Majoritatea persoanelor au impresia că scorțișoara ce se găsește pe rafturile magazinelor și pe cele speciale cu mirodenii este singurul tip de scorțișoară. Cunoscută sub numele de „Cassia” scorțișoara banală are o aromă similară cu ceea ce se consideră că este „adevărata” scorțișoară, scorțișoara Ceylon, dar când cele două variante sunt comparate și se ia în calcul valoarea terapeutică a fiecăreia, se poate vorbi de diferențe semnificative.
Istoria scorțișoarei Ceylon
Scorțișoara Ceylon sau „adevărata scorțișoară” era odată considerată atât de valoroasă- o mirodenie cu calități culinare și medicinale foarte ridicate- încât pentru ea s-au purtat războaie. Originară din insula Ceylon, Sri Lanka de azi, proprietățile ei medicinale pot fi regăsite cu mult timp înainte de era creștină, mai exact în manuscrise chineze ce datează din anul 2800 î.e.n. Rutele comerciale veneau și plecau spre Sri Lanka, de unde ajungeau până în Asia, până în Orientul Mijlociu și Africa.
În secolul al XV-lea, arabii au adus scorțișoara Ceylon în Europa pentru un preț foarte mare și au monopolizat comerțul. Valoarea și exotismul ei au făcut-o să devină atractivă pentru uzul terapeutic și culinar, dar și obiect al controlului și puterii politice și economice.
Până la urmă, scorțișoara Ceylon a devenit mai valoroasă decât aurul și putea fi deținută numai de cei ce aparțineau nobilimii. Nu a durat mult și acest condiment i-a atras spre portughezi, pe britanici și pe olandezi către mica insulă de unde este originar, care a devenit cunoscută drept „Țara Scorțișoarei”, în condițiile în care scorțișoara era principala ei sursă de venit. Pe măsură ce timpul a trecut, portughezii au preluat monopolul arabilor asupra comerțului cu scorțișoară și i-au obligat pe locuitorii insulei să extindă masiv profitul obținut de pe urma ei. Au urmat olandezii, ce s-au aliat strategic cu unul dintre regatele din Sri Lanka și i-au alungat pe portughezi. Monopolul olandez a fost deținut pînă când Anglia a preluat controlul în 1796 și a colonizat curând insula. Începând de atunci, popularitatea Ceylon a început să intre în declin, iar britanicii au început să se orienteze spre culturi bune pentru comerț, cum ar fi cafeaua și ceaiul.
Scorțișoara Ceylon vs. Scorțișoara Cassia
Deși ambele tipuri de scorțișoară au beneficii pentru sănătate, cea de Ceylon (sau scorțișoara de Sri Lanka) este considerată superioară. Înainte de toate, ea este absolut sigură când este consumată în cantități mari, cum ar fi, de exemplu, sub forma suplimentelor alimentare. Cantitățile mari de cumarină din scorțișoara Cassia o fac mai puțin preferată. Scorțișoara Cassia este considerată o opțiune sigură pentru uzul culinar, dar adevăratele beneficii ale unui super-aliment provin de la cea din Ceylon. „Adevărata” scorțișoară este lipsită de cumarină, spre deosebire de pudra de scorțișoară Cassia.
În plus, scorțișoara Ceylon și Cassia diferă în privința caracteristicilor și a proprietăților. Dacă varietatea Cassia tinde să aibă o nuanță maro închis, cu nuanțe roșiatice și cu o textură mai dură, cea de Ceylon este mai ușoară și are o nuanță mai deschisă, având straturi mai moi, ceea ce o va face mai dorită atât din punct de vedere al calității, cât și al texturii. Gustul celei de Ceylon este mai delicat și cu o aromă dulceagă, ceea ce o face perfectă pentru deserturi. În schimb, Cassia are o aromă mai puternică, fiind mai adecvată pentru mâncăruri.
Scorțișoara Ceylon ca super-aliment
Sunt numeroase motivele pentru care „adevărata” scorțișoară este folosită pentru ameliorarea diferitelor probleme și pentru îmbunătățirea sănătății. Printre cele mai impresionante este că în scorțișoara Ceylon sunt prezenți numeroși antioxidanți: cam 41. În aceste condiții, scorțișoara este unul dintre alimentele cele mai bogate în antioxidanți. Aceștia sunt esențiali pentru protejarea organismului de radicalii liberi, acele molecule nocive produse de celule pe măsură ce sunt filtrate toxinele din mediu, chimice sau de altă natură.
Scorțișoara Ceylon a fost apreciată și pentru compușii săi cu efect antiinflamator, antidiabetic, antimicrobian, anticancer, de scădere a nivelului lipidelor și de diminure a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.
- Potrivit unui studiu din 2014, ce le aparține cercetătorilor Pasupuleti Visweswara Rao și Siew Hua Gan, „Despre scorțișoară s-a constatat că are proprietăți ce protejează în fața maladiilor neurologice, precum Parkinson sau Boala Alzheimer”
- Rao și Guan au listat utilizările terapeutice ale condimentului, incluzând aici durerile de dinți, pentru îmbunătățirea sănătății colonului, pentru combaterea respirației cu miros neplăcut, pentru intensificarea fluxului sanguin la nivelul uterului, pentru stimularea regenerării țesuturilor, dar și pentru ameliorarea manifestărilor Alzheimer și pentru îmbunătățirea performanței cognitive.
Importanța comerțului echitabil pentru scorțișoara organică
În orice decizie de achiziționare a scorțișoarei Ceylon ar trebui să primeze alegerea unui produs care să fie certificat prin comerțul echitabil și care să fie organic. Mișcarea Comerțului Echitabil își are originea în anii 1950, când europenii și americanii călătoreau peste hotare și îi observau pe comerciații și pe fermierii locali cum își vindeau produsele cu un cost redus pentru comercianții ce aveau să le vândă în Europa sau în SUA cu prețuri mult mai ridicate.
„Mișcarea Comerțului Echitabil” a insistat să stabilească reguli care să-i protejeze pe localnici de exploatare. În anii 1990, Paul Rice, fondatorul Comerțului Echitabil din SUA, a creat această organizație pentru a impune reguli cu ajutorul unui Certificat de Comerț Echitabil. ORGANIC INDIA a fost prima companie ce a oferit suplimente alimentare organice, certificate prin comerț echitabil.
Cumpărătorii grijulii nu trebuie să se limiteze la comerțul echitabil. Când vine vorba de condimente, este mai important să existe o certificare organică decât pur și simplu să fie vorba de lipsa de expunere la pesticide. Potrivit legii, orice condiment importat în USA ar trebui să fie supus la trei proceduri de sterilizare: prin fumigare cu oxid ethylene, prin iradiere sau prin folosirea aburului (când aburul din ape fierbinți distruge bacteriile). Utilizarea aburului este singurul proces de sterilizare permis pentru produsele cu certificare organică.
Bucură-te de Scorțișoară Ceylon Organică în suplimente alimentare, în băuturi și în rețete, cunoscându-i beneficiile pe care le are în calitatea sa de adevărat super-aliment.