fbpx
Toamna este sezonul Vata: cum se adaptează doșele

Potrivit medicinei Ayurvedice, fiecare persoană este dominată de una (sau uneori de două) doșe sau energii universale. Acestea- Kapha, Pitta și Vata- explică trăsăturile tale emoționale, profilul spiritual și pe cel fizic, dictându-ți modul de a te vindeca și de a te bucura.

Este important să observi- întrucât filozofia este puțin confuză din acest punct de vedere- că nu doar oamenii au doșe. Acestea există și pentru obiecte, pentru natură, fenomene și pentru altele. Orice are caracteristici ce reflectă cele 3 doșe.

Când anotimpurile se schimbă, organismul trebuie să se adapteze schimbărilor legate de lumină, de durata zilelor și de temperatură. Astfel, este util să-ți cunoști propria doșă și pe cea care ține de un anumit anotimp, pentru a putea să alegi alimente și plante care te pot ajuta să te susții.

Dacă doșa ta se potrivește cu aceea a unui anotimp, înțelepciunea Ayurvedică spune că ai putea să fii mai susceptibil/ă de stres fizic, mental și/sau spiritual. Toamna, începând cu ultima perioada a lunii septembrie, organismul uman poate să resimtă o schimbare, așa cum se întâmplă cu întreaga natură de altfel. Energiile Vatei încep să se acumuleze în corp, aducând cu ea caracteristici mai reci și mai uscate- de aceea multe persoane se confruntă în această perioadă cu piele și cu sinusuri uscate, cu constipație și chiar cu stări de neliniște.

Să examinăm fiecare dintre cele trei doșe și să vedem cum ne putem găsi echilibrul toamna, sezonul doșei numite Vata, astfel încât să ne adaptăm și la temperaturile mai scăzute.

Care este doșa ta?

Pentru că nimeni nu se poate încadra exact într-o categorie, poate fi dificil să-ți dai seama care este doșa ta dominantă. Adesea, este cel mai bine să te consulți cu un specialist în Ayurveda- mai ales dacă este vorba să ți se recomande vreun remediu. Cu toate acestea, prin experiență și auto-observare, este posibil să ajungi și singur/singură la o concluzie aproximativ exactă din acest punct de vedere.

Pentru că este toamnă, anotimpul Vatei, Dr. Marc Halpern, fondator și Președinte al Colegiului pentru Ayurveda din California a scris că „Ayurveda oferă numeroase posibilități pentru a echilibra doșa numită Vata. Printre acestea se numără dieta, plantele, culorile, aromele, mantrele, uleiurile pentru masaj sau stilul de viață, principiile folosite pentru asigurarea echilibrului sunt aceleași. Este nevoie să se crească acele calități care sunt opuse dezechilibrului. Unde este prea multă ușurință, se va crește greutatea ; unde este prea multă răceală, se va crește căldura ; unde este prea multă duritate, se va crește delicatețea și așa mai departe”.

Kapha

Individul dominat de Kapha este guvernat de apă și de elemente de pământ, fiind o personalitate calmă, răbdătoare, plină de compasiune. Articulațiile sale sunt adesea mobile și se bucură de funcții cognitive puternice.

Persoanele Kapha sunt înclinate să-și supună caracteristicile fizice și mentale umezelii, frigului, greutății, moliciunii, senzației de lipicios, staticului. Centrul „Chopra” explică faptul că „secretul pentru a echilibra o personalitate Kapha este stimularea…Să se folosească arome stimulatoare, incluzând aici cuișoarele, camforul, scorțișoara, eucaliptul, ienupărul și măghiranul”.

Ayurveda ne învață că persoanele Kapha trebuie să consume alimente acre, amare sau iuți. În schimb, alimentele cu gust dulce, acrișor sau sărat ar trebui consumate cât mai puțin.

Pitta

Tipul Pitta aparține focului și apei și are probleme cu digestia. Principalele sale însușiri sunt: fierbinte, ascuțit sau penetrant, ușor, lichid, care se răspândește, puțin uleios și acrișor. Această doșă este responsabilă pentru „digerarea”, la nivel mental, a experiențelor de viață și pentru a digera (din punct de vedere biologic) hrana. Pitta este responsabilă de reacțiile chimice și metabolice.

Potrivit specialistului în Ayurveda Kathryn Templeton, „Digerarea la nivel mental, judecarea și discernământul sunt funcții ale Pittei echilibrate…Referitor la transformări, Pitta guvernează abilitatea corpului de a arde, de a digera, materialele care dau căldură și culoare corpului. Capacitatea organismului de a menține căldura și de a absorbi lumina soarelui, dar și capacitatea de a digera la nivel mental gândurile și emoțiile, sunt guvernate de către doșa Pitta”.

Alimentele care contribuie la echilibrarea Pittei sunt cele cu gust dulce, acrișor și amar. Ayurveda recomandă alimentele dulci, acre, sărate, picante, amare și acrișoare pentru o digestie sănătoasă.

Pitta și Kapha în anotimpul Vatei

Tipul Pitta, potrivit Ghidului de Toamnă Ayurveda pentru Sănătatea Pittei și Kaphei, ar trebui să aibă grijă să-și mențină gradul necesar de răcoare (în special în prima parte a toamnei). Pentru Kapha este important să nu consume prea multe alimente grele și bogate în grăsimi. Pentru Pitta și Kapha este bine să se consume următoarele alimente specifice toamnei: mere, fructe de pădure, prune înmuiate în apă, stafide, sparanghel, cilantro, fasole verde, praz, okra, ceapă gătită, rutabagas, amaranth, quinoa, orez basmati, brânză dulce, boabe de fasole mung, ghee, lapte de capră și semințe de floarea-soarelui.

Ayurveda precizează că plantele care le susțin pe Pitta și Kapha sunt Chyavanprash dimineața, ca să le furnizeze imunitatea, forța și energia și Ashwagandha, pentru susținerea sănătății mentale și a sistemului nervos. De asemenea, aceasta din urmă este folosită, în mod tradițional și pentru un somn liniștit, pentru o digestie bună, pentru detoxifiere și pentru forță.

Indiferent de anotimp sau de doșă, plantele adaptogene ayurvedice sunt cele care stimulează un răspuns sănătos al organismului la factorii de stres fizic, emoțional și de mediu.

Vata

Tipologia Vata se leagă de mișcările minții și trupului. Precum anotimpul Vatei, personalitatea acestei doșe este reprezentată de vântul care suflă, având de-a face și cu circulația sanguină, cu eliminarea toxinelor, cu respirația, cu mișcările gândurilor. Vata constă în elementele aer și eter, fiind principala forță de mișcare a trupului și minții.

O persoană sănătoasă care se încadrează în tipologia Vata are mișcări grațioase, controlate și nestingherite. Dar când sunt în afara echilibrului, mișcările pot deveni eratice, excesive, pot descrește și se pot bloca. Doșa Vata este ușoară, uscată, mobilă, rece, tare, dură, ascuțită, subtilă, curgătoare și clară.

Pentru un individ Vata, rutinele zilnice regulate, sănătoase, în armonie cu ritmurile naturii, sunt considerate binevenite ; să mănânce și să se culce în fiecare zi la aceleași ore, să mănânce 5 mese mici, la fiecare 3 ore, toate acestea sunt și ele benefice. Ele cresc și stabilitatea, greutatea, ce caracterizează tipul Vata. Alimentele recomandate pentru persoanele Vata sunt cele uleioase (umede), gătite când este posibil (să fie călduțe) și să fie condimentate moderat. Pentru ca persoanele Vata să-și mențină doșa echilibrată, Ayurveda sugerează să-și umple viața cu relații calde, care hrănesc, care presupun iubire și care sunt marcate de stabilitate și de rutină.

Înțelepciunea sistemului doșelor

Înțelepciunea Ayurvedei promovează ideea conform căreia lumea și toate manifestările conștiinței sunt guvernate de un sistem al doșelor și acordă atenție modului în care trupul, mintea și sufletul reacționează la mediu pentru a produce armonie. Când anotimpurile se schimbă, te vei schimba și tu- pentru că trăim într-o singură mișcare regulată. Conștientizând toate aceste fapte, ne vom permite să ne adaptăm dieta, exercițiile, meditațiile, programele și starea de spirit.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness