Shatavari si Maca

Exista multe intrebari privind folosirea plantei Shatavari in comparatie cu planta Maca. Amandoua sunt foarte bune pentru sustinerea sistemului reproducator la femei si au o multime de utilizari si beneficii.

Informatii generale despre Maca

Planta adaptogena;

In mod traditional este folosita pentru cresterea fertilitatii si a libidoului;

Este utilizata pentru echilibrarea nivelului de hormoni atat la barbati, cat si la femei.

Compusii activi ai plantei Maca sunt alcaloizii numiti macamide, care actioneaza asupra organismului prin hipotalamus si glandele suprarenale, asta explicand beneficiile sale in echilibrarea starii de spirit, a energiei si a hormonilor. Daca pui Maca pe un grafic alaturi de Ashwagandha si Shatavari, ar pica undeva la mijloc intre cele doua. Este foarte asemanatoate cu amandoua, insa ii lipsesc anumite proprietati imunomodulatoare. De asemenea, Maca nu contine fitoestrogenii si androgenii ce se gasesc in Shatavari si Ashwagandha. Radacina plantei de Maca este bogata in zinc si cupru, elemente importante pentru fertilitate.


Informatii generale despre Shatavari

Planta adaptogena;
Este utilizata pentru a echilibra nivelul de hormoni, in special la femei;
Revitalizeaza functiile rinichilor;
Imbunatateste functia imuna.

Unul dintre cele mai interesante lucruri privind Shatavari este reprezentat de fitoestrogenii din compozitia sa. Fitoestrogenii sunt foarte controversati in prezent, insa se pare ca asta se intampla pentru ca exista o confuzie in mintea consumatorilor in ceea ce priveste diferenta dintre estrogenii din plante ce se gasesc in soia procesata si in plastic, care au un efect foarte diferit asupra organismului,si fitoestrogenii ce se gasesc in Shatavari. Fitoestrogenii din compozitia Shatavari echilibreaza nivelul hormonilor din organism si se leaga de receptorii estrogenici si ii protejeaza impotriva daunelor cauzate de fitoestrogenii ne-naturali si toxici, ce se gasesc in produsele procesate din soia, in plastic si alte chimicale precum pesticidele, erbicidele, etc. la care oamenii sunt expusi zilnic. Este cu atat mai confuzant pentru oameni faptul ca acelasi termen este folosit si pentru estrogenii din plante, dar si pentru toxinele mentionate anterior. Compar astfel diferenta dintre acesti estrogeni cu diferenta dintre vitaminele din suplimentele alimentare obtinute din diverse alimente integrale, ce contin o multime de compusi necesari pentru abilitatea organismului de a absorbi vitaminele eficient, si vitaminele sintetice, in care vitaminele in sine sunt toxice in lipsa celorlalti compusi. Este aceeasi diferenta ca cea dintre estrogenul toxic si estrogenul dintr-o planta integrala. Cu toate acestea, o persoana cu un nivel natural crescut de estrogen ar fi bine sa evite sa ia Shatavari si sa foloseasca, in schimb, Maca sau Ashwagandha.

Una dintre cele mai semnificative diferente dintre Maca si Shatavari consta in proprietatile imunomodulatoare. De fapt, mai multe cercetari moderne s-au facut asupra efectelor pentru sistemul imunitar al plantei Shatavari decat asupra Maca. Se pare ca Shatavari este castigatoare la acest capitol.

Care este cea mai buna alegere – Maca sau Shatavari? Exista situatii in care una este preferata in detrimentul celeilalte? Pot fi folosite impreuna?

Depinde in mare masura de nevoile fiecaruia. Ambele sunt considerate ierburi Rasayan in medicina ayurvedica si cu siguranta pot fi folosite impreuna in anumite cazuri. Exista retete curative ce combina Maca, Shatavari si Ashwagandha pentru a vindeca diverse afectiuni ale sistemului nervos si dezechilibrele hormonale. Maca este preferabila pentru persoanele cu exces de estrogen, iar Shatavari este preferabila pentru persoanele cu deficit de estrogen.


Exemple de utilizari – pentru PMS, menopauza, sarcina, alaptare

  • Pentru PMS (sindromul premenstrual): O combinatie de Maca, Shatavari si eventual Ashwagandha poate fi o modalitate excelenta de a echilibra nivelul de stres si dereglarile hormnale ce cauzeaza PMS-ul. Pune si putin Turmeric si Tulsi in acest amestec si ai un regim terapeutic preventiv puternic!
  • Pentru menopauza: Shatavari trebuie sa fie prima elegere pentru menopauza datorita efectului acestuia de racorire asupra organismului femeii aflat in tranzitie. Si daca asta nu functioneaza, adauga si Maca!
  • Pentru sarcina: Ca regula, femeia gravida trebuie sa se consulte cu medicul sau inainte de a lua orice planta. Insa Shatavari este folosit in mod traditional pentru intarirea sarcinii. Nu sunt disponibile suficiente informatii despre utilizarea plantei Maca in timpul sarcinii, desi cateva articole mentioneaza acest beneficiu printre utilizarile traditionale.
  • Pentru alaptare: Ambele pot fi folosite, in functie de nivelul de estrogen al femeii. Daca este scazut, foloseste Shatavari. Daca este ridicat, opteaza pentru Maca.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True WellnessAdd Comment