Ayurveda este cea mai veche stiinta medicala din lume. Adesea, este numita mama tuturor vindecarilor si provine din India, unde este practicata de peste 5.000 de ani!
De curand, Ayurveda a produs un impact profund in lumea medicinei moderne. Cartile scrise de medicii Deepak Chopra si Andrew Weil au adus in atentia celor care se confrunta cu boli cronice acest sistem antic de vindecare. Totodata, Ayurveda promite o imbunatatire a starii de sanatate si a longevitatii pentru toti oamenii.
Ayurveda este in primul rand stiinta intelegerii sinelui. Prin intelegerea propriei naturi unice, poti incepe sa intelegi cum interactionezi cu mediul inconjurator si cum sa faci alegerile care te ajuta sa fii si sa ramai sanatos.
In conceptia Ayurveda, boala este rezultatul trairii in dezacord cu propria ta constitutie. Constitutia ayurvedica reprezinta echilibrul energetic propriu al corpului si al mintii tale. Aceasta descrie cine suntem fiecare dintre noi la cel mai profund nivel. Acest echilibru unic de energii determina totul, de la structura noastra osoasa pana la predispozitiile fiecaruia dintre noi fata de anumite probleme de sanatate. Constitutia este cea care defineste atat lucrurile de care esti atras, cat si cele pe care le respingi. Defineste ceea ce este in armonie cu propria ta natura dar si prevede ceea ce te va dezechilibra si te va imbolnavi. Pentru ca oamenii au un echilibru energetic diferit, Ayurveda sustine ca pentru fiecare persoana exista un anumit model optim pentru a obtine starea perfecta de sanatate in functie de constitutia fiecaruia sau de profilul unic doshic.
Stiinta intelegerii propriei naturi sau a propriei constitutii se numeste Tridosha. Tridosha defineste celei trei energii fundamentale sau principii care guverneaza functionarea corpului la nivel fizic si emotional. Cele trei doshe sunt denumite Vata, Pitta, si Kapha. Fiecare persoana are propria ampreta energetica formata din aceste trei tipuri de energie. La unele persoane va predomina un anume tip de energie, iar la altele va fi o combinatie de doua.
Dosha Vata
Dosha Vata este formata din elementele Aer si Eter. Ceea ce inseamna ca are calitati similare cu acestea. Vata este asemanatoare vantului: este usoara, rece, uscata si mobila. Oamenii cu o natura predominant vatica experimenteaza mai mult aceste calitati. Corpurile lor tind sa fie usoare, oasele subtiri, pielea si parul uscate. Adesea, se misca si vorbesc rapid. Cand nu se afla in echilibru, tind sa scada in greutate, sa sufere de constipatie si sa aiba probleme imunitare sau cu sistemul nervos.
Insusirile enumerate mai sus se regasesc si in personalitatile lor. Sunt persoane vorbarete, entuziaste, creative, flexibile si energice. Insa cand Vata se gaseste in dezechilibru, acesti oameni devin confuzi si suprasolicitati, au probleme atat cu concentrarea cat si cu luarea deciziilor si nu pot dormi. Toate aceste probleme se accentueaza in perioadele de stres. Din punct de vedere emotional se confrunta cu emotii reci ca de exemplu ingrijorare, teama si anxietate.
Pentru a reechilibra vata este nevoie de programe care pun accent pe calitati opuse, ca de exemplu pe cald – caldura, greutate (hranire), umiditate si stabilitate. In dieta, asta se traduce prin consumul de cereale gatite, precum orezul, dar si legumele preparate sau laptele cald cu diverse condimente. Plantele cu efecte purgative, spre exemplu ghimbirul, cresc temperatura interna si plantele hranitoare, precum Ashwagandha, reechilibreaza Vata. Programele ayurvedice nu includ doar plante si diete, ci si aromaterapia si terapia culorilor, detoxifiere, yoga si meditatie.
Este alcatuita din elementele Foc si Apa. Focul predomina, iar persoanele care au o natura predominanta de tip pitta prezinta multe dintre calitatile focului. Sunt atragatori, isteti si convingatori. Au, insa, si o latura volatila, alunecoasa. Natura alunecoasa a Pitta este datorata apei. Oamenii in care predomina Dosha Pitta reflecta toate aceste calitati. Au tendinta de a fi calzi, cu un ten gras, ochi patrunzatori si trasaturi ascutite. Au o greutate moderata si o musculatura buna. Atunci cand pitta se afla in dezechilibru, persoanele acestea se confrunta cu diaree, infectii, iritatii ale pielii si prezinta slabiciuni ale ficatului, splinei dar au si probleme cu sangele si circulatia sangelui.
Totodata, calitatile profilului predominant Pitta se reflecta si in personalitatile oamenilor. Aceste persoane au tendinta de a fi foarte concentrati, competitivi, curajosi, energici si buni comunicatori. Le place sa rezolve probleme, iar cand sunt stresati devin incapatanati, se aprind repede si folosesc cuvintele pe post de arme. Sunt prieteni minunati dar si dusmani de temut. Din punct de vedere emotional se confrunta cu emotii fierbinti ca de exemplu furia, resentimentele si gelozia.
Pentru a rechilibra Pitta este nevoie de programe care pun accent pe calitati opuse, ca de exemplu pe rece, greutate (hranire) si uscat. Condimentele reci precum feniculul sunt recomandate, impreuna cu o dieta bazata pe legume crude, grau si orez gatite si fasole. Plantele dulci precum Shatavari sunt folosite pentru a hrani corpul, iar alimentele amare, precum radacina de papadie, sunt folosite pentru a tine sub control focul. Un specialist in Ayurveda nu va recomanda doar adoptarea unei anumite diete ci si terapii cu arome, culori, masaj, detoxifiere, yoga si meditatie.
Dosha Kapha
In profilele de tip Kapha domina elementele Apa si Pamant. Precum aceste elemente, energia kapha determina tendinta de a fi rece, umed, stabil si greu. In corp, aceste calitati se manifesta sub forma unei structuri osoase dense, grele, piele stralucitoare supla, un metabolism lent si o constitutie fizica solida. In plus, persoanele in care kapha domina au tendinta de a fi mai reci. Cand acest tip de energie se afla in dezechilibru, oamenii cu energie predominanta de tip Kapha acumuleaza kilograme in plus si au in general mai multe probleme cu plamanii si sinusurile. De asemenea, sunt mai predispusi la diabet zaharat.
Elementele apa si pamant sunt reflectate si in personalitate. Natura grea si stabila a Kapha este oglindita printr-o personalitate statornica, care nu este predispusa la fluctuatii rapide. Cei cu o natura predominant Kapha gestioneaza foarte bine stresul. Adesea nici macar nu-l observa. Nu le plac schimbarile, sunt, in general, conservatori si ar prefera ca lucrurile sa ramana neschimbate. Acestor oameni le place foarte mult confortul, lucru influentat de apa. Insa prea mult confort poate duce la pierderea motivatiei si la sentimentul de stagnare sau blocaj. Cand Kapha se afla in dezechilibru apar emotiile grele precum depresia si letargia.
Pentru a rechilibra energia este nevoie de programe care pun accent pe calitati opuse, ca de exemplu usor, uscat si cald. Aceste calitati sunt integrate in dieta, ca si in aromaterapie si terapia culorilor, detoxifiere, yoga si meditatie. Cerealele precum quinoa si amaranth sunt recomandate precum si alimentele iuti precum ardeii. Totodata, in dieta ar trebui adaugate legumele iar nucile si lactatele ar trebui reduse sau evitate. Plantele cu efect purgativ precum guggul si cuisoarele echilibreaza Kapha.
Trebuie reamintit faptul ca suntem cu totii o combinatie a celor trei tipuri de energii. La nivelul de baza, Pitta reprezinta metabolismul nostru, Kapha structura, iar Vata este mobilitatea ce aduce actiunea si creatia in viata noastra.
Pentru a determina constitutia unei persoane, un specialist ayurveda face o analiza in care va privi cu atentie fiecare aspect al pacientului. Aceasta evaluare fizica, emotionala si spirituala va identifica amprenta energetica a celui examinat ca si zonele in care exista un dezechilibru. Odata ce natura persoanei in cauza dar si dezechilibrele sunt identificate se stabileste un program specific din care nu lipsesc dieta, plantele, aromele, culorile, yoga si meditatia pentru a reinstaura ori mentine echilibrul.
In Ayurveda sanatatea optima este obtinuta atunci cand traim in armonie cu mediul nostru inconjurator. Iar pentru asta trebuie ca mai intai sa ne intelegem propria natura. Doar in acest fel putem face alegeri inteligente care sa ne ajute pe drumul vietii.
Add Comment