Asocieri de plante ayurvedice: suplimente sinergice pe bază de combinații

Sinergia se regăsește în universul plantelor: când două sau mai multe plante conlucrează pentru a aduce un90o2i9 beneficiu mai important decât ar fi dacă ar acționa independent. Precum vitamine și minerale ce conlucrează pentru un efect sporit (de exemplu, vitamina C este utilă pentru absorbția fierului), diferiți compuși bioactivi și fitochimicale din plante și mirodenii acționează sinergic pentru o mai bună susținere a sistemelor din corp. Beneficiile combinațiilor pe bază de plante continuă să fie în atenția comunității științifice.

Două tipuri de sinergie pe bază de plante

Numeroase formule Ayurvedice conțin mai multe plante întrucât s-a constatat că prin combinarea unor plante cu virtuți diferite se obține un efect mai bun. Motivul pentru care se întâmplă așa este întrucât există două mecanisme:

  • Sinergia farmacokinetică- Potrivit „Journal of Evidence-Based Integrative Medicine”, se bazează pe abilitatea plantelor de a facilita absorbția, distribuția, metabolismul și eliminarea altor plante”
  • Sinergia farmacodinamică- Aceasta se referă la „efectul sinergic al compușilor ce au acțiuni terapeutice similare, care se adresează receptorilor similari și sistemelor fiziologice.”

Asocieri de plante pentru susținerea sistemului imunitar

Când este vorba să se adreseze problemelor de sezon, plantele pot acționa puternic pentru a oferi ușurare și pentru a susține funcționarea sistemului imunitar.

TULSI + GUDUCHI (imunitate)

Tulsi și Guduchi sunt două plante cunoscute pentru acțiunea lor puternică asupra sistemului imunitar. Numeroase studii au arătat că Tulsi are capacitatea de a susține sănătatea sistemului imunitar și de a contribui la reducerea stresului fizic și mental, cu impact negativ asupra sistemului imunitar. Guduchi lucrează alături de Tulsi pentru modularea funcțiilor sistemului imunitar, ajutând în formularea unui răspuns inflamator sănătos pentru a-l ajuta să funcționeze fără probleme. S-a constatat că efectele acestor două plante, spre deosebire de efectul uneia dintre ele, sunt mai robuste pentru a susține imunitatea.

NEEM + BHUMYAMALAKI (acțiune antioxidantă)

Neem și Bhumyamalaki lucrează pentru a proteja corpul de toxine și de deteriorările produse la nivel celular. Neem conține 140 de compuși activi, incluzând aici diferiți antioxidanți, ajutând sistemul imunitar și contribuind la formularea unui răspuns inflamator sănătos. Bhumyamalaki este o super-plantă ce conține antioxidanți puternici, precum alkaloizi, tanini, polifenoli și flavonoizi ce ajută la detoxifierea ficatului. Împreună, cele două plante asigură o detoxifiere completă a corpului și ajută în protejarea, la nivel celular, împotriva stresului oxidativ.

GUDUCHI + TURMERIC (protecție sporită)

Atât guduchi, cât și turmericul, sunt imunomodulatori ce acționează pentru a asigura o apărare sporită. Turmericul ajută la susținerea răspunsului inflamator sănătos, ceea ce determină sistemul imunitar să-și facă mai bine treaba. În ceea ce privește guduchi, această plantă are și ea rol în susținerea răspunsului inflamator, reglând funcționarea sistemului imunitar și susținând sănătatea și longevitatea. Această „echipă” de plante ajută la protejarea corpului de orice vine din exterior.

ANDROGRAPHIS + TULSI (susținerea aparatului respirator)

Andrographis este o completare puternică la beneficiile pe care le aduce pentru aparatul respirator Tulsi. Acesta din urmă contribuie la modularea și protejarea sănătății funcției respiratorii, ajutând ca plămânii să se mențină curați. Andrographis poate să susțină funcția respiratorie și promovează respirația normală. Când vine vorba de orice probleme ce țin de aparatul respirator, andrographis și tulsi acționează într-o sinergie perfectă pentru a li se adresa.

KATUKI+ BHUMYAMALAKI + PUNARNAVA (sănătatea ficatului și a rinichilor)

Combinația acestor trei plante face parte din clasica formultă Ayurvedică ficat-rinichi. Ficatul și rinichii acționează pentru eliminarea toxinelor, pentru curățarea sângelui, pentru reglarea metabolismului grăsimilor, ceea ce duce la un organism mai sănătos și mai vibrant. Cu cât un organ se poate detoxifia mai bine, cu atât în corp vor rămâne mai puține toxine, iar sănătatea și sistemul imunitar vor deveni mai puternice. În vreme ce bhumyamalaki susține ficatul, katuki reglează funcționarea rinichilor, iar punarnava asigură revigorarea întregului organism.

Suplimentul alimentar Ficat&Rinichi, Detoxifiere&Revitalizare de la ORGANIC INDIA are acțiune hepatoprotectoare, reglează în mod natural metabolismul, echilibrează nivelul grăsimilor din sânge și protejează în fața radicalilor liberi. Pentru a te bucura de cele mai bune efecte, se recomandă să iei câte 1-2 capsule vegetale de două ori pe zi, în timpul meselor, timp de cel puțin o lună.

Asocieri de plante pentru susținerea aparatului digestiv

Plantele au fost apreciate din cele mai vechi timpuri pentru capacitatea lor de a susține detoxifierea, metabolismul, digestia, dar și de a calma întregul aparat digestiv.

TURMERIC + GHIMBIR (metabolism)

Turmericul și ghimbirul sunt rădăcini din familia ghimbirului și funcționează perfect împreună. Ambele plante reglează apetitul și susțin metabolismul, acționând consistent și pentru menținerea funcționării normale a sistemului digestiv. Despre turmeric s-a constatat că susține răspunsul inflamator sănătos la nivelul intestinelor, reglând permeabilitatea, ceea ce va avea impact asupra metabolismului și a eficienței aparatului digestiv. Ghimbirul stimulează mișcarea pe tractul digestiv, iar în Ayurveda se spune că poate stimula „Agni” sau „focul digestiv” pentru a se digera hrana. De asemenea, este util pentru susținerea producerii de salivă și de bilă, ceea ce ajută și la metabolism.

În afară de aceste efecte benefice, poți avea parte și de altele foarte importante (precum susținerea funcționării sistemului imunitar, creșterea mobilității articulațiilor, detoxifierea sângelui și a limfei, susținerea sănătății plămânilor, a pielii) datorită mixului dintre ghimbir și turmeric din suplimentul Turmeric Formula cu ghimbir de la ORGANIC INDIA. Cele mai bune rezultate se vor obține dacă se vor administra capsulele vegetale astfel: câte 1-2, de două ori pe zi, în timpul meselor.

PIPER NEGRU + PIPER LUNG+ GHIMBIR (digestie)

Aceste trei condimente sunt cunoscute în Ayurveda drept Trikatu. Rolul acestei combinații este de a calma partea superioară a tractului digestiv, de a susține absorbția nutrienților și de a stimula digerarea hranei. Specialiștii în Ayurveda recomandă Trikatu pentru a încălzi corpul și pentru a promova „Agni”, începărtându-se „Ama” (acumularea de toxine). Trikatu se adresează unor probleme de sănătate ce țin direct și indirect de digestie pentru a stimula buna funcționare a acesteia, dar se adresează și răspunsului inflamator, sistemului cardiovascular și sănătății în ansamblul ei.

TURMERIC + TRIKATU (rol de a încălzi)

Profită de beneficiile Trikatu și pune-le alături de cele ale turmericului pentru a avea parte de una dintre cele mai calmante asocieri de plante. Ghimbirul, piperul lung, piperul negru și turmericul acționează împreună pentru a încălzi tot corpul, în vreme ce susțin răspunsul inflamator sănătos. Cu ajutorul acestei îmbinări de plante se va stimula metabolismul și sistemului digestiv pentru ca acestea să funcționeze normal și eficient.

KATUKI + ANDROGRAPHIS (detoxifiere)

Pentru detoxifiere, andrographis merge de minune alături de katuki pentru curățare și regenerare. Andrographis conține numeroși antioxidanți, despre care studiile au arătat că pot contribui la detoxifierea ficatului, a inimii, a plămânilor și a splinei. Katuki ajută la eliminarea toxinelor din ficat și din rinichi pentru un ciclu complet de detoxifiere. În același timp, are și un efect răcoritor întrucât îndepărtează „focul” excesiv și echilibrează energiile doshelor Pitta (focul) și Kapha (pământ și apă).

Asocieri de plante pentru stres și dispoziție

Fie că ești stresat/ă, fie că ai nevoie de puțină stimulare, aceste asocieri de plante pentru stres și pentru dispoziție sunt alegerea potrivită.  Plantele adaptogene și nootropice acționează pentru a-ți oferi acea stare de bine emoțională și mentală de care ai nevoie ca să te simți într-adevăr în largul tău.

TULSI + ASHWAGANDHA (diminuarea stresului)

Tulsi și ashwagandha sunt plante adaptogene, ce acționează armonios pentru a-ți echilibra mintea și corpul. Deși ambele plante sunt adaptogeni puternici, frunzele de tulsi și rădăcinile de ashwagandha lucrează pentru diminuarea profundă a stresului și pentru relaxare, dar susțin și dispoziția, imunitatea, adresându-se sănătății în ansamblul ei și stării de bine. Tulsi înviorează, în timp ce ashwagandha revitalizează pentru o vitalitate de durată. Alt aspect interesant este că tulsi este asociat cu femininul, cu energia yin, în timp ce ashwagandha este asociată cu masculinul, cu energia yang- acest detaliu este important pentru a arăta că aceste plante nu se completează reciproc doar în mod bioactiv, ci și din punct de vedere energetic.

ASHWAGANDHA + GOTU KOLA (susținerea glandelor adrenale)

Ashwagandha și gotu kola sunt două plante ce asigură rezistența în fața stresului puternic și care susțin dispoziția. În Ayurveda, ashwagandha este cunoscută ca fiind cea „care întinerește”, iar goto kola drept „planta longevității”, dacă ne referim la capacitatea plantelor de a diminua oboseala și starea de neliniște asociată stresului, dar și de a susține calitatea vieții. Gotu kola și ashwagandha pot regla un răspuns neuro-inflamator sănătos și pot proteja împotriva stresului oxidativ. Totodată, ele pot promova un somn odihnitor, în condițiile în care acesta poate influența foarte mult dispoziția.

BACOPA + SHANKPUSHPI (susținerea sistemului nervos)

Sistemul nervos este o rețea ce permite tuturor părților corpului să comunice una cu cealaltă. Când o persoană este stresată și simte că și-a pierdut cumpătul, se va ajunge la interferarea cu comunicarea electrică și chimică produsă în corp. Bacopa și shankpushpi sunt ambele vestite pentru capacitatea lor de a susține un sistem nervos sănătos. Shankpushpi, cunoscută și sub numele de „gloria dimineții”, calmează creierul, iar bacopa contribuie la reducerea nivelului de cortizol, așa că se va mai diminua din stres, iar dispoziția se va regla. Împreună, aceste două plante din India asigură un tonic hrănitor pentru creier, pentru sănătatea mentală de zi cu zi și pentru confortul emoțional.

Asocieri de plante pentru susținerea funcției cognitive

Atât înțelepciunea străveche, cât și știința, au confirmat abilitatea plantelor de a susține funcția cognitivă. Fie că este vorba despre claritate mentală, despre memorie, despre concentrare, fie că este vorba despre învățare sau dispoziție, următoarele asocieri de plante sunt de ajutor.

BACOPA + GOTU KOLA (claritatea cognitivă)

Bacopa și Gotu Kola sunt unele dintre cele mai eficiente plante pentru suportul cognitiv. Ele acționează foarte bine individual, dar sunt mai puternice dacă vor lucra împreună pentru a susține comunicarea dintre sinapse. Acest beneficiu poate să ajute procesele de gândire, de învățare, de memorare, de concentrare și multe altele, furnizând claritate cognitivă și mentală, de care este nevoie pentru a fi productiv/ă și pentru a-ți duce la îndeplinire sarcinile zilnice. Bacopa și gotu kola sunt cunoscute ca „Brahmi” în Ayurveda, ceea ce înseamnă că sunt plante speciale pentru susținerea sistemului nervos.

TULSI + BACOPA + GOTU KOLA (memorie)

Când este vorba despre susținerea memoriei, aceste trei plante sunt de ajutor. Așa cum s-a menționat anterior, bacopa și gotu kola sunt „brahmi”, ceea ce înseamnă că ajută la memorie, la învățare și la concentrare. Numeroase studii au arătat că și tulsi are capacitatea de a susține memoria și de a asigura un răspuns sănătos la stres pentru claritatea mentală. Luate separat, fiecare dintre aceste plante acționează puternic asupra memoriei și asupra eficienței mentale, dar împreună conferă vioiciune minții și tiparelor de gândire. Datorită acestor plante, creierul poate fi mai activ ca niciodată.

ASHWAGANDHA + TULSI (reglarea dispoziției)

Combinația dintre aceste două plante nu este utilă doar pentru diminuarea impactului stresului, ci și pentru susținerea dispoziției și a funcțiilor cognitive. Studiile au arătat că ashwagandha ajută la regenerarea sănătoasă a neuronilor și că protejează creierul de deteriorări și de stres oxidativ, iar tulsi poate să stimuleze procesele de învățare, de memorare și gândirea limpede. Când creierul poate să funcționeze clar, eficient, se vor reduce sentimentele de frustrare, iar tu vei putea rămâne încrezător/încrezătoare, vei avea moralul ridicat și nu vei mai fi copleșit/ă de griji.

De ce să recurgi la o singură plantă când poți să recurgi la mai multe pentru menținerea echilibrului din sistemul minte-corp-spirit? Dăruiește aparatului digestiv, sistemului nervos și celui imunitar sprijinul holistic pe care îl merită datorită unor combinații de plante utilizate de milenii, care sunt în atenția științei medicale.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness