Despre diabet se cunoaște faptul că este o boală a nutriției defectuoase, a unui stil de viață nesănătos. Când ne referim la semne că ai diabet, primul ar putea să fie că ți se spune des că ”mănânci prea multe dulciuri, o sa faci diabet!”. Însă realitatea este ceva mai complexă, în funcție de tipul de diabet. O serie de factori genetici și de mediu conlucrează, de fapt, la instalarea bolii. Un număr din ce în ce mai mare de persoane se confruntă cu această maladie cronică, metabolică care duce în timp la leziuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor. Iar statisticile estimează că numărul persoanelor care vor suferi de diabet va fi tot mai mare, inclusiv al tinerilor și copiilor. Peste 500 de milioane de adulți trăiesc cu diabet și se estimează că numărul cazurilor va depăși 600 de milioane până în 2030. O adevărată pandemie tăcută a vremurilor noastre.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cel mai frecvent este diabetul de tip 2, care apare de obicei la adulți, atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină. În ultimele trei decenii, prevalența diabetului de tip 2 a crescut dramatic. Diabetul de tip 1, cunoscut odată sub denumirea de diabet juvenil sau diabet insulino-dependent, este o afecțiune cronică în care pancreasul produce o cantitate insuficientă de insulină. Ambele tipuri de diabet au semne specifice, care pot fi observate de timpuriu. Chiar înainte de declanșarea bolii, unul dintre primele semne că ai diabet sunt avertizările legate de nivelul glicemiei. Termenul relativ recent de prediabet atrage atenția asupra acelor semne care anunță diabetul și care trebuie abordate urgent pentru a împiedica declanșarea bolii.
Articolul de față prezintă principalele semne că ai diabet, de la cele care prevestesc această boală până la semnele timpurii și cele avansate. Prediabetul este reversibil, dacă este abordat de timpuriu. Pe de altă parte, chiar dacă boala se declanșează, poate fi ținută sub control, dacă se respectă indicațiile medicale.
Semne care prevestesc diabetul
Cel mai timpuriu dintre multitudinea de semne că ai diabet este chiar prediabetul, o condiție medicală caracterizată prin valori crescute ale glicemiei în sânge, dar nu suficient de mari pentru a fi încadrate ca diabet.Astfel, glicemia normală, pe nemâncate, trebuie să aibă o valoare de sub 100 mg/ dl. Dacă depășește 126 mg/ dl, vorbim deja despre diabet. Glicemia în prediabet se va încadra între 110-125 mg/ dl. În cazul în care glicemia este măsurată postprandial (la două ore după masă), valorile de peste 200 mg/ dl sunt specifice diabetului, în vreme ce o glicemie normală este mai mică de 140 mg/ dl.
Un semn de prediabet, în acest caz, este o valoare a glicemiei între 140 și 199 mg/ dl.
Măsurarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) este un alt indicator atât pentru diabet, cât și pentru prediabet. Aceasta oferă date despre valoarea glicemiilor medii din ultimele trei-patru luni. HbA1 are valori normale mai mici de 5,7%, iar în diabet valorile sunt mai mari de 6,4%. Valorile cuprinse între 5,7 și 6,4% sunt un semn de prediabet. Este important de subliniat faptul că prediabetul reprezintă o condiție reversibilă, dacă se iau măsuri din timp. Din păcate, aproximativ 50% dintre pacienții cu prediabet ajung să dezvolte diabet.
Adesea, prediabetul nu are nici un simptom, dar uneori poate fi însoțit de anumite modificări, atunci când este însoțit de rezistență la insulină.
Acestea pot fi considerate semne că ai diabet și includ:
- Înnegrirea și îngroșarea pielii la nivelul gâtului, la subraț sau inghinal (acanthosis nigrican)
- Furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
- Tulburări de vedere
- Stare de oboseală nejustificată
- Căderea părului
- Senzație de sete exagerată
- Vindecare încetinită a rănilor
Aceste semne că ai diabet prevestitoare la persoanele cu o dietă dezechilibrată trebuie luate neapărat în considerare, înainte de a se amplifica și a deveni adevărate simptome ale diabetului.
În cazul în care medicul pune diagnosticul de prediabet, este necesară instituirea unor schimbări radicale în stilul de viață, presupunând, în special, modificarea alimentației și exerciții fizice regulate. Regimul recomandat în prediabet este similar cu cel specific diabetului. Dacă este respectat cu strictețe, poate duce la restaurarea valorilor normale ale glicemiei. Principalele schimbări dietare presupun evitarea produselor de panificație, dulciurilor și sucurilor, altor alimente cu conținut crescut de glucide (cartofi, orez, anumite fructe).
Un rol foarte important în ”vindecarea” prediabetului îl are activitatea fizică, care ajută la ameliorarea rezistenței la insulină. Nu există o medicație specifică, dar se pot recomanda medicamente pentru slăbit sau tratamentul corespunzător diabetului, pentru a preveni sau încetini evoluția către diabetul de tip 2.
O abordare holistică, folosind suplimente și plante ayurvedice, poate fi de mare ajutor în această etapă, așa cum vom vedea mai jos. Produsele de la Organic India sunt aliați de nădejde care pot îmblânzi prediabetul și inversa efectele sale.
Primele semne că ai diabet
Lăsat netratat, diabetul poate fi o boală neiertătoare, care ucide sute de mii de persoane pe parcursul unui an. Din nefericire, în cazul diabetului de tip 2, primele semne că ai diabet apar relativ târziu și pot trece, adesea, neobservate. La diabetul de tip 1, instalarea simptomelor este, de multe ori, bruscă și severă, astfel că și tratamentul trebuie instituit imediat. Dar la diabetul de tip 2, tratamentul ar putea începe și la câțiva ani de la declanșarea bolii și cunoscând principalele semne că ai diabet, poți solicita analize și poți primi diagnostic mai devreme de instalarea completă a bolii.
Care este deosebirea între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2?
Diabetul de tip 1, denumit și diabet juvenil sau insulino-dependent este o afecțiune cronică în care pancreasul produce prea puțină insulină sau nu produce deloc. În absența insulinei, metabolismul glucozei, principalul glucid din alimente este complet perturbat, ceea ce are numeroase efecte negative în organism.
Diabetul de tip 1 nu are o cauză cunoscută, dar sunt implicați factori genetici, infecții virale și factori de mediu (o dietă dezechilibrată, anumite toxine). Este o boală autoimună, în sensul în care sistemul imunitar atacă și distruge în mod eronat celulele producătoare de insulină ale propriului pancreas. Spre deosebire de diabetul de tip 2, cel insulino-dependent nu este cauzat de dietă sau de alegerile de stil de viață, deși acestea pot accelera evoluția sa.
În cazul diabetului de tip 1, simptomele apar adesea brusc și pot fi severe, incluzând:
- sete crescută
- urinare frecventă
- senzație intensă de foame
- pierdere în greutate
- oboseală și iritabilitate
- vedere încețoșată
- răni care se vindecă greu
- infecții frecvente
- amorțeli și furnicături la nivelul membrelor
- modificări la nivelul pielii
În diabetul de tip 2, pancreasul secretă insulină, dar celulele corpului nu mai răspund adecvat la aceasta și se dezvoltă așa numita rezistență la insulină. Nivelul glucozei în sânge crește, determinând apariția prediabetului, iar, dacă nu este tratat la timp, a diabetului de tip 2.
Așa cum am precizat, diabetul de tip 2 se poate dezvolta lent, iar primele semne că ai diabet apar târziu, deși uneori pot fi indicații subtile ale acestei boli. Stilul de viață joacă un rol important în diabetul de tip 2, iar măsurile luate de timpuriu pot preveni declanșarea bolii. Atunci când apar, primele semne că ai diabet de tip 2 sunt similare celor din prediabet, cu sete excesivă, senzație permanentă de foame, vindecare lentă a rănilor, vedere încețoșată, amorțeli, furnicături. Infecțiile apar mai des și se pot vindeca mai greu, în special infecții bacteriene și fungice la nivelul pielii și gurii, precum și infecții vaginale la femei.
În timp, aceste simptome devin din ce în ce mai evidente și pot apărea complicații
Este important ca, odată observate primele semne că ai diabet, să se înceapă tratamentul cât mai rapid. În cazul diabetului de tip 1, tratamentul este reprezentat de terapia cu insulină, modificări dietare și un program constant de exerciții, pentru a menține nivelul glicemiei la valori normale. În cazul diabetului de tip 2, schimbarea stilului de viață este obligatorie pentru controlul simptomelor și evitarea complicațiilor.
Semnele instalarii diabetului zaharat
Ambele tipuri de diabet au aceleași semne, care pot fi, totuși, mai severe în cazul diabetului de tip 1, în special în perioada inițială. Acestea includ, după cum am menționat deja:
- Senzații de sete excesivă și foame
- Urinare frecventă
- Amorțeli la nivelul mâinilor și picioarelor, semne incipiente de neuropatie diabetică
- Vindecare dificilă a rănilor
- Infecții frecvente și persistente
- Probleme de vedere și, uneori, de auz
- Pierdere în greutate
- Oboseală
- Schimbări de dispoziție, depresie
- Risc crescut de demență Alzheimer
Fără tratamentul adecvat, diabetul poate duce la complicații grave, unele chiar amenințătoare de viață.
Nivelurile crescute de glucoză din sânge pot afecta majoritatea organelor și sistemelor, provocând:
- Boli ale inimii și ale vaselor de sânge (boală coronariană, infarct, accident vascular cerebral, ateroscleroză, hipertensiune arterială)
- Neuropatii (afectarea nervilor), ceea ce duce la furnicături, amorțeli, durere sau senzație de slăbiciune, în special la nivelul picioarelor
- Nefropatie diabetică (afectarea rinichilor), care poate merge până la insuficiență renală
- Retinopatie diabetică (afectarea ochilor), care poate duce la orbire; în plus, diabetul crește riscul de cataractă și glaucom
- Afectarea picioarelor, vindecare foarte lentă a leziunilor la acest nivel, cu risc crescut de infectare, ce poate duce, în cazuri extreme, la amputarea degetelor sau chiar a piciorului
- Afecțiuni la nivelul gurii și pielii
- Probleme cu oasele și articulațiile, inclusiv osteoporoză și alte complicații osoase
- Hipoglicemie severă, care, lăsată netratată, poate pune în pericol viața
- Cetoacidoză metabolică: din cauza utilizării deficitare a glucozei, celulele lipsite de energie pot începe să folosească rezervele lipidice din corp, ceea ce duce la creșterea nivelului de acizi grași toxici în sânge (cetone). Acumularea în exces a acestora poate pune în pericol viața.
Semne ale diabetului la bărbați
Atât la bărbați, cât și la femei apar toate semnele diabetului enumerate mai sus. La bărbați, riscul mai mare de rănire, dat de anumite activități legate de muncă, poate crește și riscul dezvoltării unor infecții grave, greu tratabile, în special la nivelul picioarelor. O serie de factori, printre care vârsta peste 45 de ani, stilul de viață sedentar, greutatea nesănătoasă (supraponderabilitate și obezitate), istoricul familial de diabet, bolile de inimă sau accident vascular cerebral pot crește riscul apariției diabetului.
Semne ale diabetului la femei
Și la femei, diabetul zaharat, fie de tip 1 fie de tip 2 se manifestă prin simptome precum setea exagerată, foame crescută, scădere în greutate, amorțeli la nivelul membrelor, nevoie crescută de a urina, oboseală, gură uscată. Pe lângă factorii de risc prezentați mai sus, la femei, se adaugă și sindromul ovarelor polichistice și antecedentele de diabet gestațional.
Diabetul gestațional este o formă de diabet diagnosticat în timpul celui de-al doilea sau celui de-al treilea trimestru de sarcină. Acesta apare atunci când organismul femeii însărcinate nu poate produce sau utiliza eficient insulina.
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot fi periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil; riscul de avort spontan, de naștere a unui copil mort și de malformații congenitale crește în cazul unui diabet gestațional necontrolat. Diabetul gestațional este asociat cu un risc mai mare pentru mamă și copil de a dezvolta diabet propriu-zis, mai târziu, în viață.
Femeile cu diabet zaharat, fie de tip 1, fie de tip 2 au un risc mai mare al unor complicații precum:
- Infecții urinare
- Infecții vaginale și ale cavității bucale (candidoză vaginală și bucală)
- Disfuncții sexuale, provocate de neuropatia diabetică, ce poate afecta sensibilitatea în zona vaginală, poate determina uscăciune vaginală și reduce libidoul feminin.
- Probleme în perioadele de fluctuații hormonale, când nivelurile zahărului din sânge sunt mai greu de controlat
- Complicații asociate menopauzei, determinate, de asemenea, de dificultatea de a controla glicemia, ceea ce poate duce la îngrășare și amplificarea unor simptome specifice menopauzei (bufeuri, transpirații nocturne, etc.)
Semnele diabetului pe piele
Diabetul afectează pielea și mucoasele, determinând uscarea și iritarea acestora. Așa cum am precizat mai sus, dintre multitudinea de semne că ai diabet, care poate să apară chiar în prediabet, este prezența unor zone de piele îngroșată, mai întunecate, la nivelul pliurilor, de exemplu în zona axilară sau inghinală. Acest semn denumit acanthosis nigricans este un semnal de alarmă precoce pentru diabetul de tip 2.
Diabetul poate determina și alte modificări ale texturii și culorii pielii, inclusiv decolorarea în anumite zone. Îngroșarea excesivă a pielii determinată de diabet la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare, poartă numele de scleroză digitală și poate afecta mobilitatea degetelor. Zone îngroșate de piele pot apărea și la nivelul antebrațelor, părții superioare a brațelor, umerilor și gâtului. În cazuri mai rare, pielea îngroșată apare și pe față sau pe piept, iar dacă apare în zona unor articulații (genunchi, coate, glezne) poate îngreuna îndoirea brațelor și picioarelor. Această piele îngroșată, cu aspect de coajă de portocală, este, de asemenea, un semn destul de timpuriu al diabetului de tip 2. Un alt semn precoce al diabetului la nivelul pielii este apariția unor grupuri de umflături mici, galben-roșiatice, similar unor coșuri. Acestea se dezvoltă uneori pe fese, coapse, coate sau pe spatele genunchilor.
Sfaturi ayurvedice pentru a ține sub control diabetul
Diabetul zaharat de tip 1 necesită tratament permanent cu insulină, monitorizarea constantă a glicemiei și gestionarea creșterilor glicemice, numărarea cabohidraților consumați și planificarea meselor, controale medicale regulate. Activitatea fizică este esențială pentru echilibrarea glicemică, pentru că ajută insulina să lucreze mai eficient și reduce glicemia.
În cazul prediabetului și diabetului de tip 2, o modificare semnificativă a stilului de viață asigură ținerea sub control a bolii încă de la primele semne că ai diabet.
Tratamentul corect implică:
- Urmarea unui plan de alimentație, recomandat de diabetolog și un medic nutriționist
- O rutină zilnică de exerciții fizice, pentru cel puțin 30 de minute pe zi; mersul pe jos și înotul pot fi cele mai accesibile tipuri de activitate fizică pentru persoanele cu diabet
- Eliminarea fumatului și reducerea consmului de alcool
- Administrarea medicației recomandate pentru controlul glicemiei, dar și al tensiunii arteriale, colesterolului, trigliceridelor
Alături de aceste tratamente standard, îți stau la dispoziție o serie de produse naturiste, care pot aduce beneficii importante în tratamentul holistic al diabetului. La Organic India există un adevărat angajament în ceea ce privește oferirea unor soluții naturale pentru ameliorarea simptomelor încă de la primele semne că ai diabet. Ierburile ayurvedice sunt un exemplu de leacuri cunoscute de secole pentru diferite boli, iar în cazul diabetului, o adevărată boală a modernității, pot face minuni.
Toate plantele oferite de Organic India au același scop: să aducă adevărata stare de bine pentru corp și pentru minte, să deschidă calea către adevărata dulceață a vieții, care este aceea a echilibrului.
Iată care sunt cele mai utile plante ayurvedice care pot veni în ajutorul tratamentelor standard pentru diabet:
Scorțișoara
Cunoaștem cel mai des scorțișoara ca un condiment cu o aromă ce amintește de serile de Crăciun, dar ea este mult mai mult de atât. Scorțișoara are multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv în cazul diabetului. Înțelepții ayurvedici cunosc de peste 4000 de ani beneficiile scorțișoarei, iar noi le putem redescoperi astăzi, pentru a aduce o stare de bine în viața noastră.
O serie de studii au arătat că scorțișoara poate avea efecte benefice pentru pacienții cu diabet și boli cardiovasculare. Acest condiment poate echilibra nivelul glucozei în sânge, poate scădea colesterolul LDL și colesterolul total și poate reduce trigliceridele.La persoanele cu prediabet, scorțișoara poate încetini progresia spre diabet de tip 2.
Mai mult decât atât, scorțișoara consumată zilnic ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor, dă o senzație de sațietate și susține curele de slăbire. Efectele sale antibacteriene și antifungice o pot face un aliat de nădejde în lupta împotriva infecțiilor care apar frecvent la persoanele cu diabet și se vindecă cu dificultate.
Scorțișoara Ceylon de la Organic India, un produs organic provenit din scoarța copacilor Cinnamomum zeylanicum, este bogată în antioxidanți și flavonoide. Ajută la reglarea metabolismului și la menținerea unui nivel normal al glucozei în sânge, de aceea poate fi folosită cu încredere de către persoanele cu prediabet și diabet zaharat de tip 2.
Neem
Planta Neem (Azadirachta indica) este unul dintre cele mai populare remedii ayurvedice în lupta împotriva diabetului. Neem face parte din familia Meliaceae și reprezintă o sursă bogată de antioxidanți. De-a lungul secolelor, această plantă a fost utilizată în numeroase leacuri chinezești, ayurvedice, în tratamentul și prevenirea diferitelor boli. Descoperirile recente au confirmat că neem și constituentii săi joacă un rol în eliminarea generării de radicali liberi și în prevenirea patogenezei anumitor boli.
De asemenea, studiile au arătat că extractul de Neem poate ajuta la revigorarea celulelor care produc insulina, hormonul esențial pentru reglarea glicemiei și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, Neem are și alte efecte benefice care pot ajuta semnificativ persoanele cu diabet. Astfel, susține sănătatea ficatului și a rinichilor, ce poate fi afectată la diabetici. Uleiurile din neem (acizii oleic, stearic, palmitic și linoleic) au efecte antiinflamatoare și pot ajuta la menținerea sănătății pielii. Anumite studii sugerează, de asemenea, că extractul din frunze de neem poate accelera vindecarea rănilor, printr-un răspuns inflamator crescut și formarea de noi vase de sânge. Se știe că diabeticii au frecvent probleme cu încetinirea problemelor de vindecare a rănilor, de aceea neem poate fi de un real ajutor.
Neem de la Organic India este un adevărat antidot al zahărului, un produs care combate inflamația cronică și stresul oxidativ, ce fac ravagii în organism. Suplimentul reduce riscul episoadelor hiperglicemice acute și cronice și promovează sănătatea generală a organismului.
Folosit de secole în medicina ayurvedică pentru purificarea sângelui, Neem are și proprietăți antimicrobiene, luptând împotriva infecțiilor ce afectează pielea, sângele sau mucoasele. Neem susține sănătatea metabolismului și întărește sistemul imunitar, astfel că poate fi o alegere excelentă pentru persoanele care vor să-și țină siub control diabetul și să asigure bunăstarea organismului.
Neem poate produce scăderea destul de pronunțată a nivelului de zahăr în sânge. De aceea, este bine ca persoanele cu diabet zaharat să consulte un medic specialist înainte de administrarea produselor naturale din Neem pentru a evita riscul unor niveluri foarte scăzute de zahăr în sânge.
Ashwaghandha
Ashwagandha (Withania somnifera), denumită uneori și ginsengul indian este o plantă folosită din Antichitate în medicina ayurvedică. Este una dintre cele mai importante plante din Ayurveda,
Această plantă ocupă o poziție de onoare în Ayurveda pentru proprietățile sale medicinale excepționale și impactul profund asupra sănătății umane. Semnificația planteiAshwagandha în Ayurveda se extinde dincolo de aplicațiile sale medicinale; este celebrată ca plantă Rasayana, venerată pentru capacitatea sa de a promova longevitatea, vitalitatea și întinerirea
Printre remarcabilele sale efecte este și acela de a reduce nivelul zahărului din sânge, fiind una dintre plantele de un real folos pentru persoanele cu diabet. De pilda, o analiza a 24 de studii asupra persoanelor cu diabet arata că Ashwaghandha poate modifica semnificativ glicemia, insulina, lipidele din sange, markerii stresului oxidativ si hemoglobina A1c (HbA1c). În plus, într-un studiu de patru săptămâni, persoanele tratate cu ashwagandha au avut o reducere medie a nivelului de zahăr din sânge pe nemâncate de 13,5 mg/dL, comparativ cu 4,5 mg/dL la cele din grupul placebo.
Majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale acestei plante sunt atribuite concentrației ridicate de witanolide, care pot combate inflamația și creșterea tumorilor. Datorită acestor compuși, Ashwaghandha stimulează și activitatea imunitară, ajutând în lupta împotriva infecțiilor. Studiile au demonstrat că Ashwaghandha scade markerii , cum ar fi proteina C reactivă, asociată cu un risc crescut de boli de inimă.
Produsele pe bază de ashwagandha de la Organic India oferă o alternativă organică excelentă pentru gestionarea nivelului glucozei în sânge. Fie că este vorba de suplimentul alimentar Ashwagandha, Antistres Natural si Sanatatea Sistemului Endocrin, fie de Ashwagandha Pulbere, Rezistență la stres & Tonic Adaptogenic, această plantă venerată în Ayurveda poate aduce beneficii majore bolnavilor de diabet. Pe lângă faptul că ajută la controlul glicemiei, Ashwagandha este unul dintre cei mai puternici adaptogeni, susținând răspunsul sănătos la stres. Se cunoaște deja rolul nociv al stresului în diabet, astfel că este cu atât mai recomandat consumul de Ashwagandha.
Nu în ultimul rând, Ashwagandha poate fi combinată cu un alt adaptogen esențial, ceaiul Tulsi. Amestecul Ceai Tulsi (Busuioc Sfant) Ceai Verde Ashwagandha este un ceai adaptogen cu pronunțate efecte antistres și anxiolitice, la care se adaugă un gust extraordinar, făcându-l una dintre băuturile preferate ale persoanelor cu diabet.
Tulsi
A venit rândul unuia dintre cele mai populare ceaiuri de la Organic India, ceaiul Tulsi, o adevărată binecuvântare pentru cei aflați în căutarea stării de bine. Tulsi sau Busuiocul Sfânt este o plantă sacră în India, ceea ce arată și supranumele său de ”Regină a tuturor ierburilor.” Este o plantă adaptogenă aromată din familia mentei și este folosită atât în practicile spirituale, cât și în cele medicinale.
Pentru ayurvedici, aflați mereu în căutarea înțelepciunii, Tulsi este o adevărată cheie a echilibrului. Datorită puternicelor însușiri adaptogene, Busuiocul sfânt este prima alegere pentru persoanele care se luptă cu stresul. O singură cană de ceai Tulsi te poate transporta pe un tărâm al liniștii, echilibrând energiile interne și dând forțe noi trupului și minții. În lupta cu diabetul, Tulsi poate fi considerat un tratament complementar pentru reglarea glicemiei. Util atât pentru stoparea prediabetului, cât și pentru controlul diabetului, Tulsi are o serie de efecte benefice, prevenind o serie de efecte directe și indirecte ale diabetului precum:
- Creșterea glicemiei
- Rezistența la insulină
- Hiperinsulinemia
- Hipercolesterolemia
- Creșterea tensiunii arteriale
- Luarea în greutate
La Organic India găsești o varietate de ceaiuri Tulsi, simple sau în diferite combinații, care au multe alte foloase pe lângă cele amintite mai sus. Poți încerca ceaiul Tulsi (Busuioc Sfânt) Original, Antistres Natural & Energizant, care îți aduce beneficii pentru sănătatea întregului corp, precum și o stare de relaxare și de bine imediat după consum.
Dacă ești un căutător de arome variate, poți regăsi Ceaiul Tulsi în variate amestecuri, dar cu aceleași efecte miraculoase pentru sănătate și relaxare. De exemplu, poți savura Ceai Tulsi (Busuioc Sfant) cu Lamaie si Ghimbir, Ceai Tulsi (Busuioc Sfant) Iasomie, Ceai Tulsi (Busuioc Sfant) Scortisoara Trandafiri sau Ceai Tulsi (Busuioc Sfant) Turmeric Ghimbir cu excelente efecte de combatere a stresului, de revitalizare și, bineînțeles, de reglare a nivelului de zahăr în sânge.
Triphala
Triphala nu este o singură plantă, ci un preparat poliherbal, multifuncțional, folosit de veacuri în Ayurveda pentru sănătatea întregului organism. În sanscrită, cuvântul Triphala semnifică aproximativ „trei fructe” și în fapt, Triphala este o combinație de Emblica officinalis (fruct de Amalaki), Terminalia chebula (fruct de Haritaki) și Terminalia belerica (fruct de Vibhitaki).
Conținutul bogat de antioxidanți al acestui amestec ayurvedic, precum vitamina C, flavonoide, polifenoli și saponine, îi conferă un loc de onoare Triphalei în medicina tradițională. Puternicele sale proprietăți antiinflamatorii fac ca acest amestec să fie recomandat pentru o serie de afecțiuni, de la boli de inimă până la diferite tipuri de cancer, diabet și îmbătrânire prematură. În plus, Triphala are un potențial semnificativ de reducere a stresului, prevenind modificările metabolice determinate de diverși factori stresori.
Cercetări recente sugerează că Triphala ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Ingredientele din Triphala precum Agrișa indiană și Terminalia bellirica au un potențial antidiabetic important. Activitatea antioxidantă a Agrișei indiene poate avea ca efect scăderea zahărului din sânge și ameliorarea leziunilor nervoase determinate de diabet. Terminalia bellirica poate scădea rezistența la insulină, pentru că este bogată în acid galic și ajută celulele să absoarbă zahărul din sânge. În plus, Triphala are efecte benefice în accelerarea vindecării leziunilor dermatologice, ceea ce poate fi de mare ajutor la bolnavii de diabet, la care orice rană se vindecă greu.
Ca și în cazul celorlalte plante, pacientul diabetic trebuie să întrebe medicul înainte de a utiliza Triphala și să nu o considere un înlocuitor al tratamentului alopat, ci o completare a sa.
La Organic India, poți găsi suplimentul natural Triphala | Digestie & Curățare Colon, care adaugă celorlalte beneficii ale sale și funcția de facilitare a digestiei și purificare a tractului intestinal. Acest supliment susține detoxifierea întregului organism, sănătatea florei microbiene intestinale, precum și funcțiile ficatului
În plus, pe site-ul Organic India poți găsi o serie de produse și sfaturi utile pentru gestionarea diabetului. Dacă sunt respectate, acestea pot restaura echilibrul nutrițional, regla metabolismul, prevenind chiar declanșarea bolii la persoanele cu prediabet sau apariția unor complicații.
Recomandări pentru gestionarea diabetului:
Consumă alimente cu indice glicemic redus și bogate în fibre
Alimentele cu indice glicemic redus reglează nivelul zahărului în sânge și stabilizează glicemia. În loc de alimente procesate, pot fi consumate alimente cât mai naturale, cu conținut redus de glucide, supe și diverse infuzii. Băuturile dulci pot fi înlocuite, de exemplu, cu deliciosul ceai Tulsi, Busuiocul Sfânt, de la Organic India, un ceai adaptogen cu efecte miraculoase pentru sănătate.
Alimentele cu conținut crescut de fibre și sărace în amidon, precum legumele cu frunze verzi, avocado, broccoli, afine, cireșe, sunt foarte utile în dieta diabeticilor.
Menține valorile normale ale glicemiei
Respectarea indicațiilor diabetologului și o rutină de exerciții fizice sunt esențiale pentru a menține glicemia în limite normale. Evitarea alimentelor procesate, consumul alimentelor fără zahăr și folosirea unor îndulcitori precum Stevia, produs natural de la Organic India, sunt, de asemenea, de ajutor.
Sfatul experților de la Organic India diabetului este de a restricționa intervalele în care mănânci, inclusiv prin stabilirea unui orar clar al meselor și evitarea consumului de alimente între mese. Acest demers contribuie la reducerea nivelului insulinei și crește sensibilitatea răspunsului organismului la insulină. Reestricționarea perioadelor de mâncat, inclusiv prin practicarea postului intermitent, este utilă mai ales pentru prevenirea diabetului și stoparea evoluției prediabetului.
Consumul mai multor alimente amare și astringente poate fi de ajutor pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Planta Neem, o plantă cu gust amar și numeroase beneficii din medicina ayurvedică poate fi de ajutor în acest sens. Organic India Neem, Antibiotic și Antifungic natural este un supliment natural ideal contribuind la echilibrarea metabolismului și la menținerea unui nivel sanatos al glucidelor din sange.
Activitatea fizică practicată cu regularitate contribuie la controlul glicemiei, precum și la menținerea unei greutăți normale, ceea ce este foarte important în diabet. În timpul exercițiilor fizice, corpul consumă mai multă glucoză și utilizează mai eficient insulina. Un program de exerciții zilnice poate fi solicitant, dar chiar și 20 de minute de activitate fizică pe săptămână sunt de folos. La persoanele care se simt obosite sau prea solicitate de exerciții, suplimentele de la Organic India, precum Ashwagandha Antistres și Energizant, pot furniza energia necesară pentru a practica activitatea fizică dorită. Iar după un set de exerciții fizice, un ceai Tulsi Masala Thai, cu efecte relaxante și regenerante, poate fi un pas către odihna mult-dorită.
Protejează-te de stres
Se știe că stresul este un factor important în declanșarea sau agravarea diabetului. La Organic India există o serie de ceaiuri și suplimente pe bază de plante adaptogene, care susțin un răspuns sănătos la stres. Pe lângă Tulsi, suplimentul natural Ashwagandha Pulbere oferă rezistență la stres, susține sănătatea sistemului endocrin și este un tonic adaptogen. O combinație de Tulsi, ceai verde și Ashwagandha (Tulsi Green Tea Ashwagandha) este un amestec cu puternice proprietăți adaptogene și anxiolitice, sprijinind răspunsul adecvat la stres. Tulsi Lemon Ginger, ceaiul Tulsi cu lămâie și ghimbir este recomandat ca un antistres natural, cu efecte revigorante, o băutură excelentă care poate înlocui sucurile dulci și combate stresul dăunător în diabet. Aceleași efecte antistres ale ceaiului Tulsi sunt potențate de combinațiile cu scorțișoară și trandafiri (Tulsi Cinammon Rose), cu trandafir dulce (Tulsi Sweet Rose), cu turmeric și ghimbir (Tulsi Turmeric Ginger) și multe alte produse care conțin plante adaptogene de la Organic India.
Supraveghează-ți greutatea corporală
Pentru aceasta poate fi ideală o dietă organică, bazată pe alimente integrale, dar și pe grăsimi nesaturate sănătoase, cum ar fi acizii grași Omega-3. Aceștia pot fi găsiți în pestele gras (hering, somon, macrou, ton) și în suplimentele cu ulei de pește, precum și în algele marine. De asemenea, se graseste în concentrații mari în semintele de in, rapiță, nuci și soia.
La Organic India, echilibrul este adevărata măsură a stării de bine, iar greutatea corporală este și ea un indicator al echilibrului. Suplimentul cu Ulei din Semințe de In este o sursă naturală de Omega-3 care susține nivelul normal al colesterolului și trigliceridelor în sânge și menține un tranzit intestinal sănătos, putând fi de ajutor la persoanele care își doresc să piardă kilograme. Un alt produs, de data aceasta chiar mai țintit, este Wt Balance (Weight Balance), recomandat pentru curele naturale de slăbire, contribuind la gestionarea obezității, scăderea greutății corporale și distribuirea normală a grăsimilor în corp. Acest produs completează terapia alopată in cazul pacienților supraponderali cu diabet.
Ai grijă de toate părțile corpului tău
Așa cum am văzut, diabetul este o boală sistemincă și, dacă nu este controlat, poate afecta toate organele corpului. Urmând recomandările detaliate mai sus, nu numai că poți opri și reversa evoluția prediabetului, dar chiar dacă diabetul s-a declanșat, poți duce o viață lungă și sănătoasă. Cu totul special la Organic India este abordarea sa holistică, ce ia în considerare toate părțile care pot fi afectate de diabet. Ceaiurile, pulberile naturale, uleiurile și suplimentele sunt destinate să aducă echilibrul atât de iubit de înțelepții ayurvedici pentru toate organele corpului.
De exemplu, se știe că rinichii și ficatul pot fi afectate de diabet, iar funcționarea lor sănătoasă ajută la protejarea organismului ca întreg. Suplimentul Ficat & Rinichi, Detoxifiere Ficat & Revitalizare de la Organic India are acțiune hepatoprotectoare, susține funcționarea sinergică a rinichilor și ficatului, ajută la reducerea toxicității la nivelul acestor organe, susține procesele de regenerare celulară și reglează natural metabolismul.
Diabetul încetinește vindecarea rănilor și predispune la infecții, de asemenea dificil de vindecat. Produsele de la Organic India precum Amalaki, Vitamina C & Antioxidanți Naturali, Andrographis | Respirație & Imunitate, cu proprietăți antibacteriene, antivirale și antiparazitare sau imunomodulatorul natural Immunity cu Katuki și Tulsi conferă un răspuns imun puternic la infecții, la acțiunea radicalilor liberi, a toxinelor și a stresului.
Inima și vasele de sânge sunt și ele afectate de diabet, iar o soluție de la Organic India pentru susținerea sănătății cardiace este suplimentul Heart Guard Sănătatea Inimii care susține și întărește miocardul, protejează inima de radicalii liberi, ajută la gestionarea hipertensiunii și îmbunătățește circulația.
Diabetul poate afecta, de asemenea, pielea și articulațiile, iar la Organic India găsești soluții pentru protejarea acestora. Beautiful Skin -Ten Radiant cu o serie de plante puternice precum Turmeric, Tulsi, Neem sau Guduchi susține regenerarea pielii și este un suport pentru vindecarea iritațiilor și infecțiilor acesteia. Complete Flexibility- Sănătatea Articulațiilor cu Motha Organica, Ashwagandha, Tulsi și Guduchi ajută la reducerea inflamațiilor la nivelul articulațiilor, susține mobilitatea acestora și poate avea efecte analgezice.
Să nu uităm să precizăm sănătatea creierului. Diabetul afectează major nervii și poate provoca probleme cerebrale grave, fiind chiar un factor de risc pentru maladia Alzheimer. Suplimentele cu Brahmi~Gotu Kola au rolul de a susține sănătatea creierului și a sistemului nervos, de a preveni pierderile de memorie, maladia Alzheimer și bolile neurodegenerative, Brahmi fiind unul dintre cei mai puternici adaptogeni.
Din păcate, multe persoane trăiesc fără să știe că au diabet, iar acest lucru poate avea consecințe grave pe termen lung. Cunoscând principalele semne că ai diabet, poți preveni complicațiile și îți poți restaura sănătatea înainte de a fi prea târziu.