Tulsi pentru susţinerea sistemului imunitar

Una dintre cele mai vechi plante, Tulsi, are acum cea mai modernă denumire- cea de imunomodulator. Cuvântul a fost lansat de specialişti pentru a explica puterea unei substanţe de a întări şi de a susţine sistemul imunitar. Dar Tulsi, la fel ca alte plante cuprinse în zestrea pentru sănătate şi pentru starea de bine din Ayurveda, este cunoscută pentru această calitate a sa de mii de ani. Tulsi este un nume ce provine din sanscrită, însemnând „fără asemănare”.

În cele mai multe cazuri, un imunomodulator se referă la un agent farmaceutic din zilele de azi, dar întorcându-ne la antichitate, medicii Ayurvedici spuneau că sănătatea şi vindecarea se obţin datorită echilibrului. Tulsi, cunoscută şi ca Busuiocul Sfânt, este regina plantelor imunomodulatoare. Marc Cohen, de la „Şcoala Ştiinţelor pentru Sănătate”, Universitatea RMIT, Victoria, Australia, numeşte Tulsi „o plantă pentru toate scopurile”, pur şi simplu pentru că beneficiile sale sunt variate.

În Journal of Ayurveda Integrative Medicine, Marc Cohen a scris că o cauză predominantă a unei sănătăţi deficitare se leagă de stiluri de viaţă care ne fac predispuşi la bolile cronice. Numeroase dintre acestea se pot adresa Ayurveda pentru că ea se concentrează pe stiluri de viaţă sănătoase şi pe consumul regulat de plante adaptogene. „Dintre toate plantele folosite în Ayurveda, Tulsi (Ocimum sanctum Linn) este dominantă, iar cercetările ştiiţifice îi confirmă în prezent efectele benefice”.

Din punct de vedere a filozofiei ORGANIC INDIA, Cohen a explicat că o cultivare a plantei are semnificaţii practice şi spirituale. Tulsi îl uneşte pe cel care o cultivă cu forţele creatoare ale naturii. Cultivarea organică asigură soluţii unice dincolo de abilităţile vindecătoare ale plantei, întrucât nu numai că le oferă cultivatorilor siguranţă alimentară, dar este şi o modalitate de a combate sărăcia din mediul rural, foametea, degradarea mediului şi schimbările climatice.

Botanista şi autoarea Rosalee de la Forêt a descris Tulsi ca având abilitatea de a întări şi de a modela sistemul imunitar. A fost folosit în prevenirea bolilor, la fel ca şi în cazul unor afecţiuni cronice şi acute care sunt legate de agenţi patogeni, precum virusuri sau bacterii. Practic, fiecare parte a corpului poate să beneficieze de acţiunile sale multiple.

O analiză mai detaliată asupra imunomodulatorilor

În afara multitudinii de acţiuni ce promovează sănătatea minţii, corpului şi spiritului, Tulsi este foarte cunoscut despre imunomodulator în universul Ayurvedic al îngrijirii sănătăţii. Specialistul naturopat Marisa Marciano a scris în lucrarea „The Naturopathic Herbalist” că imunitatea este o componentă vitală a interfeţei dintre indivizi şi lume. Ea reprezintă expresia homeostazei şi a relaţiei dintre sănătatea trupului, dintre starea de bine emoţională, viziunea mentală şi perspectivă. Numeroase plante pot stimula răspunsuri imune şi acestea sunt descrise cel mai bine ca modulatori ai imunităţii, în condiţiile în care facilitează flexibilitatea sistemului imunitar în cadrul răspunsului natural al organismului la boală.

Marciano a explicat că modularea imunităţii demonstrează orice efect pe care o plantă o are asupra răspunsului imunitar dat. Asemenea plante pot stimula celulele supresoare de tip T şi astfel se va reduce rezistenţa imunitară. De asemenea, ele antrenează celulele natural killer şi pe cele macrofage. Medicul Ananya Mandal a explicat faptul că macrofagele sunt celule importante ale sistemului imunitar, ce răspund unei infecţii sau acumulării celulelor distruse sau moarte. Ele sunt speciale pentru că înghit, digeră şi distrug reziduurile celulare, substanţele străine, microbii, celulele canceroase şi orice altceva care nu are acele proteine specifice celulelor sănătoase ale corpului. În calitatea sa de plantă imunomodulatoare, Tulsi ar putea contribui la combaterea elementelor maligne şi joacă un rol central în a susţine celulele implicate în apărarea imunologică.

„Tulsi este una dintre alegerile Ayurvedice de top pentru consolidarea sistemului imunitar şi pentru a contribui la eliminarea toxinelor din organism înainte ca acestea să producă îmbolnăvirile”.

În cadrul Journal of Allergy and Inflammation, cercetătorul Walaa Najm Abood a explicat că sistemul imunitar este capabil să producă diverse molecule şi celule ce pot reduce transformările nelimitate produse de agenţii externi nedoriţi. Modularea sistemului imunitar se referă la o modificare în răspunsul imunitar ce presupune stimularea, amplificarea, expresia sau activarea anumitor părţi ale acestuia. Mai mult, un imunomodulator este un material folosit pentru că produce un efect asupra sistemului imunitar.

S.C. Mahapatra, de la Departamentul Institutului de Fiziologie, AIIMS, New Delhi, a scris că sistemul imunitar uman este foarte complex şi se caracterizează printr-un echilibru fragil dintre sănătate şi boală. Orice substanţă, sintetică sau biologică, menită să stimuleze, să suprime sau să moduleze sistemul imunitar poartă numele de imunomodulator. Există mai multe aspecte ale traiului modern ce tind să afecteze sistemul imunitar, incluzând aici dietele bazate pe ingrediente artificiale şi pe non-alimente, toxine din  mediu, toxine personale sau din gospodărie, apă şi aer de calitate slabă, activitatea fizică insuficientă, stresul mental şi emoţional. Pentru oricare dintre aceşti factori, Tulsi este una dintre alegerile de top ale Ayurvedei, favorizând consolidarea sistemului imunitar şi ajutând la eliminarea toxinelor din organism înainte ca acestea să provoace boala.

Tulsi ne purifică locuinţa

Tulsi susţine corpul în realizarea curăţăniei interne, iar acţiunea sa de detoxifiere este adesea atribuită conţinutului ridicat de compuşi fenolici şi proprietăţilor antioxidante. Specialistul în plante Marc Cohen spune că un consum regulat al ceaiului Tulsi poate fi comparat cu practicarea regulată de yoga, putând fi considerat un adaptogen pentru că hrăneşte trupul, mintea şi spiritul, în timp ce asigură şi un sentiment de relaxare şi o stare generală de bine. Spre deosebire de consumul de ceai de Tulsi, un consum regulat de băuturi cu cafeină, precum sunt ceaiul negru, cel verde şi cafeaua, poate fi asemănat cu mai multe exerciţii de gimnastică aerobică, menite să ofere beneficii sănătăţii prin stimulare şi activare.

În tradiţia hindusă care s-a transmis pe parcursul a mii de ani, Tulsi continuă să fie tratată ca o zeiţă. Fiecare parte a acestei plante este respectată şi considerată sacră, inclusiv frunzele, tulpinile, floarea, rădăcina, seminţele şi uleiul. Chiar şi pământul în care creşte Tulsi este special şi s-a descoperit recent că poate să genereze fungi endofiti benefici, care să asigure sănătate. Întrucât această minunată plantă este atât de importantă în promovarea sănătăţii, în combaterea bolilor şi în echilibrarea la mai multe niveluri, este văzută ca o expresie a divinului.

Citește și: https://organicindia.ro/studiu-efectele-tulsi-busuioc-sfant-pentru-intarirea-sistemului-imunitar/

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness