Top 5 plante pentru reducerea stresului și pentru îmbunătățirea dispoziției

De la aplicații destinate să te ajute să te oprești și să respiri, până la meditație și remedii pe bază de plante pentru reducerea stresului, se pare că oamenii caută metode mai eficiente. Trăim vremuri în care este mai mult stres ca oricând. De exemplu, 2 din 3 adulți spun că au trecut prin mai mult stres anul trecut. Numeroase persoane de pe tot Globul recunosc faptul că se simt copleșite și stresate din cauza presiunii de a găsi un echilibru între viața profesională și familie. Când stresul scapă de sub control, ajungem să fim mai mult decât epuizați. Stresul afectează dispoziția, somnul, concentrarea și ne poate compromite sănătatea. De asemenea, conduce la diminuarea performanțelor și provoacă stări de tristețe, ne face să ne simțim copleșiți. Cele mai comune simptome ale stresului includ:

 • Creșterea tensiunilor în corp, în special la nivelul gâtului și al umerilor
 • Te enervezi rapid
 • Fluctuații neașteptate ale dispoziției
 • Îți pierzi cumpătul
 • Începi să ridici tonul la cei dragi

Întrucât există atât de multe efecte ale stresului, nu este de mirare că numeroase persoane încearcă să-și găsească alinarea în remedii naturale pe bază de plante. Explorând plante folosite tradițional în Ayurveda, un străvechi sistem de vindecare, din ce în ce mai mulți găsesc o soluție pentru a-și ușura stresul și pentru a nu se mai simți atât de copleșiți.

Woman sitting at computer stressed out in need for herbs for stress relief.

Care sunt cele 5 plante pentru reducerea stresului care te pot ajuta?

De la adaptogene la nootropice, există numeroase plante pentru reducerea stresului în mod natural. În cadrul ORGANIC INDIA vei găsi plante care te vor susține în caz de stres, dar și pentru sănătatea cognitivă, pentru susținerea sistemului imunitar și a celui digestiv. Plantele de la ORGANIC INDIA sunt crescute în mici ferme de familie bazate pe agricultura organică, regenerativă. Să aruncăm o privire asupra celor mai populare plante pentru diminuarea stresului și pentru îmbunătățirea dispoziției.

ASHWAGANDHA

Ashwagandha este foarte bine cunoscută în Ayurveda în calitatea sa de plantă cu proprietăți puternice în ceea ce privește refacerea organismului. Planta este un fel de tufă cu flori galbene și cu fructe roșii, de aceea și-a primit și denumirea de „cireș de iarnă”. În același timp, i se spune și „ginseng indian” întrucât atât frunzele, cât și rădăcinile, sunt folosite de mii de ani în scopuri precum:

 • promovarea clarității mentale
 • îmbunătățirea capacității de concentrare
 • inducerea stării de calm
 • promovarea unui somn bun

Ashwagandha este una dintre plantele care este cel mai bine cunoscută ca „adaptogen”, plante pentru reducerea stresului. Adaptogenii reglează răspunsul organismului la diferite tipuri de stres- incluzând aici stresul fizic, pe cel care ține de mediu și pe cel emoțional. Adaptogenii precum ashwagandha ajută corpul să răspundă și să se adapteze la stres întrucât reduce nivelul de cortizol. Dacă ești în căutarea unei modalități naturale de a ține stresul sub control, ashwagandha poate fi o soluție.

Poți să optezi și pentru ORGANIC INDIA Ashwagandha, Antistres Natural , sub formă de capsule vegetale. Datorită lor poți să te bucuri, în afară de impactul pozitiv asupra stărilor de anxietate sau a depresiei, de susținerea funcționării glandelor suprarenale și a sistemului endocrin, dar și de efecte benefice asupra glandei tiroide (pentru hipotiroidism). De asemenea, suplimentul asigură o bună funcționare a aparatului reproducător masculin. În vederea obținerii rezultatelor așteptate, capsulele se vor administra în felul următor: câte 1-2 capsule, de 2 ori pe zi, în timpul meselor, în cure de minim 3 luni.

TULSI

Având și denumirea de „Busuioc Sfânt”, este una dintre acele plante pentru reducerea stresului, adaptogenă, folosită în Ayurveda și pentru susținerea unei stări de bine. Este originară în India și, în funcție de varietate, are frunzele verzi sau mov, aromate și flori albe sau mov. Această plantă cu miros pătrunzător amintește de cuișoare și de mentă și este folosită sub formă de ceai. Ceaiurile Tulsi ORGANIC INDIA. Sunt disponibile în mai multe sortinemte și, indiferent de alegerea ta, vei avea garanția că vei avea parte de un produs  natural, 100% Certificat Organic, lipsit de organisme modificate genetic.

Un ajutor pentru întărirea rezistenței în fața stresului, tulsi diminuează impactul stresului și promovează o dispoziție mai bună. Poate calma sistemul nervos simpatic și readuce organismul într-o stare de calm și de regenerare. Dacă este combinat alături de mușețel și de lavandă, tulsi poate să echilibreze nivelul de cortizol și să susțină glandele suprarenale. Pentru a te bucura de efectele Tulsi poți opta și pentru capsulele vegetale Tulsi- Busuioc Sfânt, Minte Calmă&Îngrijire Sistem Respirator ORGANIC INDIA. Acestea reprezintă un produs 100% Certificat Organic și te vor ajuta întrucât: contribuie la întărirea sistemului imunitar, la susținerea proceselor de detoxifiere, la reglarea metabolismului, la susținerea sănătății aparatului respirator și la îmbunătățirea nivelului energiei.

Potrivit înțelepciunii hinduse din vechime, tulsi era cunoscută și sub numele de „Regina plantelor” grație proprietăților sale, care ajută la refacere și la susținerea spiritului. Hindușii consideră tulsi ca pe o manifestare, sub formă de plantă, a zeiței Laksmi. Este una dintre cele mai venerate plante și se crede că ea poate să aducă sănătate și prosperitate într-o casă.

Woman drinking herbs for stress relief in a tincture while she massages her neck.

SHANKHPUSHPI

Vestită pentru capacitatea ei de a susține funcționarea creierului, această plantă acționează pentru a stimula memoria („medhya”) și pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive. Este o plantă perenă, originară în India, iar în engleză este cunoscută sub numele de „Morning Glory” (Gloria Dimineții) sau de „Aloe Weed”. Denumirea shankhpushpi provine de la „shankha”, care se referă la florile ei în formă ca de coc.

Conținând antioxidanți puternici și flavonoide, fiecare parte a plantei are beneficii utilizate pentru a crește forța creierului. Această plantă remarcabilă este faimoasă și pentru că poate îmbunătăți capacitatea de concentrare și pentru că va contribui la stimularea stării de alertă. De asemenea, îmbunătățește memoria și alte abilități cognitive. Să iei suplimente pe bază de shankhpushpi te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești concentrarea. Alte calități ale plantei se leagă de reducerea oboselii mentale după activități cognitive prelungite precum învățarea, memorarea.

Lucrează și pentru a echilibra chimicalele și neurotransmițătorii din creier. Ajută la echilibrarea nivelurilor de serotonină, ceea ce va duce la o relaxare a trupului și a minții. În aceste context, se vor diminua stările de tristețe și se vor susține sănătatea mentală și stabilitatea emoțională.

GOTU KOLA

Gotu kola are o istorie de mii de ani în calitatea sa de tonic pentru funcționarea creierului în țări precum Indonezia sau China. Grație abilității sale de a crește capacitatea de concentrare și de a îmbunătăți memoria, a primit și denumirea de „planta studentului”. În medicina Ayurvedică este cunoscută și drept „Medhya Rasayana”. „Medhya” se referă la intelect sau la abilitate cognitivă, iar „rasayana” înseamnă întinerire, înviorare. Originară în câmpiile umede ale Asiei, gotu kola și-a câștigat popularitatea în întreaga lume pentru că este o plantă nootropică. Un nootropic este o substanță naturală sau sintetică, utilă întrucât are un impact pozitiv asupra creierului. Nootropicele sunt capabile să stimuleze funcții cognitive precum memoria și atenția, dar și creativitatea.

Planta contribuie la creșterea nivelului unei substanțe chimice din creier numită acetylcholină, ceea ce va ajuta la realizarea conexiunilor dintre sinapse. Aceste conexiuni ajută la memorare, la învățare. Se crede că planta poate să contribuie și la ameliorarea deficitului de atenție și la stimularea motivației. Proprietățile neuroprotective ale gotu kola au făcut ca aceasta să primească și o altă denumire, ceea de „plantă a longevității”. Ea protejează creierul în calea degradării produse de toxine și de metale grele. În aceste condiții, corpul își va putea menține stabilitatea genelor și se va diminua riscul de apariție a bolilor ce țin de înaintarea în vârstă. Gotu kola este bogată în nutrienți și minerale precum magneziul, calciul și seleniul. Aceste minerale ajută la vindecarea țesuturilor deteriorate și promovează producerea de colagen.

Apelând și la suplimentul ORGANIC INDIA Brahmi~Gotu Kola, Pentru Creier & Sistemul Nervos și Deficit de Atenție, un produs 100% Certificat Organic, vei avea parte de efecte deloc neglijabile, precum: îmbunătățirea capacității de oxigenare a creierului, diminuarea deficitului de atenție, creșterea vitalității, îmbunătățirea stării psihice.

BACOPA

Bacopa este o mică plantă târâtoare cu flori albe, care iubește apa și crește în regiunile tropicale. Planta în întregime poate fi folosită în numeroase modalități ca remediu natural. În Ayurveda este cunoscută drept „rasayana”, ajutând la revitalizarea și la întinerirea corpului. Bacopa este și o plantă nootropică. A fost utilizată în mod tradițional pentru a susține memoria, capacitatea de concentrare și pentru îmbunătățirea dispoziției. Un studiu sugerează faptul că planta ar putea îmbunătăți funcția cognitivă la adulți și că ar putea diminua pierderile de memorie. În plus, în afara acestei calități, bacopa este și un antioxidant puternic, susținând un răspuns inflamator sănătos.

Cum să introduci plante pentru reducere stresului în rutina zilnică

Se pare că din ce în ce mai multe persoane își fac timp pentru a-și face o prioritate din sănătatea lor emoțională. Sunt căutate moduri prin care să se poată ușura stresul în mod natural și fără efort. Adăugând plante în acest scop în rutina zilnică nu este atât de dificil, poate fi la fel de simplu ca și cum ai bea ceai de tulsi dimineața pentru a primi un stimulent calmant. Numeroase plante pot fi regăsite sub formă de capsule, ceea ce reprezintă o modalitate rapidă și ușoară de a primi susținere naturală pentru trup și pentru minte.

Aromaterapia este un alt mod de a introduce în rutina ta uleiuri esențiale precum este cel de tulsi, de busuioc, de lavandă sau de eucalipt. Aroma proaspătă și revigorantă poate să contribuie la îmbunătățirea capacității de concentrare, dar totodată va ajuta și la ușurarea stresului. Uleiurile esențiale pot fi puse într-un difuzor sau masate cu blândețe pe piele.

Woman happy out in nature hands in prayer position after drinking herbs for stress relief.

Cum să ai parte de tot ce este mai bun pe lângă plante pentru reducerea stresului

Odată ce te-ai hotărât care sunt cele mai bune plante pentru reducerea stresului pe care să le adaugi rutinei tale pentru diminuarea impactului stresului și pentru îmbunătățirea dispoziției, trebuie să te asiguri că vei avea parte de tot ce este mai bun pentru tine. Nu va fi suficient să recurgi la suplimente alimentare și la ceaiuri. Iată alte câteva lucruri pe care le-ai putea face în completarea rutinei bazate pe utilizarea plantelor necesare pentru îmbunătățirea dispoziției:

 • Vei urma o dietă bazată pe proteine, fibre și pe grăsimi sănătoase
 • Vei elimina excesul de zahăr și de alimente procesate din dietă
 • Vei practica zilnic meditația
 • Vei practica săptămânal yoga sau Tai Chi
 • Vei ține un jurnal
 • Vei face băi relaxante
 • Vei difuza uleiuri esențiale în camera ta

În prezent există numeroase aplicații ce încurajează calmul și lucrul cu respirația. Poți să le folosești alături de videoclipuri cu meditație de pe YouTube. Numeroase persoane au descoperit faptul că demersuri precum coloratul sau ținerea unui jurnal pot ajuta la contemplație și pot îmbunătăți sănătatea mentală.

Diminuează impactul stresului și îmbunătățește-ți dispoziția cu ajutorul plantelor

Stresul reprezintă o reacție fiziologică, manifestată fie prin epuizare, prin reducerea energiei, fie prin manifestări emoționale precum iritabilitate, stări de tensiune și senzație de copleșire. Plante pentru diminuarea impactului stresului precum ashwagandha, gotu kola și bacopa pot ajuta la echilibrarea corpului și la creșterea calității vieții. Fie că vei recurge la ceaiuri de plante, la capsule pe bază de plante, fie că te vei folosi de uleiuri esențiale în rutina ta zilnică, niciodată nu a fost mai ușor să-ți hrănești corpul, mintea și spiritul.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness