Top 11 adaptogeni pentru energie și pentru concentrare

Acea cană de cafea pe care o cunoști și pe care o îndrăgești atât de mult este un stimulent eficient timp de câteva ore, dar poate conduce la prăbușire, la tremurături și la dependență. Din acest motiv, tot mai multe persoane au ales să renunțe la cafea și să o înlocuiască sau să îi adauge adaptogeni pentru a avea parte de energie. Nu numai că aceștia vor crește capacitatea de concentrare, productivitatea și rezistența, dar susțin și sănătatea trupului și a minții.

Adaptogenii sunt substanțe naturale ce se regăsesc în diverse plante și care ajută la combaterea stresului și, așa cum sugerează numele lor, ajută la o mai bună adaptare la schimbările interne și externe. Plantele adaptogene au fost folosite de secole de oamenii din toată lumea pentru a reuși să gestioneze mai bine stresul fiziologic, psihologic și cel care este provocat de factorii de mediu; practic, aceștia ajută organismul să-și conserve și să utilizeze mai bine energia.

Adaptogeni vs. Cafeină

Chiar dacă atât adaptogenii, cât și cafeina ajută la creșterea nivelului de energie, acționează în moduri foarte diferite. Cafeaua este cel mai popular mod pentru a-ți mări energia, dar nu este singura modalitate prin care îți poți atinge acest obiectiv. Există și numeroase plante ce au capacitatea de a te face mai prezent/ă și capabil/ă să fii în alertă.

Cafeina

Cafeina este un stimulent eficient pentru sistemul nervos central, dar are și efecte nedorite. De exemplu, poate duce la o creștere temporară a nivelului tensiunii arteriale și a celui de cortizol. Acesta din urmă este cunoscut drept „hormonul stresului” și acționează precum un sistem de alarmă pentru corp când este vorba despre un pericol. Poate fi responsabil pentru acea stare de anxietate pe care o generează băuturile cu cafeină, precum este și cafeaua, când sunt consumate în exces sau pe stomacul gol. În plus, cafeina poate duce la dependență.

Adaptogenii

De cealaltă parte, adaptogenii au un efect de echilibrare asupra axei formate din hipotalamus, glanda pituitară și glandele suprarenale, care este responsabilă pentru răspunsul la stres. De fapt, adaptogenii ajută corpul să se recupereze după stres, susțin un nivel normal al cortizolului și diminuează stările de epuizare ce apar adesea după expunerea la stres. În același timp, au proprietăți stimulatoare ce îmbunătățesc performanța fizică și mentală. Practic, adaptogenii au fost dezvoltați și studiați de oamenii de știință în timpul celui de-al doilea Război Mondial pentru a ajuta piloții să poată zbura mai mult și să fie mai puternici, să nu mai obosească.

Cei mai buni adaptogeni pentru energie

Să cunoaștem cele mai bune plante adaptogene pentru energie întorcându-ne în timp, la cercetările de sute de ani din medicina tradițională. Datorită adaptogenilor poți să obții acea energie pe care o cauți, fără să te prăbușești. Adaptogenii îți vor oferi multă stare de bine și vitalitate în fiecare zi.

TULSI

Tulsi sau Busuiocul Sfânt reprezintă unul dintre acei adaptogeni puternici, menit să relaxeze sistemul nervos și să stimuleze creierul. Originar din India, este folosit de sute de ani în medicina ayurvedică, fiind cunoscut drept „elixirul vieții”. Tulsi poate ajuta la gestionarea stresului, poate îmbunătăți funcțiile cognitive, poate să contribuie la creșterea rezistenței la efort fizic prelungit și te va ajuta să-ți folosești mai eficient energia pentru a-ți menține starea de alertă, dar și pentru a rămâne relaxat/ă. Mai mult decât atât, contribuie la reglarea metabolismului, asigurându-te că zahărul și carbohidrații se folosesc mai degrabă sub formă de energie în loc să se depoziteze în organism.

Cum să utilizezi Tulsi pentru energie:

Să bei un ceai de Tulsi dimineața te va ajuta să-ți armonizezi energia și să o folosești de-a lungul zilei fără să te simți epuizat/ă. Este recomandat să folosești ceai de Tulsi și după-amiaza când te simți copleșit/ă sau somnoros/somnoroasă; poți să bei o cană de ceai ca să îți redobândești energia și să-ți poți continua cu mai multă ușurință ziua. Încearcă și gama de ceaiuri Tulsi de la ORGANIC INDIA, produse 100% Certificate Organic, ce nu conțin organisme modificate genetic, dar nici nu conțin și în niciun stagiu al producției lor nu au fost folosite pesticide, erbicide, îngrășăminte ori alte tratamente chimice.

De asemenea, te poți bucura de efectele pozitive ale Tulsi și prin administrarea unui supliment alimentar ce conține această plantă. Capsulele vegetale Tulsi- Busuioc Sfânt, Minte Calmă&Îngrijire Sistem Respirator tot de la ORGANIC INDIA sunt un produs 100% Certificat Organic și îți vor oferi, alături de o creștere a nivelului energiei și alte beneficii deloc neglijabile, precum: întărirea sistemului imunitar, susținerea sănătății aparatului respirator, reglarea metabolismului, susținerea proceselor de detoxifiere.

SHATAVARI

Altă plantă ayurvedică, Shatavari este unul dintre acei adaptogeni apreciat pentru capacitatea sa de crește rezistența și energia, mai ales în rândul femeilor. Fiind o plantă adaptogenă., ajută și la gestionarea stresului și micșorează scăpările de energie. Shatavari a fost folosită de milenii în India, iar în prezent cercetările continuă pentru a-i descoperi rolurile. Despre această plantă revigorantă se spune că oferă claritate mentală și un plus de vigoare corpului. Chiar dacă este destinată mai ales femeilor, ajută și bărbații în îndeplinirea sarcinilor zilnice fără a se ajunge la epuizare. În același timp, este utilă pentru a susține funcțiile hormonale.

Cum să folosești Shatavari pentru energie:

Poți avea parte de Shatavari sub formă de pudră, de lichid, de tablete sau de capsule. Spre exemplu, ORGANIC INDIA Shatavari Echilibru Hormonal Natural, Lactație și Fertilitate este un produs 100% Certificat Organic, ce nu conține organisme modificate genetic și în care nu se regăsesc, întrucât nu au fost utilizate în niciun stagiu al producției, nici pesticide, erbicide, îngrășăminte sau alte substanțe chimice. Bogată în fitoestrogeni naturali, Shatavari stimulează fertilitatea, diminuează simptomele sindromului premenstrual, ajută la menținerea stării de bine în perioada menopauzei.

ASHWAGANDHA

Dacă tot este vorba despre plante ayurvedice adaptogeni puternici pentru energie, să discutăm despre Ashwagandha. Această plantă este una dintre cele mai importante plante pentru vitalitate din India și a fost folosită de mai bine de 3000 de ani pentru a crește energia, pentru a îmbunătăți capacitatea de concentrare și pentru a diminua stresul. În cadrul cercetărilor, s-a demonstrat că poate îmbunătăți performanța fizică, forța mușchilor și rezistența cardio-respiratorie.

Cum să folosești Ashwagandha pentru energie:

Cel mai bine este să iei un supliment alimentar cu ea la micul dejun sau la scurt timp după micul dejun pentru a avea parte de energie pe durată mare. Planta poate fi regăsită sub formă de pudră (de obicei aceasta se va consuma cu lapte călduț sau cu apă, alături de un îndulcitor precum mierea sau se va adăuga la un smoothie) sau de capsule, ambele variante fiind capabile să susțină vitalitatea, forța și rezistența.

Capsulele ORGANIC INDIA Ashwagandha, Antistres Natural  sunt un produs 100% Certificat Organic, ce nu conține organisme modificate genetic și în care nu se regăsesc, întrucât nu au fost utilizate în niciun stagiu al producției, nici pesticide, erbicide, îngrășăminte sau alte substanțe chimice. Alte efecte deosebit de benefice pe care acestea ți le pot oferi sunt: au un impact pozitiv în caz de anxietate și depresie, susțin sănătatea glandei tiroidei (sunt utile în caz de hipotiroidism), au grijă de sănătatea sistemului endocrin și a glandelor suprarenale, îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar și contribuie la asigurarea unei bune funcționări a aparatului reproducător masculin.

MORINGA

Moringa este un arbore originar din nordul Indiei și este apreciat pentru proprietățile sale de îmbunătățire a nivelului energiei. Frunzele acestui arbore conțin vitamine, minerale și aminoacizi care ajută la conferirea de energie similar consumului de cafea, dar fără un aport de cafeină. Considerată drept una dintre cele mai valoroase plante pentru capacitatea ei de a dărui energie, acest superaliment are și calități adaptogene, susținând echilibrul fizic și emoțional. De altfel, Moringa contribuie la reglarea nivelului de stres și conferă o stare de bine, de ușurare. Este unul dintre acei adaptogeni cunoscut și pentru capacitatea de a te ajuta să rămâi în alertă, să-ți păstrezi concentrarea.

Cum să folosești Moringa pentru energie:

Moringa este un superaliment disponibil sub formă de frunze, de ceai, de pudre, de tablete sau de capsule. Are o aromă ca de pământ, fiind similară cu aceea  de matcha. Moringa poate fi amestecată cu apă sau cu miere și lămâie, poate fi adăugată într-un smoothie, în supe sau chiar strecurată în deserturi.

În oricare dintre aceste scopuri poate fi folosită și pulberea Moringa Nutriție Esențială de la ORGANIC INDIA, un produs 100% Certificat Organic, ce nu conține organisme modificate genetic și în care nu se regăsesc, întrucât nu au fost utilizate în niciun stagiu al producției, nici pesticide, erbicide, îngrășăminte sau alte substanțe chimice. Aceasta este obținută din frunze organice de Moringa și oferă peste 90 de nutrienți și 40 de antioxidanți, printre care vitaminele A, C, potasiu, magneziu, fier, calciu, proteine.

GOTU KOLA

Acesastă plantă ayurvedică este unul dintre acei adaptogeni ideal pentru creșterea stării de alertă, pentru îmbunătățirea dispoziției și pentru îmbunătățirea funcției cognitive. Gotu Kola ajută la creșterea nivelului de energie pentru că îmbunătățește circulația sanguină, poate diminua oboseala și va susține dezvoltarea sănătoasă a celulei nervoase. Această plantă este înrudită cu pătrunjelul și a fost folosită în medicina tradițională chineză penrtru a susține funcția cognitivă și energia mentală. Ea poate susține concentrarea de-a lungul zilei, iar pentru că promovează relaxarea și un somn odihnitor este considerată extraordinară pentru a încuraja un stil de viață sănătos, care întinerește.

Cum să folosești GOTU KOLA pentru energie:

Întrucât această plantă adaptogenă este similară pătrunjelului, poate fi utilizată în scop culinar pentru salate, curry sau alte preparate. Pentru îmbunătățirea funcției cognitive sunt binevenite suplimentele alimentare sub formă de ceaiuri sau capsule, fiind preferabil să fie administrate pe timpul zilei alături de apă și de alimente.

Un supliment alimentar pe bază de Gotu Kola este și ORGANIC INDIA Brahmi~Gotu Kola, Pentru Creier & Sistemul Nervos și Deficit de Atenție,  100% Certificat Organic, ce nu conține organisme modificate genetic și în care nu se regăsesc, întrucât nu au fost utilizate în niciun stagiu al producției, nici pesticide, erbicide, îngrășăminte sau alte substanțe chimice. Printre cele mai importante beneficii ale sale se regăsesc: susține sănătatea psihică și vitalitatea, îmbunătățește memoria, asigură o mai bună claritate mentală, având un rol pozitiv și în caz de pierderi de memorie, deficit de atenție sau de maladii neurodegenerative.

TURMERICUL

Turmericul este un condiment indian ce este de culoare galbenă și este foarte cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Este extrem de apreciat în gastronomia indiană și aduce mereu o notă de prospețime. Ceea ce nu se știe despre el este că are un extraordinar potențial de a dărui energie, deci devine unul dintre eroii adaptogeni. Chiar dacă nu duce la o creștere rapidă a nivelului de energie, aduce multă stabilitate și ajută la creșterea capacității de concentrare, la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Curcuminul (un ingredient activ din turmeric) poate să diminueze nivelul de inflamație din creier și să contribuie la creșterea bună-dispoziției, a capacității de atenție și de concentrare.

Cum să folosești Turmericul pentru energie:

Turmericul este valabil sub formă de pudre, de ceaiuri și de capsule. El poate fi adăugat într-un curry, în orez sau alte preparate calde, poate fi pus în apă singur sau alături de alte plante, poate fi pus într-un latte, într-un smoothie sau administrat sub formă de supliment alimentar.

De pildă, poți recurge și la ORGANIC INDIA Turmeric Certificat Ecologic Pulbere, fără gluten, fiind sursă de Vitamina C, Vitamina B6, de vitaminele B2, B3, de calciu, fier, potasiu, magneziu, cupru și zinc. Datorită utilizării sale poți să te bucuri de efecte pozitive cum ar fi: o mai bună funcționare a sistemului imunitar, a sistemului nervos, o inimă mai sănătoasă, sprijinirea funcțiilor și a sănătății sistemului digestiv, un plus de mobilitate la nivelul articulațiilor.

MACA

Dacă vei călători pe înălțimile munților Anzi, în Peru, vei descoperi Maca. Aceasta poartă și numele de „Ginseng peruan”. Rădăcina sa îți poate aduce energie în toate aspectele vieții. Te poate susține în mărirea rezistenței, în îmbunătățirea dispoziției, a funcției cognitive și în echilibrarea hormonală. Este unul dintre acei adaptogeni dens în nutrienți care a fost folosit de milenii de populațiile din Anzi, iar astăzi este un superaliment pe care știința îl cercetează. Studii experimentale au arătat că maca are proprietăți nutritive, de energizare și de îmbunătățire a fertilității, contribuind totodată și la îmbunătățirea capacității de memorare, de învățare.

Cum să folosești Maca pentru energie:

Maca are o aromă pronunțată, descrisă ca având note de pământ și de nuci. Pudra de maca este populară pentru că poate fi adăugată în smoothie-uri, în iaurturi sau în cerealele de la micul dejun pentru echilibrarea energiei corpului, minții și spiritului. De asemenea, poate fi administrată și după-amiază pentru a învinge toropeala din acea parte a zilei. Sunt disponibile și capsule sau extracte de maca.

CORDYCEPS

Sunt ciuperci medicinale ce au fost folosite în medicina tradițională chineză. Despre ele s-a descoperit că ajută la stimularea producerii de ATP, un compus organic menit să le ofere energie celulelor. De asemenea, acest compus ajută la metabolismul acidului lactic și contribuie la creșterea rezistenței în fața efortului fizic. Per ansamblu, cordyceps sunt unul dintre acei adaptogeni folosite pentru a diminua oboseala și pentru a crește forța musculară, dar sunt binevenite și pentru alte roluri pozitive, precum cele ce au legătură cu imunitatea sau cu sănătatea aparatului respirator.

Cum să utilizezi Cordyceps pentru energie:

În mod tradițional, cordyceps erau consumate în supe, tocănițe, în ceaiuri pentru o stare de bine. În zilele de azi a devenit mai popular să iei cordyceps sub formă de capsule, de pudră sau de extract. Pudra poate fi adăugată în smoothie-uri, iar extractul în supe și ceaiuri. Cel mai bine este să iei cordyceps dimineața sau după-amiaza devreme pentru a avea parte de mai multă energie. Poți să le iei pe stomacul gol sau alături de mâncare.

RHODIOLA

Rhodiola este o plantă dură, adaptogenă, ce crește pe pământurile nu prea fertile din nordul Asiei, din estul Europei sau din zona Arcticii. A fost folosită de vikingi, de poporul Sherpa și chiar de vechii greci pentru că este dătătoare de forță și rezistență. În prezent este un supliment alimentar foarte popular în Rusia, iar eficiența ei a intrat în atenția întregii lumi și în topul celor mai eficienți adaptogeni. Prin cercetări s-a arătat că această plantă este eficientă pentru a crește performanța atletică, forța și energia. De asemenea, este utilă și pentru combaterea stresului și pentru îmbunătățirea capacității mentale.

Cum să utilizezi Rhodiola pentru energie:

Cel mai bine este să iei un supliment cu Rhodiola pe stomacul gol înainte de micul dejun, de maa de prânz sau de o sesiune de exerciții fizice pentru a-ți mări nivelul de energie și performanța. Datorită efectelor sale stimulatoare, nu este recomandat să o administrezi seara. De obicei, rhodiola se administrează sub formă de capsule.

GINSENG

Panax Ginseng este unul dintre acei adaptogeni folosit pe scară largă pentru a lupta cu oboseala. Ginsengul poate diminua oboseala mentală, poate crește performanța cognitivă, dar și pe cea fizică. Deși mecanismul prin care acționează această plantă nu este încă pe deplin explicat, cercetătorii spun că beneficiile sale se datorează stimulării axei formate din hipotalamus, glanda pituitară, glandele adrenale și pentru că poate stimula creșterea nivelului hormonilor dopamină și serotonină. Ginseng a fost folosit ca un tonic în medicina tradițională din China de secole, iar studiile continuă să-i arate beneficiile.

Cum să folosești Ginsengul pentru energie:

În general, sunt administrate suplimente alimentare preparate cu rădăcină din Ginseng Panax Coreean. Acestea se pot regăsi sub formă de pudră, de capsule sau de extract, dar pot fi găsite și rădăcini care pot fi puse în apă fiartă pentru a se prepara acasă un elixir. Este cel mai bine ca ginsengul să se administrat la micul dejun sau la prânz pentru a se absorbi mai bine și pentru a fi mai eficient.

Fructul SCHISANDRA

Schisandra este unul dintre acei adaptogeni ce crește în nordul Chinei și în estul Rusiei. A fost folosită încă din secolul trecut în fosta Uniune Sovietică ca stimulent și au existat studii militare ce i-au descris efectele pozitive asupra performanței fizice, mentale și a rezistenței. În medicina tradițională chineză este cunoscută sub numele de „wu wei za” și se consideră că este capabilă să contribuie la amplificarea stării de alertă și să aducă energie. Despre Schisandra diverse cercetări au arătat că ar putea contribui la creșterea rezistenței fizice și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, de aceea este văzută ca unul dintre cei mai buni adaptogeni pentru asigurarea energiei.

Cum să utilizezi Schisandra pentru energie:

Fructele de schisandra sunt de obicei uscate și sunt folosite în ceaiuri și tincturi. De asemenea, se pot regăsi și în extracte și pudre. Pudra este foarte versatilă și poate fi adăugată în sucuri, în apă sau în smoothie-uri. Există și capsule cu schisandra, fiind cel mai bine să le iei la micul dejun sau la masa de prânz.

Acești adaptogeni pentru energie pot fi administrați ca atare sau pot fi regăsiți pe piață sub formă de suplimente alimentare. Ei sunt alternative excelente la cafea și conferă o energie de durată, fără momente de prăbușire. Dacă te confrunți cu oboseală cronică, se recomandă să te consulți cu medicul tău și să vezi care dintre aceste plante ar fi mai potrivite pentru tine. Dacă este vorba despre sarcină, despre perioada de alăptare sau dacă ești sub un tratament, discută întotdeauna cu un medic înainte să te apuci să iei suplimente alimentare.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness