6 Plante care susțin o minte clară și funcțiile cognitive

De-a lungul timpului, plantele au fost recunoscute pentru proprietăţile lor vindecătoare, dar poate fi dificil să îţi dai seama ce plantă ar trebui să foloseşti pentru a-ţi îmbunătăţi claritatea mentală şi funcţionarea creierului. Dacă nu ştii prea multe despre sistemul Ayurvedic sau dacă ai doar nevoie de o revigorare, află că există o multitudine de plante ce au fost testate şi se află în topul celor mai indicate pentru susţinerea activităţii mentale.

Cum să găseşti o plantă care să îţi susţină claritatea minţii şi funcţiile cognitive

Există numeroase plante în care poţi avea încredere din sistemul Ayurvedic, ele dovedindu-şi, pe parcursul timpului, abilitatea de a acţiona pentru gestionarea stresului, pentru reducerea anxietăţii, pentru creşterea nivelurilor de concentrare şi generarea stărilor de fericire. Ştiinţa modernă le-a dat o denumire acestora- mai exact, nootropice şi adaptogene. Aceste două categorii au efecte pozitive, ajutând organismul să reziste factorilor de stres şi contribuind la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive.

Tulsi

Când vine vorba despre claritatea minţii, cea mai de nădejde plantă din zestrea Ayurvedică este Tulsi- cunoscută şi sub numele de Busuioc sfânt (lat. Ocimum sanctum) și considerată “Regina Plantelor”. Sacralitatea sa reiese din faptul că hinduşii o consideră o manifestare a zeităţii Tulsi/ Vrinda, avatar al lui Lakshmi şi consoartă a zeului Vishnu. Tulsi este utilizată pentru a binecuvânta gospodăriile din India, regăsindu-se mai ales în preajma intrărilor.

Tulsi este una dintre plantele nootropice şi adaptogene din cadrul Ayurveda. Deb Soule, de la “Asociaţia Grădinarilor şi Fermierilor” ce practică agricultura organică în statul Maine, a spus că Tulsi are proprietăţi antioxidante, că reduce nivelurile de cortizol şi influenţează chimia creierului mai mult decât o fac multe dintre medicamentele antidepresive, dar fără efectele nocive ale acestora. Utilizarea regulată de Tulsi, a scris aceasta, “întăreşte ţesutul nervos, promovează claritatea minţii, îmbunătăţeşte memoria şi calmează tensiunea nervoasă”.

Brahmi~Gotu Kola

O altă plantă lăudată pentru că ajută în claritatea minţii este Brahmi Gotu Kola, despre care s-a arătat că poate combate stresul oxidativ. Studii recente au demonstrat valoarea acestei plante pentru susţinerea funcţiei cognitive la pacienţii care se confruntă cu tulburări de memorie.

Ashwagandha

Alte studii au arătat că Ashwagandha poate să fie benefică pentru cei care au tulburări de memorie, precum şi pentru cei care au nevoie de un stimulent pentru creier. Despre această plante se crede că este capabilă să inhibe formarea plăcilor de beta-amyloid, care sunt acumulări dure de proteine insolubile ce se strâng între celulele nervoase (neuroni). Ashwagandha a fost folosită de sute de ani de medicii Ayurvedici pentru ameliorarea stresului, pentru creşterea nivelurilor de energiei şi pentru îmbunătăţirea concentrării.

Turmericul

Chiar dacă cei mai mulţi dintre occidentali consideră turmericul mai degrabă ca pe un condiment, acesta este utilizat mai ales ca o plantă vindecătoare în Ayurveda, în special în caz de inflamaţii şi de infecţii. De asemenea, turmericul este util şi pentru „mintea tulbure”, ce se referă la diminuarea memoriei sau a concentrării. Din cauza acesteia, nu te simţi tu însuţi/însăţi şi nu mai poţi gândi limpede. Cercetările au arătat că turmericul poate să amelioreze tulburări de natură neurologică, printre care migrenele şi depresia- cunoscute drept cauze ale oboselii de la nivel mental.

Guduchi

Planta Guduchi, cunoscută şi sub numele de Amrit, este o plantă foarte apreciată în sistemul Ayurveda. Mitologia vedică ne spune că atunci când zeii stăpâneau oceanul primordial, au produs un elixir divin care îi împiedica să îmbătrânească şi îi menţinea veşnic tineri. Nectarul a fost numit Amrit, care se traduce prin “nepieritorul”. Guduchi, o plantă cu frunzele în formă de inimă, reprezintă un adaptogen şi de aceea oferă rezistenţă la stres, la anxietate şi la boală. Oamenii de ştiinţă au raportat Institutului Naţional de Sănătate că planta numită Guduchi îmbunătăţeşte starea copiilor ce au tulburări moderate de comportament, contribuind şi la creşterea IQ-ului. La ORGANIC INDIA planta se gasește în formă certificată organic, integrală, în formula WWB pentru sănătatea femeii.

Amalaki sau Amla

Amla este cel mai bine cunoscută în Occident pentru faptul că este o sursă naturală de vitamina C. 100 g de Amla- depinde de tipul fructelor- oferă de zeci de ori mai multă vitamina C decât o portocală. Un studiu australian confirmă că este o legătură între vitamina C şi funcţii cognitive precum memoria, abilităţile ce ţin de limbaj, de efectuarea calculelor, inclusiv în cazul unor tulburări mentale şi a demenţei. De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că această vitamină susţine refacerea creierului afectat de un traumatism.

Când iei în calcul să iei ceva care să îţi îmbunătăţească funcţionarea creierului, concentrarea şi claritatea minţii, reducând totodată stresul, primul demers pe care trebuie să-l faci este să apelezi la un produs natural. Deşi multe suplimente susţin că sunt “naturale”, ar trebui să te gândeşti care sunt de fapt semnificaţiile acestui cuvânt, raportându-te la viaţă în ansamblul ei şi să vezi dacă este vorba despre un produs creat în laborator sau în natură, în pământul scăldat în razele soarelui. Capacitatea curativă a plantelor, spune filozofia Ayurvedică, trebuie pusă în legătură cu calităţle lor şi cu interacţiunea dintre ele şi minte, corp şi spirit. Niciunul dintre aceste beneficii nu poate să rezulte din metode artificiale. Plantele sunt părţi integrante ale ciclului vieţii.

#AdevarataStareDeBine

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness