Shatavari, beneficii uimitoare pentru femei

Shatavari este una dintre cele mai apreciate plante ayurvedice în ceea ce privește susținerea sănătății feminine și a funcției reproductive. La fel ca Tulsi, Shatavari este cunoscută ca o ”regină a ierburilor”. Utilizarea sa tradițională și cercetările recente sugerează că are numeroase beneficii pentru sănătatea și bunăstarea femeilor, de la debutul menstruației până la menopauză. În acest articol, vei afla detalii despre shatavari, beneficii validate științific ale acestei plante pentru sănătatea feminină. Află inclusiv modul în care susține funcția hormonală, libidoul, ameliorarea simptomelor premenstruale, răspunsul la stres și multe altele.

Ce este Shatavari?

Shatavari (Asparagus racemosus) aparține familiei sparanghel și este considerată în Ayurveda un adaptogen puternic și tonic feminin. În unele cazuri, poate fi folosită și pentru a susține funcția reproductivă masculină.

Originară din India și din Himalaya, Shatavari are un gust dulce și amar și, prin urmare, este recomandată, în mod obișnuit, pentru a echilibra tipurile de dosha Pitta. Cu toate acestea, prin efectele sale de reglare a căldurii interne,  poate oferi sprijin pentru toate cele trei dosha-uri, în funcție de persoană. Lunga sa istorie de utilizării tradițională, precum și cererea tot mai mare de tonice și energizante feminine naturale, au făcut din Shatavari subiectul diferitelor studii de cercetare.

În secțiunile următoare, vom explora utilizarea tradițională și dovezile științifice privind eficiența a acestei plante străvechi.

Freshly harvested organic Shatavari root for female health

Este Shatavari bună pentru sănătatea feminină?

„Dacă Ashwagandha este regele ierburilor ayurvedice, atunci Shatavari este regina, alături de Tulsi.”, arată medicul ayurvedic de generația a cincea, Bharat Vaidya, M.D.  Cu alte cuvinte, Shatavari este planta ayurvedică de preferat pentru sănătatea și bunăstarea femeilor, în toate etapele de viață.

Shatavari este considerată un produs feminin de reîntinerire, un adaptogen (o clasă de ierburi care creează rezistență la stres), un tonic pentru întregul corp și un susținător imunitar. De asemenea, a fost folosită în mod tradițional ca un produs de frumusețe pentru piele și păr.

Concluzia: dacă ai vizitat un practicant ayurvedic, cu siguranță vei recomanda Shatavari pentru sprijinul bunăstării feminine, pe lângă alte tipuri de suport.

Shatavari, beneficii asupra femeilor

După cum am menționat deja, Shatavari este una dintre cele mai cunoscute plante cu efecte de întinerire feminină și de susținere a reproducerii din Ayurveda.

Învățăturile vedice tradiționale recomandă Shatavari pentru diverse aspecte ale sănătății feminine precum:

 • Susținerea reproducerii
 • Libido
 • Sindrom premenstrual
 • Crampe/dureri menstruale
 • Simptome de menopauză
 • Funcție hormonală sănătoasă
 • Funcția uterină sănătoasă
 • Tulburări legate de perimenopauză și menopauză
 • Stimularea imunității
 • Suport respirator
 • Sănătatea digestivă
 • Echilibrarea fluidelor corporale
 • Bufeuri

Și cercetările științifice sugerează că Shatavari oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătatea feminină, care sunt examinate în continuare.

Shatavari, beneficii pentru libidoul feminin

Cuvântul „Shatavari” a fost tradus aproximativ ca „100 de soți” sau „cea care are o sută de soți sau plăcută de mulți”, referindu-se la efectele sale asupra bunăstării reproducerii și a libidoului feminin. În plus, în filozofia tradițională ayurvedică, se crede că promovează dragostea și devotamentul, astfel că este folosită ca afrodisiac.

Și studiile științifice sugerează că fitoestrogenii din Shatavari pot avea un efect pozitiv asupra libidoului și a funcției sexuale feminine. Fitoestrogenii sunt compuși vegetali care imită estrogenii naturali din organism și pot ajuta la promovarea diferitelor aspecte ale sănătății și funcției hormonale.

Shatavari, beneficii în echilibrul hormonal feminin

Așa cum am precizat, rădăcina de Shatavari conține compuși vegetali fitoestrogeni. Oamenii de știință cred că aceștia sunt responsabili pentru o mare parte din efectele pozitive ale plantei Shatavari asupra echilibrului hormonal feminin, din perioada reproductivă până la menopauză.

Shatavari este, de asemenea, un adaptogen, susținând balanța hormonală prin efectele sale asupra axei HPA (hipotalamus hipofiză suprarenale). Axa HPA guvernează răspunsul la stres al organismului și diferite aspecte ale funcției endocrine, echilibrului hormonal și producției de hormoni.

Atunci când axa HPA funcționează optim, acest lucru are un efect pozitiv asupra diferitelor tipuri de hormoni implicați în funcția de reproducere, răspunsul la stres, funcția cognitivă, producerea de energie și multe altele.

Benefits of shatavari for female pms symptoms like cramps.

Shatavari, beneficii în ameliorarea stresului feminin

Datorită efectelor sale tonice,  Shatavari hrănește și echilibrează corpul și mintea, combătând consecințele fizice, psihice și emoționale ale stresului. Efectele pozitive ale plantei  Shatavari asupra stresului la femei sunt bine documentate în tradiția ayurvedică și în diferite studii.

Cercetările sugerează că efectele plantei asupra stresului și sănătății mentale/emoționale provin din:

 • Proprietățile sale adaptogene, care susțin răspunsul organismului la stres.
 • Efectele sale potențial pozitive asupra neurotransmițătorilor serotonină și norepinefrină, probabil prin proprietățile sale antioxidante.
 • Efectele sale pozitive de promovare a unui răspuns inflamator normal, ceea ce joacă un rol cheie în rezistența la stres.

Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege efectele ample ale Shatavari asupra răspunsului la stres, practicienii ayurvedici s-au bazat de secole pe această plantă  pentru a sprijini femeile în perioadele de stres fizic, mental și emoțional.

Shatavari echilibrează hormonii?

După cum s-a menționat anterior, Shatavari a fost folosită în mod tradițional pentru a susține diferite aspecte ale echilibrului hormonal feminin, inclusiv:

 • Capacitatea reproductivă, ca tonic uterin, pentru libido, pentru a susține sănătatea și dezvoltarea reproductivă și pentru ameliorarea tulburărilor postpartum.
 • Ameliorarea simptomelor Sindromului Premenstrual, de exenplu a crampelor și balonării, minimizarea iritabilității și reducerea sensibilității sânilor.
 • În perimenopauză și menopauză, pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor legate de diminuarea estrogenului, precum uscăciunea vaginală, scăderea libidoului, tulburările emoționale, insomnia, funcția musculo-scheletică.

Îndelungata utilizare în Ayurveda, asociată cu cercetările emergente, sugerează că Shatavari poate oferi un sprijin excelent pentru echilibrul hormonal feminin.

Pentru sănătatea și bunăstarea holistică a femeilor, poți opta pentru o singură plantă, cum ar fi Shatavari, sau un amestec multiplante pentru femei, precum Essential Female, cu un spectru complet de susținere.

Cine nu poate lua Shatavari?

Shatavari a fost folosit de mii de ani în Ayurveda, iar în doze regulate este considerat un remediu sigur, chiar și în timpul sarcinii și alăptării, precum și pentru utilizare pe termen lung. Acestea fiind spuse, îți recomandăm insistent să consulți un medic, dacă intenționezi să iei Shatavari în timpul sarcinii sau alăptării. Asta pentru că fiecare organism este diferit, iar doza recomandată poate varia.

În plus, efectele potențiale ale lui Shatavari asupra estrogenului pot să nu fie benefice pentru toată lumea. Dacă ai o afecțiune cronică, ar fi bine să te consulți întotdeauna cu medicul tău, pentru recomandări individuale.

Cum să găsești surse durabile de Shatavari

Datorită utilizarii tradiționale de lungă durată și cercetării clinice emergente, cererea pentru Shatavari a crescut.

Din păcate, planta este acum considerată pe cale de dispariție în habitatul său natural, din cauza practicilor neetice de recoltare, combinate cu distrugerea habitatului și defrișările.

Acesta este motivul pentru care este important să obții diverse plante de leac, cum ar fi Shatavari, de la companii angajate în cultivarea și creșterea durabilă.

La ORGANIC INDIA, toate plantele și ierburile medicale ale companiei, inclusiv Shatavari, sunt cultivate folosind practici de agricultură organică regenerativă. Acestea susțin mediul înconjurător, diversitatea plantelor și sănătatea umană.

Shatavari folosit în formulele ORGANIC INDIA este cultivat în cooperativa noastră de ferme organice regenerative și nu este recoltat niciodată din habitatul său natal.

Datorită practicilor sustenabile, această plantă legendară va fi disponibilă și pentru generațiile viitoare.

 

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness