Studiu: Conținutul total de antioxidanți pentru mai mult de 3100 alimente, băuturi, condimente, plante și suplimente folosite la nivel global

Publicat în renumitul jurnal științific „Nutrition Journal” de către un grup de 16 cercetători și profesori norvegieni, japonezi și americani, studiul referitor la conținutul total de antioxidanți din peste 3.100 de alimente, băuturi, condimente, plante și suplimente alimentare reprezintă una dintre referințele științifice dintre cele mai citate și apreciate în materie de nutriție sănătoasă și biochimie alimentară.

Este pe scară largă acceptat faptul că o dietă pe bază de plante cu un aport mare de legume și alte alimente vegetale bogate în nutrienți poate reduce riscul bolilor cronice provocate de stresul oxidativ.

Înțelegerea rolului complex al alimentației în cazul bolilor cronice este o provocare pentru cercetători întrucât există peste 25.000 de constituenți alimentari bioactivi în dieta noastră de zi cu zi, mulți dintre ei putând modifica o multitudine de procese care sunt legate de o serie de boli cronice.

Majoritatea componentelor alimentare bioactive provin din plante și sunt denumite colectiv fitochimicale. Majoritatea acestor fitochimicale sunt molecule redox active definite in mod uzual ca și antioxidanți. Antioxidanții pot elimina radicalii liberi și alte specii reactive de oxigen și azot, care sunt cunoscute ca determinanti pentru majoritatea bolilor cronice.

Studiul consideră ipoteza că antioxidanții originari din alimente pot funcționa ca antioxidanți la propriu în alimentație și  pot produce efecte benefice asupra sănătății prin mecanisme complexe, inclusiv ca stimulatori ai mecanismelor de apărare ale organismului  împotriva stresului oxidativ, determinante ale longevității omului, refacerii celulelor și reparării ADN-ului.

Mai jos vom prezenta, în ordinea conținutului total de antioxidanți, 5 dintre cele mai antioxidante produse din cele peste 3.100 evaluate, lista completă putând fi consultată în anexele studiului.

Pentru a estima mai bine conținutul total de antioxidanți al primelor 5 ingrediente, luați în considerare faptul că un măr verde are un conținut antioxidant total in milimoli/100g (mmol/100g) de aproximativ 0,50 iar o cafea espresso un conținut total de antioxidanți de 16,33 mmol/100g;

 1. Sânge de dragon (Croton lechleri) soluție lichidă Peru 2.897,11 mmol/100g;
 2. Ceai Verde pudră Japonia 1.347 mmol/100g;
 3. Triphala pudră India 706,25 mmol/100g;
 4. Amalaki pudră India 301 mmol/100g;
 5. Cuișoare uscate între 175-465 mmol/100g (în funcție de soi, calitate, etc.);

Merită menționate următoarele aspecte concluzionate în cadrul studiului:

 1. Cantitatea de antioxidanți poate diferi în funcție de calitatea (mod de cultivare, depozitare, prelucrare, sezon), tipul (organic, convențional) și soiul produselor; acest lucru poate însemna, de exemplu, că o pudră de ceai verde (Matcha) de calitate superioară poate avea un conținut mult mai mare de antioxidanți față de o pudră de ceai verde (Matcha) de calitate inferioară;
 2. Laptele matern are o cantitate de antioxidanți comparabilă cu sucul de rodie, căpșune și cafea, mult superioară laptelui praf;
 3. Anumite cereale pentru micul dejun sunt o sursă importantă de antioxidanți;
 4. Ciocolata are un conținut de antioxidanți proporțional cu cantitatea de cacao naturală din compoziție;
 5. Roșiile procesate (eg. bulion) au un conținut mai ridicat de antioxidanți decât roșiile proaspete întrucât Lycopenul devine mai biodisponibil prin fierbere;
 6. Produsele care conțin carne au un conținut antioxidant mult mai mic decât produsele vegetale și nucile;
 7. Procesul de uscare a plantelor și condimentelor nu înfluențează reprezentativ conținutul de antioxidanți;
 8. Conținutul redus de antioxidanți din anumite produse sau plante nu înseamnă că acestea trebuiesc ocolite în alimentație, întrucât anumite componente sau fitochimicale din conținutul acestora influențează bioactivitatea prin alte mecanisme esențiale;

În cazul în care decizi să incluzi în dieta ta plante și superlimente antioxidante, Amalaki – Capsule, Triphala – Capsule și Pudră și Tulsi – Ceai și Capsule sunt disponibile în gama ORGANIC INDIA sub formă integrală, pură, 100% certificate organic. Ingredientele folosite în produsele ORGANIC INDIA sunt procurate din lanț propriu, controlat și certificat, format din mici familii de agricultori și culegători din mediul sălbatic din India.

Descoperă #AdevarataStareDeBine.

Studiul integral este disponibil AICI.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness