Secretul longevității creierului: planta adaptogenă care susține sănătatea mentală

Ca toate plantele ayurvedice, Brahmi este una dintre ierburile venerate, cu o istorie sacră, relevată de numele ei mitic. Denumirea de Brahmi vine din mitologia hindusă, desemnând-o pe consoarta lui Brahma, Saraswati, Zeița Cunoașterii. Nu este de mirare că Brahmi reprezintă  una dintre cele mai importante ierburi medicinale când vine vorba de sănătatea creierului. Acharya Vagbhatta, un pionier în Ayurveda spune despre această plantă  că este smrithikara, de la sanscritul ”smriti”, însemnând memorie sau amintire. Iată de ce Brahmi  reprezintă secretul longevității creierului, o plantă adaptogenă puternică, întăritoare a intelectului, memoriei și facultăților cognitive.

Brahmi este cunoscută de secole în știința ayurvedică și deosebit de apreciată în medicina alternativă. Pe lângă efectele sale de tonic cerebral, are o serie de beneficii pentru sănătatea generală, pe care le vom dezvălui în articolul de față.

Secretul longevității creierului: brahmi

Brahmi este unul dintre cele mai cunoscute tonice ayurvedice pentru creier și poate fi folosit de toate grupele de vârstă. Administrarea zilnică de suplimente Brahmi, sub formă de pulbere sau capsule, poate amplifica semnificativ funcționarea cerebrală. La copii, Brahmi îmbunătățește învățarea spațială și capacitatea de a reține informații. La adulți, s-a dovedit că planta îmbunătățește memoria vizuală, precum și rata de învățare. La persoanele în vârstă, Brahmi are efecte de creștere a capacității de memorare și atenției, precum și de prevenire a declinului cognitiv. Cu alte cuvinte, suplimentele Brahmi pot stimula memoria, concentrarea și procesarea informațiilor, tocmai de aceea planta reprezentând secretul longevității creierului.

Ce este Brahmi

Brahmi, denumită și Bancopa monnieri,  Isopul de apă sau planta grației este o plantă perenă târâtoare care crește adesea în zonele mlăștinoase din India. Această plantă este nearomatică, cu flori mici și albe. Frunzele plantei sunt suculente, stocând apa, au cu o grosime de aproximativ 4-6 mm și sunt dispuse de-o parte și de alta a tulpinii. Planta poate fi înmulțită cu ușurință prin butași de tulpină și poate fi cultivată și în apă.

Diferitele componente bioactive ale plantei Brahmi includ bacozidele A și B, bacosaponina, brahminul, acidul betulinic. Fiecare dintre aceste substanțe chimice are rolul său în neuroprotecție, explicând astfel de ce Brahmi este legată de secretul longevității creierului, aparținând clasei de remedii nootrope.

Proprietățile plantei Brahmi în Ayurveda

În Ayurveda, Brahmi este caracterizată prin gustul amar și astringent, calitatea de a fi ușor de digerat, capacitatea de a echilibra Vata și Pitta Dosha și acțiunea sa specială de tonic al creierului. Beneficiile terapeutice ale lui Brahmi, așa cum sunt explicate în Ayurveda, cuprind:

 1. Sophahara – Antiinflamator
 2. Panduhara- Atenuează anemia
 3. Jvarahara- Tratează febra
 4. Kustahara- Vindecă bolile de piele
 5. Kandugna – Ameliorează mâncărimea
 6. Unmada vinashini- ajută în tulburările psihice
 7. Deepani – îmbunătățește digestia
 8. Pleeha – util în tulburările splinei
 9. Vayastapani & Ayushya – Îmbunătățește calitatea vieții și promovează longevitatea
 10. Medhya – îmbunătățește intelectul
 11. Vak, Swarya – Îmbunătățește vorbirea și calitatea vocii
 12. Hrdhya – Tonic cardiac
 13. Svasahara- util în tulburările respiratorii
 14. Kasahara – ameliorează tusea și răceala
 15. Meha – util în diabet
 16. Vishahara – ajută la detoxifiere

Așa cum se poate observa, sunt beneficii diverse care vizează diferite părți ale corpului. Una dintre cele mai importante acțiuni, însă, este Medhya, capacitatea plantei de a îmbunătăți abilitățile intelectuale, în asociere și cu pronunțatele sale proprietăți antiinflamatorii.

Brahmi este renumită pentru îmbunătățirea memoriei, eliminarea stresului și proprietățile sale de întăritor cognitiv, fiind recent subiect de cercetare inclusiv pentru efectele sale în prevenirea bolii Alzheimer. Astfel, o serie de studii arată că brahmi are pronunțate efecte antioxidante, promovând mecanismele de eliminare a radicalilor liberi și protejează celulele din cortexul prefrontal, hipocampus și cortexul striat împotriva toxicității celulare și a leziunilor implicate în declanșarea maladiei Alzheimer.
În cadrul studiilor, s-a demonstrat că Brahmi îmbunătățește scorul total al memoriei, iar îmbunătățirea maximă a fost observată în ceea ce privește memoria logică și învățarea. În plus, administrarea acestui remediu s-a dovedit sigură și nu au fost evidențiate complicații clinice, neurologice, hematologice sau leziuni ale organelor vitale în studiile experimentale.

Efectele antiinflamatorii ale lui Brahmi și secretul longevității creierului

Inflamația reprezintă mecanismul prin care corpul luptă împotriva bolilor și infecțiilor. Deși este utilă în cazurile acute, inflamația poate avea efecte nocive dacă se menține pe termen lung. O serie de boli cronice precum diabetul, cancerul, boala cronică renală și bolile de inimă pot produce inflamație cronică în organism, care, la rândul său, poate duce la durere și alte tulburări.

În procesul inflamator sunt eliberate în corp molecule numite citokine care mediază acest răspuns; Brahmi are capacitatea de a suprima eliberarea acestor molecule, precum și a unor enzime, prevenind inflamația. Conform studiilor, proprietățile antiinflamatoare ale plantei Brahmi sunt similare cu acțiunea unor antiinflamatoare nesteroidiene, ca diclofenacul sau indometacinul, fără a avea aceleași efecte secundare ca acestea.

Așa cum se știe, inflamația pe termen lung este dăunătoare creierului, iar Brahmi previne tocmai acest efect inflamator.

Secretul longevității creierului: antioxidanții din Brahmi

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea împotriva daunelor celulare cauzate de molecule potențial dăunătoare numite radicali liberi. Puternicele efecte antioxidative ale plantei Brahmi, de protejare împotriva radicalilor liberi, întârzie îmbătrânirea și degenerarea celulelor creierului, prevenind deteriorarea cognitivă asociată cu vârsta.

De exemplu, bacozidele, principalii compuși activi din Brahmi neutralizează radicalii liberi și împiedică moleculele lipidice să reacționeze cu aceștia. Atunci când moleculele de grăsime reacţionează cu radicalii liberi, ele suferă un proces numit peroxidare lipidică. Peroxidarea lipidelor este legată de mai multe afecțiuni, cum ar fi Alzheimer, Parkinson și alte tulburări neurodegenerative. Împiedicând peroxidarea, antioxidanții din Brahmi protejează împotriva acestor boli ale creierului.

Brahmi întărește funcția creierului

Cu mult înainte de a fi cercetată  acțiunea plantei Bancopa monnieri (numele științific al lui Brahmi) înțelepții ayurvedici au recunoscut faptul că planta este un excelent tonic pentru creier. Persoanele care consumă Brahmi au o atenție mai bună, concentrare, învață mai repede și țin minte mai multă vreme ceea ce au învățat.

Studiile au confirmat proprietățile extraordinare ale plantei, arătând că aceasta susține învățarea spațială și capacitatea de a reține informații, îmbunătățește viteza de procesare a informațiilor vizuale, rata de învățare și memoria.

Ca substrat biologic, cercetătorii au constatat că Brahmi determină creșterea lungimii și ramificării dendritice, cu alte cuvinte întărește legăturile neuronale, implicate în învățare și memorie.

Utilizarea Brahmi în ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este o tulburare de neurodezvoltare care se caracterizează prin modele comportamentale de impulsivitate, hiperactivitate și lipsă de atenție, printre alte. O serie de studii în care s-a administrat Brahmi la copiii cu ADHD au arătat acest remediu a redus semnificativ simptomele precum neliniștea, impulsivitatea, neatenția și autocontrolul slab. Conform Ayurveda, Brahmi are o acțiune de răcire care ajută la reducerea simptomelor de agitație și lipsă de concentrare specifice ADHD.

Rezultatele studiilor științifice par să susțină concluziile ayurvedice. Astfel, o cercetare care a inclus copii cu ADHD, cu vârste între 6 și 12 ani, a arătat că administrarea zilnică a 225 mg de extract de Brahmi, timp de 6 luni, a redus semnificativ simptomele ADHD, cum ar fi neliniștea, autocontrolul slab, neatenția și impulsivitatea la 85% dintre copii.

Secretul longevității creierului: ameliorarea stresului și a anxietății

Stresul și anxietatea pot afecta semnificativ funcționarea cerebrală, determinând simptome de agitație, lipsă de atenție și concentrare, probleme de memorie, oboseală. Brahmi este o plantă adaptogenă, crescând rezistența la stres a organismului. Brahmi poate reduce nivelul de cortizol, hormonul care induce stresul. Studiile au arătat că administrarea zilnică a suplimentelor de Brahmi reduce semnificativ nivelul de stres, anxietate și depresie la adulți. Proprietățile anti-anxietate a plantei sunt similare cu cele ale lorazepamului, un medicament folosit pentru a trata anxietatea.

Brahmi și tratamentul insomniei

Un secret al longevității creierului este somnul suficient și de bună calitate. Insomnia este un adevărat flagel în zilele noastre și nenumărate persoane îndură efectele ei. Brahmi este de ajutor și în această privință, contribuind la menținerea tinereții creierului.

Consumul de Brahmi are efecte calmante. În plus, așa cum am văzut, planta reduce eficient stresul și anxietatea. Ca urmare, a folosi Brahmi la culcare este o bună posibilitate de a preveni insomnia și a obține un somn calitativ.

Brahmi pulbere – beneficii

Așa cum am văzut, Brahmi este printre plantele ayurvedice onorate ca semn al cunoașterii și al puterii minții. Nu este de mirare că se află în topul ingredientelor care asigură secretul longevității creierului. Brahmi Bacopa Pulbere de la Organic India este un supliment 100% organic, care poate face minuni pentru sănătatea creierului, pentru memorie și concentrare,  dar și pentru echilibrul emoțional. Bogat în antioxidanți, Brahmi Bancopa Pulbere protejează și întărește creierul, oferind totodată satisfacția unui produs natural, obținut din plante certificate organic,  ceea ce înseamnă că nu se folosesc pesticide sau fertilizatori sintetici în niciun stagiu al producției.  Toate calitățile Brahmi prezentate mai sus se regăsesc în produsul înalt calitativ de la Organic India. Printre beneficiile sale, poate fi menționat că:

 • Sprijină memoria
 • Poate reduce anxietatea și depresia
 • Poate preveni lipsa de concentrare și declinul mental
 • Poate combate emoțiile negative
 • Poate fi benefic în edem cauzat de insuficientă venoasă, în Alzheimer, paralizie și herpes simplex
 • Posibil rol benefic în epilepsie

Se recomandă 1-2 lingurițe de pulbere, de 2 ori pe zi, amestecată în apă, suc sau smoothie, pentru minimum 3 luni.

Brahmi capsule – beneficii

Pentru cine preferă suplimentele naturale sub formă de capsule, Brahmi~Gotu Kola de la Organic India reprezintă o alegere excelentă pentru susținerea sănătății sistemului nervos, având efecte remarcabile în tratamentul ADHD și în prevenirea bolilor neurodegenerative.  Sub denumirea completă de ORGANIC INDIA Brahmi~Gotu Kola, Pentru Creier & Sistemul Nervos și Deficit de Atenție este un produs 100% Certificat Organic și nu conține organisme modificate genetic. Nu conține și nu sunt folosite în niciun stagiu al producției pesticide sintetice, erbicide, îngrășăminte sau alte tratamente chimice.

Fie că este vorba de copiii cu hiperactivitate sau deficit de atenție, fie de vârstnicii care experimentează tulburări de memorie sau de oricine vrea să păstreze sănătatea și vitalitatea creierului, suplimentele Brahmi~Gotu Kola sunt un ajutor de nădejde. Susțin memoria, dau energie minții, promovează claritatea mentală și luptă împotriva îmbătrânirii creierului. În plus, să nu uităm că Brahmi este unul dintre cei mai puternici adaptogeni, deci poate fi un adevărat elixir de vitalitate pentru oamenii obosiți și stresați. 1-2 capsule de Brahmi~Gotu Kola de două ori pe zi pot reprezenta secretul longevității creierului.

Alte beneficii ale plantei Brahmi pentru organism

Reduce tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială crește riscul bolilor de inimă. Brahmi eliberează oxid nitric care, la rândul său, dilată vasele de sânge și, astfel, scade tensiunea arterială la persoanele diagnosticate cu această afecțiune.

Efecte anti-cancer

O serie de studii în sugerează că numărul mare de antioxidanți și compuși precum bacozidele din Brahmi sunt responsabili pentru proprietățile sale anticancerigene.

Întărește imunitatea

Consumul regulat de Brahmi poate crește rezistența organismului la boli. Antioxidanții din Brahmi ajută la fortificarea sistemului imunitar al organismului.

Tratamentul durerilor artritice

Proprietățile antiinflamatorii ale Brahmi ajută la reducerea simptomelor afecțiunilor inflamatorii precum artrita, guta, etc.

Beneficii pentru piele și păr

Antioxidanții și compușii anti-aging din Brahmi ajută la menținerea tinereții pielii și îi sporesc strălucirea naturală. De asemenea, ajută la regenerarea celulară și reduc pigmentarea. Acneea, uscăciunea și alergiile cutanate pot fi gestionate cu Brahmi, inclusiv datorită acțiunilor sale antiinflamatorii.

Brahmi este un remediu excelent pentru păr, care promovează creșterea, previne uscarea scalpului și căderea părului. De asemenea, promovează calitatea firelor de păr prin ameliorarea unor problemele precum mătreața și vârfurile despicate.

Îmbunătățirea somnului

Suplimentele Brahmi promovează un somn de bună calitate, prin acțiunea sa de răcire, reducând stresul și hiperactivitatea

Efecte de detoxifiere

Brahmi ajută la detoxifierea naturală a ficatului și rinichilor și promovează funcțiile acestor organe.

Prin urmare Brahmi este mai mult decât planta adaptogenă care susține sănătatea mentală, mai mult decât secretul longevității creierului, este miracolul medicinei ayurvedice în ceea ce privește sănătatea mentală și tot ceea ce este în strânsă legătură cu buna funcționare a creierului.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness