Să înțelegem conexiunea dintre ficat și rinichi

Ayurveda ne arată cum mintea, corpul, spiritul și chiar universul sunt conectate între ele- lucrând pentru a conferi sănătate și vitalitate întregii creații. În acest context, are sens să înțelegem conexiunea dintre ficat și rinichi. Cele două organe colaborează și sunt legate între ele fizic și funcțional. Este greu să te uiți la sănătatea ficatului fără să iei în calcul și sănătatea rinichilor, așa că este cazul să vedem cum funcționează aceste două organe, cum sunt conectate și care sunt trucurile ayurvedice menite să le ajute să funcționeze așa cum trebuie.

Conexiunea dintre ficat și rinichi explicată

Unde sunt localizate aceste organe, ficatul și rinichii?

Mai întâi, printr-o o scurtă lecție de anatomie, vom vedea care este localizarea acestor organe în corpul uman. Ficatul este localizat deasupra stomacului, mai jos de diafragmă, în partea dreaptă a abdomenului inferior. Rinichii sunt localizați dedesubtul coastelor, în partea dreaptă și în partea stângă a coloanei vertebrale. Așa cum probabil știi, există un ficat și doi rinichi- ficatul este cea mai mare glandă a corpului și are cam jumătate din dimensiunea unei mingii de fotbal american; rinichii au formă ca de boabe, iar dimensiunea lor e aproximativ cât cea a unui pumn.

Ce rol au aceste organe?

Ficatul și rinichii sunt organe esențiale pentru metabolism, pentru homeostază și pentru detoxifiere.

Ficatul deține mai mult de 500 de funcții vitale, dar cele mai importante sunt cele ce se referă la conversia nutrienților în energie, la filtrarea toxinelor din sânge, la producerea bilei pentru sprijinirea digestiei, la îndepărtarea excesului de zahăr din sânge, la realizarea depozitelor de carbohidrați.

Rinichii filtrează sângele de deșeurile solubile în apă și de toxine pentru a le facilita eliminarea; controlează conținutul de minerale din fluxul sanguin; reglează pH-ul sângelui etc.. De fapt, rinichii filtrează cam 200 l de fluid în fiecare zi.

Care este conexiunea dintre ficat și rinichi?

În ceea ce privește localizarea, partea de sus a rinichiului drept este localizată chiar în spatele ficatului. Din punct de vedere funcțional, ficatul și rinichii sunt conectate printr-o serie de reacții numit ciclul ureei sau ciclul ornitinei, în cadrul căruia:

  • Ficatul convertește deșeurile cu nitrogen într-o substanță mai puțin toxică numită uree
  • Ureea este eliberată din celulele ficaului în fluxul sanguin și este transportată în rinichi
  • În rinichi ureea este filtrată și alte toxine din sânge sunt eliminate din organism cu ajutorul urinării

Într-adevăr, ficatul și rinichii colaborează în numeroase moduri, incluzând aici eliminarea toxinelor, reglarea nivelului de sodiu, absorbția calciului și multe altele. Pentru detoxifiere și eliminarea toxinelor, ficatul le va descompune în două substanțe: bila și ureea. În vreme ce bila este transportată prin tractul digestiv, ureea este transportată prin fluxul sanguin direct în rinichi, unde este eliminată din corp prin urină alături de alte toxine.

Ficatul și rinichii colaborează cu glandele suprarenale în reglarea apei și a sodiului. Niveluri ridicate de sare în sânge vor interfera cu circulația sanguină. Odată ce există o reducere a fluxului sanguin, rinichii trimit o enzimă numită renină la ficat, aceasta sprijinindu-l în producerea unei substanțe ce este trimisă la glandele suprarenale. Acestea vor produce hormonul numit aldosteron, care le va comanda rinichilor să depoziteze sarea și apa.

În ceea ce privește absorția calciului, totul începe cu soarele. Când razele soarelui pătrund în piele, ficatul le va converti în vitamina D. Aceasta călătorește apoi până la rinichi, unde este convertită în calcitriol, un hormon care ajută intestinele să absoarbă calciul din hrană.

De ce este importantă sănătatea ficatului și a rinichilor?

Sănătatea ficatului și a rinichilor este importantă pentru piele, pentru ochi, pentru circulația sanguină, pentru nivelul de energie, pentru detoxifiere, pentru absorbția și depozitarea vitaminelor și  pentru multe altele. De aceea contează enorm să ai grijă de aceste organe dacă îți dorești un stil de viață sănătos. Reducând aportul de zahăr și de alcool, urmând o dietă echilibrată și având un stil de viață activ, dar luând și suplimente alimentare pe bază de plante și consumând multe lichide vei susține nu doar sănătatea ficatului și a rinichilor, ci și a întregului organism.

Când nu ai grijă de aceste organe vor surveni simptome neplăcute. Spre exemplu, când rinichii nu se bucură de o sănătate bună, vei suferi de oboseală., de dificultăți de concentrare, vei avea glezne inflamate, vei avea pungi sub ochi, îți vei pierde apetitul și este posibil să suferi și din cauza crampelor musculare. Când ficatul nu funcționează așa cum trebuie, intervine îngălbenirea ochilor și a tegumentelor, inflamarea picioarelor, mâncărimile pielii, durerile abdominale, grețurile și multe alte probleme, în funcție de severitatea problemei.

Trucuri de  îngrijire a sănătății ficatului și a rinichilor

Consumă cât mai multă apă

Nimic nu purifică organismul mai bine ca apa. Aceasta ajută toate organele din corp să-și facă treaba, dar ajută mai ales ficatul și rinichii. Apa ajută ficatul să alunge toxinele, iar rinichii le vor elimina prin urină.

Limitează-ți aportul de alcool și de zahăr

Zahărul și alcoolul pun presiune asupra ficatului și din cauza lor pot surveni inflamația și acumulările de grăsime, ceea ce poate provoca îmbolnăviri. Bolile ficatului sunt legate de obicei și de probleme renale

Încearcă să folosești suplimente alimentare cu plante

Plantele medicinale sunt utilizate din cele mai vechi timpuri pentru a ajuta ficatul și rinichii. De pildă, plante precum Bhumyamyalaki și Katuki susțin funcționarea normală a ficatului, în timp ce Punarnava poate ajuta la susținerea sănătății rinichilor.

Aceste trei plante de leac sunt incluse în suplimentul alimentar Ficat&Rinichi, Detoxifiere&Revitalizare de la ORGANIC INDIA, care conține un mix consistent de bhumyamalaki, punarnava și katuki, care au proprietăți diuretice și ajută la eliminarea toxinelor, intensificând detoxifierea organismului. În același timp, grație plantelor incluse, acest supliment alimentar are acțiune hepatoprotectoare, reglează în mod natural metabolismul, echilibrează nivelul grăsimilor din sânge și contribuie la protejarea organismului în fața radicalilor liberi. Pentru a te bucura de astfel de efecte, se recomandă să iei câte 1-2 capsule de două ori pe zi, în timpul meselor, timp de cel puțin o lună.

Adoptă o dietă echilibrată

Este indicat să adopți o asemenea dietă, care să includă legume, fructe, proteine, cereale integrale și grăsimi sănătoase. În același timp, ar fi bine să consumi alimente cunoscute pentru că sunt benefice pentru ficat și pentru rinichi, de pildă merișoarele, afinele, plantele crucifere, legumele cu frunze verzi și usturoiul.

Sănătatea ficatului și a rinichilor sunt strâns legate între ele. Având grijă de conexiunea dintre ficat și rinichi, te vei asigura că ambele organe își vor face treaba mai eficient. Străduiește-te să-ți asiguri detoxifierea corpului, să-ți îmbunătățești circulația sanguină, să-ți stimulezi absorbția de nutrienți având un aport bun de apă, să iei suplimente  alimentare cu plante și să adopți un stil de viață cât mai activ, din care să facă parte și hrana adevărată. Dacă vei proceda așa, cu siguranță ficatul și rinichii îți vor mulțumi!

 

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness