Ayurveda și pacea interioară

Ayurveda este „știința vieții”, sistemul medical tradițional din India. Se bazează pe restaurarea blândă a echilibrului, readucându-ne armonia, ajutându-ne să trăim în armonie cu natura- atât cu cea din jurul nostru, cât și cu propria noastră natură. În esență, Ayurveda se referă la cultivarea păcii interioare.

Calități universale

Potrivit Ayurveda, există trei calități universale ce includ tot ce este în natură, de la mințile, corpurile, experiențele noastre și până la hrana pe care o ingerăm. Aceste calități (Sattva, Rajas și Tamas) au un efect direct asupra păcii interioare, în condițiile în care influențează comportamentele noastre, sănătatea mentală și echilibrul emoțional. Un echilibru între cele trei energii este necesar pentru o stare de bine.

  • Sattva- Se referă la stabilitate, la înțelepciune, la inteligență, la armonie și la virtute. Se spune că este luminoasă și că promovează trezirea, claritatea, pacea, adevărul și fericirea.
  • Rajas- Este calitatea mișcării, a energiei, a motivării și a activității, dar și a distracției și a turbulenței. Are o natură  înflăcărată
  • Tamas- Se referă la greutate, la inerție, la monotonie, la o latură întunecată. Deși poate să promoveze stabilitatea, poate să conducă și la deteriorare, la degenerare

Cum ne influențează alimentația liniștea interioară

Alimentele pe care le consumăm au și ele efecte sattvice, rajasice sau tamasice asupra corpurilor, minților și a emoțiilor noastre. Este util să înțelegem diferințele dintre alimentele sattvice, rajasice sau tamasice. Iată câteva exemple:

  • Alimentele ce țin de Rajas tind să aibă efecte stimulatoare și să fie acide. Pot avea efecte pozitive, așa cum sunt de exemplu alimentele ce încălzesc și care stimulează digestia, precum ghimbirul uscat sau piperul negru. Dar, pe de altă parte, pot să supraîncălzească și să producă destabilizare, cum ar fi când ne referim la chilli, la cafea, la vin roșu. Prea multe alimente de acest tip pot să interfereze cu pacea noastră interioară ducând la prea multă grabă, la stări de anxietate, la tendința de a ne „împrăștia”.
  • Alimentele ce țin de Tamas tind să fie grele și uleioase. Le simțim adesea ca dăruindu-ne confort și ne pot ajuta să simțim stabilitatea, dar când sunt consumate în exces sunt greu de digerat. Exemple de astfel de alimente sunt carnea, brânza, cartofii, nachos, pastele sau berea. Prea multe alimente de acest fel ne pot perturba liniștea interioară promovând greutatea în exces și monotonia (la toate nivelurile!)
  • Alimentele ce țin de Sattva sunt văzute ca fiind pline de prana (forța vieții), susținând starea de bine mentală, claritatea, fiind pure și ușor de digerat. Ele hrănesc trupul. Sunt considerate „hrană adevărată”, ca de exemplu fructele și legumele, orezul basmati, gheea și mierea pură, naturală. Să ai parte de alimente precum acestea reprezintă o modalitate excelentă de a-ți susține starea de bine.

Plante pentru pacea interioară

Suntem norocoși că există atât de multe plante ce au legătură cu Sattva și care pot fi incluse în dieta noastră pentru a ne ajuta să dobândim liniștea interioară! Ayurveda recunoaște multe plante pentru virtuțile lor sattvice.

„Regina Plantelor”, Tulsi (Busuiocul Sfânt), este considerată planta cu cele mai mari calități sattvice. Ea este cunoscută și pentru că promovează o stare de ușurare și claritate spirituală, dar și o stare de liniște interioară prin stimularea unui răspuns sănătos la stres. Există numeroase moduri în care Tulsi ne poate susține zi de zi, ajutându-ne să ne redobândim echilibrul și armonia trupurilor. Spre exemplu, poți să recurgi și la suplimentul pe bază de capsule vegetale Tulsi- Busuioc Sfânt, Minte Calmă&Îngrijire Sistem Respirator tot de la ORGANIC INDIA, un produs 100% Certificat Organic. Datorită lui vei putea să ai parte de beneficii remarcabile, cum ar fi întărirea sistemului imunitar, susținerea proceselor de detoxifiere, buna funcționare a aparatului respirator, reglarea metabolismului și creșterea nivelului energiei.

Alte plante sattvice foarte cunoscute sunt Ashwagandha, Shatavari, cardamomul, scorțișoara, cuișoarele, semințele de fenicul, șofranul și turmericul.

Poți să ai parte de toate cu ajutorul ceaiurilor Tulsi de la ORGANIC INDIA și, desigur, vei regăsi beneficiile Tulsi în orice variantă pe care o vei alege! Ceaiurile acestea sunt o modalitate ușoară și delicioasă de a obține pacea interioară.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness