Turmericul și sănătatea articulațiilor

În urma recurgerii la intervenții chirurgicale de înlocuire la nivelul genunchiului, șoldului și umerilor ce se efectuează în ultimele decenii, oamenii obișnuiți au devenit studenți la specializările anatomie și fiziologie. După suficientă interacțiune cu medicii, am început să înțelegem concepte precum acțiuni repetitive, durere localizată și restricții de mișcare. Fără îndoială, articulațiile corpului sunt în acțiune și pot ajunge să ne creeze probleme, dar sunt numeroase moduri în care ne putem ajuta corpurile să se simtă și să se vindece mai bine- cel puțin în multe dintre cazuri.

Ne putem gândi la articulații ca la structuri ce leagă două sau mai multe părți adiacente ale sistemului scheletal. În mod normal, suntem capabili să ne mișcăm trupurile datorită mai multor „angrenaje” ce lucrează împreună și susțin mușchii, ligamentele, tendoanele și alte țesuturi. Mișcările sunt posibile grație articulațiilor ce includ mișcări precum rotiri, legănări, alunecări, rostogoliri și aproximări (mișcări ce apar din apăsarea sau împingerea unui os direct spre celălalt). La fel ca alte părți ale corpului, articulațiile se pot confrunta cu probleme din cauza faptului că sunt intens sau greșit utilizate, din cauza procesului de îmbătrânire, a bolilor sau traumatismelor. Bolile articulare și incapacitatea de mișcare sunt lucruri serioase. De exemplu, statisticile arată că în SUA sunt efectuate anual peste 500.000 de intervenții chirurgicale de înlocuire la nivelul genunchiului și peste 175.000 de intervenții chirurgicale de înlocuire la nivelul șoldului și este de așteptat că numărul acestora să crească până la 3 milioane în numai 10 ani.

Articulațiile și inflamația

Unul dintre primele semne ale prezenței unei disfuncționalități este inflamația- dacă articulațiile noastre nu se vindecă, atunci inflamația devine cronică. Acest proces duce la dureri și la o pierdere semnificativă a mobilității, inclusiv la nivelul mișcărilor de care avem nevoie în fiecare zi a vieții noastre. Pentru ca lucrurile să devină mai complicate, uneori articulațiile sunt afectate din cauza problemelor existente la nivelul sistemului imunitar, ceea ce duce la eliberarea de chimicale inflamatorii. Din acest motiv se ajunge la inflamația ce „atacă” țesuturile articulare și determină inflamație și creșterea nivelului de fluid articular, deteriorarea cartilagiilor și a osului, dar și pierdere de masă musculară. De vreme ce problemele articulare duc la inflamația de la nivelul nervilor, chimicalele proinflamatorii pot activa direct nervii din corp, amplificându-se durerea și mai mult.

Chiar dacă acest articol dorește să aducă în atenție ceea ce nu merge bine, medicul naturopat Sharon Stills spune că nu este indicat să ne grăbim să tragem concluzii când este vorba despre dureri și inflamații la degete, încheieturi, genunchi și articulații și să ne temem că articulațiile noastre „se deteriorează” și că nu vor mai putea fi utilizate, precum niște părți componente ale unei mașini. „Putem chiar să credem că vom dezvolta artrită”, afirmă Stills. „Dar corpurile noastre nu sunt alcătuite din piese mecanice puse pur și simplu la un loc; sunt alcătuite din părți vii ce se întăresc și se dezvoltă când sunt hrănite și utilizate corect”. Durerea articulară cronică nu este mereu ceva serios și nu numai că nu este, dar, spune Stills, reprezintă „ceea ce antrează inflamația, nu procesul de îmbătrânire. Durerea este un semnal pe care îl transmite corpul, prin care acesta ne spune că este iritat și că are nevoie de ajutor”.

 Turmericul și inflamația

Una dintre cele mai importante trăsături ale îngrijirii corpului în manieră naturistă este lecția potrivit căreia simptomele sunt semnul existenței unei probleme. Acest lucru nu înseamnă să te grăbești să dai foarte multe mesaje pe messenger, ci să iei în calcul și anumite soluții naturale- inclusiv planta Ayurvedică numită turmeric.

Studii recente susțin punctul de vedere Ayurvedic potrivit căruia turmericul, o mirodenie care este folosită adesea în preparate indiene precum este curry-ul, poate să fie de ajutor în caz de dureri articulare. De vreme ce medicamentele antiinflamatorii sunt cunoscute pentru că aduc reacții adverse, curcuminul, ingredientul activ din turmeric, are un efect blând, natural, întrucât blochează molecula numită NIF-kB ce pătrunde în celule și declanșează inflamația.

În sistemul tradițional indian de îngrijire a sănătății, turmericul a fost folosit de sute de ani pentru problemele pielii, pentru tractul respirator superior, pentru articulații și pentru sistemul digestiv. Întrucât această plantă are proprietăți antibacteriene și antifungice, stimulează sistemul imunitar, ceea ce înseamnă un beneficiu suplimentar. Una dintre modalitățile tradiționale pentru a lua turmeric este prin intermediul așa-numitului haldi doodh „laptele de aur”, ce este considerată o băutură pentru detoxifierea ficatului și a pielii.

Și nu uita nici de această recomandare la îndemână, potrivit căreia turmericul poate condimenta mâncărurile tale: adaugă puțin în orez pentru a obține acea nuanță galben-aurie. De vreme ce șofranul este folosit în același scop, turmericul este mai accesibil din punct de vedere al costului și este la fel de plăcut ochiului (și foarte benefic sănătății tale). În mod cert turmericul nu este un înlocuitor al îngrijirii medicale acordate articulațiilor și inflamației, dar folosirea sa tradițională a dovedit că poate oferi o gamă variată de proprietăți medicinale, ce pot fi îmbinate cu tratamentele moderne. Chiar dacă durerea articulară este determinată de mai multe probleme de sănătate, de cele mai multe ori inflamația este responsabilă pentru ea. Pe scurt, puțin turmeric poate fi numai bun în acest scop.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness