În ritmul rapid al zilelor noastre, problemele digestive sunt din ce în ce mai frecvente. Centrul nostru de energie și protecție, aparatul digestiv, este supus adesea unor mari provocări, legate de alimentația nesănătoasă, excese sau stres. Deși nu este considerată o afecțiune gravă, constipația poate fi foarte extrem de neplăcută. Există o mulțime de medicamente care susțin o ameliorare rapidă a constipației. Totuși, remediile care au la bază substanțe chimice pot determina o serie de efecte secundare. Teama de complicațiile potențiale ale medicamentelor pe bază de substanțe chimice face ca multe persoane să se orienteze către soluții naturale, cu eficiență dovedită. O serie de plante medicinale și alimente pot fi de ajutor pentru cazurile de constipație. Medicina ayurvedică vine, de asemenea, cu laxative naturale, pe bază de plante, cu o acuratețe de 95% în comparație cu medicamentele alopate.
Articolul de față este un îndrumar care cuprinde informații despre cele mai cunoscute laxative naturale. Sunt menționate atât plante medicinale de uz comun, cât și ierburi recunoscute în tradițiile ayurvedice pentru efectele lor benefice. Descoperă cele mai eficiente laxative naturale, cu acțiune blândă, care te pot ajuta să învingi constipația și să obții starea de bine pe care o meriți.
Ce este constipația
Constipația apare atunci când există mai puțin de trei mișcări intestinale într-o săptămână sau când evacuarea scaunului devine dificilă.
Caracteristicile comune ale constipației includ:
- scaunele uscate și dure
- mișcările intestinale dureroase
- senzația de evacuare incompletă
Mai mulți factori contribuie la apariția constipației. Printre cei mai frecvenți pot fi menționați:
- Consumul unei diete cu conținut scăzut de fibre
- Hidratare insuficientă
- Lipsa activității fizice
- Schimbarea prea frecventă a tipurilor de alimente consumate
- Consumul excesiv de produse lactate
- Stresul
- Amânarea scaunului
Toți acești factori perturbă ritmul natural al mișcărilor intestinale și duc la disconfort și balonare.
Ce sunt laxativele
Laxativele tratează constipația prin înmuierea scaunelor dure sau prin stimularea mișcării intestinelor (peristaltism intestinal), ajutând la eliminarea scaunului. Tipurile obișnuite includ laxative de volum, laxative osmotice, laxative stimulante și laxative emoliente. Pe lângă laxativele disponibile în farmacii, o serie de produse naturale au efecte benefice pentru prevenirea și combaterea constipației. Astfel, senna, anumite uleiuri cum este uleiul de arahide sau semințele de psyllium sunt doar câteva dintre laxativele naturale care ajută la combaterea constipației într-o manieră accesibilă și fără efecte secundare.
Care este efectul laxativelor
Laxativele sunt medicamente care modifică scaunul și stimulează mișcarea intestinală, pentru a asigura o mai bună eliminare, prevenind sau tratând constipația. Unele laxative înmoaie scaunul, astfel încât să treacă mai ușor prin intestin, altele stimulează mușchii din colon și mișcările peristaltice pentru a facilita evacuarea. Unele tipuri de laxative au ambele efecte.
Majoritatea laxativelor sunt disponibile în farmacii fără prescripție medicală. Deși funcționează diferit pentru a ameliora constipația, ele sunt, în general, folosite pentru a trata constipația ocazională sau pe termen scurt. Totuși, admininstrarea lor pe perioade lungi poate provoca reacții adverse (uneori, grave) și chiar poate agrava constipația. Tocmai de aceea este indicată găsirea unor soluții naturale, alternative.
Laxativele pot fi necesare dacă:
- Te confrunți ocazional cu constipație, care nu s-a îmbunătățit în urma modificărilor stilului de viață.
- Suferi de o afecțiune cronică care provoacă constipație, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă.
- Ai nevoie de o curățare a intestinului, pentru a elimina scaunul din colon înainte de o procedură asupra sistemului digestiv, cum ar fi o colonoscopie
Pe lângă laxativele din farmacii, o serie de remedii naturale, precum și consumul de alimente bogate în fibre, administrarea de probiotice, hidratarea mai intensă și exercițiile fizice ajută adesea.
Laxativele din farmacii pot avea diferite efecte secundare sau nu sunt indicate pentru toate categoriile de populație. Femeile însărcinate sau care alăptează, copiii sau vârstnicii pot avea nevoie de o abordare mai blândă atunci când vine vorba de laxative. În astfel de cazuri, remediile naturale pot fi de mare ajutor.
Tipuri de laxative disponibile în farmacii
Laxativele disponibile în farmacii sunt de mai multe tipuri:
Laxative de volum (suplimente cu fibre)
Aceste laxative cresc volumul scaunului prin adaos de fibre solubile (cum ar fi semnințe de psyllium). Fibrele solubile atrag apa din corpul în scaun, determinând creșterea și înmuierea acestuia. Creșterea dimensiunii stimulează colonul să se contracte și să împingă scaunul afară. Aceste laxative sunt considerate, în general, cele mai blânde. Este puțin probabil să provoace efecte secundare și sunt, de obicei, primele folosite în tratarea constipației. Laxativele de volum includ:
- Psyllium (Metamucil).
- Policarbofil (FiberCon).
- Metilceluloză (Citrucel).
Laxative osmotice
Acestea atrag apa din alte părți ale corpului și o redirecționează spre colon. Pe măsură ce apa se adună, înmoaie scaunul, astfel încât să poată trece mai ușor prin intestin. Laxativele saline sunt un tip de laxative osmotice. Conțin sare care reține apa în colon. Laxativele osmotice includ:
- Polietilen glicol (Gavilax, MiraLAX).
- Soluție de hidroxid de magneziu (Dulcolax, Ex-Lax).
- Glicerină
Laxative pentru înmuierea scaunelor
Balsamurile pentru scaune sunt denumite și laxative emoliente. Ele măresc cantitatea de apă și de grăsime din scaun și îl înmoaie. Un exemplu sunt laxativele pe bază de ulei de arahide.
Laxative lubrifiante
Laxativele lubrifiante acoperă colonul, făcând mai ușoară alunecarea scaunului. Aceste laxative împiedică colonul să absoarbă apa din scaun, astfel încât acesta rămâne moale. Un tip de laxative lubrifiante sunt uleiurile minerale.
Laxative stimulatoare
Laxativele stimulantoare activează nervii care controlează mușchii din colon. Acestea stimulează mișcările colonului, făcând scaunul să se deplaseze.Laxativele stimulatoare includ:
- Bisacodil (Dulcolax).
- Senna
Așa cum am menționat mai sus, unele laxative din farmacii pot avea efecte secundare, uneori grave, precum:
- Crampe abdominale și balonare
- Acumulare de gaze, constipație cronică
- Deshidratare, asociată și cu dezechilibre electrolitice sau minerale
- Diaree
- Ocluzie intestinală
- Dependență și necesitatea creșterii dozei de laxativ
Laxativele sunt contraindicate la pacienții cu boli inflamatorii intestinale sau la copii și pot fi asociate cu riscuri majore la persoanele cu ocluzie intestinală sau apendicită.
Remedii naturale pentru constipație
Consumul unei diete bogate în fibre și în alimente cu efecte laxative
Fibrele insolubile – prezente în tărâțe de grâu, legume și cereale integrale – adaugă volum scaunelor și le pot ajuta să treacă mai rapid și mai ușor prin sistemul digestiv.
Fibrele solubile – prezente în tărâțele de ovăz, orz, nuci, semințe, fasole, linte și mazăre, precum și în unele fructe și legume – absorb apa și formează o pastă asemănătoare gelului, care înmoaie scaunul și îi îmbunătățesc consistența.
Hidratarea, care ajută la înmuierea scaunului și lubrifierea intestinului.
Se recomandă consumul a minim 2 litri de apă pe zi pentru hidratare și pentru a facilita mișcările intestinale. Consumul de apă minerală carbogazoasă poate fi de ajutor, în special la persoane cu indigestie, dispepsie sau constipație cronică idiopatică. Pe de altă parte, sucurile carbogazoase sunt contraindicate în cazul persoanelor cu constipație, iar la cei cu sindromul intestinului iritabil nu este indicată nici apa carbogazoasă.
Exercițiile fizice
Diverse studii au raportat că exercițiile fizice ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor constipației. Studiile au corelat stilul de viață sedentar cu un risc crescut de constipație. Din acest motiv, unii experți în domeniul sănătății recomandă creșterea activității fizice pentru a pune scaunul în mișcare. La persoanele cu sindromul intestinului iritabil, exercițiile fizice moderate (mers rapid) pot îmbunătăți simptomele digestive.
Alimente care sunt laxative naturale
Cele mai bune alimente laxative naturale sunt cele bogate în fibre, cum ar fi prune, dovleac, portocale, fulgi de ovăz, papaya și semințele de chia. Acestea adaugă volum scaunului, contribuind la ameliorarea constipației. Multe dintre aceste alimente au și o cantitate mare de apă, un alt element esențial pentru defecarea mai ușoară.
O dietă sănătoasă conține un amestec de fibre solubile și insolubile. Fibrele solubile sunt mai frecvente în fasole, mazăre, ovăz, orz, mere și citrice. Sursele bune de fibre insolubile includ fasolea, produsele din grâu integral sau tărâțe, fasolea verde, cartofii, conopida și nucile.
- Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, rucola, broccoli, salata verde si varza sunt bogate in fibre cu proprietati laxative. Sunt opțiuni excelente pentru ameliorarea constipației, mai ales atunci când sunt consumate crude. Aceste verdețuri conțin cantități mari de apă, care ajută la deplasarea scaunului în intestin.
- Semințele precum chia, semințele de in, floarea soarelui și semințele de susan, conțin cantități mari de omega-3. Aceasta este o grăsime sănătoasă care poate ajuta la lubrifierea intestinelor și la eliminarea scaunelor.
- Leguminoasele, precum fasolea, năutul sau lintea sunt bogate în fibre solubile care favorizează formarea scaunelor și ajută la ameliorarea constipației. În plus, leguminoasele conțin și cantități mari de magneziu, un mineral important pentru stimularea fluxului intestinal.
- Cerealele integrale naturale, cum ar fi orezul integral, grâul sau quinoa, au cantități mari de fibre insolubile care ajută la creșterea volumului scaunului și stimulează peristaltismul pentru a ameliora constipația.
- Fructele precum prunele bogate în fibre sau portocalele cu cantități mari de apă pot ameliora constipația în mod natural, determinând creșterea în volum și înmuierea scaunului, precum și facilitarea fluxului intestinal.
Pentru a asigura fibrele necesare pentru dezvoltarea bacteriilor ”bune” și pentru asigurarea peristaltismului intestinal pot fi consumate frecvent alimente precum:
- fasole și leguminoase, cum ar fi linte, soia și fasole pinto
- anghinare
- cartofi, păstârnac și alte legume rădăcinoase
- mere
- prune
- portocale
- pere
- banane
- zmeură, mure și alte fructe de pădure
- bulgur, grâu și alte cereale
- chia si semințe de dovleac
Deși există multe suplimente cu fibre, cele mai multe nu conțin vitamine și minerale suplimentare, inclusiv vitaminele B și fier, care se găsesc în alimentele bogate în fibre. În plus, suplimentele pot să nu fie la fel de ușor sau complet absorbite de organism.
Ceaiuri care sunt laxative naturale
Constipația este o problemă digestivă comună care poate fi ameliorată printr-un stil de viață echilibrat și prin utilizarea unor remedii naturale, cum ar fi ceaiurile din plante cu efect laxativ și digestiv. Printre cele mai eficiente ceaiuri pentru tratarea constipației se numără ceaiul de senna, cunoscut pentru efectul său laxativ natural datorat compușilor activi numiți senozide, care stimulează contracțiile intestinale. Ceaiul de mentă este o altă opțiune benefică, deoarece ajută la relaxarea mușchilor tractului digestiv și poate ameliora disconfortul abdominal asociat constipației. Ceaiul de ghimbir stimulează digestia, reduce inflamația și sprijină un tranzit intestinal mai eficient. De asemenea, ceaiul de fenicul este recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce balonarea și de a favoriza eliminarea gazelor, contribuind astfel la un tranzit intestinal mai ușor. Ceaiul de nalbă este apreciat pentru efectul său emolient, care ajută la hidratarea și lubrifierea intestinului, facilitând evacuarea scaunului.
Tulsi (Busuiocul Sfânt)
este una dintre plantele mai puțin cunoscute ca având un rol esențial în echilibrarea digestiei. Datorită proprietăților sale adaptogene, antiinflamatoare și carminative această plantă ayurvedică ajută la reducerea stresului, un factor care poate influența negativ funcționarea sistemului digestiv, provocând probleme precum constipația sau balonarea. De asemenea, Tulsi stimulează producția de enzime digestive, contribuind la o digestie mai eficientă și prevenind disconfortul gastric. În plus, are efecte antibacteriene și antifungice, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal sănătos, esențial pentru un tranzit intestinal echilibrat. Prin proprietățile sale de detoxifiere și susținere a proceselor metabolice, Tulsi favorizează o digestie armonioasă și poate fi un aliat natural în prevenirea și ameliorarea tulburărilor digestive.
Alegerea ceaiurilor ORGANIC INDIA care conțin Tulsi este o soluție naturală și eficientă pentru prevenirea și tratarea constipației datorită combinației unice de plante organice atent selecționate. Tulsi, cunoscut drept “Regina plantelor”, nu doar că sprijină echilibrul digestiv și reduce inflamația, dar și ajută la combaterea stresului – un factor important care poate afecta tranzitul intestinal. Spre deosebire de laxativele agresive, care pot cauza dependență sau iritații intestinale, ceaiurile ORGANIC INDIA oferă o abordare blândă, dar eficientă, stimulând digestia în mod natural. În plus, aceste ceaiuri sunt 100% organice, fără pesticide sau aditivi artificiali, ceea ce le face o alegere sigură pentru sănătatea intestinală pe termen lung. Consumul regulat al unor ceaiuri care combină Tulsi cu alte plante benefice, poate contribui la un tranzit intestinal optim și la un sistem digestiv echilibrat, oferind în același timp un moment de relaxare și refacere pentru organism.
Laxative naturale pentru copii
La copii poate apărea frecvent o constipație ocazională, atunci când au mai puțin de două scaune pe săptămână. Constipația poate duce la scaune dure, greu de eliminat. Aproximativ 3% dintre copiii din întreaga lume pot avea „constipație funcțională”, care este constipație fără o cauză subiacentă.
Creșterea aportului de lichide și încurajarea exercițiilor fizice pot fi de ajutor pentru ameliorarea constipației.
Cauzele constipației la copii sunt variabile, printre ele putând fi menționate:
- Deshidratarea
- Consumul predominant de produse lactate
- Modificarea alimentației, mai ales la copiii mici care sunt în curs de adaptare la noile obiceiuri alimentare
- Anumite probleme de sănătate sau tratamente recomandate de medic
- Modificări ale rutinei zilnice, călătorii, etc.
Așa cum am menționat, laxativele din farmacii nu sunt, în general, recomandate pentru copii, nici unele suplimente folosite de adulți. Pot fi utile ceaiurile ușor îndulcite, cum este ceaiul de fenicul, ceaiul de soc sau ceaiul de ghimbir. Chiar și alte ceaiuri, care nu sunt, neapărat, laxative, dar pot crește gradul de hidratare, pot fi folosite (ceai de mușețel sau de tei).
Anumite schimbări în alimentație pot fi de ajutor, de exemplu consumul mai multor fructe, ca prune, pere, căpșuni, portocale. De asemenea, consumul de cereale integrale poate avea efecte benefice.
Laxative naturale cu efect imediat
Pentru persoanele care se confruntă cu episoade ocazionale de constipație și au nevoie de un remediu rapid, există mai multe laxative naturale cu efect imediat, care stimulează digestia și favorizează eliminarea scaunului într-un mod eficient, dar blând pentru organism. Ceaiul de senna este unul dintre cele mai puternice laxative naturale, datorită senozidelor care stimulează direct peristaltismul intestinal, având efect în aproximativ 6-12 ore. Aloe vera este o altă opțiune eficientă, conținând antrachinone care stimulează contracțiile intestinale și acționează rapid pentru a ușura eliminarea. Uleiul de ricin este recunoscut pentru efectul său laxativ puternic, determinând evacuarea în câteva ore prin stimularea mușchilor intestinali.
De asemenea, uleiul de măsline este un remediu natural excelent pentru constipație, deoarece acționează ca un lubrifiant intestinal, facilitând eliminarea scaunului și stimulând ușor digestia. Consumul unei linguri de ulei de măsline dimineața pe stomacul gol poate avea un efect laxativ rapid și blând. Kefirul, un probiotic natural bogat în bacterii benefice, ajută la echilibrarea florei intestinale, prevenind constipația și favorizând un tranzit intestinal regulat. Consumat zilnic, kefirul contribuie la menținerea sănătății digestive și la evitarea episoadelor recurente de constipație.
În plus, semințele de in și de chia, datorită conținutului bogat de fibre solubile, absorb apa și formează un gel care ajută la lubrifierea intestinului și la facilitarea tranzitului. Prunele uscate și smochinele sunt surse naturale de fibre și sorbitol, un compus cu efect laxativ ușor, care accelerează digestia. Apa caldă cu lămâie dimineața pe stomacul gol este un alt remediu simplu și eficient, deoarece stimulează intestinele și ajută la eliminarea toxinelor.
Aceste remedii naturale sunt eficiente, dar este important să fie utilizate cu moderație și să fie combinate cu o alimentație echilibrată și hidratare suficientă pentru a preveni constipația pe termen lung.
Top 5 laxative naturale ayurvedice pentru constipație
Potrivit Ayurveda, tractul gastrointestinal este influențat de cele trei doshas – Vata, Pitta și Kapha – care guvernează diferite funcții fiziologice. Echilibrul acestor dosha-uri este esențial pentru menținerea sănătății digestive. Conform Ayurveda, constipația (Malavashtambha) este determinată de un dezechilibru la nivelul Vata Dosha, centrat în mod specific în colon.
În tractul gastrointestinal, Vata controlează mișcările peristaltice, care propulsează alimentele prin sistemul digestiv. De asemenea, guvernează absorbția și asimilarea nutrienților. Când Vata este echilibrată, procesul digestiv este lin, iar mișcările intestinale sunt regulate. Cu toate acestea, un dezechilibru în Vata poate duce la gaze, balonare și mișcări intestinale neregulate, cum ar fi constipație sau diaree. Remediul pentru constipație este restabilirea armoniei între cele trei Dosha (Vata, Pitta și Kapha), care are ca efect la nivelul aparatului digestiv promovarea unor mișcările intestinale regulate.
Pentru restabilirea armoniei energetice, Ayurveda propune o serie de remedii pe bază de plante cu efecte laxative blânde.
Triphala
Triphala este unul dintre cele mai apreciate remedii ayurvedice pentru constipație datorită acțiunii sale blânde, dar eficiente, asupra sistemului digestiv. Acest amestec tradițional, format din trei fructe – Amalaki (Emblica officinalis), Bibhitaki (Terminalia bellirica) și Haritaki (Terminalia chebula) – echilibrează toate cele trei doshas (Vata, Pitta și Kapha), susținând detoxifierea naturală a organismului. Haritaki acționează ca un laxativ natural, stimulând peristaltismul intestinal, Bibhitaki ajută la eliminarea excesului de mucus din tractul digestiv, iar Amalaki este bogat în vitamina C și antioxidanți, susținând sănătatea florei intestinale. Spre deosebire de laxativele agresive, Triphala nu irită mucoasa intestinală și poate fi utilizată pe termen lung pentru a regla digestia și a menține un tranzit intestinal sănătos.
Triphala se poate procura sub formă de pudră sau de capsule, devenind o modalitate foarte convenabilă de a include această plantă extrem de utilă în dietă, pentru a promova sănătatea nutritivă. Triphala Digestie și Curățare Colon de la ORGANIC INDIA poate fi o alegere excelentă pentru tratarea constipației.
Psyllium
Psyllium este un remediu ayurvedic excelent pentru constipație datorită conținutului său bogat în fibre solubile, care susțin digestia într-un mod natural și blând. În Ayurveda, psyllium este recomandat în special pentru persoanele cu dezechilibru Vata, deoarece ajută la lubrifierea și reglarea tranzitului intestinal fără a irita mucoasa digestivă. Odată ingerate, cojile de psyllium absorb apa și formează un gel vâscos care înmoaie scaunul și facilitează eliminarea acestuia. În plus, acest remediu acționează și ca un prebiotic, hrănind bacteriile benefice din intestin și contribuind la echilibrarea microbiomului. Spre deosebire de laxativele stimulante, psyllium nu creează dependență și poate fi integrat zilnic în alimentație, fie sub formă de pudră adăugată în apă, fie combinat cu alte remedii ayurvedice pentru un efect sinergic asupra sănătății digestive.
ORGANIC INDIA Tărâțe de Psyllium Integrale este un produs 100% Certificat Organic care abundă în mod natural în fibre alimentare. Este un produs recomandat în sindromul intestinului iritabil care poate stimula motilitatea intestinală, regla tranzitul intestinal și preveni constipația.
Semințele de Creson
Cresonul (Lepidium sativum) este un remediu ayurvedic eficient pentru constipație, apreciat pentru proprietățile sale detoxifiante și capacitatea de a stimula digestia într-un mod natural. În Ayurveda, este considerat un aliat puternic pentru echilibrarea dosha-ului Vata, care, atunci când este în exces, poate duce la un tranzit intestinal lent și uscăciune în colon. Bogat în fibre și compuși fitochimici, cresonul ajută la înmuierea scaunului și la stimularea peristaltismului, facilitând eliminarea regulată. În plus, acesta conține enzime digestive și uleiuri esențiale care susțin secreția de sucuri gastrice și îmbunătățesc absorbția nutrienților. În Ayurveda, semințele de creson sunt adesea consumate sub formă de pastă sau înmuiate în apă pentru a intensifica efectul lor laxativ și pentru a menține sănătatea intestinală pe termen lung.
ORGANIC INDIA Bowelcare Tranzit Intestinal, combate balonarea cu frunze de Bilva organice, seminte de Creson organice și tărâțe integrale de Psyllium Organic, poate facilita tranzitul intestinal prin curățarea pereților intestinali, ajutând la eliminarea toxinelor și a reziduurilor și la îmbunătățirea peristaltismului intestinal.
Senna
Senna (Cassia angustifolia) este unul dintre cele mai puternice remedii ayurvedice pentru constipație, fiind utilizat de secole pentru efectul său laxativ natural. În Ayurveda, senna este considerată benefică în special pentru persoanele cu dezechilibru al dosha-ului Kapha și Vata, deoarece stimulează peristaltismul intestinal și ajută la eliminarea toxinelor acumulate în colon. Principalele sale componente active, numite senozide, acționează direct asupra mucoasei intestinale, stimulând contracțiile musculare necesare pentru un tranzit regulat. Spre deosebire de alte laxative naturale mai blânde, senna are un efect mai rapid și mai puternic, motiv pentru care Ayurveda recomandă utilizarea sa doar ocazional și în combinație cu plante carminative, precum ghimbirul sau feniculul, pentru a preveni eventualele crampe abdominale. Folosită în mod responsabil, senna poate fi un aliat valoros în menținerea unui sistem digestiv sănătos și a unui colon curat.
ORGANIC INDIA Ceai Tulsi Lax (Busuioc Sfânt), laxativ natural blând și eficient este un produs 100% Certificat Organic care conține plante liniștitoare și vindecătoare de Tulsi, Mentă, Mentă Creață și Lemn Dulce, combinate cu Senna, pentru a oferi un ceai laxativ delicios și eficient.
Ghimbirul
Surse:
https://www.doc.ro/sanatate/8-laxative-naturale-care-te-ajuta-sa-combati-constipatia
https://www.sfatulmedicului.ro/Tulburari-de-tranzit–diareea-si-constipatia-/laxative-naturale-care-pot-ameliora-constipatia_17064
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318694#senna
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320940#diet-tips
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/foods-for-constipation
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/25121-laxatives
https://www.nhs.uk/conditions/laxatives/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/10279#misuse
https://www.healthline.com/health/constipation-medicine-ayurvedic#laxatives
https://www.intechopen.com/online-first/1159504
https://www.getsupp.com/health/supplements/probiotics/list-of-top-10-ayurvedic-medicine-for-constipation/C778muwZMe__/ap
https://www.tuasaude.com/en/laxative-foods/
https://www.dabur.com/ayurveda/ayurvedic-medicinal-plants/senna-plant