Starea de bine intr-o lume toxica

de Prof. Marc Cohen – profesor de Stiinte Medicale si director al programului de Masterat in Wellness la RMIT University, Melbourne, Australia

O lume de chimicale

Am ajuns la un punct de cotitura in evolutia noastra. Omenirea s-a ridicat in sfarsit impotriva constrangerilor unei planete limitate, iar consumerismul agresiv si interesul doar pentru sine alimenteaza inegalitatea financiara, instabilitatea financiara, schimbarile climatice, distrugerea stratului de ozon, defrisarile, disparitia speciilor, toxicitatea mediului si o epidemie de boli cronice asociate cu stilul de viata nesanatos in randul unei populatii in crestere si din ce in ce mai imbatranita.

Locuim acum intr-o lume in care o treime din populatie se infometeaza, o treime e bine hranita si o treime se hraneste peste nevoile naturale. Zilnic 25.000 de copii mor de boli asociate cu malnutritia, in timp ce 75.000 de oameni mor din cauza afectiunilor asociate cu excesul de zahar, grasimi, alcool sau tutun. Pe langa consumul voluntar de substante toxice, intreaga populatie umana este expusa involuntar la un cocktail toxic de chimicale industriale ce se gasesc in mod obisnuit in mancare, aer, apa, sol, in laptele matern, in tesuturile umane si in mediile interioare si exterioare.


Desi chimicalele pot fi toxice, ele pot crea dependente si pot fi si foarte profitabile, astfel ca societatea noastra globala a ajuns sa fie dependenta de combustibil fosil ieftin, usor accesibil, si de cele 120.000 de chimicale comerciale derivate din el. Industriile chimice conduc in prezent lumea controland resursele de petrol, agricultura, companiile alimentare si farmaceutice si cea mai mare parte din energia, mancarea, sanatatea, siguranta lumii. Controlul mass-mediei a alimentat suplimentar o cultura a consumerismului agresiv si a consumului ostentativ, cu accent pe cresterea economica in detrimentul mediului si al calitatii vietii.

Povara corpului nostru – suferinta copiilor

Folosirea la scara larga si dependenta de chimicalele industriale a contaminat intreaga biosfera si corpurile noastre odata cu ea. Cel mai cuprinzator studiu de biomonitorizare a chimicalelor din mediul inconjurator este „National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)” realizat de catre Center for Disease Control  din Statele Unite. Cel mai recent raport a avut in vedere 212 substante chimice si a gasit substante precum PBDE sau BPA in organismul a celor mai multi dintre participantii la studiu. Studiul a confirmat, de asemenea, rezultatele rapoartelor anterioare ce sugerau ca organismul copiilor este mai toxic decat cel al adolescentilor care este, in schimb, mai toxic decat al adultilor.

Copiii nu sunt doar persoane mai mici. Ei au nevoie de un aport mai mare de mancare, fluide si aer pe kilogram, o rata metabolica mai ridicata si o absorbtie mai mare a toxinelor decat adultii. In plus, au un sistem de detoxifiere si un sistem imunitar imature, ceea ca face ca toxinele sa ramana pentru perioade mai lungi in organism, timp in care se pot instala afectiuni cronice. Copiii sunt de asemenea expusi la nivele mai mari de toxine din mediul inconjurator, expunerea incepand inca din uter, cand chimicalele ajung la fat prin cordonul ombilical. Expunerea continua si dupa nastere prin reziduurile din laptele matern (care este, chiar si asa, cel mai bun tip de alimentatie pentru copii), dar si din apa, mancare, aer, praf.

Toxine precum BPA si ftalatii se gasesc in foarte multe produse, de la produsele de curatare, lotiuni, parfumuri, pana la jucarii, vase de gatit, haine, covoare. Obiceiul copiilor de a-si duce manutele la gura, joaca in locuri unde au fost folosite pesticide sau pe podea, in casa, unde s-au folosit produse de curatare, cauzeaza o expunere mai mare la introducerea in organism a substantelor toxice.

Detoxifierea: stiinta sau strategie de marketing?

Desi este dificil sa determinam cantitatea exacta de toxine din organismul unei persoane si consecintele clinice, constientizarea existentei acestor toxine si nevoia de sanatate a dus la o promovare excesiva a ideii de „detoxifiere” si implicit la aparitia a numeroase produse comerciale si practici necertificate pentru detoxifiere incluzand sucuri, diete, sauna, scrub, clisma, exercitii, administrarea orala sau injectabila a diverse substante si programe si centre de detoxifiere ce combina mai multe dintre aceste metode. Toate acestea fac parte dintr-o industrie enorma ce continua sa se extinda intr-un mediu din ce in ce mai propice.

In ciuda abundentei de metode comerciale de detoxifiere, niciuna dintre acestea nu se bazeaza pe rezultatele unor studii stiintifice. Niciun studiu nu a cercetat inca abilitatea acestor metode de detoxifiere de a elimina toxinele si de a imbunatati starea de sanatate. Exista, insa, studii ce demonstreaza ca reducerea nivelului de toxine din organism poate fi posibila cu ajutorul unor schimbari simple in stilul de viata. Un studiu recent a aratat ca familiile ce au consumat alimente organice pentru doar 3 zile au reusit sa-si scada nivelul de BPA din organism cu 66% si nivelul de ftalati cu 55%. De asemenea, s-a demonstrat ca bebelusii ce consuma in mare parte alimente organice au doar 1/6 din cantitatea de pesticide pe care o are un copil obisnuit. S-a observat, de asemenea, o reducere a cantitatii de antibiotice si ftalati in urina la persoanele cu o dieta vegetariana.

Suntem ceea ce mancam

Cea mai semnificativa expunere la toxine chimice se face prin alimentatie. Cel mai mare impact pe care il avem asupra mediului consta, de asemenea, in alegerile noastre alimentare. Industria alimentara foloseste mai multi combustibili fosili decat orice alta industrie si joaca un rol semnificativ in contaminarea apei, a solului, in defrisari si schimbarile climatice.

Din ce in ce mai multi oameni, insa, incep sa realizeze ca exista solutii si ca o dieta bazata pe alimente locale, de sezon, organice, ofera o alternativa la consumul de alimente pline de fertilizatori, pesticide, ierbicide si alte substante chimice. O astfel de dieta necesita o reorganizare radicala a sistemului alimentar actual, ceea ce e posibil daca imbratisam biodiversitatea si sustenabilitatea practicilor agricole ecologice si daca sustinem micii producatori locali.

Calea catre o Stare de Bine

Incepem sa intelegem ca toate sunt interconectate, ca actiunile individuale au efect la nivel global si ca, daca ne dorim sa supravietuim, trebuie sa adoptam obiceiuri de consum ce vor transforma comportamentul corporatist si ce vor crea comunitati de cetateni informati si interesati. E ironic, insa, ca, intr-o epoca in care dispozitivele mobile ne ofera o abilitate fara precedent de a ne conecta la lume, nu am fost niciodata mai rupti unii de altii. Si totusi, exista speranta. Pentru ca, desi nevoile nu au fost niciodata atat de mari, nici resursele pe care le avem la dispozitie nu au fost vreodata atat de puternice.

Se spune ca moneda Starii de Bine este conectarea, insa daca Starea de Bine rezulta din conectarea intre lumea interna si cea externa, cum putem fi bine intr-o lume toxica? Cu siguranta ca informatiile privind efectele dezastruoase asupra sanatatii, pamantului si a generatiilor viitoare, cauzate de stilul nostru de viata dependent de chimicale, ne poate arunca in deznadejde si disperare. Este posibil, insa, sa folosim aceste cunostinte pentru a informa, pentru a motiva, pentru a ne alatura altora in dedicarea vietilor noastre pentru schimbari pozitive. In tot acest proces putem imbratisa pe deplin potentialul nostru uman si putem lucra impreuna pentru a rupe dependenta de chimicalele industriale si pentru a deveni salvatori ai lumii noastre. Actiuni de acest gen ne pot impregna viata cu scop si semnificatie si, prin reconectarea cu pamantul si cu ceilalti, putem fi bine.

Descopera mai multe detalii despre viziunea ORGANIC INDIA aici

Referinte:

  1. Calafat, A., Ye, X., Wong, LY., Reidy, JA., Needham, LL., Exposure of the U.S. population to bisphenol A and 4-tertiary-octylphenol: 2003–2004. Environ Health Perspect, 2008. 116: p. 39-44.
    2. Landrigan, P., Garg, A., Children are not little adults, in Children’s health and the environment: A global perspective – A resource manual for the health sector, J. Pronzczuk de Garbino, Editor. 2005, World Health Organization: Geneva.
    3. Environmental Working Group, Body Burden — The Pollution in Newborns: A benchmark investigation of industrial chemicals, pollutants and pesticides in umbilical cord blood. 2005.
    4. Lloyd-Smith, M. and B. Sheffield-Brotherton, Children’s environmental health: Intergenerational equity in action – A civil society perspective, D.O. Carpenter, Editor. 2008. p. 190-200.
    5. Product Safety Australia. Phthalates in consumer products. 2011; Available from: http://www.productsafety.gov.au/content/index.phtml/itemId/972486.
    6. Guerrero-Bosagna, C. and M. Skinner, Transgenerational epigenetic actions of environmental compounds. Anim Reprod, 2010. 7(3): p. 165-167.
    7. Vandenberg, L., Colborn, T., Hayes, TB., Heindel, JJ., Jacobs, DR., Lee, DH., Shioda, T., Soto, AM., vom Saal, FS, Welshons, WV., Thomas Zoeller, R., Myers, JP, Hormones and Endocrine-Disrupting Chemicals: Low-Dose Effects and Nonmonotonic Dose Responses. Endocrine Reviews, 2012. 33(3): p. 1-77.
    8. Cohen, M., ‘Detox’: Science or Sales-pitch? . Australian Family Physician, 2007. 36(12): p. 1002-1004.
    9. Rudel, R. and J. Gray, Engel, CL., Rawsthorne, TW., Dodson, RE., Ackerman, JM., Rizzo, J., Nudelman, JL., Brody, JG., Food packaging and bisphenol A and bis(2-ethyhexyl) phthalate exposure: Findings from a dietary intervention. Environ Health Persp, 2011. 119(7): p. 914-920.
    10. Curl, C., Fenske, FA., Elgethun, K. , Organophosphorus Pesticide Exposure of Urban and Suburban Preschool Children with Organic and Conventional Diets. Environmental Health Perspectives, 2003. 111(3): p. 377-382.
    11. Lu, C. and K. Toepel, Irish, R., Fenske, RA., Barr, DB., Bravo, R., Organic diets significantly lower children’s dietary exposure to organophosphorus pesticides. Environ Health Perspect 2006. 114: p. 260–263.
    12. Ji, K. and Y. Lim Kho, Park, Y., Choi, K., Influence of a five-day vegetarian diet on urinary levels of antibiotics and phthalate metabolites: a pilot study with “temple stay” participants. Environ Res, 2010. 110: p. 375–382.



Surse:

www.bioneers.org
www.commonweal.org/new-school
www.environmentalhealthnews.org
www.ewg.org

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness



Add Comment