Triphala, dezvoltarea durabilă a unui tonic antic

Acum mii de ani, vindecătorii au descoperit în inima pădurilor din India trei plante ayurvedice care susţin imunitatea – acestea continuă să fie folosite şi în zilele de azi sub numele de Triphala. Dar spre deosebire de atunci, acum există şi o preocupare legată nu numai pentru ceea ce obţinem de pe urma utilizării lor, ci şi pentru cum sunt culese acestea.

Cele trei fructe ale Triphala

Triphala înseamnă în sancrită „trei fructe” şi este considerată în Ayurveda o formulă rasayana, aceasta având semnificaţia de aceasta este „calea esenţei” sau aceea care dăruieşte o viaţă lungă. Cele trei fructe ale Triphala sunt: amalaki (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia bellirica) şi haritaki (Terminalia chebula). În calitatea sa de una dintre cele mai populare formule Ayurveda, Triphala a fost utilizată în multe scopuri pentru toate cele trei doşe: Vata, Pitta şi Kapha.

Triphala oferă beneficii variate, incluzând aici ameliorarea problemelor cu ochii sau a celor dentare. Şi, întrucât formula sa unică a fost utilizată pentru a gestiona tulburările digestive, problemele tractului intestinal, pentru a avea grijă de imunitate, înseamnă că o putem avea la îndemână cu ocazia sărbătorilor.

Aşa cum ştie fiecare, din proprie experienţă, perioada cuprinsă între Ziua Recunoştinţei şi Anul Nou este marcată de schimbări în obiceiurile alimentare; mâncatul excesiv şi probabil prea mult zahăr, pe lângă expunerea la temperaturi extreme.

Mulți se grăbesc să arate că sărbătorile şi plăcerile merg mână în mână. Prea multe dulciuri, petrecerile şi tentaţiile de sezon determină să se mănânce prea mult şi să se mănânce neregulat. De aceea, vedem că în corpul nostru se acumulează toxinele (cunoscute sub numele de „ama”), determinate de resturile de hrană nedigerată. Ama reprezintă un produs toxic de balast provenit din digestia ineficientă, ce se poate acumula şi ne poate provoca îmbolnăvirea.

Tegan Wallis, expert în terapie holistică în cadrul „Veda Wellness”, explică: „În timpul sărbătorilor, suntem susceptibili să dezvoltăm Ama, întrucât nu mai ţinem deloc seama de rutinele noastre în ceea ce priveşte alimentaţia. Cheia ca să prevenim formarea Ama este să avem grijă de Agni-sistemul nostru digestiv, denumit și focul organismului. Dacă îl menţinem puternic pe acesta, vom putea să digerăm corect mâncarea fără să se ajungă la formarea de Ama. În acest demers intervine Triphala”.

Dr. Rama Kant Mishra, medic Ayurvedic şi cercetător, explică: „ Dacă nu suntem capabili să digerăm corect şi să mâncăm hrana pe care o mâncăm, corpul nu va beneficia de nutrienţii care îi permit să se regenereze…O combinaţie de amalaki, haritaki şi bibhitaki, Triphala stimulează procesele digestive, asigură nutrienţii şi elimină toxinele din corp. Cu un efect laxativ blând, aceasta asigură sănătatea tractului digestiv regenerând mucoasa intestinală şi stimulând secreţiile biliare”.

În vremurile moderne, Triphala a fost adusă din regiunile împădurite ale Indiei – adunată, nu cultivată. „Wildcrafting” este practica recoltării plantelor din mediul lor natural, din habitatul sălbatic.

Dar acest termen este cu două tăişuri, pentru că poate fi practicat fie sustenabil, fie poate conduce la recoltarea excesivă. Ca să păstreze integritatea acestei formule Triphala, la fel ca şi ecologia acestor ecosisteme bogate şi variate de producere a hranei, ORGANIC INDIA a colaborat cu Guvernul Indian pentru a certifica 800.000 acri de pădure ca fiind organici, ceea ce înseamnă că se vor elimina toţi factorii poluanţi şi se vor proteja plantele de recoltarea excesivă.

Acest tip de practică, de a da  înapoi pământului, este imperativă pentru ORGANIC INDIA pentru ca cei ce deţin această companie, fermierii şi lucrătorii să înţeleagă delicateţea naturii care ne asigură plantele ce ne hrănesc şi ne oferă sănătate. Responsabilitatea şi angajamentul faţă de natură protejează plantele pentru ca acestea să nu ajungă să dispară.

Fructe sălbatice de Amla

În legătură cu plantele recoltate în sălbăticie, Michael McGuffin, Preşedintele Asociaţiei Produselor Naturiste din America (AHPA), explică: „Când vorbim despre grija noastră faţă de mediu, ce presupune asta, ne referim la acea parte de mediu pe care putem să o controlăm încă… Tradiţia este să avem grijă nu doar de recolta din acest an, ci şi de menţinerea stocului pe care îl vom produce anul viitor şi peste 10 ani”.

Julie D. Johnston, B.A., B.Ed., M.Ad.Ed şi soţul ei, Peter D. Carter, M.D-fondatori ai „GreenHeart Education” ne învaţă faptul că recoltarea din sălbăticie e mai mult decât să găseşti şi să recoltezi plante din mediul lor natural. „Cei care fac acest demers învaţă despre condiţii de creştere, tipare ale vremii, cicluri de viaţă, categorii ecologice şi despre folclor al plantelor. Ei îşi dezvoltă o etică a mediului (prima „regulă” pentru a culege din sălbăticie este să nu ameninţi niciodată supravieţuirea plantelor)”.

E vremea să sărbătorim – Natural

În universul vindecării Ayurvedice, se spune adesea că natura are întotdeauna o soluţie pentru mintea, corpul sau spiritul aflate în dezechilibru. Şi, în timp ce îi mulţumim pământului pentru plantele vindecătoare Triphala, să ne raportăm şi la permisivitatea exagerată din perioada sărbătorilor, să-i apreciem în mod egal şi pe cei cărora le pasă suficient pentru a cultiva în sălbăticie într-o modalitate care demonstrează responsabilitate şi dragoste.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness