Tulsi antic pentru îngrijirea modernă a pielii

Utilizarea topică a Tulsi pentru o piele frumoasă

Dintre toate plantele incluse în medicina Ayurvedică, puține sunt atât de versatile și de utile precum este Tulsi, cunoscut sub numele de Busuiocul Sfânt. Această plantă este considerată sacră în cadrul ceremoniilor religioase și culturale din India, având proprietăți adaptogene, antifungice, antibacteriene și imuno-stimulatoare. Pentru toți cei care îmbrățișează metodele naturiste de sănătate și îngrijire, utilizarea topică a Tulsi vine cu noi dimensiuni.

Multe persoane din India consideră Tulsi o necesitate pentru rituarile casnice. În folclorul indian, zeul Krishna și adepții săi considerau Tulsi o plantă sacră. Începând cu acea zi, unele secte hinduse folosesc pământ negru pentru a binecuvânta planta Tulsi și pentru a se crea imaginea zeiței Shiva în cadrul ceremoniilor care îi sunt dedicate. Frederick J. Simoons, autor al lucrării „Life, Plants of Death”, spunea că o casă ce are o plantă Tulsi în fața ei este un loc de pelerinaj și că vântul care suflă și poartă aroma de Tulsi împrăștie puritate.

„Salvarea”, a scris Simoons, este a aceluia „care udă și îngrijește planta zi de zi”. Tulsi se află și în preajma templelor indiene, regăsindu-se în fața templelor lui Vishnu și pe malurile râului sfânt Gange, acolo unde hinduși, budiști și Jaini vin să se închine. Grija și venerarea plantei Tulsi a fost privită drept o îndatorire religioasă.Vaishanavismul consideră Tulsi o „manifestare a divinității în lumea vegetalului”.

Dragostea și devotamentul pentru Tulsi sunt omniprezente în India datorită semnificației plantei și versatilității sale grozave. Ca nicio altă plantă, ea se adresează minții, trupului și spiritului.

Utilizările topice ale Tulsi Sacru sau ale Busuiocului Sfânt

Să se folosească Tulsi în cadrul ceremoniilor religioase și sub formă de ceai sunt practici străvechi, la fel de importante ca și aplicațiile topice. În cadrul „the Journal of Ayurveda Integrative Medicine”, Marc Cohen a menționat: „Proprietățile medicinale ale Tulsi au fost studiate în sute de studii științifice incluzând aici testele in vitro, cele cu implicarea animalelor și oamenilor…” și Tulsi deține „proprietăți antimicrobiene cu spectru larg, ceea ce include efectele sale asupra anumitor agenți patogeni de la om sau de la animale, sugerând faptul că poate fi folosit pe post de dezinfectant pentru mâini, de soluție pentru clătirea gurii sau ca agent care purifică apa”.

S-a demonstrat științific faptul că uleiul esențial de Tulsi poate avea efect împotriva anumitor agenți patogeni. Sunt mai mult de 50 de compuși identificați în frunzele de Tulsi, în flori sau în uleiul esențial, iar 3 dintre ei sunt direct responsabili pentru acest efect: camforul, eucaliptolul și eugenolul. În condițiile în care Stafilococul auriu, P. aeruginosa și E. Coli sunt agenți patogeni ce provoacă infecții ale pielii și țesuturilor moi, uleiul esențial de Tulsi a fost studiat și apreciat pentru valoarea sa, în calitate de agent antimicrobian pentru aplicații topice în vederea contracarării agenților patogeni menționați.  

Tulsi și frumusețea

În sinteza sa cu privire la plantele tradiționale indiene, farmacistul Debjit Bhowmik a raportat că Tulsi accentuează frumusețea în mod natural, multe femei indiene incluzându-l în ritualul lor zilnic de îngrijire. Bhowmik a subliniat că aplicarea pudrei de Tulsi poate să lumineze tenul sau să îndepărteze urmele îmbătrânirii și petele de pigmentare de pe față. În mod similar, o pastă făcută din Tulsi este folositoare pentru leucodermă, o afecțiune ce are cauze necunoscute și se caracterizează prin depigmentarea pielii. „Pentru o prospețime naturală”, explica Bhowmik, „fierbe apă cu frunze sau cu pudră de Tulsi și cu zeamă de lămâie. Acoperă-ți capul cu un prosop și împrospătează-ți tenul cu ajutorul aburilor”.

Tulsi este utilizat ca agent de purificare și ca purificator al sângelui- această ultimă funcție fiind o latură importantă în conceptul despre sănătate Ayurvedic.

Prepararea unei paste de Tulsi pentru aplicații topice se poate realiza din ingrediente variate.

Practicanta și cercetătoarea de Ayurveda Larisa, ale cărei articole îi apar pe blog, propune mai multe utilizări topice pentru Tulsi:

Sub formă de ceai– Protejează contra încărunțirii

Ca pudră de curățare– Alături de alte plante, Tulsi uscată sub formă de pudră poate fi amestecată cu făină de năut sau cu argilă și cu apă pentru curățarea de zi cu zi a pielii

Ca scrub– Amestecă pudră de Tulsi cu suc de aloe vera, cu lapte sau cu smântână

Ca loțiune pentru pielea uscată– Folosește ulei de susan sau de avocado îmbogățit cu Tulsi

Priya Prakashan, care se ocupă de rubricile de frumusețe și de fashion de pe India.com, a scris despre cum se face o mască pentru un ten luminos, amestecând părți egale de Tulsi măcinat sau uscat cu lapte. Pasta se va aplica pe față și pe gât cu 20 de minute înainte de realizarea exfolierii. Masca are un efect de iluminare a tenului.

Pentru a-ți pregăti o mască antiacnee homemade, Priya Prakashan propune să se ia o mână de Tulsi și de frunze uscate sau de pudră de Neem și acestea să se amestece pentru a rezulta o pastă. După aceea, spune aceasta, se vor adăuga câteva picături de zeamă de lămâie și se va aplica pasta pe zonele cu acnee. Odată ce pasta se usucă, se va clăti cu apă și se va lăsa fața să se usuce natural. O acțiune similară poate fi realizată sub formă de comprese cu ceai. Acestea cresc efectele antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii. Mai mult decât atât, Tulsi are și beneficiul de a susține un răspuns sănătos al sistemului imunitar în ceea ce privește cicatricile rămase de la acnee.

Nu în ultimul rând, putem să adăugăm acestor tratamente homemade o rețetă simplă cu ceai de Tulsi folosit ca soluție de curățare a tenului și gâtului și ca loțiune tonică pentru gât- o alternativă revigorantă la produsele pe bază de alcool- în vederea închiderii porilor și întinderii pielii. Ca să-ți faci propria loțiune tonică pe bază de Tulsi, adaugă câteva frunze de Tulsi în apă care fierbe. Lasă apa la răcit și odată ce se răcorește, vei strecura totul și vei adăuga o cantitate egală de amestec în apă de trandafiri. Vei pune amestecul într-un recipient spray și îl vei aplica pe față. Pentru un efect maxim, îți poți face această rețetă la fiecare trei zile și o vei putea păstra în frigider.

Insecte și mușcături

Proiectul „Cultura Plantelor” al Agenției de Reglementare a Produselor Medicale și de Îngrijire a Sănătății din Marea Britanie a precizat că Tulsi poate avea un efect pozitiv în caz de aplicații topice pentru eczeme, impetigo și mușcături de insecte. Uleiul obținut din Tulsi acționează nu numai ca un antiseptic natural, dar are și proprietăți antiinflamatorii. Potrivit site-ului Botanical.com, Tulsi a fost folosit pentru a ameliora mușcăturile de șerpi-inclusiv de șerpi veninoși- fiind de efect când sunt ingerate toate părțile plantei sau când sunt amestecate și cu alte plante pentru a se obține o pastă ce va fi aplicată pe zona afectată.

Mai mult decât atât, pentru cei care se gândesc doar la citronella, aceștia trebuie să știe că localnicii din Asia pun adesea Tulsi în vasele cu apă din exteriorul locuințelor sau în apa de îmbăiat în scopul de a se proteja de diferite insecte.

Nu este deci de mirare că vechii indieni au ținut să venereze Tulsi odată ce au descoperit-o. Pentru a beneficia de cele mai bune efecte ale plantei, poți să te lansezi în propria ta aventură, creându-ți o serie de remedii naturale cu ingrediente simple din bucătăria ta.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness