Ritualul ceaiului: beneficiile unui obicei străvechi

Consumul ceaiului și aspectul social ce ține de ritualul ceaiului au devenit tot mai populare în rândul tinerei generații. Tinerii sunt interesați de istoria acestei băuturi și de modul în care ar putea să introducă ritualul ceaiului în viața lor de zi cu zi.

Ce reprezintă ritualul ceaiului?

Practicarea unui ritual al ceaiului este mult mai mult decât pur și simplu a pune un pliculeț de ceai în apă fierbinte. De fapt, reprezintă o practică, un ceremonial, ce sunt înrădăcinate în obiceiuri și tradiții. Ritualul ceaiului constituie o modalitate specială de a prepara și de a consuma ceaiul, modalitate ce încurajează starea de prezență. Un asemenea ritual promovează respectul, armonia și pacea interioară.

Totul contează în ritualul ceaiului. De la încăperea în care va avea loc ceremonia, până la prepararea ceaiului și prezentarea ceremoniei- fiecare aspect este pregătit cu grijă, cu un scop. Unul dintre cele mai importante scopuri ale unei ceremonii a ceaiului este să se creeze o atmosferă în care gazda și invitații să se bucure de o conversație bună și astfel să aibă loc și consolidarea unor relații sociale.

Istoria ceremoniei ceaiului

Tradițiile ce țin de consumarea ceaiului se întâlnesc în mai multe culturi. După descoperirea frunzei de ceai în China acum aproape 5000 de ani, nu a durat mult și planta a început să fie cunoscută în țări precum Japonia, India, Turcia, Taiwan și în Marea Britanie, locuri în care au fost create propriile ritualuri ale ceaiului. În zilele de astăzi, ceaiul este cea de-a doua cea mai populară băutură consumată la nivel global, iar practicile care țin de ritualul ceaiului au devenit tot mai apreciate printre mileniali.

Origini în China și în Japonia

În vremuri străvechi, în China frunzele de ceai se consumau întregi, precum legumele sau erau gătite și adăugate într-un fel de terci. Mai târziu, frunzele de ceai au fost încălzite și puse la întărit. Ulterior erau transformate într-o pudră ce era adăugată în apă fierbinte pentru a forma băutura numită „muo cha” sau matcha. Aceasta a devenit populară printre împărați și așa s-a născut o ceremonie a ceaiului.

În secolul al IX-lea, un călugăr japonez a adus prima plantă de ceai în Japonia, acolo fiind folosită în scop medicinal. În jurul anului 1300, japonezii au început să bea ceai de plăcere și au creat diferite ritualuri concentrate pe aspecte spirituale. „Chanoyu” sau „modul în care se prepară ceaiul” reprezintă ceremonia ceaiului formată în jurul ceaiului verde, Matcha. Această ceremonie a ceaiului creează o atmosferă simplă, dar elegantă, ce promovează meditația, aprecierea și respectul.

Călătoria ceaiului în Europa

Mai târziu, olandezii au adus ceaiul în Europa, iar acesta a devenit popular în rândul aristocrației britanice. În acea perioadă, ceaiul creștea doar în China dar, în condițiile în care tot mai multe persoane îl îndrăgiseră, Marea Britanie a hotărât să-l achiziționeze de acolo.

Compania Indiilor Orientale l-a însărcinat pe botanistul Robert Fortune să meargă în China pentru a descoperi metodele de cultivare și de producere a frunzelor de ceai pentru a învăța despre acestea. Fortune a avut succes, iar monopolul Chinei în ceea ce ce privește ceaiul s-a încheiat odată ce Compania Indiilor Orientale a început să cultive ceai în India.

Cum a apărut și preferința pentru o anumită perioadă din zi în care se va servi ceaiul

Chiar dacă băutura a devenit foarte populară în Anglia încă din anul 1660 grație regelui Charles al-II-lea, abia în 1840, în vremea Annei, cea de-a șaptea Ducesă de Bedford, ceaiul a dus la nașterea tradiției potrivit căreia trebuia servit după-amiaza. În casa ei, cina era servită în jurul orei 8, ceea ce însemna că era destul timp între masa de prânz și masa de seară. În jurul orei 4 după-amiaza, ducesei i se făcea foame și cerea să fie servită cu ceai și cu prăjiturele. A început să-și invite și prietenii în acel interval și așa se poate spune că în Anglia s-a născut tradiția ceaiului de după-amiază.

De atunci, se poate spune că ritualurile de servire a ceaiului și ceremoniile ceaiului au evoluat în funcție de amprenta pe care și-a pus-o asupra lor fiecare cultură, fiecare generație din fiecare țară. În zilele de astăzi, ritualurile ce țin de consumul ceaiului promovează starea de prezență și intenționează să asigure o pauză de la presiunile din lumea modernă.

Tea ritual in a group setting with friends outside in a park setting.

Cum să creezi ritualul ceaiului care să te reprezinte

Nu trebuie să fii expert/ă în ceai ca să poți să îți faci un ritual al ceaiului. De altfel, nu este necesar ca acesta să aibă originile în ritualuri străvechi. Poate fi pur și simplu un interval de timp în care tu vei practica starea de prezență, vizualizarea sau meditația. De asemenea, poate fi un moment în care să petreci timpul exprimându-ți recunoștința. Nu în ultimul timp, poate fi un interval în care să te întâlnești cu prietenii pentru a-ți consolida relațiile sociale.

Obiecte de care ai avea nevoie

Există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în calcul când îți creezi propriul ritual al ceaiului. În primul rând, ai nevoie să ai la îndemână un set de ceai, cana ta favorită și un ceai proaspăt, organic. Nu este necesar să ai un set de ceai foarte formal, dar acesta te-ar putea ajuta să creezi o atmosferă pentru ritualul tău. Dacă nu ai deja o cană preferată, te poți orienta către una creată handmade, cu condiția să te facă să te simți confortabil când o ții în mână. De fiecare dacă când o vei folosi, îți vei aduce aminte cu entuziasm că ai găsit cana perfectă pentru ritualul ceaiului.

Cadrul, condițiile

În al doilea rând, vei ține cont de mediu, de atmosferă. Un ritual al ceaiului trebuie să-ți aducă o stare de bine. Îți vei păstra ceaiul într-un recipient special, într-un borcan ce este atractiv și îl vei așeza într-o locație semnificativă. Îți vei alege un loc în care îți vei bea ceaiul și îl vei aranja astfel încât să ai parte de o experiență cât mai autentică.

Stabilirea unui anumit moment din zi

Nu în ultimul rând, trebuie să-ți găsești acel moment al zilei care îți convine cel mai mult. Dacă vrei să îți începi ziua cu o stare de prezență, să apelezi dimineața la un ritual al ceaiului te va ajuta. Dacă ritualul ceaiului va avea loc după-amiază, înseamnă că este un lucru de care ai nevoie pentru a lua o pauză de la muncă. Pe de altă parte, poți să-ți dedici un moment special pentru a te relaxa și pentru a te încărca și cu energie savurând un ceai energizant.

Dacă vei dori să te relaxezi la finalul zilei, un ceai savurat seara, care să conțină mușețel sau lavandă, ar putea fi modalitatea perfectă pentru a diminua stresul și pentru a te pregăti pentru o noapte liniștită .

Nu contează care este momentul din zi în care îți vei include în rutinele tale și ritualul ceaiului sau cu cine îl vei servi, important este să îl urmezi în fiecare zi.

Invitație la ceai

Ceaiurile ORGANIC INDIA sunt inspirate din tradițiile Ayurvedice, un sistem de îngrijire a sănătății originar din India. Produsele sunt create folosind înțelepciunea tradițională și știința modernă astfel încât să se ajungă la o stare de bine. Când vei include aceste ceaiuri organice în ritualul tău de servire a ceaiului, vei simți cum presiunile de peste zi se vor risipi odată ce vei simți aroma favorită, care îți calmează mintea și care îți va conferi căldura de care ai nevoie pentru a-ți alina și sufletul.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness