetului includ:
Turmeric (Haldi)
Turmericul este un condiment portocaliu vibrant, bine cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii puternice. Curcumina, principalul ingredient activ din turmeric, a fost studiată pentru proprietățile sale de scădere a zahărului din sânge și gestionare a diabetului. Studiile sugerează că curcumina poate promova niveluri sănătoase de zahăr din sânge prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și creșterea absorbției glucozei în țesuturi.
O analiză din 2019 a constatat că aportul de curcumină a fost asociat cu o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge și a lipidelor din sânge. În plus, analiza a menționat că aportul de curcumină poate ajuta la reducerea daunelor celulare, la scăderea nivelului de compuși proinflamatori și la îmbunătățirea funcției renale.
Suplimentele cu turmeric precum Turmeric Formula NEW de la ORGANIC INDIA sunt antiinflamatoare naturale, obținute din plante 100% certificate organic, cu multiple beneficii. Acesta poate fi folosit ca adjuvant în gestionarea glicemiei, în funcție de recomandările medicului. Turmericul poate fi utilizat și sub formă de pulbere, precum Turmeric Certificat Ecologic Pudră de la ORGANIC INDIA, pentru prepararea de ceaiuri sau latte. Ceaiul de turmeric poate fi preparat acasă folosind pudră de turmeric sau achiziționat din magazinele naturiste.
Este important de reținut că cercetările disponibile s-au concentrat pe utilizarea suplimentelor de curcumină, nu pe ceaiul de turmeric. Cantitatea de curcumină găsită în turmeric este mult mai mică decât în suplimente, așa că este puțin probabil ca ceaiul de turmeric să aibă aceleași efecte. Totuși, consumul lui poate fi de ajutor, alături de tratamentul adecvat, recomandat de medic.
Ashwagandha
Dacă ginsengul asiatic poate fi util în diabet, nici Ashwagandha supranunmită ”ginseng indian” nu se lasă mai prejos. Ashwagandha este o plantă folosită de mii de ani în medicina tradițională indiană ayurvedică, în special pentru calitățile sale de adaptogen, pentru gestionarea stresului și diminuarea anxietății.
Studiile sugerează că Ashwagandha poate ajuta la gestionarea diabetului prin îmbunătățirea controlului glicemiei, a sensibilității la insulină și a profilurilor lipidice. Se pare că reduce nivelul zahărului din sânge și al HbA1c, scade colesterolul și trigliceridele și combate stresul oxidativ și inflamația, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii în studii clinice la scară largă pe oameni.
Organic India oferă produse extrem de eficiente pe bază de Ashwagandha, fie că este vorba de suplimente precum capsule Ashwagandha, Antistres și Energizant Natural sau de pulberi precum Ashwagandha Pudră, Rezistență la stres și Tonic Adaptogenic. Pe lângă faptul că ajută la echilibrarea hormonală, acestea luptă împotriva stresului, un factor cu impact major în diabet.
Amalaki sau Amla
Amalaki sau agrișele indiene ar putea ajuta în cazul diabetului prin scăderea potențială a glicemiei și a lipidelor. Este utilizată în mod tradițional în medicina ayurvedică în acest scop și conține compuși precum polifenoli, vitamine și minerale care pot contribui la beneficiile sale. Un studiu de mici dimensiuni a arătat că un extract de amalaki a avut rezultate similare cu metformina, dar sunt necesare studii mai ample.
Un alt studiu a evaluat proprietățile antihiperglicemice și hipolipemiante ale fructului de Emblica officinalis Gaertn. la voluntari umani normali și diabetici. Rezultatele au indicat o scădere semnificativă a nivelului de glucoză din sânge à jeun și la 2 ore postprandial în ziua 21, atât la subiecții normali, cât și la cei diabetici care au primit 1, 2 sau 3 g de pulbere de E. officinalis pe zi, comparativ cu valorile lor inițiale.
Potențialul Amlei de a regla nivelul zahărului din sânge constă în compușii și nutrienții săi activi și în capacitatea de a încetini digestia și absorbția zahărului. Amalaki, Vitamina C & Antioxidanți Naturali de la ORGANIC INDIA este un supliment alimentar cu multiple beneficii și una dintre cele mai bune surse de vitamina C. Pe lângă efectele hipoglicemiante oferă protecție împotriva stresului oxidative și susțien sistemul imunitar.
Adoptarea unui stil de viață echilibrat, bazat pe principii ayurvedice și ale nutriției conștiente, poate face diferența în prevenirea și gestionarea diabetului. Recunoașterea timpurie a semnelor și alegerea unor soluții naturale – precum plantele adaptogene, alimentația antiinflamatoare și mișcarea blândă – oferă corpului șansa de a-și recăpăta echilibrul. Fiecare pas spre sănătate este un act de grijă față de tine. Ascultă-ți corpul, informează-te și alege cu încredere soluții care îți susțin vitalitatea pe termen lung.
Surse:
- https://www.webmd.com/diabetes/understanding-diabetes-symptoms
- https://www.cdc.gov/diabetes/signs-symptoms/index.html
- https://diabetes.org/about-diabetes/warning-signs-symptoms
- https://www.osfhealthcare.org/blog/dont-ignore-the-signs-of-diabetes
- https://www.nhs.uk/conditions/type-1-diabetes/symptoms/
- https://www.tmh.org/blogs/silent-signs-diabetes-you-shouldnt-ignore
- https://www.healthline.com/health/diabetes/early-warning-signs-type-2-diabetes#signs
- https://www.summahealth.org/flourish/entries/2022/01/10-early-signs-of-diabetes-that-shouldnt-be-ignored
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes-in-children/symptoms-causes/syc-20355306
- https://www.diabetes.org.uk/living-with-diabetes/life-with-diabetes/children-and-diabetes/symptoms
- https://www.brownhealth.org/centers-services/pediatric-endocrinology-and-diabetes-center/signs-and-symptoms
- https://londondiabetes.com/news-and-events/curing-diabetes-naturally-without-medication/
- https://www.healthline.com/nutrition/14-ways-to-lower-blood-sugar#physical-activity
- https://www.stamfordhealth.org/healthflash-blog/diabetes-and-endocrine/type-2-diabetes-natural-remedies/
- https://www.webmd.com/diabetes/natural-remedies-type-2-diabetes
- https://www.healthline.com/nutrition/tea-for-diabetics#bottom-line
- https://oneworldayurveda.com/blog/ayurvedic-approach-to-diabetes/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3718571/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3659569/
- https://ask-ayurveda.com/wiki/article/2716-ginseng
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39671378/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21495900/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21495900/
















