Arjuna: de ce este utilă și sub ce formă poate fi administrată?

Terminalia arjuna este o plantă folosită de secole în medicina ayurvedică pentru beneficiile pe care le aduce sănătății și pentru longevitate. Astfel, indienii știu multe lucruri despre proprietățile benefice ale acestei plante și de aceea profită de ele în cadrul medicinei tradiționale.În zilele noastre, arjuna, planta longevității este un ingredient activ regăsit în numeroase suplimente alimentare întrucât este sursă de substanțe active, cu efecte pozitive asupra sănătății. Iată de ce este important să știi cum te poate ajuta arjuna și sub ce forme o poți găsi.

Ce este Terminalia arjuna?

De fapt, este vorba despre un arbore ce poate ajunge până la 20-25 m înălțime. În general, arjuna crește pe solurile secetoase din zona râurilor și se regăsește în special în India, în vestul regiunii Bengal. Planta se folosește încă din cele mai vechi timpuri datorită poprietăților ei antioxidante. Spre exemplu, scoarța arborelui arjuna se folosește în medicina tradițională în scopuri variate, cum ar fi ameliorarea problemelor cardiace și respiratorii, pentru diaree, hemoragii, pentru afecțiuni ale ficatului, ale pielii, pentru vindecarea rănilor. Arjuna nu se folosește de mult timp în Occident, însă este menționată în textele indiene vechi. Extractul de arjuna se folosește adesea atât în formule antioxidante complexe, cât și în produse destinate îmbunătățirii sănătății inimii și a ficatului sau în creme recomandate pentru accelerarea vindecării leziunilor. Efectele pozitive ale plantei se datorează prezenței conținutului ridicat de compuși precum tanini, flavonoide, cardenolide, saponine triterpenoide. De asemenea, arjuna oferă acid elagic și acid galic.

Utilizarea arjunei în medicina tradițională

Cele mai cunoscute utilizării ale plantei se referă la:

Arjuna protejează inima și contribuie la controlul nivelului tensiunii arteriale

Arjuna este vestită și în calitatea ei de tonic pentru inimă, susținând buna funcționare a aparatului cardiovascular. Scoarța arborelui se folosește în medicina ayurvedică pentru diverse afecțiuni cardiace, în condițiile în care conține numeroși compuși valoroși, cum ar fi glicozide, tanini și flavone.

Extractul obținut din scoarța de arjuna are efecte antioxidante, antiseptice, antihipertensive, antihipertrofice, așa că se adresează cauzelor responsabile de apariția bolilor cardiace. De exemplu, studiile clinice au ajuns la concluzia că arjuna poate îmbunătăți starea pacienților diagnosticați cu ischemie cardiacă, cu infarct miocardic sau cu hipertensiune. Planta poate să susțină procesul de recuperare după un infarct, primele efecte pozitive fiind vizibile la aproximativ 2 săptămâni de la debutul unei cure cu arjuna.

Nivelul ridicat al tensiunii arteriale reprezintă un factor de risc pentru boli cardiace serioase. De aceea, un control permanent al nivelului tensiunii este foarte important pentru menținerea sănătății aparatului cardiovascular.

Ca să te protejezi de efectele nocive ale hipertensiunii arteriale, dar și ca să îți îmbunătățești circulația sanguină și să îți protejezi inima de stresul cotidian, de radicalii liberi, poți să te orientezi și spre suplimentul alimentar ORGANIC INDIA Heart Guard Sănătatea Inimii. Acesta este un produs 100% Certificat organic, fără organisme modificate genetic și conține, alături de scoarță de arjuna organică, și alte plante binevenite pentru sănătatea inimii: moringa organică și reetha organică. Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate în urma administrării acestui supliment, urmează o cură de 3 luni, interval în care vei lua câte 2 capsule pe zi, de două ori pe zi, în timpul meselor.

În același timp, arjuna este folositoare pentru controlul metabolismului lipidelor. Un nivel ridicat al colesterolului „rău” și al trigliceridelor poate afecta serios aparatul cardiovascular și de aceea crește și riscul de producere a accidentelor vasculare. Arjuna are impact pozitiv asupra nivelului colesterolului și al trigliceridelor întrucât este benefică pentru inimă și pentru vasele de sânge. Are capacitatea de a bloca enzima 15-lipoxigenază, implicată în oxidarea colesterolului „rău” (LDL).

Pentru a te asigura că reușești să îți ții cât mai bine sub control nivelul colesterolului, al trigliceridelor și că reduci riscul de ateroscleroză, optează pentru suplimentul alimentar ORGANIC INDIA Lipid Care Controlul Colesterolului Total. Produs 100% Certificat Organic, pe lângă scoarță de arjuna organică îți pune la dispoziție: tulpină de harjor organic, frunze de tulsi vana organic și de amalaki organic. Cele patru plante acționează sinergic pentru un efect protector cardiovascular complex. Ca să ai parte de efectele așteptate, străduiește-te să urmezi o cură cu acest supliment alimentar timp de 3 luni, luând câte 2 capsule, de două ori pe zi, în timpul meselor.

Ținând cont de toate beneficiile amintite, se poate spune că arjuna este utilă în prevenirea maladiilor cardiace. În plus, știința a dovedit că planta are un rol important și în prevenirea necrozei cardiace. Nu numai că are impact asupra procesului de agregare a plachetelor (proces prin care trombocitele se unesc și se aglomerează acolo unde este o leziune a unui vas de sânge) , dar ajută și la scăderea nivelului tensiunii arteriale, îmbunătățește ritmul cardiac și nivelul colesterolului „bun”.

Arjuna previne efectele nocive ale radicalilor liberi

Radicalii liberi se formează în corpul uman în timpul procesului de producere a energiei după consumul hranei. De asemenea, radicalii liberi apar ca rezultat al expunerii corpului la factori de stres externi precum fumul de țigară, poluarea, toxinele, consumul excesiv de alcool, o dietă bazată pe hrană procesată etc. Radicalii liberi deteriorează celulele, fiind responsabili de îmbătrânirea prematură și de apariția unor boli precum maladiile cardiovasculare, diabetul sau cancerul. Numeroși experți consideră că acidul prezent în arjuna este un antioxidant puternic, ce poate combate radicalii liberi. Cu alte cuvinte, arjuna contribuie la creșterea capacității organismului de a lupta cu aceștia. De aceea, arjuna este benefică pentru a combate inflamațiile provocate de nutriția dezechilibrată sau de prezența unor boli grave. Administrarea de arjuna asigură creșterea nivelului unor antioxidanți și enzime, ca de exemplu a superoxid dismutazei, a glutationului, a ceruloplasminei, a alfa-tocoferolului (o formă a vitaminei E), a mieloperoxidazei sau al vitaminei C.

Îmbunătățește nivelul energiei și al rezistenței la efort fizic

Mușchii au nevoie de mai mult oxigen când faci exerciții fizice, iar inima trebuie să pompeze mai mult sânge pentru a acoperi nevoile organismului în timpul efortului. Cu cât în timpul exercițiilor folosim mai mult oxigen, cu atât mai multă energie produce organismul. Arjuna îmbunătățește capacitatea aerobică și eficiența funcției cardiace pe durata antrenamentelor cardio. Aceste efecte sunt binevenite în special în cazul persoanelor care practică în mod regulat activități fizice și au nevoie de multă energie. Spre exemplu, un studiu a arătat că se poate vorbi despre o creștere a rezistenței fizice a persoanelor care au luat timp de 2 săptămâni arjuna. Pe parcursul acestui interval, s-a putut sesiza o creștere a volumului maxim de oxigen folosit în timpul activităților fizice intense cu aprox. 5%. În plus, experții spun că, pentru o creștere a forței și a rezistenței musculare la efort, să se administreze o combinație dintre arjuna și ashwagandha.

Are efecte pozitive în caz de diabet

Arjuna are un efect excelent și în ceea ce privește menținerea unui nivel normal al zahărului în sânge. Planta are de fapt un efect hipoglicemic. Taninii, flavonoidele și saponinele din scoarța arborelui arjuna sunt compușii care contribuie la descompunerea și la absorbția glucozei. Nu numai că arjuna stimulează scăderea nivelului de zahăr din sânge, dar și normalizează nivelul acestuia. Totodată, protejează celulele pacienților cu diabet de tip 1 în fața intoxicației hiperglicemice. În plus, protejează rinichii de efectele negative ale diabetului de tip 1 și 2.

Arjuna protejează ficatul și rinichii

Arjuna are capacitatea de a proteja ficatul și rinichii, organele care filtrează toxinele, de impactul nociv al chimicalelor. Planta poate să accelereze procesul de eliminare a toxinelor din ficat și din rinichi. De asemenea, contracarează stresul oxidativ, care poate fi generat de alimentația dezechilibrată, de excesul de medicamente, de exercițiile fizice prea intense, de sedentarism etc.

Se spune și că arjuna poate să fie de folos în caz de tumori, însă asemenea beneficii sunt încă supuse cercetărilor.

Protejează în fața efectelor negative ale fumatului

Să renunți la fumat este unul dintre cele mai importante demersuri pentru a-ți păstra sănătatea, însă fumătorii știu că nu este ușor să renunți la acest obicei. Arjuna poate fi utilă și din acest punct de vedere, ținând cont de faptul că ajută la suprimarea efectelor nocive ale fumatului.

Din pricina stresului oxidativ, celulele de la nivelul vaselor de sânge încep să se deterioreze. Odată ce se întâmplă așa, se poate vorbi despre semnele apariției aterosclerozei, o afecțiune care presupune îngustarea și blocarea vaselor sanguine, putând crea grave probleme cardiovasculare. Și în acest caz poate interveni arjuna, ce dispune de proprietăți antioxidante puternice și poate proteja vasele de sânge. De pildă, un studiu realizat prin implicarea fumătorilor a demonstrat că, după 2 săptămâni de administrare a suplimentelor cu arjuna, s-a remarcat o reducere semnificativă a acumulărilor de placă de aterom la nivelul vaselor de sânge.

Arjuna accelerează procesul de vindecare a rănilor și elimină infecțiile fungice

Taninii și saponinele sunt compuși din arjuna care accelerează procesele de vindecare a rănilor. Ambii compuși susțin vindecarea țesuturilor lezate, atât intern, cât și extern. Tot datorită lor planta este folosită în medicina ayurvedică pentru infecțiile fungice ale pielii. Arjuna este de folos și pentru episoadele de acnee.

Este benefică în caz de tulburări digestive, de diaree

Arjuna are excelente proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. În aceste condiții, are capacitatea de a bloca și acțiunea unor bacterii precum E. coli sau Helicobacter pylori, ambele putând crea probleme serioase la nivelul tractului digestiv. În ceea ce privește Helicobacter pylori, aceasta poate provoca ulcere și gastrite. Arjuna este binevenită și pentru a restabili echilibrul florei intestinale și pentru ameliorarea diareei. Mai mult, planta are și o virtute terapeutică mai puțin cunoscută: este utilă în caz de menstre neregulate.

Sub ce forme se poate utiliza Terminalia arjuna?

De cele mai multe ori, se folosește sub formă de capsule, fiind recomandată, de exemplu, pentru: ischemii cardiace, hipertensiune arterială, infarct miocardic, angină pectorală, necroză cardiacă. Aceste beneficii se datorează proprietăților ei antitoxice, antimutagene și antimicrobiene. Persoanele de vârstă mijlocie sau chiar vârsnicii care vor să aibă un stil de viață mai activ, să facă sport, pot beneficia de efectele remarcabile ale arjunei. Alături de aceștia, se pot bucura de beneficiile plantei atleții, sportivii care înoată, care vâslesc, care practică aerobica.

Extractul de arjuna poate fi găsit și în formule cu antioxidanți destinate, de exemplu: îmbunătățirii sănătății cardiovasculare, a sănătății ficatului, pentru susținerea persoanelor cu diabet. De asemenea, arjuna se poate consuma sub formă de extract uscat sau sub formă de acid arjunolic în cadrul unor suplimente destinate îmbunătățirii rezistenței fizice și capacității aerobice.

Virtuțile terapeutice ale suplimentelor alimentare cu arjuna se datorează faptului că scoarța arborelui conține numeroase ingrediente bioactive, precum: flavonoide, saponine, triterpenoide, tanini, minerale, acid arjunolic. Acesta din urmă are multiple utilizări, reprezentând o saponină triterpenoidă izolată inițial din Terminalia arjuna, apoi din plate precum Combretum nelsonii sau Leandra chaeton.

Arjuna este o plantă considerată sigură și o poți folosi, sub formă de supliment alimentar, chiar și 3 luni. Cu toate acestea, se recomandă să nu urmezi o cură cu ea fără a avea parte de monitorizarea unui medic, cu atât mai mult cu cât suferi de diabet sau de boli cardiovasculare. Terminalia arjuna este o plantă antioxidantă folosită din vremuri îndepărtate, care a devenit tot mai apreciată în prezent, în contextul în care din ce în ce mai multe persoane au încredere în practicile utilizate de medicina holistică ayurvedică.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness