Tipuri de Stevia: Care este cea mai bună?

De secole, fitoterapeuții și vindecătorii s-au întors către natură pentru înțelepciune, având încredere în puterea blândă a plantelor de a sprijini sănătatea în armonie cu trupul. Una dintre aceste plante este stevia, o plantă cu gust dulce, care a devenit din ce în ce mai prezentă în ceaiuri, alimente ambalate și băuturi fără zahăr. Însă, deși multe produse folosesc cuvântul „stevia” pe etichetă, conținutul nu este mereu ceea ce natura a intenționat. Nu toată stevia este la fel. Există mai multe tipuri de stevia, de la frunza întreagă, recoltată cu grijă, până la compuși creați în laborator, care abia dacă mai seamănă cu planta originală, și cu atât mai puțin păstrează calitatea ei naturală.

Ai experimentat vreodată un gust amar sau un disconfort digestiv de la un produs pe bază de „stevia”? Motivul ar putea fi modul în care a fost procesat sau tipul de stevia folosit.

În acest ghid, vom explora diferitele forme de stevia, ce ar trebui evitat și de ce frunza întreagă de stevia – așa cum este folosită în ceaiurile ORGANIC INDIA – reprezintă cea mai naturală și benefică modalitate de a te bucura de dulceața acestei plante.

Ce este stevia? Un îndulcitor natural

Stevia este un îndulcitor extras din frunzele unei plante numite Stevia rebaudiana. Planta verde, cu frunze, este originară din Paraguay și Brazilia, în America de Sud, și este de 50 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul. Poporul Guaraní din America de Sud numea planta ka’a he’ê, adică „deliciu dulce”, și o folosea de secole pentru a îndulci ceaiurile.

Astăzi, stevia este folosită în întreaga lume ca alternativă la zahăr. Corpul uman nu metabolizează steviol-glicozidele, compușii dulci din stevia, motiv pentru care a devenit un îndulcitor fără calorii de top pentru alimente și băuturi.

Însă termenul „stevia” este adesea folosit în sens larg, chiar și pentru produse care sunt foarte departe de eficiența plantei întregi. În timp ce unele forme respectă puritatea și intenția plantei originale, altele sunt rafinate și modificate într-o asemenea măsură încât nu mai seamănă deloc cu planta vie de la început.

Stevia leaf growing bountifully in an organic farm

De ce gustul steviei diferă în funcție de tip

Dacă ai încercat vreodată un produs pe bază de „stevia” și ți s-a părut prea dulce, amar sau cu un gust artificial, nu ești singur. Mulți oameni care au avut o primă experiență neplăcută cu stevia renunță definitiv la ea, fără să știe că aroma și efectul variază în funcție de modul de procesare.

Să detaliem. Stevia conține un grup de compuși dulci naturali numiți steviol-glicozide. Aceștia includ molecule precum Rebaudiosid A (Reb A), Rebaudiosid M (Reb M) și Rebaudiosid D (Reb D). Fiecare dintre aceste glicozide are un profil distinct de aromă și dulceață.

Producătorii de alimente izolează și concentrează adesea acești compuși individuali pentru a crea îndulcitori foarte puternici. Însă, făcând asta, elimină fitochimicalele echilibrante și aromele subtile ale frunzei întregi. Rezultatul este o dulceață intensă, nenaturală, care poate persista pe limbă asemenea unui musafir care a întârziat prea mult.

Cu cât un produs pe bază de stevia este mai procesat, cu atât energia sa se îndepărtează de forma naturală a plantei. În Ayurveda și tradițiile holistice, se știe că inteligența unei plante se află în totalitatea ei, nu în extractele izolate. Acest lucru este valabil în mod special pentru stevia.

white stevia powder one of the more processed types of stevia.

Tipuri de Stevia: O prezentare detaliată

Stevia este o plantă cu gust natural dulce, care a câștigat o popularitate largă ca alternativă vegetală, fără calorii, la zahăr. Este adesea folosită de cei care doresc să reducă aportul de zahăr și să urmeze o abordare mai naturală a sănătății. Însă, nu toată „stevia” care apare pe etichetele produselor este la fel.

Unele produse rămân fidele formei originale a plantei, în timp ce altele sunt lipsite de compușii naturali și procesate intens în laboratoare. Aceste diferențe influențează modul în care stevia are gust și felul în care organismul reacționează la ea. În medicina holistică, integritatea plantei este esențială. Nu toate tipurile sunt egale în ceea ce privește aroma sau valoarea plantei.

Să privim mai atent diferitele tipuri de stevia pe care le poți întâlni, de la frunza întreagă până la formele rafinate.

Frunză de Stevia (Whole Leaf Stevia)

Frunza de stevia, sau stevia integrală, este cea mai naturală formă a acestei plante. Este pur și simplu recoltată, uscată și uneori măcinată sub formă de pulbere. Păstrează toți compușii naturali ai plantei, nu doar pe cei dulci, și oferă o aromă blândă, echilibrată, fără amăreală sau gust chimic.

La ORGANIC INDIA, folosim frunza întreagă de stevia în ceaiurile și infuziile noastre. Cultivată prin agricultură regenerativă și culeasă manual de micii fermieri de familie din India, stevia noastră reflectă integritatea și scopul original al plantei. Ea completează ingredientele din plante fără să le domine și creează o dulceață delicată, prietenoasă.

Frunza de stevia integrală este forma cea mai apropiată de modul în care a fost folosită de generații întregi în practicile tradiționale de sănătate.

Extract de Frunză de Stevia

Extractul de frunză de stevia se obține prin infuzarea frunzelor în apă sau alcool, apoi filtrarea și concentrarea lichidului rezultat. Astfel, se creează o dulceață mai intensă decât în cazul frunzei integrale, dar extractul păstrează în continuare o varietate de steviol-glicozide, fiind mai puțin rafinat decât produsele pe bază de un singur compus, precum Reb A.

Reb A (Rebaudiosid A)

Reb A este unul dintre cei mai comuni compuși rafinați derivați din stevia. Este de 200–300 de ori mai dulce decât zahărul și este adesea folosit în îndulcitori de masă, băuturi răcoritoare și produse de patiserie „fără zahăr”. Popularitatea sa în rândul producătorilor de alimente se datorează eficienței sale din punct de vedere al costurilor comparativ cu alte tipuri de îndulcitori.

Reb A este foarte purificat și are o dulceață intensă, distinctă, care poate persista și uneori poate avea un gust amar sau metalic pentru anumite persoane. Este extras și rafinat în laborator și nu mai seamănă deloc cu planta de stevia în sine. Dacă ai încercat vreodată stevia și nu ți-a plăcut gustul, cel mai probabil ai întâlnit această versiune.

Reb M și Reb D

Rebaudiosid M și Rebaudiosid D sunt glicozide steviolice mai noi, care au câștigat popularitate în alimentele procesate și băuturile gata de consum. Se consideră că au un gust mai „curat” decât Reb A.

Atât Reb M, cât și Reb D pot fi produse prin metode de extracție din plantă, însă acești compuși există în cantități foarte mici. Pentru a produce cantități mai mari, se utilizează adesea tehnologii precum bioconversia, glucozilarea sau fermentația enzimatică.

Aceste tehnologii pornesc de la glicozide steviolice extrase din frunza de stevia, dar folosesc enzime sau fermentație pentru a imita procesele care apar în mod natural în planta de stevia. Cu alte cuvinte, Reb M și Reb D pot fi etichetate ca derivate din stevia, însă sunt foarte îndepărtate de planta întreagă și de dulceața și beneficiile ei naturale.

Glicozide Steviolice (Un termen-umbrelă)

„Glicozide steviolice” este un termen general pentru toate moleculele cu gust dulce din stevia. Când apare pe eticheta unui ingredient, de obicei semnalează că produsul conține unul sau mai mulți compuși izolați și foarte rafinați, precum Reb A, Reb M sau Reb D, nu frunza întreagă sau un extract complet.

Amestecuri de Stevia

Amestecurile de stevia sunt printre cele mai procesate forme de pe piață. Acestea combină, de regulă, glicozide steviolice rafinate (precum Reb A) cu alcooli de zahăr, cum ar fi eritritolul, sau cu agenți de umplere precum dextroza sau maltodextrina. Deși pot fi etichetate ca „naturale” sau „pe bază de plante”, aceste amestecuri sunt departe de frunza de stevia integrală.

Mulți oameni experimentează disconfort digestiv din cauza acestor amestecuri. În plus, tind să aibă o dulceață exagerată și o senzație artificială în gură, îndepărtându-se și mai mult de dulceața delicată oferită de natură.

Toată Stevia Conține Eritritol?

Nu, nu toată stevia conține eritritol, dar multe amestecuri pe bază de stevia da. Eritritolul este un alcool de zahăr folosit adesea ca substitut al zahărului. Este unul dintre cei mai comuni îndulcitori artificiali de astăzi și un ingredient popular în alimentele destinate celor preocupați de controlul glicemiei.

Eritritolul este utilizat pentru a da volum produselor pe bază de stevia și pentru a le îmbunătăți textura. Deși nu are calorii, poate provoca disconfort digestiv la unele persoane.

Ce tipuri de Stevia ar trebui evitate?

Așa cum credem mereu, este important să susținem inteligența înnăscută a corpului cu plante și alimente produse natural, respectând pământul din care provin. În cazul steviei, frunza integrală este cea mai bună; prin urmare, recomandăm să eviți:

  • Stevia etichetată doar ca „glicozide steviolice”

  • Produse cu Reb A, Reb M sau Reb D ca ingredient principal

  • Stevia amestecată cu eritritol, dextroză sau maltodextrină

  • Orice stevia care nu este identificată clar ca frunză întreagă sau extract complet

Aceste produse foarte rafinate pot oferi dulceață, dar o fac în detrimentul bunătății naturale și al profilului aromatic al plantei.

Care sunt cele mai sănătoase tipuri de Stevia?

Cea mai sănătoasă formă de stevia este frunza de stevia integrală. Este forma care sprijină cel mai mult sănătatea și care este aliniată principiilor și tradițiilor ayurvedice. Folosită ca plantă medicinală tradițională, nu ca îndulcitor industrial, stevia sprijină starea de bine, păstrând respectul pentru inteligența originală a plantei.

Aceasta este stevia așa cum a intenționat natura: o dulceață delicată, vegetală, care îți susține sănătatea fără să-ți copleșească simțurile.

Alege Stevia care respectă planta și corpul tău

Stevia are potențialul de a fi o parte frumoasă și benefică a călătoriei tale spre sănătate, dar doar atunci când este folosită așa cum a intenționat natura. Dacă ai simțit vreodată că stevia are un gust „ciudat” sau lasă un postgust persistent, cel mai probabil nu ai gustat frunza adevărată.

În Ayurveda și în viața regenerativă, ne întoarcem mereu la sursă. Frunza întreagă de stevia este un dar al pământului. La ORGANIC INDIA, avem încredere în înțelepciunea plantelor în integralitatea lor și onorăm tradițiile care le-au ghidat folosirea de secole. De aceea, folosim frunza întreagă de stevia în ceaiurile noastre, nu extracte sau glicozide steviolice. Angajamentul nostru este pentru puritate, integritate și respectarea profilului complet al plantelor pe care le cultivăm și le folosim.

Despre autoare: Kate Tant
Kate Tant este scriitoare profesionistă în domeniul sănătății și al wellness-ului, cu o pasiune puternică pentru abordările holistice. Scrierile ei acoperă subiecte de la plante și practici ayurvedice la viață netoxică și post intermitent. Este dedicată sprijinirii și încurajării persoanelor care caută soluții naturale pentru sănătatea lor. Află mai multe despre Kate pe katetant.com.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness