Vara este anotimpul Pitta

În sistemul holistic al Ayurvedei, orice are o dosha- oamenii, animalele, obiectele, natura- chiar și anotimpurile. Odată cu instalarea verii, lăsăm în urmă primăvara guvernată de Vata și îmbrățișăm dosha Pitta.

Se spune că persoanele Pitta au mintea ascuțită, iar când nu se află în stare la echilibru, acestea „fierb”. Tipologia Pittei presupune calități generate de un plus de căldură, de intensitatea și de venirea verii. Pentru a echilibra Pitta, cea mai bună modalitate este să se realizeze alegeri ce țin de efectul răcoritor, de dulceață și de stabilitate.

Pentru mulți dintre noi, vara constituie o eliberare de frigul ce este caracteristic altor anotimpuri, asigurând mai multă libertate pentru a avea parte de haine subțiri, pentru a hoinări, pentru a contribui la expansiunea minții și a trupului prin explorare, prin călătorii. Dar pentru alții vara nu este o plăcere- ea este văzută ca fiind prea fierbinte, prea inertă, prea plină de transpirație.

Cum să te răcorești pe măsură ce vine anotimpul cald

Dacă se întâmplă să fii Pitta sau Kapha, vara ar putea fi posibil să fii predispus/ă spre alergii, spre probleme dermatologice, spre senzația de ochi ce ard, spre furie ce se amplifică și spre iritabilitate. Printre antidoturi se numără evitarea perioadelor cele mai calde de peste zi, plimbările în preajma apelor, să stai pe iarbă la umbră și să-ți răsfeți pielea cu un duș călduț după aplicări cu ulei de cocos.

În cazul în care te confrunți cu probleme digestive, ia în calcul o dietă pentru calmarea doshei Pitta, care constă în alimente dulci, amare și astringente. Printre acestea se află, de exemplu, legume verzi proaspete, orez basmati, apă de cocos, mere, banane coapte, pepene roșu, castraveți și cilantro. Cel mai bine este să ocolești alimentele iuți, sărate, picante și acre, cum ar fi ceapa, usturoiul, alimentele procesate sau din conservă. De asemenea, este nevoie să se evite alcoolul și cafeaua.

Respiră aer proaspăt

Dacă ești o persoană ce se încadrează în dosha Pitta, ar fi bine să practici o tehnică de respirație pranayama care să te ajute să te răcorești. Iată câteva instrucțiuni simple de la Erin Casperson, de la Kripalu Yoga: „Lucrează cu marginile limbii, încercând să le reunești ca și cum ar fi vorba despre forma unui hot dog. Inspiră după ce ai aranjat astfel limba, apoi expiră, deplasează-ți limba sus până când aceasta va atinge vălul palatin, în timp ce vei expira pe nas”.

Dacă nu ești capabil/ă să lucrezi așa cu limba, poți să ai parte de beneficiile Sitkari: „Lasă-ți limba liberă până când dinții o ating ușor. Inspira pe gură, îndepărtându-ți buzele de dinți (în timp ce acestea încă ating dinții). Când expiri, mișcă-ți limba până când vârful ei atinge vălul palatin și după aceea expiră pe nas”.

Răsfățul Vatta pe timpul verii

În situația în care te încadrezi în dosha Vatta, vara ți se poate părea o binecuvântare. Dar fii sigur/ă că nu te vei bucura prea mult, în caz contrar te vei alege cu arsuri solare, cu o insolație sau cu deshidratare. Continuă să bei apă și să profiți de fructe și de legume bogate în apă. Dulciurile cremoase ar putea aduce un echilibru atât pentru Vatta, cât și pentru Pitta, dar ai grijă să nu-ți reprimi focul digestiv cu prea multe alimente reci sau înghețate, precum sunt înghețata, băuturile sau smoothie-urile reci.

Tipurile Vata se bucură de ceea ce este rece, uscat, de ușurință și de mobilitate, în timp ce Pitta se bucură de căldură, de ușurință, de intensitate și de fluiditate. Dieta ar trebui să cuprindă un amestec de cald și răcoritor, de ceea ce este potrivit de moale și de uleios, dar și de ceea ce ține de pământ, de stabilitate.

Tipurile Kapha au nevoie să se răcorească

Acestea tind să beneficieze de căldura și de uscăciunea verii și doresc să profite de acest moment din an să se energizeze. Dar întrucât constituția Kapha este prin excelență rece și umedă, nu suportă căldura intensă și umiditatea, considerând că vara nu este un anotimp confortabil. Zilele de vară sunt caracteristice pentru Pitta- marcate de apă și de foc. Acest fapt înseamnă că apa domină, iar umiditatea crește, creându-se un dezechilibru pentru tipurile Kapha.

Persoanele care se încadrează în tipologia Kapha nu se simt bine vara în situația în care ele se confruntă cu dezechilibru, având în vedere căldura ce favorizează problemele pielii, de la acnee până la erupții. Transpirația excesivă poate să favorizeze prea multă pierdere de apă, iar temperaturile de vară pot să genereze și insolație. Ocrotirea corpului de excesul de căldură este susținută prin consumul anumitor condimente ce favorizează răcorirea: include în dietă mentă proaspătă, coriandru, cilantro proaspăt, mărar proaspăt, cardamom, semințe de fenicul. De folos sunt și fructele bogate în apă, inclusiv pepenele și sucul de rodie, apa de cocos și limonada. Castravetele, pepenele roșu și apa de cocos ajută în refacerea rezervei de electroliți și răcoresc corpul. Fructele mai dulci hrănesc „seva” corpului (rasa dhatu). 

Mănâncă și acționează în favoarea doshei tale

Vara reprezintă libertate de mișcare, piele ce respiră, timp pentru mișcare și pentru bucurie în natură, perioada în care să fii activ/ă. Dacă te vei alimenta și vei acționa în echilibru cu dosha ta, vara poate fi timpul în care să interacționezi cu tot ce nu ai avut parte primăvara. Diminețile sunt momentele cele mai potrivite pentru activitate, iar mijlocul zilei este intervalul potrivit pentru odihnă și răcorire. Ține cont de dosha ta și acordă atenție atât modului în care corpul tău reacționează la căldură, cât și la repaosul din timpul nopții. Băuturile răcoritoare, mai multe fructe și dimensiunea introspecției transformă vara într-un anotimp demn de luat în seamă.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness