Acum un sfert de milion de ani, strămoşii noştri au dezvoltat o inteligenţă unică- abilitatea de a-şi folosi mintea nu doar pentru cele mai multe scopuri din viaţa practică, ci şi pentru a reflecta asupra sinelui. Privind în urmă, ne minunăm la cum au contemplat ei semnificaţia vieţii, imaginându-şi probleme complexe, depăşind tehnologiile de-a lungul generaţiilor şi observând sensul propriei fiinţe. Toate aceste lucruri şi multe altele au rezultat în urma creierului deosebit de evoluat; dar a durat milenii pentru specia noastră să înceapă să înţeleagă secretele şi puterile creierului, începând cu neuronii care setează acţiunile trupului şi ţin în funcţiune procesele de gândire. Şi, mulţumită Ayurvedei, cea mai veche metodă de îngrijire a sănătăţii, am înţeles pe deplin că anumite plante hrănesc creierul pentru optimizarea procesului de gândire, pentru diminuarea stresului şi pentru creşterea memoriei.
S-a spus că neuroştiinţa, la nivelul ei elementar, a început să existe de când Siddhartha Gautama medita, sub un smochin, înainte să se metamorfozeze în iluminatul Buddha. În aceeaşi perioadă, cam acum 2500 de ani, părintele grec al medicinei, Hippocrate, vorbea despre creier ca fiind sediul gândurilor, senzaţiilor, emoţiei şi al cunoaşterii. Filosoful grec Aristotel declara că sediul minţii este în inimă. Abordarea sa rezona cu mai vechile culturi ale mai multor guru vedici din India. Încă mai putem găsi învăţăturile lor în textele păstrate până azi. Înţeleptul indian din secolul al XX-lea Ramana Maharshi spunea că inima este sediul simţirii propriului Eu.
Cum să hrănim creierul
Specialiştii în neuroştiinţă moderni încă încearcă să-şi imagineze cum creierul ne ajută să ne cunoaştem pe noi înşine, mediul şi învăţăturile care ne stau la dispoziţie. Iar cercetările prezintă surse neştiute de nutrienţi şi biochimicale de care este nevoie pentru numeroasele şi variatele funcţii ale acestui organ- în scopul descoperirii cheii de a reflecta în profunzimea fiinţei. Cel mai bun loc din care să începi este Ayurveda, străvechea medicină indiană care foloseşte încă plante nealterate ca hrană pentru creier.
„Institutul American de Studii Vedice” ne învaţă despre creier că acesta secretă chimicale puternice pentru a crea schimbări extraordinare în corp şi la nivelul minţii. Aceste secreţii sunt influenţate şi susţinute de anumite alimente, plante, impresii, exerciţii de respiraţie, mantre, meditaţii şi diferite practici de Yoga şi de Ayurveda care „lucrează mai degrabă prin intermediul naturii decât în afara ei. Cultivarea ecologiei creierului este un demers de bază pentru sănătate şi stare de bine încă din primii ani ai secolului al XX-lea şi va continua şi prin intermediul noilor tehnologii”.
O cercetare publicată în „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” a arătat că plantele Ayurvedice vindecătoare şi diverse formule sunt oferite pentru a încetini procesul de îmbătrânire a creierului şi pentru a îmbunătăţi memoria. Printre acestea se numără Ashwagandha, Turmericul, Brahmi, Shankhpushpi, Gotu Kola şi Guggul. Ayurveda se foloseşte de plante şi pentru a trata diferite tulburări ale sistemului nervos, incluzând aici pierderile de memorie ce sunt de obicei prezente la vârstnici. În ultimii ani, cercetătorii au sesizat o creştere a interesului pentru utilizarea fitochimicalelor în scopul ameliorării problemelor de memorie şi a celor care ţin de funcţiile cognitive, în condiţiile în care terapiile pe bază de medicamente sunt adesea nepotrivite şi conduc la numeroase reacţii adverse. Diferenţa dintre plantele Ayurvedice şi medicamentele obişnuite este holism versus reducţionism: Medicamentele sunt substanţe chimice izolate, în timp ce plantele acţionează sinergic- nu numai cu tot trupul, ci şi cu natura inerentă a elementelor.
Şase plante nootropice pentru creier
Deşi există numeroase plante nootropice- care îmbunătăţesc funcţiile cognitive, memoria, creativitatea şi motivaţia- să facem cunoştinţă cu unele dintre cele mai apreciate în sistemul medical Ayurvedic.
- Ashwagandha este un adaptogen cunoscut, un agent antistres, ce asigură numeroase efecte pozitive, cum ar fi să fii într-o formă fizică bună şi să te bucuri de o bună sănătate mentală şi de mai multă fericire. Healthline raportează că Ashwagandha asigură şi alte numeroase beneficii pentru corp şi pentru creier- beneficii pentru trup şi pentru creier- stimulează funcţiile creierului, scade nivelul de zahăr din sânge şi pe cel al cortisolului şi ajută în lupta cu anxietatea şi cu depresia.
- Turmericul este probabil cea mai folosită plantă în India şi în lume, mai ales în calitate de condiment pentru gătit.. Are beneficii extraordinare pentru sănătate, incluzând aici creşterea imunităţii şi este foarte util şi pentru creier. Una dintre cele mai mari probleme cu creierul afectat de problemele de memorie este acumularea proteinei numite beta-amyloid. Ultimele studii despre turmeric au arătat că ingredientul activ din turmeric, curcuminul, are abilitatea de a trece de bariera sanguină de la nivelul creierului pentru a sprijini îndepărtarea acestor acumulări. Curcuminul creşte şi nivelul unui hormon al creierului ce protejează neuronii, ce le îmbunătăţeşte funcţia şi stimulează dezvoltarea acestora.
- Bacopa protejează celulele creierului şi creşte nivelul chimicalelor din creier ce sunt asociate cu învăţarea şi cu memoria. Cercetările au arătat că planta aceasta este de ajutor în tulburările de memorie, în dificultăţile cognitive, în caz de anxietate şi incapacitate de concentrare, fiind folosită de mult timp pentru combaterea stresului şi pentru îmbunătăţirea memoriei. În mod tradiţional, afirmă medicul de familie Svetlana Kogan, bacopa a fost folosită pentru clarificarea chakrelor şi a minţii. „Este foarte utilă pentru persoanele ce se confruntă cu sindromul oboselii cronice, ce au dificultăţi de concentrare şi deficit de atenţie”, a afirmat aceasta.
- Shankhpushpi este o plantă ce are o capacitate neobişnuită de a creşte memoria şi acţionează ca un tonic al creierului ce stimulează inteligenţa şi funcţionarea acestuia. Planta diminuează oboseala mentală şi conţine antioxidanţi şi flavonoizi ce îmbunătăţesc memoria, concentrarea, calmul şi starea de alertă. Persoanele care au luat Shankhpushpi au vorbit despre creşterea capacităţii de a raţiona, despre îmbunătăţirea capacităţii de a rezolva probleme, precum şi despre alte abilităţi cognitive. Elementele neuroprotectoare ale plantei previn pierderile de memorie.
- Gotu Kola este o altă plantă ce susţine funcţionarea creierului. Contrar unei preconcepţii des întâlnite, Gotu Kola nu conţine cafeină, deşi conferă creierului o creştere a energiei. În Orient se crede că această plantă are capacitatea de a creşte longevitatea- mai ales pentru că elefanţii, ce o consumă cu plăcere, au o speranţă mare de viaţă. Gotu Kola a fost folosită în mod tradiţional pentru oboseala mentală, pentru anxietate, depresie, pierderi de memorie şi insomnie. Cercetări medicale moderne au pomenit faptul că această plantă are capacitate neuroregenerativă sau capacitatea de a crea noi celule nervoase.
- Guggulul este o plantă cunoscută pentru valoarea ei de antioxidant şi pentru abilitatea de a reduce stresul oxidativ- mai exact, ea lucrează pentru a proteja creierul de moleculele nocive ce tind să ducă la apariţia bolilor, la alterarea funcţiilor şi la îmbătrânirea prematură. Guggulul a fost pentru prima dată prezentat lumii ştiinţifice occidentale în anul 1966 de către cercetătorul indian din domeniul medical G.V.Satyavati, ca sprijin în problemele cardiovasculare. În prezent planta este folosită pentru multe alte scopuri, inclusiv ca agent antiinflamator.
Minte versus Creier
Numeroşi specialişti au reflectat la faptul dacă mintea şi creierul sunt entităţi separate. Ştiinţa occidentală susţine că mintea este un artefact al creierului; înţelepţii Orientului ce deţin o cunoaştere prin experienţă au demonstrat că mintea are legătură cu creierul şi că îl afectează, deşi nu este legată de el. În acest mod, ambele şcoli de gândire sunt de acord că un creier sănătos ne permite să gândim mai limpede, să fim mai fericiţi, să învăţăm mai uşor, să ne amintim lucrurile ce contează pentru npi şi să ne bucurăm de capacitatea de a raţiona.
Este la latitudinea fiecărui dintre noi să se cufundăm în meditaţie pentru a şti ce este real şi cum aceste descoperiri ne sunt de folos. În acelaşi timp, dacă vrei să-ţi îmbunătăţeşti funcţionarea creierului, ţine minte că plantele Ayurvedice sunt resurse naturale pe care oamenii de ştiinţă din prezent le recunosc ca fiind utile