Adaptogeni pentru rezistența la efort fizic, recuperare si protectie

Numeroase persoane au descoperit că activitatea fizică contribuie la o stare generală de bine, că promovează somnul odihnitor și menține corpul în formă. Mai mult, cei care practică exerciții fizice au parte și de beneficii nevăzute, cum ar fi o creștere a duratei de viață și o digestie mai bună. De asemenea, activitatea fizică generează și descompunerea naturală a celulelor, dar are și potențialul de a duce la apariția leziunilor- fapt pentru care știința sportului modern și practica străveche a Ayurvedei conlucrează.

Anumite plante, numite și adaptogeni, au fost folosite de mii de ani pentru a contribui la refacerea organismului după epuizarea fizică și mentală, iar acum și-au găsit o nouă utilizare, aceea de a se adresa leziunilor generate de practicarea sportului, musculaturii și construirii rezistenței, excesului de activitate fizică și stresului.

Toate plantele medicinale, acelea care sunt clasificate ca adaptogeni– alimente și plante care combat stresul- sunt cele mai promițătoare și în privința problemelor ce țin de efectuarea de activități fizice. În funcție de intensitatea rutinei tale de antrenament, organismul are nevoie de mai mult oxigen, de mai mulți nutrienți pentru a se putea reconstrui mușchii afectați, de o mai mare capacitate pulmonară și de un sistem cardiovascular mai puternic. În același timp, este important și să se facă față inflamațiilor și procesului de deteriorare a celulelor determinat de excesul de efort fizic. Mai jos se află câteva exemple de plante potrivite pentru cei ce practică activități fizice.

Ashwagandha, planta care întinerește

Ashwagandha, cunoscută și ca planta „ce întinerește”, este descrisă în textele vechi la fel cum noi ne-am referi la un superaliment. Această plantă Ayurvedică oferă numeroase beneficii, de la managementul stresului la o asigurare a echilibrării nivelului de zahăr din sânge. Cercetătorul în nutriție Bakhtiar Choudhary, din cadrul Hyderabad Spine Clinic, Andhra Pradesh (India), a precizat că Ashwagandha crește considerabil rezervele de oxigen din organism. Acest proces nu numai că va contribui la oxigenarea mușchilor, a inimii și a plămânilor, dar va ajuta și în refacerea organismului. Iar pentru cei care merg des la sala de sport, planta are nu doar potențialul de a îmbunătăți tonusul și forța mușchilor, ci și de a mări masa musculară.

De o importanță deosebită pentru activitățile de tipul fitness-ului este conceptul nou numit rezistență cardiorespiratorie. Aceasta reprezintă nivelul la care inima, plămânii și mușchii conlucrează când se efectuează exerciții fizice pentru o perioadă extinsă. S-a arătat că Ashwagandha crește VO2, un indicator științific menit să arate cât de bine organismul face față, prin energie, pentru a răspunde cerințelor impuse de exercițiile fizice. Cercetători în medicina sportivă de la Universitatea din California, Davis, au precizat că fitness-ul aerobic- exerciții ce apelează la oxigen pentru a răspunde nevoilor energetice- îi solicită corpului să elibereze suficient oxigen mușchilor pentru a se angaja în această activitate.

Tulsi, regina plantelor Ayurvedice

O altă plantă utilă pentru epuizarea fizică și pentru refacere este Tulsi (Busuiocul Sfânt), considerată regina plantelor Ayurvedice, al cărei nume este derivat de la cuvântul hindus care se referă la „cea de neegalat”. Tulsi protejează inima și plămânii, ambele organe fiind esențiale pentru rezistența fizică și pentru oxigenarea din timpul și de după exercițiile fizice. Tulsi este și o sursă bună de potasiu, ceea ce înseamnă că susține celulele musculare, dar și funcționarea aparatului respirator și a celui cardiovascular. Capacitatea sa de a readuce organismul în echilibru sau homeostază este esențială mai ales pentru atleți și pentru cei ce practică multe exerciții fizice, în condițiile în care o consecință naturală a stresului fizic este o anumită degradare prezentă la nivel fiziologic și metabolic. Marc Cohen, de la „School of Health Sciences”, RMIT University, Victoria (Australia), a precizat că, atunci când factorii de stres sunt prea puternici pentru ca organismul să le poată face față, aceștia afectează biochimia corpului, funcționarea organelor și starea generală de sănătate. Plantele adaptogene, așa cum este și Tulsi, pot proteja în fața acestei deteriorări.

Ghimbirul și turmericul

Alte plante demne de luat în considerare pentru exercițiile fizice și activitățile sportive sunt turmericul și ghimbirul. Odinioară considerate condimente sau alimente, aceste comori indiene se adresează durerii și inflamației ce rezultă de obicei în urma activităților atletice. De vreme ce aceste două simptome sunt inevitabile pentru cei ce se implică în mod regulat în efectuarea de exerciții fizice, adesea aceștia ajung să își limiteze mișcările și să își diminueze performanțele, producând următoarea dilemă: lipsa activității fizice poate determina inflamație, dar este adevărat și că exercițiile fizice determină durere și inflamație, ceea ce te va opri din a le efectua.

Dieteticianul Rachael Link a scris că puternicele proprietăți antiinflamatorii ale ghimbirului și ale turmericului sunt evidențiate în studii, demonstrându-se că 1-3 grame de ghimbir pe zi, timp de 6-12 săptămâni, conducea la diminuarea nivelului de proteina C-reactivă- un marker al inflamației. O altă sinteză de studii a sugerat că administrarea de suplimente cu turmeric reduce nivelurile biochimicalelor ce produc inflamație. Paradoxul este că, deși durerea și inflamația sunt dovezi ale faptului că organismul îți spune „Încetinește!” sau „Ajunge pentru acum!”, atât ghimbirul, cât și turmericul, pot să ajute la o recuperare mai rapidă.

Starea mentală contează și ea

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii se angajează în activități fizice este pentru diminuarea nivelului de stres. Jurnalista Elaine Howley, de la ”US News”, explică faptul că exercițiile fizice regulate- în special aerobicul- îmbunătățesc ritmul cardiac, ceea ce va conduce la eliberarea endorfinelor- chimicale din creier ce te fac să fii mai rezistent/ă. Aici rezistența se referă la a putea face situațiilor stresante într-o manieră sănătoasă.

Plante precum Brahmi Gotu Kola (Centella asiatica), Ashwagandha și  Bacopa pot fi benefice când vine vorba despre managementul stresului la nivel mental. Brahmi și Bacopa stimulează memoria și protejează sistemul nervos. De asemenea, aceste plante diminuează nivelurile de stres și de anxietate- atât stresul, cât și anxietatea sunt importante în sporturile competitive.

O întoarcere la natură

Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) precizează că activitățile fizice reprezintă unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea. Să-ți miști corpul în mod constant este vital pentru o îmbătrânire sănătoasă, pentru îndepărarea stresului mental și a celui fizic, pentru pierderea kilogramelor nedorite, pentru formarea și tonifierea mușchilor, dar și pentru a te simți mai bine în pielea ta. Plantele Ayurvedice reprezintă o companie perfectă pentru activitatea fizică întrucât au rolul de a promova sănătatea, de a diminua inflamația și durerea și au capacitatea de a te ajuta să faci față stresului. Ele au fost utilizate și sunt studiate de milenii dar acum, cu ajutorul științei moderne, s-a înțeles că ele susțin respirația, circulația sângelui, funcționarea mușchilor, sănătatea articulațiilor și claritatea mentală.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness