Remedii naturale pentru memorie si concentrare

Una dintre moştenirile acestei lumi ocupate, active şi copleşitoare este că stresul găseşte calea de a transforma tensiunea mentală în probleme de sănătate. Specialistul în Ayurveda Mike Dhaliwal explică faptul că stresul şi relaţia sa cu trupul se leagă de ojas– sursa vitalităţii şi imunităţii care asigură sănătatea şi starea generală de bine.

Dhaliwal a scris că „Să ai ojas puternică te ajută să-ţi păstrezi o sănătate optimă, iar multe diete şi stilul de viaţă pot contribui la privarea de energie sau la alimentarea ojas”. Să acorzi atenţie, să te concentrezi asupra muncii tale, să rămâi liniştit şi să-ţi aminteşti ceea ce este important au în comun următorul factor- o funcţionare bună a creierului. Fără îndoială, timpurile moderne sunt cele ale sarcinilor multiple, ale operării cu programe complicate pe computer şi să te confrunţi cu stresul.

Aceşti factori de distragere moderni nu fac mai uşoară controlarea simptomelor de hiperactivitate sau de ADHD, ducând la stresul pe termen lung. Din fericire, numeroase probleme de sănătate cauzate de stresul modern se adresează medicinei Ayurvedice. Această formă străveche de îngrijire a sănătăţii furnizează mai multe remedii naturale pentru concentrare şi pentru atenţie care să te ajute să ai mintea ascuţită, să fii în alertă şi oricând pe fază.

Nu avem cum să excludem problema stresului când ne referim la minte şi la activitatea creierului. Stresul este cel care ne distrage de la ceea ce se întâmplă în numeroase moduri. Pentru anumite persoane, stresul elimină energia vitală, epuizând mintea prin ceea ce noi numim supraîncărcare mentală. O modalitate simplă pentru a explica acest fenomen se leagă de momentul în care mintea şi corpul îţi spun că e prea mult şi că nu se mai poate- te simţi obligat/ă să laşi lucrul deoparte, să te retragi dintr-o ceartă sau să te duci la sală pentru a te elibera.

Dhaliwal a scris că „având ojas puternice te ajută să-ţi menţii o stare optimă de sănătate iar multe diete şi stilul de viaţă pot contribui la privarea de energie sau la alimentarea ojas. Un nivel scăzut al ojas şi o imunitate scăzută apar din aceeaşi  cauză, excesul de stres fizic şi psihologic. Creierul este centrul care interpretează şi integrează percepţia, iar sistemul nervos autonom este cel care modulează răspunsul la stres. Ştiinţa modernă recunoaşte şi că stresul cronic poate să provoace efecte cumulative ale mediatorilor neurali, endocrini şi imunologici care au reacţii adverse asupra diferitelor organe şi să genereze efecte asupra sănătăţii”.

Plante adaptogene care se adresează stresului

Cu mii de ani înainte ca ştiinţa să dezvăluie ceea ce ştim despre plantele adaptogene, medicii Ayurvedici foloseau Tulsi şi Ashwagandha, remedii naturale pentru concentrare. Plantele adaptogene ajută corpul să reziste în faţa factorilor de stres, inclusiv în cazul simptomelor fizice, mentale, emoţionale şi chimice. Mai exact, aceste plante sunt de folos în tratarea acelora care se confruntă cu hiperactivitatea sau cu probleme mai severe.

Ashwagandha este încadrată de Ayurveda ca Rasayana- o plantă ce creşte ojas şi determină un somnul sănătos, întăritor şi previne bolile ce apar pe fondul epuizării. O echipă de cercetători condusă de Narendra Singh de la „Institutul Internaţional de Medicină Naturistă” Lucknow, India, a raportat că, printre plantele Ayurvedice tip Rasayana, Ashwagandha deţine cel mai important loc. Ea consolidează funcţionarea creierului, a sistemului nevos şi îmbunătăţeşte funcţionarea memoriei. În acelaşi timp, promovează sănătatea şi echilibrul de la nivelul aparatului reproducător. În calitatea sa de adaptogen puternic, planta întăreşte rezistenţa organismului la stres şi protejează contra îmbolnăvirilor întrucât acţionează asupra celulelor imunităţii.. Proprietăţile antioxidante puternice ale Ashwagandha pot să protejeze şi împotriva deteriorării celulare produse de stresul generat de radicalii liberi.

Tulsi, o altă plantă Ayurvedică renumită, serveşte şi ea ca adaptogen şi asigură un suport cognitiv excelent. Într-o publicaţie ştiinţifică, Negar Jamshidi şi Marc M. Cohen au tras concluzii din studii citate legate de efectele terapeutice multiple ale plantei, incluzând aici efectele adaptogene, antimicrobiene, antiinflamatorii, cardioprotectoare şi imunomodulatoare.

Ei au precizat că Tulsi a fost subiectul a numeroase studii ştiinţifice, iar aplicările sale farmacologice variate sunt în centrul a mai multe sute de publicaţii ce au apărut în ultimul deceniu. Studiile continuă să readucă în atenţie folosirile tradiţionale din India ale Tulsi şi să arate că planta este de efect pentru mai multe afecţiuni cronice din viaţa de zi cu zi printre care şi stresul psihic.

Remedii naturale pentru memorie, îmbătrânire şi funcţionarea creierului

Ayurveda are o tradiţie foarte lungă în ceea ce priveşte suportul natural pe care îl asigură funcţiilor cognitive cu ajutorul unor plante blânde, sigure. Printre plantele Ayurvedice utilizate pentru a încetini îmbătrânirea creierului şi pentru a stimula memoria, cercetătorii includ ashwagandha, turmericul, brahmi (bacopa), shankhpushpi, gotu kola, purāṇa ghṛita (unt clarificat vechi/ ghee veche) şi altele.

Desigur, sunt multe cauze care duc la pierderea şi la diminuarea memoriei, dintre care unele sunt legate de probleme mai serioase precum ar fi traume ale creierului sau tulburări rezultate din pierderea memoriei provocată de vârstă. De altfel, Narendra Singh şi colegii săi cercetători au constatat că ashwagandha este folosită de către cei ce practică Ayurveda „pentru boli neurodegenerative aflate în orice stadiu, chiar şi înainte ca o persoană să fi fost diagnosticată şi se confruntă cu uşoare uitări etc.. Experienţa noastră clinică a ajuns la concluzia că accidentele vasculare ce determină paralizii şi deficit neuronal se pot ameliora dacă se urmează un tratament pe termen lung cu Ashwagandha”.

În publicaţia „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, o echipă de cercetători condusă de Akhlaq A. Farooqui a scris că planta Ayurvedică Bacopa este „folosită pentru îmbunătăţirea memoriei, ca antiinflamator, ca analgezic, antipiretic, ca sedativ, ca agent antiepileptic, acţionând ca un nootropic (repară neuronii deterioraţi şi îmbunătăţeşte funcţionarea creierului)”.

Cum să îmbunătăţeşti concentrarea

Asociaţia Profesională Ayurvedică spune că planta adaptogenă Tulsi (busuioc sfânt) „va înviora mintea aducând claritatea mentală în timp ce relaxează sistemul nervos, asigurând timp pentru echilibrarea glandelor suprarenale care sunt epuizate de pe urma traumei, depresiei sau anxietăţii. Tulsi modulează răspunsul la stres, crescând energia adaptativă şi hrănind vitalitatea”. Planta este cunoscută şi ca generatoare de stare de bine.

Gotu kola, menţionată prima dată în „Sushruta Samhita”,unul dintre primele texte medicale Ayurvedice (datând din anul 300 î.en), are o istorie în ceea ce priveşte folosirea sa pentru purificarea sângelui şi pentru combaterea hipertensiunii arteriale, dar este utilizată şi pentru a creşte performanţa cognitivă şi pentru a promova longevitatea. Ceaiul realizat din acest adaptogen poate să fie folosit pentru a uşura tensiunea, pentru a relaxa mintea şi pentru a calma anxietatea.

Descoperă mai multe detalii despre Brahmi Gotu Kola in articolul următor: https://organicindia.ro/brahmigotu-kola-centella-asiatica-planta-sanatatii-creierului/

Shankhpushpi este o altă plantă Ayurvedică excepţională pentru performanţa coognitivă şi este cunoscută pentru potenţialul ei terapeutic în privinţa întăririi memoriei. Cea mai răspândită formă de utilizare a shankhpushpi este pentru tulburările mentale, dar poate să fie luată în calcul şi pentru numeroase alte afecţiuni. Această plantă pentru claritatea minţii poate să fie de ajutor şi pentru cei care se luptă cu o afecţiune precum ADHD.

Numeroase beneficii

Chiar dacă acest articol se bazează pe accentul pus pe plantele Ayurvedice destinate funcţiilor cognitive, memoriei, dispoziţiei, concentrării şi pentru multe altele, este important să ne amintim că acestea au şi mai multe virtuţi curative. Plantele adaptogene şi nootropice se adresează unei multitudini de probleme de sănătate, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai semnificative motive ca să le folosim cu respect şi cu apreciere. Tradiţia Ayurvedică a stabilit că regatul plantelor are o relaţie de simbioză cu organismul uman sub umbrela unei singure mişcări şi a unui sistem al vieţii numit conştiinţă.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness